25 Ağustos 2011 Perşembe

Büyükşehir'den Büyük Hamle

İzmir Büyükşehir Belediyesi, son 20 gün içinde 8 büyük proje için önemli adımlar attı.
Başkan Aziz Kocaoğlu'nun geçtiğimiz ay bürokratlarla yaptığı 3 günlük çalışma kampı sonrasında proje çalışmalarına büyük bir hız veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, son 20 gün içinde ciddi bir hamle gerçekleştirerek kent için büyük önem taşıyan 6 önemli projenin ihalesine çıktı, birinin yer teslimini gerçekleştirdi, bir büyük projenin ise ihalesini sonuçlandırarak kesinleşen kararı firmalara tebliğ etti.
"Yüzülebilir Körfez" hedefiyle Büyük Körfez Projesi'ni başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, saatte ortalama 800 ton çamuru 1-2 kilometre uzağa aktarabilecek kapasitedeki yeni tarama gemisinin alımı ile Kuzey aksında ciddi bir rahatlama sağlayacak Ulukent Köprülü Kavşağı, Teleferik Tesisleri, Hatay Pazaryeri Katlı Otoparkı ve Yeşildere- Buca-Otogar Ekspres güzergahı (Uçanyol) için yapım ihalesine çıktı.

Ayrıca arıtma tesislerinden çıkan günlük 800 ton çamuru 6 kat azaltacak ve yüzde 90 oranında kurutarak tarım alanlarında toprak iyileştirici olarak kullanılır hale getirecek Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi için 17 Ağustos'ta "nihai teknik teklif ihalesi" gerçekleştirildi.

Evka 5 Yonca Kavşağı'nın yer teslimi yapılırken, Bayraklı Rekreasyon Alanı'nın yapım ihalesi sonuçlandırılarak kesinleşen karar firmalara tebliğ edildi.

Tarama gemisi alınıyor
Her yıl derelerin taşıdığı alüvyonlarla sığlaşmanın giderek arttığı İzmir Körfezi'nin kurtarılması için Büyük Körfez Projesi'ni başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez'e akan dere ağızlarının temizlenmesi, Körfez'in kuzeyinde bir sirkülasyon kanalı açılması ve Körfez tabanındaki malzemelerin temizlenmesi amacıyla yeni ve yüksek kapasiteli tarama gemisinin alımı için 19 Ağustos tarihinde (bugün) uluslararası ihaleye çıkılıyor. Alınması planlanan kesici emici tip tarama gemisi bir saatte ortalama 800 ton çamuru, yüzde 20'si çamur olan 4 bin ton malzemeyi 1-2 kilometre uzağa aktarabilecek kapasitede olacak. Uluslararası firmalara açık olan ihaleyi kazanan firma, İZSU Genel Müdürlüğü'nün ihale şartnamesindeki özelliklere uygun olarak gemi ve römorkörü hazırlayıp 8 ay içerisinde İzmir'e teslim edecek. (İhale tarihi 19 Ağustos)

Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerinden çıkan günlük 800 ton çamuru 6 kat azaltacak ve yüzde 90 oranında kurutarak tarım alanlarında toprak iyileştirici olarak kullanılır hale getirecek dev tesis, yaklaşık 30 bin metrekare alanda kurulacak. Tesisin kurutma ünitesinin 1 yılda, çürütme ünitesinin ise 2 yılda tamamlanması hedefleniyor. Projenin hayata geçirilmesiyle, halen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi sona erdirilecek ve bu alanlar rehabilite edilecek.

Çamurda kokuya neden olan organik bileşikler çamur çürütme işlemi sonrasında biogaz olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşeceği için kalan çamurda koku problemi olmayacak. Ayrıca tesis içinde kurutma yaparken kokuyu önlemek için ikili kimyasal ve biyolojik koku kontrol sistemi kurulacak.

Ulukent Köprülü Kavşağı
Bu önemli yatırım ile Anadolu Caddesi, transit geçiş için köprülü kavşağın altında kalacak. Anadolu Caddesi'nde Ulukent ve Seyrek girişlerinin bulunduğu alanda inşa edilecek köprülü kavşak sayesinde, kent merkezinden gelip Seyrek'e girmek isteyen sürücüler güvenli bir şekilde geçiş yaparken trafik de işlemeye devam edecek. Kent merkezinden gelip Ulukent'e girmek isteyen sürücüler ise yeni kavşağa gelmeden önce açılacak olan imar yolundan emniyetli bir şekilde giriş yapacaklar. Ulukent'ten gelen ve kent merkezine gitmek isteyen araçlar da, yine köprülü kavşağı kullanarak Anadolu Caddesi'ne inebilecekler. Böylece Ulukent ve Seyrek beldelerine giriş çıkışlar yeni kavşak ve imar yolu aracılığıyla yapılacağı için Anadolu Caddesi üzerindeki trafikte birikme ve bekleme olmayacak, transit geçiş sağlanacak. (Yapım ihale tarihi 19 Ağustos)

Teleferik baştan aşağı yenilenecek
Uzun yıllar kente hizmet verdikten sonra yapılan teknik incelemede "kullanılması sakıncalı hale geldiği" belirlenerek hizmete kapatılan Balçova Teleferik Tesisleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından "AB standartlarına" uygun olarak baştan aşağı yenilenecek. (Yapım ihale tarihi 6 Eylül)

Hatay Pazaryeri Katlı Otoparkı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hatay bölgesindeki otopark ihtiyacının karşılanması amacıyla projelendirdiği 2 otoparktan biri olan 312 araç kapasiteli Hatay Pazaryeri katlı otoparkı için 7 Eylül 2011'de yapım ihalesi gerçekleştirecek.

Hatay Askeri Hastane 248 Sokak ile 255 Sokak kesişiminde oluşturulacak Hatay Pazaryeri Katlı Otoparkı, 2 bin 933 metrekarelik alanda inşa edilecek. 3 katlı olarak projelendirilen otopark toplam 312 araç kapasiteli olacak. Eğimli bir arazi üzerinde oluşturulacak otopark, yol kotuna göre dizayn edilecek ve en üstündeki alan pazaryeri olarak kullanılacak. (Yapım ihale tarihi 7 Eylül)

Yeşildere-Buca-Otogar Ekspres Güzergahı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeşildere Caddesi'ni "köprülü kavşak" ile aşarak Buca üzerinden Otogar'a bağlantı sağlayacak 7.5 kilometrelik "ekspres" güzergahın Onat Caddesi'ne kadar olan 1350 metrelik bölümü için uygulama projelerini tamamlayarak yapım ihalesi aşamasına geldi. Bu projenin kente kazandırılması için şimdiye kadar toplam 13 milyon 390 bin 626 TL kamulaştırma bedeli ödeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, yolun "viyadüklü geçişi"ni de içeren 1350 metrelik ilk bölümü için 20 Eylül 2011 tarihinde yapım ihalesi gerçekleştirecek.

Halk arasında viyadük yüksekliği nedeniyle "uçan yol" olarak adlandırılan projeye göre, Yeşildere Caddesi ile paralelindeki Meles Çayı ve raylı sistem, Menderes Caddesi'nden Onat Caddesi'ne kadar köprülü kavşak ile aşılarak kesintisiz ulaşım sağlanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, köprülü kavşak ve söz konusu güzergahın düzenlenerek yapılması için uygulama projelerini tamamlayarak yapım ihalesine çıkıyor. Otogar'a kadar uzanacak diğer bölümler ise etaplar halinde ele alınarak çalışmalar sürdürülüyor.

Yeşildere Caddesi üzerinden Onat Caddesi'ne kadar oluşturulacak köprülü kavşak ile hem Buca'ya giriş yapılıp üst bölgelerine gidilebilecek hem de Buca'dan Yeşildere Caddesi yoluyla Konak, Karabağlar ve Gaziemir istikametine ulaşılabilecek. Buca ilçesinin yıllardır özlemini çektiği alternatif yol, bu çalışma sayesinde yaşama geçirilmiş olacak. (Yapım ihale tarihi 20 Eylül)

Evka 5 yonca kavşağı geliyor
Kentin Çanakkale yönüne açılımını sağlayan Anadolu Caddesi'nde hayata geçirdiği Büyük Çiğli ve Harmandalı Karayolu alt geçitleri ile kesintisiz ulaşım sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 25 milyon 277 bin TL'lik kamulaştırma bedeli ödediği Evka 5 Yonca Kavşağı'nın yapım ihalesini tamamlayarak yer teslimi yaptı. İzmir trafiğinde rahatlık sağlayacak bu büyük yatırım projesi kapsamında, Anadolu Caddesi'nin Evka 5 Kavşağı bölümünde "yonca kavşak" inşa edilecek. Evka 5'ten gelen araçlar Organize Sanayi Bölgesi'ne, Anadolu Caddesi ve raylı sistemi kesmeden yonca kavşak üzerinden geçiş yapabilecek. Yine Evka 5 ve Organize Sanayi Bölgesi'nden gelen araçlar, Aliağa ve kent merkezi istikametine Anadolu Caddesi'ni kesmeden geçebilecekler. Aliağa- Menderes Banliyö Sistemi kapsamında inşa edilen Egekent İstasyonu'na bağlanacak olan yonca kavşak, aynı zamanda buradaki aktarma istasyonundan raylı sistemi kullanan yolcuların şehre otobüsler ile dağılımını sağlayacak.

Bayraklı Günübirlik Tesisleri
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı'da çok geniş bir yelpazede hizmet sunacak "günübirlik tesis" kurabilmek için gerçekleştirdiği yapım ihalesinde kesinleşen kararı firmalara tebliğ etti. Yasal sürelerin ardından yapılacak yer teslimi ile birlikte inşaat başlanacak.
Bayraklı'nın üst kesimlerinde Cengizhan Mahallesi'ndeki denize hakim toplam 295 bin metrekarelik bir alanda oluşturulacak dev tesis vatandaşlara geniş bir yelpazede hizmet sunacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin beldelerde uyguladığı ve çok beğenilen çok amaçlı salon projesi, metropol alanda bulunan ilçelerden ilk kez Bayraklı'da Cengizhan Mahallesi'nde, bu proje ile yaşama geçirilecek. Cengizhan Mahallesi ve çevresinde oturan vatandaşlar, kültür-sanat ve spor aktiviteleri ile nişan düğün törenlerini de bu salonda gerçekleştirebilecek. Günü birlik tesiste çok amaçlı salonun yanısıra basketbol, voleybol ve tenis sahaları, eğitim parkı, çocuk oyun alanları, açıkhava kondisyon alanı, kafeterya, seyir terasları, piknik alanı, yürüyüş yolları ve otopark alanları bulunacak.

Kaynak: İBB - 19.08.2011

Private Islands For Sale From Alaska to Florida



Source: Forbes - 18.08.2011

Bilim-Teknik: Evim evim yeşil evim!



Kaynak: Euronews - 5.12.2010

Ekonomik Kriz Emlak Sektörünü Etkilemeye Devam Ediyor

Amerika'da ekonominin ikinci kez durgunluğa düşmesinden korkuluyor ve bu sefer, tüketicilerin durgunluktan daha fazla etkileneceği düşünülüyor. Amerika'da 2008 yılına oranla istihdam; üretim ve gelir verileri daha kötü. en sıkıntılı sektörlerden biri de yine emlak sektörü.
Mark Hudson, başkent Washington’da emlakçı... Washington, Amerika’da emlak sektörünün en az zarar gördüğü kentlerin başında geliyor. Her gün, satılık evler listesini gözden geçiriyor.

Mark Hudson, “2005 yılının Haziran ayıyla kıyasladığınızda 2011 Temmuz’unda ev satışları yüzde 40 oranında daha düşük. Bu da ekonominin her kesimini etkiliyor. Ve işin ilginci, biz Washington’da ülkenin geri kalanına kıyasla çok daha iyi durumdayız,” diyor.

Hudson’ın şu an satmaya çalıştığı evlerden biri Washington’un tarihi banliyölerinden birinde…

Hudson bu evi, birkaç yıl öncesine göre çok daha düşük bir miktara satacağını anlatıyor. Düşük fiyatlar da tüketicilerin kişisel varlığının bir yansıması…

Emlakçı Hudson, “Birkaç yıl önce satsalardı, şu kadara satarlardı. Şimdi, bundan 100 – 150 bin dolar daha ucuza satmak durumunda kalacaklar. Böyle bir miktar da emeklilik, yeni bir ev alma veya çocuklarını okuma açısından çok önemli bir meblağ” diyor.

Canlı bir emlak piyasası ve inşaat ekonomik toparlanmanın motoru olabilir. Ancak ekonomist Karen Dynan, bu sefer böyle bir beklenti bulunmadığını söyledi: “Emlak piyasasında talebin bu kadar düşük olması, tüketicilerin gelir beklentisinin düşük olmasından kaynaklanıyor. Fiyatların daha da düşeceği kaygısı da bulunduğu sürece talep artmayacaktır ve sonuçta yeni inşaatların başlaması ve ekonominin bu sayede canlanması beklenmemeli.”

Uzmanlar belirsizlik faktörünün son derece önemli olduğunu söylüyor. Aynı korku, Amerika’nın kredi notunun düşürülmesinin ardından küresel piyasaların sarsılmasına neden oldu.
Ekonomist Karen Dynan, “Karamsarlık durumun kötüleşmesine neden olabilir. Eğer bir tüketici gelecek konusunda kaygılı olduğu için harcama yapmıyorsa talep azalmış olur ve perakende mal satıcıları yeni personel almaz. Bu, gelirin düşmesine neden olur ve yine tüketiciler harcamaları kesmeye yönelir,” şeklinde konuşuyor.

Hudson kişisel gelirinin yüzde 50 azaldığını anlatıyor. Harcamalarını kısmış ve gelecek konusunda kaygılı.
Emlakçı Hudson, “Yine bir durgunluk olursa ne yaparım bilemiyorum çünkü kesebileceğimi kestim. Daha fazlasını keserim ama zor olur. Şu anda kesebileceğimi kestim. Dolayısıyla bu korkutucu bir soru," şeklinde konuşuyor.
Kaynak: Amerika'nın Sesi - 17.08.2011

24 Ağustos 2011 Çarşamba

Kaz Dağları'nın denizle birleştiği yerde...


Nuhoğlu İnşaat, Gülsa İnşaat ve Yağcılar İnşaat ortaklığıyla Çanakkale Küçükkuyu'da inşa edilen Küçükkuyu Port projesi Çamoğlu Mimarlık tarafından tasarlandı.17 blokta 208 daireden oluşan Küçükkuyu Port projesinde 2+1, 3+1 ve 4+1 olmak üzere 3 konut seçeneği bulunuyor. Konutların alan büyüklükleri 82 metrekare ile 182 metrekare arasında değişiyor.
Kaz Dağları'nın denizle birleştiği bir alanda konumlanan ve konutların Haziran 2012'de teslim edilmesi planlanan Küçükkuyu Port projesinin sosyal imkanları arasında biri deniz suyuyla beslenen, 90 metre uzunluğunda iki adet yüzme havuzu, konut sahiplerine özel özel plaj, duş ile giyinme kabinleri, özel güvenlik, düzenli temizlik hizmeti, beach bar, snack bar, çocuk oyun alanı ve spor alanı, kişiye özel otopark bulunuyor.
Küçükkuyu Port evlerinde bulunan bina dış cephelerinde ısı yalıtımı, aynı zamanda ses izolasyonu sağlayan geniş pencere yüzeyleri, her daireye ait klimalı ısıtma ve soğutma sistemi ve 365 gün 24 saat güvenlik sistemi sayesinde 12 ay boyunca yaşanabilecek konforda evler sunuyor.

Kaynak: GazetePARC - 24 Ağustos 2011

21 Ağustos 2011 Pazar

Katip Çelebi Üniversitesi Çiğli’yi emlak devi yapicak

Çiğlideki Yaprak Tütün İşletmeleri Tesisleri’nin üniversiteye tahsis edilmesiyle birlikte kampüs konusunda büyük bir adım atılmış oldu. Tesisin yaklaşık 46 bin metrekarelik alanı modern ve son teknoloji sistemlerle hazırlanarak eğitime kazandırılacak. Bölge İnşaat Projelerinin Gözbebeği haline geldi bile…

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önceki gün Aydın’daki programından önce İzmir’de, Vali Cahit Kıraç,İzmir Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan’la toplantı yaptı.
Toplantıda Özelleştirme İdaresi’nde bulunan Yaprak Tütün İsletmesi Çiğli tesislerinin Kâtip Çelebi Üniversitesine tahsis edilmesi kararı alındı. Maliye Bakanı Şimşek konuyla ilgili çalışmaların yapılması için Özelleştirme İdaresi’ne talimat verdi. Tesislerin, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’ne tahsis edilmesiyle birlikte kampüs yapılanmasının burada oluşturulacağını belirten İzmir Milletvekili Prof. Dr. Tekelioğlu “Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde önümüzdeki yıl öğrenci alımına başlanılması için bir yandan gerekli başvurular yapılırken diğer yandan da fiziki yapılanma konusunda hızlı bir çalışma yürütülmektedir. Konuyla ilgili öncelikle detaylı araştırmalar yapılıp proje hazırlandı. Daha sonrasında ise projeyi İzmir Valisi Cahit Kıraç ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan’la birlikte Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’e sunduk. Sayın Bakanımız konuyu titizlikle inceledi ve gerekli çalışmaların yapılması için ilgili kurumlara talimat verdi. Çiğlideki Yaprak Tütün İşletmeleri Tesisleri’nin üniversiteye tahsis edilmesiyle birlikte kampüs konusunda büyük bir adım atılmış oldu. Tesisin yaklaşık 46 bin metrekarelik alanı modern ve son teknoloji sistemlerle hazırlanarak eğitime kazandırılacak. Uzun bir sureden beri takip ettiğimiz ve Devlet Bakanımız Prof Dr Mehmet Aydın’la birlikte Maliye Bakanımıza gerekçelerini daha önceden bir kaç kere anlattığımız bu isin istediğimiz şekilde sonuçlanması sevindiricidir.” diye konuştu.
AK Parti Hükümeti olarak İzmir’le ilgili projelere büyük önem verdiklerini dile getiren Prof. Dr. Tekelioğlu, özellikle eğitim ve sağlık konusunda AK Parti döneminde büyük yatırımlar yapıldığını kaydetti. İzmir’e yeni bir devlet üniversitesi kazandırılmasının önemine değinen Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu şunları söyledi: “AK Parti Hükümeti olarak göreve geldiğimiz günden bu yana eğitime büyük önem verdik. Üniversiteler şehri olarak bilinen İzmir’e bilginin üretimi, kullanımı ve yayılımında kaliteli; eğitim, öğretim ve araştırmada örnek bir dünya üniversitesi olmayı hedefleyen bir eğitim kurumu daha kazandırmaktan mutluluk duymaktayız. Hükümet olarak; evrensel değerleri temel alarak eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini, bilimsel ve etik değerler doğrultusunda, mesleki ve akademik alanda yetkin, girişimci, ekip çalışması yapabilen, kendini sürekli geliştiren, sorumluluk sahibi bireyler yetiştirmek görevimizdir” dedi.

Kaynak: Emlak Yorumu

İkinci İkiz Kuleler ‘İş Yatırım’la geliyor

İŞ Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (İŞ GYO), Yeni İzmir Projesi kapsamında Bayraklı’da yeni bir projeyle İzmir’e 150 milyon dolarlık yatırım başlıyor

İzmir ikinci ikiz kuleleri’ne “İş yatırım”la kavuşuyor. Halen askıda olan planların kesinleşmesinin ardından İş GYO, alışveriş merkezi, konut ve home-ofis’lerden oluşacak İzmir Projesi’nin temelini yıl sonuna doğru atacak. Türkiye İş Bankası’nın bir iştiraki olan İş GYO’nun, İzmir projesinin mimari tasarımı Ağa Khan ödüllü Mimar Emre Arolat’ın imzasını taşıyacak. Arolat imzalı proje İzmir’in geleneksel yaşam tarzını ve modern mimariyi birleştirecek özgün bir konsept ortaya koyacak. Proje tüm yönleriyle İzmir gibi ferah ve İzmirli gibi şık olacak. Projenin yatırım değerinin ise 150 milyon ABD doları olacağı belirtiliyor.

İki semt arasında
Bayraklı’daki Adliye Sarayı’nın güneyinde, Ankara Caddesi’ne cepheli 18 bin 392 m2’lik alanda gerçekleştirilecek olan proje, kentin dört ana karayolu koridorunun kesiştiği, çok önemli bir nokta olma özelliği taşıyor. Yeni kent merkezi olarak ifade edilen bölgedeki proje, şehrin iki önemli merkezi durumundaki Karşıyaka ve Konak arasında kurulan bir köprü niteliğinde olacak. İki yüksek yapı şeklinde tasarlanan projede yapılar birbirinden farklı yükseklikte tasarlanmış bulunuyor. 

Alışveriş zevk olacak

Yeni yapılanan ve gelişime açık bir alanda konumlanan proje, 2 adet kuleyi ve AVM’yi bir arada bulundurması ile farklı ihtiyaçlara çözüm sunuyor. Yaklaşık 27.000 m2 alana sahip olacak alışveriş merkezinin aynı zamanda bir buluşma noktası, yaşam ve kültür merkezi olarak geliştirilmesi planlanıyor. Projenin konut ve home-ofis bölümlerinde ise 85 metrekareden 410 metrekareye kadar 176 ünite yer alıyor.

Kaynak: Milliyet Ege - 21.08.2011

19 Ağustos 2011 Cuma

Mi'Marin Ilıca

Mahir & Ekin Vural İnşaat, Sungur İnşaat ve Norm Group'un ortaklığında kurulan SUV Yapı tarafından geliştirilen, tasarlanan ve satışı yapılan Mi'Marin Ilıca Villaları Çeşme'de yer alıyor.
Ilıca Şantiye bölgesinin imara yeni açılan bölümünde, Ilıca Plajı'na 5 dakika yürüme mesafesindeki alanda konumlanan Mi'Marin Ilıca, 8 tek villadan oluşan site konseptli bir proje olarak karşımıza çıkıyor. Projenin tasarımında villaların müstakil konumlandırılması esas alınırken, sakinlere site olmanın avantajlarının da sunulacağı bir sistem yaratılıyor.
Mi'Marin Ilıca Villaları'nın bahçeleri Akdeniz peyzajına uygun şekillendiriliyor.
Villalarda ahşap dış cephe kullanımına gidilirken alt kat ve üst katta iki ayrı geniş terasa yer veriliyor. Bu sayede ev sakinlerinin dilediklerinde bir arada, dilediklerinde ise bireyselliklerini yaşayabilecekleri bağımsız yaşam alanları oluşturulması sağlanıyor. Villaların her birinin kendi kullanımına ayrılmış bir yansıma havuzu ve bahçesi bulunuyor.

Kaynak: GAZETEPARC - Ağustos 2011

16 Ağustos 2011 Salı

İstanbul projeleri dünya liginde

Aslında İzmir ve Ege Bölgesi Gayrimenkul Piyasası için derlediğim haberlerden oluşan ”Gayrimenkul-Haber Arşiv” Bloğumdaki yazılara İstanbul’un ödül almış projeleri için yayınlanan bir haberi eklemeden geçemedim. Çünkü gerçekten çok değerli projeler.

Baş döndürücü gelişmede önemli aktör olarak mimarlar öne çıkıyor. Artık mimarlarımızın tasarladığı projeler dünya arenasında da adından söz ettiriyor, ödüle doymuyor.

Düne kadar başta Avrupa ve Körfez ülkeleri olmak üzere Türkiye’nin özenerek baktığı projeler artık İstanbul’da. Mimarlarımız ve tasarladıkları projeler dünya liginde yarışıyor. Türkiyeli mimarlar, bir yandan uluslararası arenada söz sahibi olurken, diğer yandan da yabancı gayrimenkul yatırımcılarının yüzlerini Türkiye’ye dönmelerinde etkili oluyor.

Türkiye hızlı bir değişim içinde. bu değişimin ve gelişimin kendisini en fazla hissettirdiği alanlardan birini de gayrimenkul, inşaat sektörü oluşturuyor. Daha düne kadar başta Avrupa ve Körfez ülkeleri olmak üzere Türkiye’nin özenerek baktığı projeler artık yaşadığımız şehir İstanbul’da. Bu hızlı gelişimde uluslararası gelişime hızla uyak uydurma başasını gösteren inşaat şirketlerimizin yanı sıra, uluslararası arenada büyük başarılara imza atmış ve dünya ikinciliğine yükselmiş müteahhitlerin öncü rollerini unutmamak gerekir.

Dün dünyanın dört bir yanına yayılan, büyük riskleri göze alarak başarıdan başarıya koşan uluslararası ödülleri toplayan müteahhitleri, bugün Türkiye’nin mimarları izliyor. Artık mimarlarımız ve tasarladıkları projeler de dünya liginde yarışıyor. Mimarlarımız, bir yandan Türk mimarlığını uluslararası arenada söz sahibi kılarken, diğer yandan da Türkiye gayrimenkul piyasasının dünya ile entegre olmasının ve yabancı gayrimenkul yatırımcıların da yüzünü Türkiye dönmelerinde etkili oluyor. İnşaat şirketleri de mimarinin önemini kavramış durumda. Şirketler artık daha işlevli, daha estetik projeler için mimari yarışmalar düzenliyor. Bu hafta sizler için İstanbul’un ödüllü projelerini derledik.

CountryLife'a "Avrupa'nın en iyi karma projesi" ödülü
Çamoğlu Mimarlık'ın tasarımı olan CountryLife Projesi, Bloomberg Television sponsorluğunda her yıl yapılan İnternatinal Property Awards 2011’de (Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri) en iyi karma proje ödülünü almaya hak kazandı. Ömer Çamoğlu'nun tasarladığı proje ödülünü 22-23 Eylül'de Londra'da düzenlenecek törenle alacak.

Oral Mimarlık'a Avrupa'dan beş ödül
Oral Mimarlık, 2011 Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’nde “Palivor Çiftliği” ve “Demirköy Kültür Merkezi” projeleri ile beş ödül birden kazandı. Google ve Bloomberg Televizyonu işbirliği ile düzenlenen yarışmada Türkiye’den Oral Mimarlık, Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinde, Istranca Ormanları’nın ortasında bulunan ‘Palivor Çiftliği’ için tasarladıkları Gökışık, Günışık ve Taşev adlı 3 ayrı Çiftlik Evi projesi ile ‘konut mimarisi’ dalında 3 ödüle, Demirköy ilçe merkezinde yapılması planlanan ‘Demirköy Kültür Merkezi’ adlı projesi ile ‘kamu mimarisi’ dalında 1ödüle layık görüldü. Öte yandan, Oral’ların eko yaşam felsefesi ile gayrimenkul geliştiren şirketi Avcı Gayrimenkul’ün sahibi olduğu Palivor Çiftliği ayrıca ‘Gayrimenkul Pazarlama’ dalında ödül aldı.

Ödül avcısı Varyap Meridian dünya şampiyonu
Geçtiğimiz yıl eylül ayında Avrupa’nın en iyi mimari projesi seçilerek finale kalan, VARYAP Meridian, 27 Kasım’da ise Londra’da yapılan 2010 Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri Finali’nde çoklu residence kategorisinde “Dünya’nın En İyi Mimari Projesi seçilerek, gayrimenkulün dünya şampiyonu olmuştu. İstanbul’un yeni finans merkezi Batı Ataşehir’de inşa edilen LEED kayıtlı Türkiye’nin ilk ve tek yeşil karma konut projesi olan Varyap Meridian, yüzlerce proje arasından finale kalan Yunanistan‘dan Elounda Island View Villas, İtalya’dan Pizzo Beach Club 2, Norveç’ten Adland Villas and Condominium ve Portekiz’den L’and Vineyards projelerini geride bırakmıştı. Varyap Meridian projesinin bugüne kadar aldığı ödüllerin sayısı 12’yi buldu. İki yıl önce satışa başlarken 3 bin-3 bin 6500 TL olan metrekare fiyatlarının bugün ortalama 7 bin TL’lere ulaştığı Varyap Meridian’da, bu rakamın 10 bin TL’leri bulacağını ve yüzde 300 prim yapacağı öngörülüyor.

Mall of İstanbul "Geleceğin projesi"
Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıklarından Torunlar GYO’nun rezidans, AVM, ofis ve otelden oluşan konsepti ile Türkiye’nin en büyük karma projesi olmaya hazırlanan “Mall of İstanbul”, dünyanın önde gelen perakende ve eğlence sektörü dergisi Retail& Leisure tarafından düzenlenen The Global RLI Awards 2011’de Geleceğin Projesi kategorisinde jüri özel ödülü “Highly Recommended Project” i aldı. Mall of İstanbul’un ödülü, haziranda Londra’nın dünyaca ünlü müzesi Natural History Museum’da gerçekleştirilen törende Torunlar GYO Proje Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yezdan Kanaat’a verilmişti. Avrupa’nın en büyük ve en eğlenceli alışveriş merkezini bünyesinde bulunduracak Mall of İstanbul’da; temalı eğlence parkı, snowpark, 18 salonlu sinema, temalı müze, dünya ve Türkiye’nin yöresel mutfaklarını bir araya getiren Gourmet Center, botanik park gibi farklı bir çok özellik bir araya gelmeye hazırlanıyor. Mall of İstanbul projesinin 2013 yılının ikinci yarısında tamamlanması hedefleniyor.

Avrupa'nın en iyi ofisleri Güneşli Kule ve TAO Tower
2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde Suyabatmaz Demirel Mimarlık ofisi beş ayrı projesiyle ödül kazandı. Suyabatmaz Demirel Mimarlık geçen yıl da MIPIM’de birincilik ödülü ve Dubai Cityscape de üç ayrı proje ile ödüller kazanmıştı.

Ofis mimarisi dalında İstanbul’da inşaatı süren Güneşli Kule ve Ataşehir Finans Merkezi yakınlarındaki davetli yarışmaya sunulan TAO Tower projeleri Avrupa’nın en iyi ofis projeleri seçilen Suyabatmaz Demirel Mimarlık, konut kategorisinde Bodrum Rezidans, rekreasyon projeleri kategorisinde Istanbul Ekopark ve son olarak da kamusal projeler kategorisinde ODTÜ Öğrenci Merkezi yarışma projesi ile ödüln almaya hak kazandı. 40 katlı A sınıfı bir ofis projesi olarak inşa edilecek. 80-85 bin metrekare kiralanabilir alana sahip proje 200 milyon dolarlık yatırım değerine sahip olacak.

RIBA Ödülü Loft Bahçe ile Tabanlıoğlu Mimarlık'ın
Royal Institute of British Architects (RIBA -Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü) tarafından verilen RIBA Ödülü ilk kez Türkiye’den bir mimarlık şirketine verildi.

Royal Institute of British Architects (RIBA - Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü) tarafından 2005 yılından bu yana RIBA üyelerinin projelerinin mükemmelliği değerlendirilerek verilen Uluslararası RIBA Ödülü’ne bu yıl Tabanlıoğlu Mimarlık layık görüldü. Bu yıl Foster and Partners, Zaha Hadid, David Chipperfiel gibi dünyaca ünlü mimarların projelerinin yer aldığı listede ilk kez Türkiye’den Tabanlıoğlu Mimarlık, “Loft Gardens” projesi ile yer aldı. Tabanlıoğlu, RIBA Ödülü’nü 1 Ekim’de Londra’da alacak.

Maçka Residence da Londra yolcusu
Astaş Gayrimenkul ve Armani/ Casa işbirliğinde Maçka’da inşa edilen, Maçka Residences Interior Design by Armani /Casa Managed by Kempinski projesi de International Property Awards jürisi tarafından ödüle değer bulundu. Proje çok üniteli rezidans kategorisinde Avrupa’nın en iyi mimari projesi seçildi. 22-23 Eylül’de Londra’daki gala gecesinde ödülünü alacak projede, burada dünyanın en iyisi olabilmek için de yarışacak. 7 bin 300 metrekare üzerinde özel tasarımlı üç bloktan oluşan projede iki açık ve bir kapalı havuz, 5 bin metrekarelik spa, fitness, hamam ve güzellik salonlarının yanı sıra modacıların tasarım stüdyoları gibi birçok özel mekânlar da yer alacak. Projenin giriş katlarında ise tasarımcılar, diyetisyenler, modacılar ve gurme marketler bulunacak. Rezidanslarda, zeminden tavana kadar uzanan, geniş cam cepheler yer alıyor. Ayrıca, her üç blokta da enerji tasarrufu sağlayan ve hayatı kolaylaştıran akıllı otomasyon sistemleri bulunuyor. Projedeki dairelerde mutfaktan parkeye kadar tüm detaylar Armani / Casa tasarımı olarak planlanıyor. Proje 2012 yılında hayata geçecek.

Zorlu Center ödülü kaptı dünya turuna çıktı
Zorlu Grubu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’nun “İstanbul’un beşi bir yerde projesi” olarak tanımladığı Zorlu Center İstanbul, aldığı ödüllere son olarak Green Good Design ödülünü eklemişti. Sahip olduğu yeşil ve çevreci unsurlarla İstanbul’da adeta bir kent meydanı yaratan Zorlu Center, Chicago Edebiyat Kulübü ile Mimari Güzel Sanatlar ve Kentsel Eğitimler Avrupa Merkezi tarafından düzenlenen Green Good Design Yarışması’nın “Mimarlık” kategorisinde ödüle layık görüldü. 46 ülkeden binlerce proje ve tasarım arasından aldığı bu ödül kapsamında Zorlu Center İstanbul’un, proje görselleri ve bilgileri 7-19 Haziran’da Atina Çağdaş Sanat Merkezi’nde segilenecek. Daha sonra gezici sergi 2011 yılı boyunca Dublin, Chicago gibi dünya kentlerindeki önemli mimarlık ve tasarım merkezlerini dolaşarak, geniş kitlelerle buluşacak. Her yıl dünyanın önde gelen endüstriyel ve grafik tasarım firmaları, mimarlık büroları ve Fortune 500 şirketlerinin başvurduğu Green Good Design alanının en prestijli değerlendirme kriteri olma özelliği taşıyor. Değerlendirme, projelerin ürün veya binaların kullanım becerisi, deneyim, sosyal ve çevreci yaklaşımını kapsıyor.

Hakan Kıran, Rings İstanbul'la zirvede
Selçuklu Holding iştiraki Selin Yapı tarafından hayata İstanbul Sancaktepe’de geçirilen Rings İstanbul projesi tasarımcısı Mimar Hakan Kıran’a uluslararası ödül kazandırdı. Hakan kıran mimarlık Rings İstanbul ile Avrupa Gayrimenkul Ödülleri 2011’de alışveriş merkezi ve rezidans kategorisinde Avrupa’nın en iyisi seçildi. Rings İstanbul projesi de diğer kategorilerde olduğu gibi 22-23 Eylül’de “Dünya’nın En “İyisi” olabilmek için yarışacak.

Rings İstanbul projesi bin 500 konut, AVM ve sosyal tesislerden oluşuyor. Yüksek Mimar Hakan Kıran’ın imzasını taşıyan 230 bin metrekarelik alana sahip proje, dikey alanda müstakil yaşam sunuyor. Proje, toplamda üç etap halinde inşa ediliyor.

Autopia ödülü aldı teklifler sıralandı
Türkiye’nin ve Avrupa’nın otomobil temasıyla yapılan ilk tematik alışveriş merkezi olan Keleşoğlu İnşaat ile Gül İnşaat ortaklığında inşa edilen Autopia otomobil alışveriş merkezi projesi, geçtiğimiz yıl İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’nde (International Property Awards) karma kullanımlı projeler arasında Avrupa’nın en iyi mimari ödülüne layık görülmüştü. Mimari projesini Gökhan Avcıoğlu ile Dara Kırmızıtoprak’ın çizdiği proje, geçtiğimiz kasım ayında da Londra’da yapılan Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri yarışmasında finallerde dünyanın en iyi mimari projesi kategorisinde yarışmıştı. Autopia’ya dünyanın bir çok ülkesinden yatırımcı benzer bir projenin kendi ülkelerinde de yapılması için teklifte buluunuyor. Üç stadyum büyüklüğündeki Autopia’nın içinde otomobiller ile girilerek alışveriş yapılabilecek.

ParkONE "Dünyanın En İyisi" için yarışacak
Mitaş Gayrimenkul tarafından Uskumruköy’de inşa edilen ParkONE projesi de Google ve Bloomberg TV tarafından desteklenen Internatinal Property Awards 2011’de (2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri) ödül almaya hak kazanan projeler arasında yer aldı. Multiple residential (çoklu konut) mimarisi kategorisinde ödüle layık görülen ve 5 yıldız alan Space architects & designers tarafından tasarlanan ParkONE “Dünyanın En İyisi” ödülü için yarışmaya da hak kazandı. 12 dönümü yeşil alan ve sosyal tesislere ayrılmış 30 dönümlük arazi üzerine inşa edilen ParkONE projesinde konut mimarisinin yanı sıra peyzaj mimarisine de önem veriliyor. İlk etabı 41 üniteden oluşan projede konutların büyüklüğü 204 ile 315 metrekare arasında değişiyor. Her konutun kendine ait bahçesi veya yüzme havuzu bulunuyor.
Kaynak: Gayrimenkul Türkiye - 11.08.2011

5 Milyar Dolarlık rafineri için geri sayım başladı

İzmir Aliağa'da Petkim sahasında inşa edilecek 5 milyar dolar yatırım bedelli yeni rafinerinin temeli ne zaman atılacak?

SOCAR &Turcas Grup Şirketleri Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz A.A muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 yılında devreye almayı planladıkları Ege Rafinerisi'nin temelinin Ekim ayının ikinci yarısında atılacağını bildirdi.
Yavuz, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Petkim Yarımadası üzerindeki ''Value-Site'' projesinin en temel adımının, SOCAR & Turcas Grubu tarafından gerçekleştirilecek Ege Rafinerisi (STAR) olduğunu belirtirken, rafineri kurulması çalışmalarında önemli aşamalar kaydettiklerini bildirdi.
Petkim'in, hammaddede dışa bağımlılığına tamamıyla son verecek olan proje için 2009 yılı aralık ayında ÇED olumlu raporunu ve 2010 yılının haziran ayında ise lisansını aldıklarını hatırlatan Yavuz, Petkim Aliağa Kompleksi'nde yaklaşık 1500 dönüm arazide inşa edilecek, yılda 10 milyon ton kapasiteli rafineride, Petkim'in ana hammaddesi Nafta'nın yanı sıra Türkiye'nin net ithalatçı olduğu jet yakıtı, ultra düşük kükürtlü motorin, LPG, petrokok ve ksilen gibi mamullerin üretilerek, Türkiye'nin cari açığının milyarlarca dolar azalmasına katkı sağlayacaklarını bildirdi.
Grubun Petkim'e çizdiği 2015 ve 2023 vizyonu ve hedeflerine ulaşmak için gerekli yatırımların da bu rafinerinin devreye alınmasından sonra çok daha kolay ve hızlı gerçekleşeceğine dikkat çeken Yavuz, yaklaşık 5 milyar dolar yatırım bedeline sahip olan rafineri projesinin, Türkiye'de tek noktaya yapılacak en büyük özel sektör yatırımı olduğunu vurguladı.
2015 yılında devreye almayı planladıkları rafinerinin temelini Ekim ayının ikinci yarısında atmayı hedeflediklerini bildiren Yavuz, şöyle devam etti:
''2004-2007 döneminde gerçekleştirdiğimiz 400 milyon dolar tutarındaki yatırımların açılışını Şubat 2007'de Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı. Ekim ayının ikinci yarısı gerçekleştireceğimiz temel atma törenimize Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan katılacak. Bu törende rafineri temelinin atılmasının yanında, Sayın Başbakanımızın en son açılışlarını yaptığı Şubat 2007 tarihinden sonra yaptığımız 269 milyon dolar tutarındaki yatırımların açılışları ile birlikte Aliağa'da inşa edilecek Haydar Aliyev Meslek Lisesi'nin de temelini atacağız. Rafineri yatırımımızla inşa aşamasında yan sanayi ve servis hizmetleri ile birlikte en az 10 bin kişiye, faaliyet aşamasında ise en az 800 kişiye kalıcı istihdam sağlayacağız. Ülkemizin cari açığına büyük katkı yapacak, Petkim'e rekabet gücü kazandıracak bu büyük projenin hayata geçirilmesi için olağanüstü bir çalışma temposu içerisindeyiz.''

EN BÜYÜK YERLİLEŞTİRME PROJESİ
SOCAR-Turcas Ege Rafinerisi ya da ''STAR'' olarak adlandırılan rafineride üretilecek ürünlerin tamamının bugün için ithal edilmesi nedeniyle Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesi olduğunu belirten Yavuz, Petkim'in bugün temel hammaddesi olan Naftada yaklaşık yüzde 85 oranında dışa bağımlı olduğu, bunun da sürdürülebilir bir durum olmadığını söyledi.
Bugün Türkiye'nin ara malı ithalatının yaklaşık 75 milyar dolar düzeyinde olduğuna dikkati çeken Yavuz, bunun yaklaşık yüzde 10'una karşılık gelen 7,5-8 milyar dolarlık kısmını petrokimyasal ürünlerin oluşturduğunu ifade etti.
Yavuz, '' Biz ithal edilen ürünleri ülkemizde üreterek, Türkiye'nin ara malı ithalâtına ve zincir etkisiyle dış ticaret açığı ve cari açığına olumlu yönde katkı koymayı hedefliyoruz'' dedi.

PETKİM, GEÇEN YILI REKORLARLA TAMAMLADI

Petkim'in 2010 yılını brüt üretim, ciro, ihracat, kapasite kullanım oranı gibi temel parametrelerde ''rekorlar yılı'' olarak tamamladığını belirten Yavuz, Petkim'in geçen yılı 3 milyon 240 bin ton üretim, 531 milyon dolar ihracat, 2 milyar 909 milyon lira ciro ve yüzde 99 kapasite kullanım oranı ile kapattığını kaydetti.
Bugün için yüzde 25 düzeyinde olan pazar payını 2018 yılında yüzde 40'a çıkarmayı hedeflediklerini bildiren Yavuz, bunun ''mevcut üretimi ikiye katlamak anlamına geldiğini'' söyledi.

PETKİM YARIMADASININ GELECEK PROJEKSİYONU, HEDEFLERİ
Petkim Yarımadası için üç aşamalı bir gelecek projeksiyonu oluşturduklarını da anlatan Yavuz, bunun 2015, 2020 ve 2040 planlarından oluştuğunu ifade etti. Yavuz, şunları kaydetti:
''Kısa-Orta vadede, 2015 yılına kadar Etilen, Alçak Yoğunluk Polietilen-Tubular, Ftalik Anhidrit, Saf Tereftalik Asit fabrikalarının kapasitelerini artırmayı, Petkim yarımadasında BDX, PET ve polietilenden yola çıkarak katma değeri yüksek Çapraz Bağlanabilir Polietilen üretim ünitelerini devreye almayı hedefliyoruz. Halen pazar payımızın yüzde 61 olduğu Alçak Yoğunluklu Polietilen üretim kapasitemizi 30 bin ton artıracak olan yatırımımızı bu yıl içinde tamamlayacağız. Böylece Türkiye talebini yüzde 75 oranında karşılar duruma geleceğiz. Bunun yanında boya sanayinin çok önemli hammaddesi olan Ftalik Anhidrit (PA) fabrikamızın kapasitesini yaklaşık yüzde 50 artıran projemiz bu yıl içinde tamamlanacak, böylece bu üründe de Türkiye pazarının yüzde 70 oranında ihtiyacını karşılayacağız.''
2010 yılında tüm fabrikalarda üretim rekorları kırdığına, ancak buna rağmen Türkiye pazarının olağanüstü büyüme trendi nedeniyle pazar paylarını artıramadıklarına işaret eden Yavuz, bu nedenle yatırımları hızlandırma kararı aldıklarını bildirdi.
Bu kapsamda yürüyen ve bu yıl içinde tamamlanacak olan yatırımların dışında halen Türkiye'ye tümüyle ithal edilen katma değeri yüksek Çapraz Bağlanabilir Polietilen, şişelik PET ve Bütadien yatırımları için start verdiklerini anlatan Yavuz, tekstil sanayinin yeniden yükselişe geçtiği bugünlerde sektörün en temel hammaddesi olan PTA ürününün de üretim kapasitesini artırma kararı aldıklarını ifade etti.
Halen yürümekte olan projelerinin temsil ettiği ekonomik büyüklük tutarının 2011-2015 dönemi için yaklaşık 6 milyar dolar olduğuna işaret eden bu yıl içinde Petkim'in dört yılda bir yapılan çok kapsamlı bakım faaliyetine sahne olduğunu söyledi.

''PETKİM'İ AVRUPA'NIN EN ÖNEMLİ ÜRETİM MERKEZLERİNDEN BİRİ HALİNE GETİRECEĞİZ''
Yavuz, ''Petkim'i 2023 yılına kadar Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik entegrasyonu temel mantığı çerçevesinde, hammadde güvenilirliği sağlayacak rafineriye sahip, 6 milyon ton petrokimyasal üretebilen, en az 1 milyon TEU kapasiteli konteyner terminali ve entegre liman ve lojistik alana sahip, yarımadanın enerji ihtiyacının fazlasını üretebilen, yerli-yabancı yatırımcıların yer aldığı kümelenme modelini hayata geçirmiş, Avrupa'nın en önemli üretim merkezlerinden biri haline dönüştürmeyi'' hedeflediklerini vurguladı.
Bu projeksiyonların gerçekleşmesiyle, Petkim ''Value-Site'' projesini hayata geçirerek Türkiye Petrokimya ve Kimya sanayilerine dünya liginde sınıf atlatmayı, yan sanayi ile birlikte 10 bin kişiye istihdam sağlar hale gelmeyi amaçladıklarını anlatan Yavuz, Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik zincirinin tamamlanması ile Türkiye'nin yerli üretim ve rekabet gücü artarken ithalata bağımlılığı kayda değer oranda azalacağını kaydetti.
Yavuz, '' Bu projelerin gerçekleşmesiyle Türkiye'nin üretim maliyeti azalırken, istihdam yaratılacak ve yaratılan katma değer ülkemizde kalacak. Bu projeksiyonların gerçekleşmesiyle Petkim Value-Site projesini hayata geçirerek Türkiye petrokimya ve kimya sanayilerine dünya liginde sınıf atlatmayı hedefliyoruz.'' dedi.
İzmir ve Ege'nin kuzeyinin Avrupa'nın önemli kimya parklarından biri haline gelmesi için de Petkim'in sahasının özel statüye kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Yavuz, Petkim'in en önemli avantajının limanı ve iç pazara kolay erişimi sağlayan lojistik imkanlara sahip olması olduğunu belirtti.
Petkim Limanı ve lojistik destek sahalarının büyük genişleme olanaklarına sahip olduğuna işaret eden Yavuz, Nemrut Körfezi'nde bulunan limanlarını Türkiye'nin önemli limanlarından biri haline getirmeyi amaçladıklarını, yapılacak yatırımlarla konteyner limanının kapasitesinin en az 1 milyon TEU'ya (konteynr birimi) ulaşacağını kaydetti. Yavuz, Petkim Yarımadasını bölgenin en önemli lojistik merkezlerinden biri haline getirmeyi de hedeflediklerini söyledi.

YARIMADANIN ENERJİ ÜRETİM KAPASİTESİ
Bugün Petkim'in 226 megavatlık elektrik ve buhar üretim tesisi olduğunu belirten Yavuz, bunun 57 megavatının gaz tribünü, geriye kalanının ise buhar türbini olarak devrede olduğunu ifade etti.
Enerji kaynaklarını çeşitlendirme stratejileri çerçevesinde yenilenebilir enerjiye de yatırım yapmayı planladıklarını hatırlatan Yavuz, Petkim Yarımadasında kurulması planlanan 25 megavat (mW) gücündeki Rüzgar Enerji Santralının (RES) otoprodüktör lisansını bu yılın ocak ayında aldıklarını, bu yıl içinde yatırıma başlayıp gelecek yıl sonuna doğru devreye almayı planladıklarını kaydetti.
Rafineri yan ürünlerinin değerlendirilmesi çerçevesinde, ilave bir enerji santrali kurulması konusunda çalışmalarının da devam ettiğini anlatan Yavuz, ''Value-Site'' projesi çerçevesinde yarımadanın enerji üretim kapasitesini 1000 megavata çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Kaynak: Patronlar Dünyası - 15.08.2011

14 Ağustos 2011 Pazar

Çeşme’de satılık tatil köyü

Emlak Bankası A.Ş. Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardım Vakfı, Çeşme'de tatil köyünü satışa çıkardı

Emlak Bankası A.Ş. Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardım Vakfı, Çeşme Boyalık'ta bulunan tatil köyünü, 21 milyon lira muhammen bedel üzerinden satışa çıkardı. Sakarya Mahallesi Boyalık mevkindeki toplam 25 bin 849 metrekarelik taşınmazlar önce kapalı teklif zarfı alınarak, sonra açık artırma yapılmak suretiyle satılacak. İhale, 24 Ağustos 2011 tarihinde saat 13.30'da Vakıfta gerçekleştirilecek.
Satışa katılmak isteyenler şartnameyi İstanbul Bakırköy'de bulunan Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardım Vakfı'ndan temin edebilecek.
İhaleye katılmak isteyenler şartnameye göre hazırlayacakları teklif mektuplarını, 23 Ağustos 2011 tarihinde saat 17.30'a kadar vakfa verecek. Satışa çıkarılan 2 parsel taşınmazların üzerinde zemin ve 2 normal kat, 160 oda, 5 blok bina ile kafeterya, mutfak, yemek salonu, yüzme havuzu ve plaj destekli tatil köyü ile bitiştiğinde lojman binası bulunuyor.

Kaynak: emlak.kanald - 11.08.2011

Tata, iPad fiyatına ev yapacak

HİNTLİ şirket Tata, 2 bin 500 dolara sattığı dünyanın en ucuz arabası Nano'dan sonra şimdi de 'nano ev' inşa etmek için harekete geçti. Tata Group'un 'nano ev'leri 700 dolardan satılacak. Yani tüm dünyada fenomen haline gelen Apple'ın iPad ürünü ile aynı fiyata. Dünyanın en ucuz konutu olacak 700 dolarlık evin 20 metrekare olacağı açıklanırken, Tata Grup'un konuyla ilgili proje lideri Sumitesh Das, projenin iç piyasada 6-8 ay içinde başlatmayı planladıklarını duyurdu.

1 HAFTADA HAZIR

Duvarları jüt ve hindistan cevizinden yapılacak 'nano ev' yaklaşık bir haftada inşa edilebiliyor. 20 yıllık ömrü bulunan nano evler, Batı Bengal Eyaleti'nde test edildi. Tata firması, isteyenlere 30 metrekarelik, üzerinde güneş panelleri veya veranda gibi ek seçenekleri olan evler de sunacak.


Kaynak: Sabah Ekonomi - 19.07.2011

Dünya devi hangi ilçeye 500 milyon $ yatırım yapacak

Dünyanın en büyük inşaat şirketlerinden Suudi Bin Ladin Group, Türkiye’nin istikrarına güvenerek yatırıma geliyor. Şirket, ilk etapta 500 milyon dolarlık yatırımla Armutlu’da konut yapacak.
DÜNYANIN ve Suudi Arabistan’ın yıllık 30 milyar dolarlık cirosuyla en büyük inşaat şirketlerinden Suudi Bin Ladin Group, Türkiye’ye yatırım kararı aldı. ABD’nin geçtiğimiz günlerde öldürdüğü Usame Bin Ladin’in aile şirketi olan Suudi Bin Ladin şirketi, uzun süredir Türkiye’yle ilgili yaptığı araştırmayı tamamlayarak ilk etapta 500 milyon dolarlık yatırım kararı aldı.
Şirketin adı Sena ya da Sema olacak
Armutlu’da konut projesi yapmayı planlayan Suudi Bin Ladin Group, bu yatırım için Türkiye’de şirket kurmak için de çalışmalara başladı. Şirketin adının Sema ya da Sena olmasını kararlaştırdıklarını ve buna göre başvuru yapacaklarını belirten yetkililer “Türkiye, özellikle referandum ve genel seçimler sonrası dünyanın en istikrarlı ülkelerinden biri oldu. Biz de yeni yatırım alanları başında Türkiye’yi tespit ettik. İlk etapta yapılacak olan 500 milyon dolarlık konut projesinin ise devamı da gelebilir” diye konuştu.
Suudi Arabistan’dan birçok şirketin Türkiye’ye yatırım için araştırma yaptığını söyleyen yetkililer, Suudi Bin Ladin gibi büyük bir şirketin gelmesinin diğerlerinin de yatırımları için cesaret verici olduğunu belirtti. Yetkililer, Türkiye ekonomisinin büyüme hızının ve sanayileşmesindeki büyük gücün farkında olduklarını vurguladılar. Dünyada 30’dan fazla ülkede yatırımı bulunan ve özellikle Suudi Arabistan, büyük projelere imza atan Bin Ladin Grubu’nun toplam 30 bin çalışanı olduğunu vurgulayan şirket yetkilileri, Türkiye’de tarımdan sağlığa kadar yatırım yapılacak daha pek çok alan olduğunu bu fırsatları da değerlendirmek için çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Mekke’de 7 bin bina yıkılacak
Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Bekir Muhammed bin Ladin’in yaptığı Suudi Bin Laden Group’un son projelerinden birisi Mekke’de Kabe’nin yakınında yapılan Zemzem Tower’ı da içeren dev kompleks oldu. Suudi Oger Grubu’yla birlikte yapılan geniş kapsamlı inşaat projeleriyle Kabe çevresinin tamamen değiştirilmesi hedefleniyor. Çalışmalar kapsamında toplam 7 bin bina yıkılacak, 12 şeritli yol yapılacak. 14 milyar dolarlık proje, Oger ve Bin Ladin inşaat gruplarına verildi.
Uzun süre önce başlayan geniş kapsamlı çalışmalar kapsamında, Ömer Tepesi projesi çerçevesinde tepe, iş makineleriyle düzleştiriliyor. Bu alana 30’ar katlı 60 gökdelen inşa ediliyor. Toplam 230 bin metrekarelik alanda oteller, yerleşim birimleri, alışveriş merkezleri ve sosyal tesisler yer alacak. Yapılan planlamalara göre bu bölgede en az 100 bin kişinin ikamet etmesi bekleniyor. Proje tamamlandığında 100 bin kişi aynı anda havalandırmalı özel alanlarda namaz kılabilecek. Kabe’nin hemen yakınına yapılan Zemzem Tower projesine Türkiye’den de büyük ilgi olduğu biliniyor.

Kaynak: 1insaat - 20.07.2011

TOKİ'den 74 yeni hastane

Bu kapsamda, Ocak-Temmuz döneminde, 12 hastanenin inşaatını başlatan idare, 19 hastanenin ihalesini tamamladı.
TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, son 8 yılda sağlık sistemine 129 hastane ile 89 sağlık ocağı kazandıran idare, halen 74 hastanenin yapımı üzerinde çalışıyor. Bu yılın ilk 7 ayında 12 hastanenin yapımını başlatan TOKİ, 19 hastanenin ihalesini sonuçlandırarak inşaat aşamasına getirdi. Halen 14 hastanenin ihale süreci devam ediyor, 12 hastane için de ihale tarihi belirlendi. Daha önce ihalesi yapılıp uygun teklif olmadığı için ihaleleri iptal edilen 17 hastanenin yapımı ise 2 ay içinde yeniden ihale edilecek.

İnşaatların tamamlanması ile sağlık sistemine 9 bin 640 yeni yatak kazandırılacağı bildirilen açıklamada, ''böylece vatandaşların sağlık sorunları nedeniyle il il gezmezine neden kalmayacağı'' belirtildi.

İzmir ve Ege Bölgesindekiler aşağıda özetlenmiştir:
İhale edilen veya inşaatı süren hastaneler:
İzmir-Karşıyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Yakında inşaatına başlanacak hastaneler:
İzmir-Karşıyaka 400 yataklı Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi
Manisa-Soma 300 yataklı devlet hastanesi
Antalya-Manavgat 100 yataklı devlet hastanesi ek binası

Alınan tekliflerin incelemesi sürecindekiler (devlet hastanesi):
İzmir-Bornova 200 yataklı
Antalya-Serik'te 100 yataklı
Uşak-Eşme'ye 30 yataklı
İzmir-Urla'ya 150 yataklı
Kütahya-Tavşanlı'ya 100 yataklı İhale tarihi belli olan devlet veya eğitim-araştırma hastaneleri:
Antalya-Elmalı Merkez Köyü 40 yataklı
Manisa-Demirci 75 yataklı
Burdur-Gölhisar 50 yataklı
Muğla-Köyceğiz 30 yataklı


Kaynak: HTEKONOMİ - 06.08.2011

Konut Kredi kullanırken zarar etmemenin 10 yolu

Konut Kredisi Danışmanlık Hizmetleri'nin Kurucu Ortağı Onur Tekinturhan vatandaşları konut kredisi kullanırken dikkat etmeleri gereken 10 önemli husus konusunda uyardı.

1.Satın alacağınız konutu bulmadan banka başvurusu için zaman harcamayın; fiyatlar haftalık olarak güncellendiği için ilerlemeye hazır olduğunuz gün itibariyle size en uygun bankayı belirlemek daha avantajlıdır.
2.Düzenli çalıştığınız bankanın önerileriyle yetinmeyin – fiyat teklifleri bankadan bankaya büyük farklılık gösterir
3.Kredide sadece faiz oranına değil, ödenen komisyon, masrafları ve sigortaları da içeren yıllık maliyet oranına dikkat edin.
4.Banka T.C. Kimlik numaranızı kullanarak geçmiş kredi ve borç ödemelerinizi araştırır. T.C. Kimlik numaranızı çok sayıda bankaya ayrı ayrı vermek çok sayıda bağımsız kredi talebinin oluşmasına ve dolayısıyla bankaların gözünde kredi skorunuzun düşmesine sebep olabilir.
5.Uzun vadeli kredi her zaman en uygun çözüm değildir; uzayan vade aylık taksiti düşürür ama faiz yükünü ve toplam maliyeti yükseltir. Taksiti bütçenize uygun bir seviyeye çekerken toplam faiz tutarını minimumda tutan en uygun vadeyi belirleyin.
6.Kredi hesabında konutun satın alım değeri değil, bağımsız değerleme şirketlerince tesbit edilecek ekspertiz değeri kullanılır. Ekspertiz raporunu bankadan isteyip inceleyebilirsiniz.
7.Konut kredilerinde sadece DASK (deprem) ve konut sigortaları zorunludur. Bankanın talep edebileceği hayat veya ferdi kaza sigortaları zorunlu değildir, ancak ileride başınıza birşey gelirse ailenizi kredi yükünden korur.
8.Kredi değerlendirmesinde düzenli gelirinizin belgeleyebildiğiniz kısmı baz alınır; hesaplanan taksitin belgelenen geliriniz içindeki payı %50’den küçük olmalıdır.
9.İleride beklediğiniz ek prim veya dönemsel gelirlerinize bağlı olarak ara ödemeler planlıyorsanız bunları en baştan bankaya belirtin ve hesaba katılmasını sağlayın. Daha sonra yapılacak ek ödeme ve değişiklikler anaparanız üzerinden %2 cezaya tabi olabilir.
10.Kredi sözleşmesini imzalamadan en az 1 gün önce bankanın size “Sözleşme Öncesi Bilgi Formu” sunması gerekir. Kanunen en az 1 gün inceleme hakkınız olan bu formda kredi ile ilgili tüm şartlar ve masraflar belirtilir.

Kaynak: HurriyetEmlak.com - 10.08.2011

Konut alıcılarına tapuda işkence

Yüzde 1.65'lik yüksek harç bedelini bankada ödemesi gereken yatırımcılar hem zaman hem para kaybediyor...

Türkiye'de konut almanın sıkıntısı, doğru konutu seçmek ve uygun finansman bulmak ile sınırlı değil. Alıcıları tapu dairesinde de çeşitli zorluklar bekliyor. Yüksek tapu harç bedelleri, anlaşmalı bankada ödeme yapma zorunluluğu ve her tapu dairesinin farklı tarifelerlemüşteriden dosya masrafı istemesi alıcıyı bezdiriyor. Tapu dairelerinde rüşvetin önlenmesi adına getirilen bu uygulamalara yönelik olarak emlak danışmanları, kredi kartlı sistem veya tapu dairesinde banka gişesi gibi önerilerde bulunuyor.

Harç bedeli yüksek

Harç bedelini anlaşmalı bankalardan ödemek zorunda kalan alıcı, tapudan alınan harçmakbuzu ile bankaya gidip saatlerce sıra bekliyor. Sonra bankadan alınanmakbuz damemura geri götürülüyor. Bu da alıcılarda zaman kaybına yol açıyor. Taşçı Emlak Yönetim Kurulu Başkanı SalimTaşçı, Türkiye'de harç bedellerinin yüksek olduğuna işaret etti. Taşçı şunları söyledi:

“Gayrimenkulün değerinin yüzde 1.65'i kadar tutarı alıcı tapu harç bedeli olarak ödüyor. Geçmişte emlak gerçek değerinden bildirilmediği için bu oranların yüksekliği bu kadar rahatsız etmezdi. 300 bin liralık bir emlak 50 bin liraya tapuya bildirilir, 825 lira kadar harç bedeli ödenirdi. Ama şimdi belediyenin belirlediği değerler üzerinden harç bedeli tahsil ediliyor. Bu da 300 bin liralık daire için 5 bin liraya yakın harç bedeli ortaya çıkartıyor. Bunun bir de bankada kaybedilen zamanı var.Halbuki kredi kartına geçilse ya da tapu dairesinde kamu bankalarının birimleri açılsa, tapuda işlemçabuk biter, vatandaş vakit kaybetmez.”

Dünyanın en pahalı dosyası

SalimTaşçı ayrıca dünyanın en pahalı dosyasını Türk gayrimenkul alıcılarının satın aldığını da söyledi. Taşçı “Bazı tapu dairelerinde 60 lira, bazılarında ize 145 lira dosyamasrafı talep ediliyor. Bedeller standart olmadığı gibi dosya masraflarının hangi mantıkla talep edildiğini anlamakmümkün değil. Devlet, benim tapu bilgilerimi verdiğimharç bedeli nedeniyle zaten saklamak zorunda. Öyleyse bu dosya masrafı da nedir” diye sordu.

Kredi kartına geçilsin

Altın Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı da bedellerin artık kredi kartı ile tahsil edilebilmesi gerektiğini savundu. Özelmacıklı, konuyla ilgili önerilerini şu şekilde özetledi: “Önce harç bedellerinin yatırılması için tapumüdürlüklerinde başvuru fişi doldurulduğunda harçmakbuzları hemen verilmeli. Böylecememur ile alıcı arasındaki ilişki burada kesilmeli. Bu fişte gayrimenkulün kaça satılacağını bildirmek zorundasınız ve yatırılacak harç oranı da belli. Parayı tahsil eden Maliye Bakanlığı, bu tapu dairelerinde birer tahsilatmemuru bulundurabilir. Büyük tapu dairelerinde kredi kartı da konularak böyle bir sistemoluşturulabilir.”


Kaynak: Emlak.KanakD - 06.08.2011

İkinci Derece Doğal Sit Olan Bölgeye Yapılacak Yat Limanının İmar Planı Onaylandı

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı (ÖÇKK) Ahmet Özyanık, Dalaman'a yapımı planlanan yat limanı imar planının onaylandığını bildirdi. 15 yıldır gündemde olan Dalaman Yat Limanı'nın bölgedeki 1. derece olan SİT alanının, 2. dereceye dönüştürülmesi ve Tabiat Varlıkları Kurulu'nun da projeye olumlu bakması ile bugünkü noktaya gelindiği ve Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak olan marinanın 23.5 yıl kiralama süresi olduğu öğrenildi.

Özyanık, uzun süredir gündemde olan Dalaman Yat Limanı İmar Planı'nın onaylanmasının önemine işaret ederek, ''Onayladığımız bu proje ile yat limanının yanı sıra deniz otobüsü de hayata geçecek. Yat limanı 750 yat kapasitesine sahip olacak. Akdeniz'deki en önemli yat limanlarından birisi olacak'' dedi.

Projenin doğa dostu yönüne de değinen Özyanık, ''Bölgedeki kaplumbağa ve diğer canlıların korunmasına yönelik önlemlerde alınacak. Denizden kaplumbağaların çıkma ihtimali olan noktalarda yapay kaplumbağa üreme alanları oluşturulacak. Plan, uzun süren yazışmalar sonrasında onaylandı. Bölge ikinci derece doğal SİT alanı'' diye konuştu.

Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz ise marina turizminin son yıllarda Türkiye'de yükselen bir değer olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

''Türkiye ve özellikle Antalya ve Muğla yat turizmi açısından çok önemli kentler. Muğla'nın Bodrum, Fethiye, Göcek ve Marmaris yat limanlarına Dalaman'ında eklenmesi bölge turizmini çok olumlu etkiler. Bölgeye yapılacak olan yat limanı Dalaman'ı turizmde cazibe merkezi haline getirir. Uçaktan inen turist 15 dakika sonra teknesine biner ve mavi yolculuğa çıkar.''

Açıkgöz, alternatif turizm çalışmaları kapsamında son yıllarda yat turizmine daha fazla önem verdiklerini de ifade ederek, ''Yat turizmi için bölgeye gelen turistler, gelir seviyesi yüksek olan turistler. Bu durum, turizmden elde edilen geliri de olumlu etkiler'' dedi.

ATM Dalaman Dış Hatlar Terminali İşletmesi Genel Müdürü Hamdi Güvenç de Dalaman'a yapılacak yeni marinanın turizmi olumlu etkileyeceğini vurgulayarak, ''Muğla'daki marina sayısındaki artış, yüksek gelir seviyesine sahip turistlerin bölgeye gelmesini sağlar. Bölgeye yüksek gelir seviyesine sahip turistin gelişi ile birlikte turist profili değişir'' sözleriyle görüşünü aktardı.

Güvenç, Dalaman'a yapılacak olan marina ve mevcut havalimanının birlikte düşünüldüğünde, Güney Ege'nin turizmde bir cazibe merkezi haline geleceğini sözlerine ekledi.


Kaynak: yapi.com.tr / AA - 09.08.2011

7 Ağustos 2011 Pazar

50 milyon dolarlık beş yıldızlı okul

Gediz Üniversitesi, Seyrek’e son teknolojiyle donatılan akıllı kampus kurdu. Mimarisiyle de dikkat çeken binalarda dünya standartlarında eğitim veriliyor

Gediz Üniversitesi, İzmir Seyrek’te 50 milyon dolarlık yatırımla kurduğu kampusüyle dikkat çekiyor. Mimarisiyle büyüleyen binalar; donanımı, eğitim ve sosyal imkanlarıyla da hayran bırakıyor. Toplam 5 bin 500 öğrenci kapasiteli kampuste; 84 derslik, 22 amfi, 9 laboratuvar (nanoteknoloji, 2 bilgisayar, network, 2 elektrik-elektronik, simülasyon-ergonomi, mekanik, makine dinamiği), 6 mimarlık stüdyosu ve kütüphane bulunuyor. Her köşesi ileri teknolojiye sahip akıllı kampuste engelliler için de tüm ayrıntılar düşünüldü.

Güzellik merkezi de var
Gediz Üniversitesi, öğrencilerine modern ve keyif dolu yaşam alanları da hazırladı. Sağlıklı yaşam merkezi, sergi salonları, kitapevi, kulüp odaları, spor salonu, 500 kişilik amfitiyatro, sinema, güzellik merkezi, kafeterya, restoranlar ve 600 kişilik gösteri merkezi, öğrencile ayrıcalıklı eğitim ortamı sunuyor.

Bir yılda tamamlandı
Rektör Prof. Seyfullah Çevik, Gediz’in bir dünya üniversitesi olma hedefiyle yola çıktığını söylüyor. Prof. Çevik, bir yıl gibi kısa sürede kurulan kampusün, Gediz’in gücünü ve farkını ortaya koyduğuna işaret ediyor, şöyle konuşuyor: “Ege’nin incisi güzel İzmirimize ancak böyle bir kampus yakışırdı. Böyle bir eğitim yatırımı kazandırdığımız için gururluyuz. Yabancıların da yer aldığı deneyimli akademik kadromuzla, yeni bilim insanları, genç girişimciler, başarılı gençler yetiştirdikçe sevincimiz taçlanacak.”

Kaynak: Milliyet Ege - 25.07.2011

6 Ağustos 2011 Cumartesi

Yıldırım: Gerekirse özel yasa çıkarırız

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, seçim öncesinde İzmir için açıklanan 35 projeden en az birkaç tanesinin birkaç ay içinde temelinin atılacağını veya başlayacağını açıkladı.
Öncelikli projelerin belirlenmesi için İzmirli kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile önümüzdeki günlerde Ankara'da görüşme yapacaklarını söyleyen Bakan Yıldırım, yatırımların gerekçesiz, ideolojik davalarla engellenmek istenmesi durumunda özel kanun çıkaracaklarını da söyledi.
Yıldırım, "Gerekirse özel kanun çıkarırız. Ama önce mevcut yapıda yatırımları başlatacağız. Tosluyor muyuz, taslamıyor muyuz bakacağız. Daha önce karar verilen, başlamayı bekleyen 3-4 projede bu ay içinde başlayacak" dedi.
ÖNCELİK SIRASI
Bakan Yıldırım, İzmir'de partisinin milletvekilleriyle Kordon'daki Deniz Restoran'da öğlen yemeğinde bir araya geldi. Yemek öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, İzmir için açıkladıkları, "35 İzmir'e 35 proje"nin 2011-2015, 2015-2019, 2019-2023 olmak üzere 12 yıllık üç dönemi kapsadığını, tamamının 4 yılda bitirilmesine fiziken ve zaman olarak imkan olmadığını belirtti. Yıldırım, "Bu nedenle de öncelikleri mutlaka belirlememiz lazım. Önümüzdeki günlerde İzmir'in sivil toplum kuruluşlarıyla kanaat önderleriyle bu öncelikler konusunda bir değerlendirme yapacağız. Onların görüşlerini de aldıktan sonra çalışmalarımıza süratle başlayacağız. Önümüzdeki birkaç ay içinde en az birkaç projenin temelini atacağız, başlangıcını yapmış olacağız. Bunlardan bazılarını zaten yaptık. İzmir-İstanbul otoyolu, Kuzey Ege Çandarlı Limanı başladı. Başlamayı bekleyen 3-4 tane daha projemiz var. Bir ay içinde bunlara da başlatmış olacağız" dedi. Yıldırım, Başbakan Erdoğan'ın hükümet programını okurken açıkladığı İzmir-Ankara hızlı tren projesinin de bu yılın yatırım programında yer aldığını, projenin Ankara-Afyon ve Afyon-İzmir olmak üzere iki etap halinde ihale edileceğini belirterek, "Bu yıl tercihen İzmir tarafından en az bir etap ihale edilmiş olacak" diye konuştu.
İnciraltı ile Bostanlı arasına yapılacak tüp geçit projesiyle ilgili kısa vadede, proje, güzergah, sondajlar ve uygulama projeleri yapılacağını söyleyen Yıldırım, "Bu dönem bunlarla meşgul alacağız. Aynı zamanda da yap-işlet-devret modelinin hazırlıkları yapılacak" dedi.
"İŞBİRLİĞİ YAPILIR"
Yerel yönetimlerle seçim öncesindeki gibi işbirliğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin bir soruyu "Etmemesi için bir neden yok" diye yanıtlayan Yıldırım, "Amaç İzmir'e, İzmirliye hizmet etmek. Bu konuda bizim herhangi bir önyargımız yok. İzmirlilere hizmet söz konusu olunca biz sonuna kadar işbirliğine hazırız. Yeter ki, zorlaştırıcı olmayalım kolaylaştırıcı olalım" dedi. Yıldırım, İzmir'in deniz ulaşımıyla ilgili de düşüncelerinin olduğunu ancak bizzat deniz taşımacılığı yapma niyetinde olmadıklarını belirtti.
İzmir'de yapılacak projelere dava açılması ve çeşitli kesimlerden bu projeleri engellemeye yönelik girişimler gelmesi durumuna karşı yasal düzenleme düşünülüp düşünülmediğinin sorulması üzerine Yıldırım, "Yasal düzenleme yapma sözünü daha önce vermiştik. Eğer İzmir'de işlerin yürütülmesi esnasında zorluk çıkarılırsa, hiçbir gerekçesi olmayan ideolojik amaçlı engellemeler olursa gerekirse özel kanun çıkarırız demiştim. Bu sözümüz geçerli. Ama önce mevcut yapıyı deneyeceğiz. Bir göreceğiz. Bir yerel tosluyor muyuz bakalım. Denemeden hemen böyle bir yola başvurmamız doğru olmaz" dedi.
İZBAN için talimat
Aliağa-Menderes arasındaki İZBAN hattıyla ilgili cuma günü de yaşanan ve zaman zaman görülen arıza ve şikayetlerin sorulması üzerine Bakan Yıldırım, "İşletmecilikte aksaklıklar olabilir. Mühim olan bu aksaklıkların müzmin hale gelmemesi. Devlet Demiryolları ve İZBAN, belediye ile birlikte burada ne gibi sıkıntılar varsa bunun üzerine gidip çözüm bulacaklar. Aksaklık olmasından ziyade, aksaklık sonrası sürecin sağlıklı yürütülmesi lazım" dedi. Yıldırım, Demiryolları'nın sahip olduğu Ankara ve İstanbul'da kullanılan setlerin İzmir'e verileceğini kaydetti.


Kaynak: Yeni Asır - 10.07.2011

İzmir'in ‘Kent'i Mid Europa'ya satılıyor

İzmir'de faaliyet gösteren Kent Hastanesi'nin yüzde 65'ini İngiliz Mid Europa satın alıyor. Fon'un başka hastaneler de satın alarak büyümeyi hedeflediği belirtiliyor.
Sağlık sektörüne yabancıların ilgisi devam ediyor. İzmir'deki Kent Hastanesi'nin yüzde 65'ini İngiliz Mid Europa adlı fonun satın alacağı belirtiliyor. Mid Europa adlı fonun Kent'i satın aldıktan sonra başka hastaneler de satın alarak büyümeyi hedefledigi ifade ediliyor.
Kent Hastanesi'nin ortakları arasında Bakioğlu Holding ve doktorlar bulunuyor. Grubun bir de Alsancak'ta Tıp Merkezi var. Ambalaj sektöründe şirketleri bulunan Bakioğlu Holding'in ‘amiral gemisi' Bak Ambalaj şirketi.
İzmir Karşıyaka bölgesinde faaliyette bulunan Kent Hastanesi'nde 57 standart, 17 çift kişilik, 10 suit, 1 de VIP oda bulunuyor.


Kaynak: Milliyet Ekonomi - 10.07.2011

12 Strange And Unusual Homes For Sale



Among the millions for sale homes in the U.S., we gathered a list of 12 properties we deem outrageous, unusual and in some cases, just plain strange. They range in price from $225,000 up to $13 million. Trulia.com, Realtor.com, Sotheby’s International Realty, Prudential Douglas Elliman and Stribling & Associates helped us find these unique abodes.

Provided by: Forbes

5 Ağustos 2011 Cuma

79 Milyon Metrekare Türk Toprağı Yabancıda!

Bir futbol sahası büyüklüğü 6 bin metrekare olarak baz alındığında ise 13 bin 259 adet futbol sahası büyüklüğündeki Türk toprağının yabancıların elinde olduğu tespit edildi.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre Türkiye'de mülkiyet sahibi olan yabancı uyruklu vatandaşların sayısının 13 Temmuz 2011 tarihi itibariyle 117 bin 648 kişiye yükseldiği belirlendi.
Bu kişilerin ellerinde bulundurduğu toplam taşınmaz sayısı 107 bin 537 olurken, bu taşınmazların kapsadığı alan ise toplam 79 milyon 552 bin 576 metrekare olarak gerçekleşti.
-YABANCILARIN TERCİHİ SAHİL KENTLERİ OLDU-
Türkiye'den 107 bin 537 taşınmazın mülkiyetini alan yabancı uyruklu vatandaşların satın alımlarda öncelikli tercihi sahil kentleri oldu.
Yabancı vatandaşların en fazla taşınmaz aldığı il Antalya olurken bunu Muğla ve Aydın izledi. Buna göre 39 bin 313 yabancı uyruklu vatandaş Antalya'dan 30 bin 517 taşınmaz alırken, 20 bin 33 vatandaş Muğla'dan 14 bin 436, 17 bin 370 vatandaş Aydın'dan 12 bin 614, 12 bin 317 vatandaş İstanbul'dan 12 bin 26, 5 bin 418 vatandaş Bursa'dan 5 bin 119, 5 bin 178 vatandaş İzmir'den 5 bin 239, 2 bin 114 vatandaş Mersin'den 2 bin 14, bin 631 vatandaş Ankara'dan 2 bin 188, bin 292 vatandaş Hatay'dan bin 846 ve bin 6 yabancı uyruklu vatandaş ise Balıkesir'den bin 151 taşınmazın mülkiyetini aldı.
Yabancılar taşınmaz satın alımında doğu ve güneydoğu bölgesindeki illeri tercih etmedi. Yabancıların en az taşınmaz aldıkları iller Van, Gümüşhane, Muş, Ardahan, Bilecik ve Bingöl oldu. Van ve Gümüşhane'de sadece 1 yabancı uyruklu vatandaş taşınmaz satın alırken, Muş ve Ardahan'da 4, Bilecik ve Bingöl'de ise 7 yabancı uyruklu vatandaş taşınmaz satın aldı.

-MÜLK ALIMINDA İNGİLİZLER BAŞI ÇEKTİ-
Türkiye'den taşınmaz satın alan yabancı uyruklu vatandaşların ülkelerine göre dağılımlarına bakıldığında ise en fazla taşınmazı İngilizlerin aldığı anlaşıldı.
Buna göre 35 bin 3 İngiliz vatandaşının Türkiye'den 24 bin 624 taşınmaz satın aldığı belirlendi. Bunun yanı sıra 26 bin 467 Alman vatandaşı 34 bin 403, 10 bin 763 Yunan vatandaşı 9 bin 885, 6 bin 834 İrlanda uyruklu vatandaş 5 bin 175, 5 bin 689 Danimarkalı 4 bin 678 ve 5 bin 740 Hollanda uyruklu vatandaş ise Türkiye'den 4 bin 871 taşınmaz satın aldı. Genel Müdürlük, Yunan vatandaşlarına ait 9 bin 985 toplam taşınmaz sayısının 8 bin 420 adedinin ise Türk asıllı Yunan uyruklu gerçek kişilere ait olduğunu belirtti.
Türkiye'den en az taşınmaz satın alan milletlere bakıldığında ise Filipinler, Hindistan, Andorra ve Nijer uyruklu vatandaşların birer taşınmaz satın aldıkları anlaşıldı.


Asmaçatı Alışveriş ve Buluşma Noktası

İzmir, Balçova'da bulunan Asmaçatı Alışveriş ve Buluşma Noktası Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlandı ve 2011'de yapımı tamamlandı.
Dışa dönük, sokakla buluşan bir mimari öngörüyle, Asmaçatı alışveriş ve yaşam merkezi projesi için Ege'nin çardak altında, sıcak havalarda gölgede, korunaklı, açık havada keyifli vakit geçirme konseptinden yola çıkıldı. Genellikle üstleri ya da yanları sarmaşık bitkilerle çevrili geleneksel çardak modelinden hareketle, merkezin çatısında yer alan, yaprak ve sarmaşıklardan esinlenilen metal örtü sayesinde korunaklı bir açık hava mekanı elde edildi. Çardak hissi yaratan elemanlar binanın dışında da kullanılarak bu vurgu desteklendi.
Butik bir konseptle inşa edilen projede tüm hızlı tüketim ihtiyaçları karşılayacak olan lokomotif marka Migros'un yanı sıra elektronik markalarını da içeren 18 mağaza ve restoranlar yer alıyor. Özellikle yeme-içme mekanları açık havayı hissedecek şekilde çardak altında tasarlandı.
Yakın çevredeki kampüs ortamının kazandırdığı genç dinamizm ile bölgenin hareketine bir merkez öneren, bireysel buluşmaların yanı sıra küçük konserler, sergiler gibi ortak etkinliklere alan açacak altyapısı ile Asmaçatı bu ortamı paylaşanların doğal rastlaşmalarıyla ilgi çekici anlara sahne olmayı hedefliyor. Asmaçatı, komşu üniversitelerin öğrencilerinin ve tüm gençlerin olduğu kadar özellikle yaz aylarında İzmir'de yaşayıp Çeşme yolu üzerinden yazlıklarına ulaşacakların uğrayacakları, kısa tatillerin hızlı alışverişi ya da birlikte yola çıkanların buluşma ve mola noktası olacak.
Asmaçatı'da alışveriş imkanlarından öte, dört mevsim Ege'nin yumuşak iklimininden yararlanılan bir atmosfer, bu noktada var olan bir eksikliğe çözüm yaratmak amaçlandı. Ege kültürünü içinde taşıyan, bölgenin yaşam ritmi ve sosyal alışkanlıkları ile uyumlu, çardak altı görgüsünü yaşatacak bu buluşma noktası, var olan yerel öğeleri içerdiğinden kentte yaşayanlar tarafından doğal olarak kabul görecektir. Son yıllarda dilimize yerleşen AVM kavramına bir yenilik getiren merkez, ABN - Alışveriş ve Buluşma Noktası kavramını sadece sosyal hayatımıza değil dilimize de kazandırmanın ve bu talebe karşılık yeni bir arz yaratmanın da öncüsü olmayı hedefliyor.

Proje Künyesi
Tasarım Ekibi: Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, Murat Tabanlıoğlu
Yardımcı: Murat Cengiz, Çağrı Akay, Seray Öztürk, Efe Öner, Fulya Ayşe Seviğ, Selen Ak Avuçlu, Gökhan Çatıkkaş
Mekanik Projesi: Elmeksan Mekanik
Elektrik Projesi: ERK Proje Mühendislik
Statik Projesi: Emir Mühendislik
Peyzaj Projesi: Paska İnşaat & Peyzaj
İç Mekan Projesi: Tabanlıoğlu Mimarlık
Proje Ofisi: Tabanlıoğlu Mimarlık
İşveren: ARK İnşaat
Proje Yeri: İzmir
Proje Başlangıç Tarihi: 2009
Proje Bitiş Tarihi: 2011
İnşaat Başlangıç Tarihi: 2010
İnşaat Bitiş Tarihi: 2011
Arsa Alanı: 22.763 m2Toplam İnşaat Alanı: 41.450 m2Müteahit: ARK İnşaat
Yapım Türü: Karma Yapı


Dünyanın neresinden ev alınır?

Uluslararası Gayrimenkul Danışmanlığı devi Coldwell Banker, 30 ülkede, 60'dan fazla pazardaki konutların ortalama satış fiyatlarından oluşan raporunu yayınladı.
Coldwell Banker Real Estate LLC, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada dışında bulunan 30 ülkede ve 60'dan daha fazla pazarda bulunan, dört oda ve iki banyo özelliğindeki konutların ortalama fiyatlarını inceleyen uluslararası raporunu yayınladı.
Raporda Türkiye'de yer alıyor. İstanbul'daki ev fiyatları Avrupa'daki bir çok şehre göre daha cazip durumda.
İstanbul, gerek tarihi geçmişi gerekse de yükselen ekonomisi ile raporda önemli kentler arasında gösteriliyor.
Coldwell Banker Türkiye Genel Müdürü Gökhan Işık, "İstanbul, gayrimenkul sektöründe dünyanın gözünü diktiği önmli şehirlerden bir tanesi. Biz de Coldwell Banker Türkiye olarak İstanbul'un gayrimenkul yatırımcıları icin önemli bir şehir olduğunu tüm dünyaya göstermek için çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz" dedi.

Ülke : Aruba  -  Fiyat : 445 bin 875 dolar

Ülke : Avustralya, Şehir : Brisbane  -  Fiyat : 583 bin 555 dolar

Ülke : Avustralya, Şehir : Gold Coast  -  Fiyat : 674 bin 796 dolar

Ülke : Avustralya, Şehir : Sidney  -  Fiyat : 1 milyon 47 bin 250 dolar

Ülke : Belize, Şehir: San Pedro  -  Fiyat : 366 bin 750 dolar

Ülke : Bermuda  -  Fiyat : 1 milyon 253 bin 750 dolar

Ülke : Kosta Rika, Şehir : Santa Ana  -  Fiyat : 617 bin 500 dolar

Ülke : Curacao, Şehir : Willemstad  -  Fiyat : 227 bin 733 dolar

Ülke : Çek Cumhuriyeti, Şehir : Brno  -  Fiyat : 264 bin 97 dolar

Ülke : Çek Cumhuriyeti, Şehir : Ceske Budejovice  -  Fiyat : 170 bin 125 dolar

Ülke : Çek Cumhuriyeti, Şehir : Prag  -  Fiyat : 638 bin 750 dolar

Ülke : Dominik Cumhuriyeti, Kasaba : Cabarete  -  Fiyat : 328 bin 500 dolar

Ülke : Dominik Cumhuriyeti, Kasaba : Sosua  -  Fiyat : 196 bin 250 dolar

Ülke : Ekvator, Şehir : Salinas  -  Fiyat : 75 bin dolar

Ülke : Fransa, Bölge : Asniere sur Seine  -  Fiyat : 1 milyon 957 bin dolar
Ülke : Fransa, Şehir : Boulogne  -  Fiyat : 2 milyon 565 bin dolar
Ülke : Fransa, Bölge : Neuilly sur Seine  -  Fiyat : 4 milyon 204 bin dolar
Ülke : Fransa, Şehir : Paris  -  Fiyat : 3 milyon 624 bin dolar

Ülke : Yunanistan, Şehir : Atina  -  Fiyat : 632 bin 624 dolar

Ülke : Guetemala, Şehir : Guetemala City  -  Fiyat : 265 bin dolar

Ülke : Honduras, Şehir : San Pedro Sula  -  Fiyat : 193 bin dolar
Ülke : Honduras, Şehir : Tegucigalpa  -  Fiyat : 242 bin 750 dolar

Ülke : Endonezya , Şehir : Bandung  -  Fiyat : 232 bin 558 dolar
Ülke : Endonezya , Şehir : Densapar  -  Fiyat : 158 bin 430 dolar
Ülke : Endonezya, Şehir : Cakarta  -  Fiyat : 354 bin 651 dolar
Ülke : Endonezya, Şehir : Surabaya  -  Fiyat : 210 bin 756 dolar

Ülke : İrlanda, Şehir : Dublin  -  Fiyat : 687 bin 289 dolar

Ülke : İtalya, Şehir : Aosta  -  Fiyat : 976 bin dolar
Ülke : İtalya, Şehir : Milan  -  Fiyat : 1 milyon 918 bin 750 dolar
Ülke : İtalya, Bölge : Riccione  -  Fiyat : 898 bin 750 dolar
Ülke : İtalya, Şehir : Roma  -  Fiyat : 1 milyon 777 bin 750 dolar

Ülke : Lübnan, Şehir : Beyrut  -  Fiyat : 765 bin dolar
Ülke : Lübnan, Şehir : Jounieh  -  Fiyat : 387 bin 500 dolar

Ülke : Malta, Köy : Attard  -  Fiyat : 505 bin dolar
Ülke : Malta, Kasaba : Fgura  -  Fiyat : 405 bin dolar
Ülke : Malta, Şehir : Sliema  -  Fiyat : 605 bin dolar
Ülke : Malta, Kasaba : St. Paul's Bay  -  Fiyat : 430 bin dolar

Ülke : Meksika, Şehir : Mexico City  -  Fiyat : 566 bin 500 dolar
Ülke : Meksika, Şehir : Monterrey  -  Fiyat : 400 bin 211 dolar

Ülke : Hollanda, Şehir : Amsterdam  -  Fiyat : 862 bin 320 dolar
Ülke : Hollanda, Kasaba : Bussum  -  Fiyat : 631 bin 984 dolar
Ülke : Hollanda, Şehir : Rotterdam  -  Fiyat : 574 bin 400 dolar
Ülke : Hollanda, Şehir : The Hague  -  Fiyat : 827 bin 770 dolar

Ülke : Peru, Şehir : Lima  -  Fiyat : 423 bin 125 dolar
Ülke : Peru, Şehir : Trujillo  -  Fiyat : 281 bin dolar

Ülke : Panama, Şehir : Panama City  -  Fiyat : 285 bin dolar

Ülke : Romanya, Şehir : Brasov  -  Fiyat : 477 bin 714 dolar
Ülke : Romanya, Şehir : Bucuresti  -  Fiyat : 562 bin 236 dolar

Ülke : İspanya, Şehir : Madrid  -  Fiyat : 1 milyon 877 bin 70 dolar

Ülke : St. Croix, Kasaba : Christiansted  -  Fiyat : 540 bin 400 dolar

Ülke : St. Kitts-Nevis, Ada : Nevis  -  Fiyat : 1 milyon 103 bin 750 dolar

Ülke : Türkiye, Şehir : Ankara  -  Fiyat : 264 bin dolar
Ülke : Türkiye, Şehir : Antalya  -  Fiyat : 227 bin 500 dolar
Ülke : Türkiye, Şehir : İstanbul  -  Fiyat : 417 bin 975 dolar
Ülke : Türkiye, Şehir : İzmir  -  Fiyat : 311 bin dolar

Ülke : Turks and Caicos, Ada : Providenciales  -  Fiyat : 1 milyon 33 bin 750 dolar

Ülke : Venezuela, Şehir : Caracas  -  Fiyat : 138 bin 497 dolar
Ülke : Venezuela, Şehir : Maracaibo  -  Fiyat : 94 bin 776 dolar
Ülke : Venezuela, Şehir : Porlamar  -  Fiyat : 208 bin 39 dolar
Ülke : Venezuela, Şehir : Valencia  -  Fiyat : 119 bin 718 dolar
Ülke : Vietnam, Şehir : Da Nang  -  Fiyat : 803 bin 571 dolar
Ülke : Vietnam, Şehir : Ha Noi  -  Fiyat : 816 bin 667 dolar