30 Eylül 2011 Cuma

Kora ailesi, İzmir'e spor salonu kazandırdı

Vali Cahit Kıraç, Gülen ve Cihat Kora'nın yaptırdığı Cihat Kora Spor Salonu'nu açtı, hayırseverliğiyle eğitime katkıda bulunan aileye teşekkür etti

Hayırseverler Gülen ve Cihat Kora tarafından yaptırılan, Cihat Kora Spor Salonu'nun açılışı Vali Cahit Kıraç'ın katılımıyla gerçekleşti. Vali Kıraç, 'Eğitime Yüzde Yüz destek Programı' çercevesinde bugüne kadar 212 milyon 85 bin lira bağış yapıldığını belirterek, "Türkiye'nin eğitiminin fiziksel gelişiminde katkı koyan tüm hayırseverlerimizi kutluyorum" dedi.
Açılış törenine Vali Cahit Kıraç, hayırseverler Gülen ve Cihat Kora, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye, hayırseverlerin çocukları Özay ve Ferit Kora katıldı. Törende konuşan Vali Kıraç, çağın şartlarına ayak uydurabilmek, çağdaş bir toplum olarak yaşayabilmek için donanımlı iyi yetişmiş insan gücüne ve her alanda bunu sağlayan kaliteli eğitime ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Hayırseverlerimizin katkısıya eğitim yatırımlarında önemli aşamalar kaydettik. İzmir bu açıdan çok şanslı bir ildir. Hayırseverlerimiz eğitime çok duyarlılar. Bugün spor salonumuzun yapımında emiği geçen Gülen ve Cihat Kora'ya teşekkürler" dedi.

'KUTSAL GÖREVİMİZ'

Törene katılan Ak Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, Kora ailesi tarafından Konya 'da yaptırılan Vedat Kora İlköğretim Okulu'nda öğretmen olarak görev yaptığını, çocuklarının da bu okulda eğitim aldığını ifade ederek, Kora ailesinin Konya'da da çeşitli çeşitli hayırlarda bulunduğunu söyledi. İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye, eğitimin her alanında İzmir'i ilk sıralara taşımaya gayret ettiklerini vurgulayarak, çocukların öğreniminin yanı sıra, beden eğitimi ve sosyal yaşama uyum sağlamalarını da önemsediklerini ifade etti. Hayırsever Cihat Kora da, spor salonunun hem Gülen Kora İlköğretim Okulu'na hem de bölgedeki diğer okullara hizmet vereceğini belirterek, "Bu memlekette yaşıyoruz, olanaklarından yararlanıyoruz. Hepimizin görevi, devletimizle, milletimizle elde ettiğimiz geliri paylaşmak. Özellikle eğitime katkıda bulunmayı kutsal görev olarak kabul ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Yeni Asır, ŞİRVAN BEKTAŞ - 26.09.2011

Paşa Konağı, Katip Çelebi'ye devredildi

İzmir Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerindeki eski Paşa Konağı binası, Milli Savunma Bakanlığı tarafından Katip Çelebi Üniversitesi'ne devredildi.

Bir dönem Ege Ordusu ve İzmir'deki NATO birlikleri komutanlarının lojman olarak da kullandığı bina, onarıldıktan sonra Katip Çelebi Üniversitesi'nin rektörlük ve idari binası olarak kullanılacak.
Üniversitenin yerleşeceği binanın yanı sıra, bu binanın arkasında bulunan ve Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi ile Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Daire Başkanlığı arasında kalan eski askeri hastane binası da eğitim amaçlı olarak üniversiteye verildi.

ONARILACAK
Bu iki binanın onarım, tadilat ve tefrişat işlemleri bitinceye kadar Çiğli'deki Tekel depolarında kalmaya devam edeceklerini belirten Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, "Bize verilen askeri hastane 2 bin 800 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Komutan Evi ise yaklaşık 1000 metrekare. İki binanın onarım ve tadilatı için yaklaşık 10 milyon 600 bin lira harcanacak. Yapılacak olan ihalenin ardından binalar yenilendikten sonra üniversite idari binası ve eğitim büroları olarak hizmet verecek" diye konuştu. Prof. Akhan, "Bu binaların İzmir'e kazandırılması lazımdı. Eski askeri hastane binası tarihi bina olduğu için maliyeti yükseliyor. Yaklaşık 1 aydır bu işlemleri hızlandırmaya çalışıyoruz. Yapılanmamızı hızlı bir şekilde bitireceğiz. Tekel binalarında, sanayi bölgesinde bulunmamız bize ivme kazandıracak. Yönetim binamız olarak merkezde olmamız önemli. Rektörlük olarak öğrencilerimiz bizlere rahatlıkla ulaşarak tüm işlemlerini burada gerçekleştirebilecek.
Otopark sorunu da olacağını düşünmüyorum. Bu binaların tahsisinde Milli Savunma eski Bakanımız Vecdi Gönül'ün büyük desteği oldu. Kendisine sonsuz teşekkür ederiz" diye konuştu.

Kaynak: Yeni Asır, FATİH ŞENDİL - 26.09.2011

18 Eylül 2011 Pazar

SEFERİHİSAR’A ÖĞER’DEN DEV YATIRIM

Sahip olduğu tur operatörünü 30 milyon euroya İngiliz turizm devi Thomas Cook'a satan Öger Grup Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger, yeni yatırım alanı olarak Bodrum ve Milas'ın yanında Seferihisar'ı tercih etti.
Öger, Seferihisar'da otantik taş evler yaparak Avrupalı zenginlere satacak. Yaklaşık 50 milyon euroya mal olacak projeye gelecek aylarda başlamayı planlayan Öger, taş yapıdan inşa edilecek lüks villaların her birini 400–500 bin eurodan satacak. Vural Öger, proje için Bodrum'da 45 ve 20 dönümlük iki arazi satın aldığını, Milas, Seferihisar ve Foça'da da araştırmalarının sürdüğünü söyledi.
Öger, "Thomas Cook ile yaptığımız satıştan sonra elimde iyi bir kapital oluştu. Rahat yatırım yapacak durumdayım. Bu benim için bir tercihtir. Turizmde daha fazla olmak istiyorum." dedi.
Gurbetçi iş adamı Vural Öger, geçen yıl temmuz ayında Avrupa'nın en büyük tur operatörlerinden biri olan Öger Tours'u 30 milyon euroya İngiliz turizm devi Thomas Cook Grubu'na satmıştı. Ünlü turizmci Vural Öger, turizmin yanı sıra enerji ve gayrimenkule yoğunlaşıyor. Yeni yatırımıyla ilgili bilgi veren Öger, Ege bölgesinin çeşitli yerlerinde lüks tatil evleri yaparak Almanya, Fransa, Hollanda'da satacaklarını belirtti.
Projede yer alacak evlerin sıradan bir yapı olmayacağını vurgulayan Öger, daha çok yüksek kaliteli Avrupalının zevkine uygun, İtalya'nın Toscana kentindeki tarzda iki katlı taş evler olacağını kaydetti.

Kaynak: http://www.seferihisar.com/haber/96-seferihisara-ogerden-dev-yatirim

11 Eylül 2011 Pazar

İzmir Fuarı 80’inci kez dünyaya merhaba dedi

Türkiye’nin en eski uluslararası fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı 80’inci kez kapılarını açtı. 10 gün boyunca ziyaret edilebilecek fuarı yerli ve yabancı yaklaşık 1.5 milyon kişinin gezmesi bekleniyor...

İzmir Enternasyonal Fuarı dün akşam düzenlenen muhteşem törenle açıldı. Açılış törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri, siyasiler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Gaziemir’e taşınıyor

Ev sahibi Başkan Kocaoğlu, “Çocukluğumuzdan itibaren her köşesini bildiğimiz, dünyadaki yeni teknolojilerle ilk kez tanıştığımız, bize uzay aracını, astronotu, renkli televizyonu, son model otomobilleri ve daha pek çok yeniliği Türkiye’de ilk kez gören insanlar olma ayrıcalığını yaşatan fuarımızı tam 80’nci kez açmanın onurunun sizlerle paylaşıyoruz” diye konuştu. Kentin EXPO 2020 adaylığı ile birlikte 80’nci İEF’in çok daha önemli bir misyon üstlendiğini dile getiren Kocaoğlu, Gaziemir’de de 330 bin metrekare alan üzerinde dünya ölçeğinde yeni bir fuar alanı oluşturulduğunu, Kültürpark’taki 26 bin metrekarelik hollerin ise kongre merkezine dönüştürüleceğini söyledi.

EXPO’ya destek çağrısı

İzmir Valisi Cahit Kıraç da birçok alanda ilklerin öncüsü olan İzmir’in EXPO 2020 adaylığını hatırlatarak vatandaşlardan sivil toplum kuruluşlarına pek çok kesimin bu yarışta kendilerine destek olacaklarına inandığını vurguladı. Avusturya Ekonomiden Sorumlu Bakan Dr. Reinhold Mitterlehner ise fuarda partner ülke olarak bulunmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirterek dünyadaki ekonomik ortamın aksine İEF’te iyimser bir yaklaşım gördüklerini söyledi. Mitterlehner ayrıca “İzmir’in EXPO 2020 adaylığını kalpten destekliyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu’dan teşekkür

Sahneye “Türkiye seninle gurur duyuyor” sloganları eşliğinde çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bütün Türkiye İzmir’le gurur duyuyor. Emeği, alınterini, sermayesiyle buluşturan ve İzmir fuarını fuar yapan değerli işadamlarımız size de saygılarımı sunuyorum. Sizler iyi ki varsınız. Türkiye’nin geleceğine büyümesine ciddi katkılarda bulunuyorsunuz. İstihdam yaratıyor, uluslararası alanlarda Türkiye için rekabet ediyorsunuz. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

55 ülkeden 1083 firma katıldı

55 ülkeden 256’sı yabancı 827’si yerli 1083 firmanın katıldığı fuar 8-18 Eylül 2011 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. Ticari katılım ve delegasyon düzeyinde katılan ülkeler Türkiye, Afganistan, Almanya, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bangladeş, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Gana, Irak, İran, Kamboçya, Karadağ, Kenya, KKTC, Kosova, Kuveyt, Küba, Lesotho Krallığı, Mağlezya, Moğolistan, Moritanya, Nijerya, Polonya, Romanya, Rusya, Slovenya, Sri Lanka, Suudi Arabistan, Tunus, Ukrayna, Yemen ve Yunanistan oldu. Her yıl farklı bir tema ile düzenlenen fuarın teması bu yıl da ’Çevre ve Çevre Teknolojileri’ olarak belirlendi ve bu kapsamda fuar içinde bulunan İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde 80’inci İEF Çevre Zirvesi düzenlendi.

Kaynak: Vatan - 09.09.2011

10 Eylül 2011 Cumartesi

Introducing the new concept in luxury yachting: The themed yacht

"Yacht Island Design": The Bold and Daring Ideas of "Yacth Island Design"
The brief for this concept was to create an idyllic, floating island, with all the features of a tropical island getaway built into the design. As you can see, from the early stages, we wanted to include elements close to the water, deployable, as well as a mountain/waterfall feature.
The Beach Deck
One of the more unique features of this yacht is the deployable beach deck which allows acces to the sea for various watersports and sea level relaxation.
Indoor entertainment is catered for by way of a cinema, library, games room and gym, with relaxation options in the form of a multitude of lounges each offering their own unique ambiance, and a fully equipped spa.
Rear 3/4 View
The rear view shows off the sculpted wave-form of the superstructure, as well as the rear deck which doubles as a helicopter landing pad, just one of the available options for reaching the yacht whilst at sea. Further accommodation can be seen on the flanks, taking the form of four VIP suites all having private balconies and direct access up into the beach cabanas.
Forward 3/4 View
This view shows the guest cabanas nestled around the pool and highlights the two deck owners' suites carved out of the front of the volcano and looking out across the bow. The interior features an owners suite located inside the volcano and spread over two decks. The living room balcony affords views out over the front of the yacht from behind the waterfall. Located behind the bedroom is the owners private spa.
Bird's-Eye View
This image shows a number of the key elements of the exterior main deck. These include the swimming pool, guest cabanas, the bar and outdoor dining. The waterfall can quite clearly been seen running from the volcano and feeding into the swimming pool.
Rendered Profile
Profile drawing to show the final design. The profile sketch helps to finally show the scale of elements, and now demonstrates the free-flowing nature of the hull, mimicking waves, and gives an idea of the volume that the body of the ship encompasses, and a rough feel for how much space might be enclosed in its vast structure.
Rendered Profile
Profile drawing to show the final design. The profile sketch helps to finally show the scale of elements, and now demonstrates the free-flowing nature of the hull, mimicking waves, and gives an idea of the volume that the body of the ship encompasses, and a rough feel for how much space might be enclosed in its vast structure.


Ref: http://www.yachtislanddesign.com/concepts/   

Pictures downloaded from the website:

Streets of Monaco: The Bold and Daring Ideas of "Yacth Island Design"

The Blueprint: 'The Streets of Monaco' is our first design proposal. The theme is based around the Mediterranean principality with the primary focus being the famous grand prix circuit. The idea was to recreate the circuit as a fully functional kart track able to accommodate three karts side by side to allow for plenty of overtaking. By sizing the track in this way it has driven the overall dimensions of the yacht and the placement of the famous landmarks. The Monaco story extends beyond this exterior architecture and into the interior spaces giving a seamless transition as guests move between the various areas of the yacht. The following pages show some early concept sketches and a variety of artist's impressions of the final design. 

Exterior and Close Ups: Artists impression of the chosen design for The Streets of Monaco - showing the key landmarks of the principality, Hotel de Paris, Casino, Prince's Palace, Loews Hotel, Port Hercule and La Rascasse.

The Oasis: 'The Oasis', located aft, acts as the main boarding point for the yacht, an expansive area modelled on the gardens just outside the Monaco Casino. On entering the Oasis, attention is immediately drawn to the central waterfall feature consisting of upper level pools cascading down into the lower pool and Jacuzzi. Radiating from the pool are numerous shrub lined pathways and secluded seating areas. Large exterior windows surround the entire aft section of the oasis, extending to the full double deck height ceiling allowing natural light to flood the space. Located forward on the lower level is the Spa, with manicure and hair salon, private massage suites, sauna/steam rooms and a large relaxation lounge featuring a spa pool with bar. To either side of the spa entrance are located grand marble staircases and elevator access to the mezzanine, with a cafe bar and magnificent views of the gardens below.
The Owner's Apartment: At the farthest end of the Atrium lies the Owners Apartment. Connected to all decks via a private lift and spread over 3 floors, it covers a total 1460 square metres of floor space. As well as the usual lounge with a feature fire place and double height ceiling, office, bedroom, bathroom, his/hers dressing rooms, the apartment also benefits from a listening room, private courtyard, sunroom, numerous balconies and private sundeck with a Jacuzzi/swimming pool.  
VIP Suites: 'The Grand Atrium' is the central hub of the yacht, linking the upper and lower living areas. At its centre is a large, ornate spiral staircase which surrounds a waterfall feature that is supplied by the glass bottomed fountain from the garden area above. A small cafe/bar area ensures this feature can be enjoyed while relaxing in comfort. The seven guest suites are located off of the lower atrium level and vary in size, from the more modest 135 m2 suite to the grand 356 m2 VIP suites. All include their own reception room, bathroom, dressing room, bedroom and balcony. The VIP suites have the added luxury of a private office.
Source: http://www.yachtislanddesign.com/concepts/

8 Eylül 2011 Perşembe

Soyak Siesta'da enerji toplama zamanı!

Soyak'ın Sürdürülebilir Yaşam anlayışının temsilcisi olarak çevre dostu tasarım ve mimariyle planlanan ve adı Latince'de ‘enerji toplama zamanı' anlamına gelen Siesta,
enerji verimliliği ve tasarruf sağlayan teknolojik uygulamalarıyla çevre dostu çözümler sunuyor.

İklim değişikliğinin geleceğimiz üzerindeki etkilerini her geçen gün daha çok hissetmeye başlıyoruz. Bu bağlamda, Türkiye'de de hızlı tüketim sektöründen otomobil sektörüne, turizm sektöründen konut sektörüne kadar her alanda sera gazı salımının azaltılması ve iklim değişikliği konularındaki mücadeleye destek verecek projeler ön plana çıkmaya başladı.

Soyak'ın sürdürülebilir kalite anlayışıyla geliştirilen Soyak Siesta projesi, İzmir Karşıyaka'da en modern teknolojinin kullanıldığı, yeni nesil yaşam anlayışının temsilcisi olarak yükseliyor.
Kent yaşamının içinde doğa dostu bir yaşam vadeden Soyak Siesta, konfor, fonksiyonellik, mimari estetik ve tasarruflu yaşam tarzını bir arada sunuyor.
Soyak Siesta'da enerji verimliliği ve tasarruf sağlayan düzenlemeler şöyle:
Isı Yalıtım Yönetmeliği'ne uygun olarak binanın dış kısımlarına mantolama şeklinde ısı yalıtımı yapıldı. Isı izolasyonu extrude polistren adı verilen malzemenin duvar yüzeylerine kaplanmasıyla gerçekleştirildi. Yapılan ısı izolasyonları ile ısınma konforunda artış, yakıt tüketiminde de tasarruf sağlandı.

- Çatı katlarında 2 kat membran su yalıtımı, üzerine 8 cm ısı yalıtımı, koruma şapı ve yürünebilen çatılarda seramik döşendi. Diğer çatılarda ise podima çakılı serildi.
- Darbe sesi yalıtımı için döşemelerde, elyaf katkılı şap altına ses yalıtım şiltesi kullanıldı.
- Site çevre duvarları doğaltaş malzemeden elde edilmiş gabion duvarla yapıldı.
- Doğramalarda iklim kontrollü ısı camlar tercih edildi.
- Bütün blokların girişlerinde dış atmosfer etkilerine karşı rüzgarlık tasarlandı.
- Daire içleri ve kat hollerinde enerji tasarruflu aydınlatma elemanları kullanıldı. Çevre aydınlatma armatürleri ise kısmen tasarruflu olarak seçildi.
- Salonlarda dimmer anahtar kullanıldı.
- Havuz ve ortak kullanım duşlarındaki sıcak su ihtiyaçları güneş kolektörleri vasıtasıyla sağlandı.

Kaynak: GAZETEPARC - 07.09.2011

6 Eylül 2011 Salı

DTZ'nin Yeni İnternet Sitesi Açıldı

DTZ, gayrimenkul piyasasındaki en çok ilgi çeken raporları, verileri, röportajları ve analizleri kendi iş alanınıza göre kolaylıkla bulabilmeniz için tasarladığı oldukça gelişmiş yeni internet sitesini hizmete sundu.
Bu yeni internet sitesi, her yeni bilginin ilgi alanlarınız ve tercihleriniz doğrultusunda belirlediğiniz kriterlerin yanı sıra tercihe bağlı olarak günlük, haftalık ya da aylık maillerle elinize ulaşmasına olanak sağlıyor. Bu sayede mail kutunuz ilginiz ve işiniz dışındaki maillerle dolmamış oluyor.
Tüm bunlara ek olarak site coğrafi (interaktif bir küresel harita aracılığıyla), nitelik ve DTZ rapor serileri üzerinden belirleyeceğiniz 3 temel kriter doğrultusunda birçok araştırma raporunun yer aldığı kapsamlı DTZ arşivinden kolaylıkla faydalanabilmenize imkan tanıyor.
DTZ, her çeyrekte birçok farklı konu başlığı altında yayımladığı 120 yerel ve bölgesel raporun yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki gayrimenkul piyasalarına dair yetkili kaynaklardan gelen her türlü bilgi ve öngörüyü ücretsiz olarak sağlamaya ve paylaşmaya devam ediyor.
DTZ'nin. yeni sitesini girmek buraya tıklamanız yeterli.

Kaynak: GAZETEPARC - 12.08.2011

5 Eylül 2011 Pazartesi

İzmir, otoparkla donatılıyor

Büyükşehir Belediyesi, 2 tanesi Hatay’da olmak üzere toplam 9 tane katlı otopark yapımı için düğmeye bastı. Hatay’daki 3 katlı, 312 araçlık otopark 7 Eylül’de ihaleye çıkacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hatay Askeri Hastane bölgesinde inşa edeceği 3 katlı ve 312 araç kapasiteli otopark için 7 Eylül'de yapım ihalesine çıkıyor. Otoparkın üstü pazaryeri olarak kullanılacak. Hatay'a ikinci otopark ile Buca Kasaplar Meydanı Yeraltı Otoparkı, Alsancak Hocazade Camii karşısı, Alaybey, Evka 3, Çiğli, Ulukent ve Üçkuyular katlı otoparkları için de çalışmalar sürüyor.
Pazaryeri civarında
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hatay bölgesindeki otopark ihtiyacının karşılanması amacıyla projelendirdiği 2 otoparktan biri olan 312 araç kapasiteli Hatay Pazaryeri katlı otoparkı için 7 Eylül 2011'de yapım ihalesi gerçekleştirecek. Büyükşehir Belediyesi, kent içindeki ihtiyaca cevap vermek için değişik bölgelerde katlı otopark projeleri oluşturarak yaşama geçiriyor. Kültürpark Yeraltı Otoparkı ve Gaziemir Semt Garajını hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hatay Pazaryeri Katlı Otoparkı'nı da yaşama geçirerek vatandaşların hizmetine sunacak.
Üst bölümü pazar olacak
Hatay Askeri Hastane 248 Sokak ile 255 Sokak kesişiminde oluşturulacak Hatay Pazaryeri Katlı Otoparkı, 2 bin 933 metrekarelik alanda inşa edilecek. 3 katlı olarak projelendirilen otopark toplam 312 araç kapasiteli olacak. Eğimli bir arazi üzerinde oluşturulacak otopark, yol kotuna göre dizayn edilecek ve en üstündeki alan pazaryeri olarak kullanılacak. Hatay 100 Sokak OtoparkıBüyükşehir Belediyesi, Köprü Mahallesi Misaki Milli İlköğretim Okulu yanındaki 8 parselde toplam 3351 metrekarelik alanda da yine katlı otopark yapacak.
Diğer semtler
Büyükşehir Belediyesi ayrıca Buca Kasaplar Meydanı Yeraltı Otoparkı ile Alsancak Hocazade Camii karşısı, Alaybey, Evka 3, Çiğli, Ulukent ve Üçkuyular katlı otoparkları içinde de çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: Milliyet Ege - 15.08.2011

İzmir'in şifresini çözdü konutta satış rekoru kırdı

İzmirli konut müşterisinin beklentilerini iyi okuyan Türkerler-Durmaz-İZKA ortaklığı, Park Yaşam Mavişehir'le zirveye çıktı. Yeni hedef, dönüşüm projeleriyle İzmir'in uluslararası merkez olmasına katkıda bulunmak

Konut satışlarının yıllardır beklenin altında seyrettiği İzmir'in ve İzmirli'nin şifresini çözen , hayata geçirdiği Park Yaşam Mavişehir projesiyle satış hızında İstanbul projelerini geride bıraktı. Park Yaşam Mavişehir, ile hasılat paylaşımı modeliyle hayata geçirilen projeler arasında haziran ayının satış lideri oldu. Haziranda 101 direnin satıldığı projede nisandan bu yana 521 daireden 330'u satıldı. Park Yaşam Mavişehir, aynı zamanda 2008'den bu yana İzmirde hayata geçirilen en büyük proje olma özelliği de taşıyor. İzka Yönetim Kurulu Başkanı , başarılarının sırrını, "Doğru proje ile yola çıktık. İzmirliler'in almak istediği büyüklükte daireler tasarladık. İzmirli balkon sever, geniş balkonlara yer verdik. Doğru fiyatlama yaparak, diğer projelere göre yüzde 5- 10 daha düşük fiyatla satışa çıktık. Nisanda 2.300-2.700 TL olan metrekare satış fiyatında bir değişiklik yapmadık" diye açıkladı.

METREKARESİ 2.300 TL

Proje'de satışı devam eden dairelerin fiyatları 195 bin 500 liradan başlarken, en yüksek fiyat ise 980 bin lira olarak belirtildi. Azad Yeşil, Park Yaşam Mavişehir'de 32 dönümlük arazi üzerinde toplam 7 blokta 521 yer aldığı bilgisini vererek, dairelerin benzer projelere göre daha geniş tutulduğunu ve tavan yüksekliklerinin 2.90 metre olarak tasarlandığına dikkat çekti. Projede 1+1'den başlayıp 5+1'e kadar uzanan ve dubleks seçeneklerinin yer aldığını anlatan Yeşil, projede kapalı otopark, kapalı havuz, geniş yeşil alanlar, sosyal tesisler, alışveriş merkezi ve geniş çocuk oyun alanları bulunduğunu vurguladı.

12.12.2012'DE TESLİM EDİLECEKPark Yaşam Mavişehir'de kalan konutların bu yıl aralık sonuna kadar satışının tamamlanacağını öngördüklerini ifade ederek, projede teslim tarihinin ise 12.12.2012 olduğunu açıkladı. Yeşil, Halkbank ve Vakıfbank'ın müşterilerine piyasanın yaklaşık 10 puan altında kdedi verdiğini söyledi.

İZMİR'İN ANA GÜNDEMİ DÖNÜŞÜMYeşil, İzmir'in 2020 EXPO adayı olmasından dolayı kentin dönşümünün öncelik olarak ele alındığını kaydetti. Yeşil, EXPO 2020 adaylığı ile İzmir için olmazsa olmaz projelerin hayata geçirileceğini söyleyerek, "Şehircilik Bakanı İzmir'e özel önem veriyor. İzmir'de havaalanı ile şehir arasında kentsel dönüşüm gerektiren alanlar var, burada kısa sürede dönüşüm yapılacak. Dönüşüm projeleri bir yandan konut açığını kapatacak, bir yandan da yeni arazilerin geliştirilmesini sağlayacak" dedi.

ULUSLARARASI MERKEZ OLMAYA ADAYUluslararası bir şehir olma konusunda İzmir'in İstanbul ile eşdeğer olduğuna inandığını ifade eden Azad Yeşil, İzmir'i başarılı bir kentsel dönüşüm uygulamasıyla uluslararası bir merkez haline dönüşen Kanada'nın liman kenti Vancouver'a benzettiğini dile getirdi. Vancouver'ın eskiden İzmir gibi eski fabrikaların olduğu bir liman kenti olduğuna değinen Yeşil, "Bütün uluslararası şirketler merkezlerini Vancouver'e taşımışlar, liman kenti özelliği İzmir'e çok benziyor" dedi. İzmir'de kentsel dönüşüm tamamlandığında yurtdışı sermaye yatırımlarını çekecektir. Uluslararası şirket merkezleri buraya taşınacaktır. İzmir, Avrupa'ya, Ortadoğu'ya çok yakın. Hem liman hem havaalanı açısından lojistik imkanları geniş bir şehir" değerlendirmesini yaptı.


Kaynak: Sabah - 14.08.2011

Gayrimenkul Broker'ları Üniversiteli Olacak

Türkiye'nin tek Uluslararası Mortgage Broker ve Kişisel Kredi Danışmanlığı şirketi MMI Group, üniversitelerin Sürekli Eğitim Merkezleri ile işbirliği yaparak Mortgage Broker ve Kişisel Kredi Danışmanı yetiştiriyor.

Türkiye'nin ilk uluslararası Mortgage Broker şirketi olan MMI Group Genel Müdürü ve Uluslararası Mortgage Broker Alp Demirler bu yeni kariyer fırsatı ile ilgili şunları söyledi:
"On beş yıllık uluslararası Mortgage Broker'lık deneyimimizi paylaşmak adına Türkiye'de bu eğitimleri Yıldız Teknik Üniversitesi SEM ile düzenlemeye başladık.
Daha fazla kişiye ulaşmak için İstanbul dışında ilk önemli adımı İzmir Ekonomi Üniversitesi ile atarak Ege bölgesinde toplam 8 ilde Brokerlar yetiştirmeye başlıyoruz.
Diğer bölgelerdeki üniversitelerden de Mortgage Broker ve Kişisel Kredi Danışmanı yetiştirme konusunda yoğun talepler almaktayız. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde işbirliği yaptığımız üniversitelerin Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) sayısını 10'a çıkarmayı hedeflemekteyiz." dedi.
Birçok banka ile çalışan MMI Group, mezunları ile bankalar arasında köprü görevi oluşturmaya başladı. MMI'nın Genel Müdürü Alp Demirler konu ile ilgili olarak şunları söyledi:
"MMI Group aktif olarak brokerlık hizmeti veren bir şirket olması nedeniyle birçok banka ile işbirliği içerisinde. Hizmetimizin kalitesini çok iyi bilen bankaların ilgisi bizim yetiştirdiğimiz brokerlara karşı arttı. Yakın zamanda birkaç banka ile insan kaynağı konusunda önemli projelere başlayacağız. Şimdilik bize gelen taleplere eğitim alan kursiyerlerimizin CV'lerini bankalarla paylaşarak cevap veriyoruz."

Sektörün daha sağlıklı büyümesi ve uzman sayısını arttırabilmek için konusunda Türkiye'nin 1 numaralı ismi olan Kariyer Net ile işbirliğini yaptıklarını belirten MMI Group'un Genel Müdürü Alp Demirler "Türk tüketicisinin kredilere karşı sıcak ilgisi kredi kullanma pazarının tahmin edilenden de kısa sürede büyüyeceğini göstermekte.
Bu süreç içerisinde tüketicinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek uzmanların oluşturulmasında İK ve kariyer şirketlerine de önemli görevler düşmekte. Bankalar, inşaat firmaları, emlak şirketleri başta olmak üzere bünyelerinde Mortgage Broker ve Kişisel Kredi Danışmanı çalıştıracak firmaların eleman ihtiyaçlarını Kariyer Net ile yaptığımız işbirliği ile karşılamayı hedeflemekteyiz. SEM'lerle yapacağımız eğitimlerde de Kariyer Net ile işbirliği içerisinde olacağız." dedi.

Kaynak: Milliyet Emlak - 25.08.2011

Uzakdoğu'lu fonlar Türkiye'de turizm ve gayrimenkule odaklandı

Serveotel Başkanı Ömer İsvan gayrimenkul ve bankacılık sektörünün Türkiye’yi krize karşı ayakta tutan iki sektör olduğunu belirtti

Serveotel Başkanı Ömer İsvan başta Çin, Singapur olmak üzere uzakdoğulu fonların Türkiye gayrimenkul sektörüne ilgilerinin arttığını söyledi.
Turizm ve gayrimenkul sektöründe ağırlıkla A Plus projelere danışmanlık hizmeti veren Serveotel Corporation Başkanı Ömer İsvan, Honkong, Singapur ve Çin gibi Uzakdoğulu fonların Türkiye ile son dönemde çok yakından ilgilendiklerini ifade etti. İsvan, “Örneğin Çinli fonlar, Antalya ve İstanbul’daki resort ve şehir otellerini satın almakla ya da ortak olmakla ilgileniyor. Amaçları satın almakla başlayıp sistemi öğrenerek yenilerini kendileri yapmak. Çinliler şu an için turizm alanıyla ilgili ancak gayrimenkule olan ilgileri de eli kulağındadır” dedi.
Yabancı Yatırımcı "Klavuz Kaptan" Arıyor
İsvan, uluslararası yatırımcıların ve fonların Türkiye’ye ilgisinin son dönemde arttığına ve realize olmaya yönelik adımlar atıldığını kaydetti. Türkiye’nin Ortadoğu, Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu’ya yatırım yapan yabancı fon ve şirketlerin bir çoğunun shortlistinde, hatta shortlistinin zirvesinde olduğuna dikkat çeken İsvan, “Ancak Türkiye’de mevzuatın şeffaf olmaması, yabancı yatırımcıyı körebe oynar gibi bir konuma sürüklüyor” dedi. İsvan, yabancıların Türkiye’de kendilerine klavuz kaptanlık yapacak şirket arayışında olduklarını vurlayarak, “Yabancı fon ve yatırımcılar, hangi yolu izleyeceklerini, o yolda neyle karşılaşacaklarını bilemedikleri ve piyasada Türkiye’de iş yapmanın karakterini çözmüş firmalarla rekabet etmek durumunda kaldıkları için zorlanıyorlar. Bu yüzden kar marjlarını düşürme pahasına Türkiye’ye bir ortakla, partner bularak ya da ruhsatı alınmış projeler yoluyla girmeyi tercih etme eğilimindeler. Yeni yeni gelişen bir diğer trend ise ortak olmadan, hisse almadan yerli bir partnerden sadece ‘kılavuzluk’ hizmeti almak” diye konuştu.

Serveotel olarak, bu trendi 2 yıl önce farkederek şirket içinde Serveinvest adında bir bölüm oluşturduklarını anlatan, Serveotel Yönetici Ortağı Ayla Heyfegil de önümüzdeki 2 yıl boyunca bu yeni gelişen işbirlikliklerinin çoğalmasını beklediklerini ifade etti.

Krizin Panzehiri Gayrimenkul
Gayrimenkul, bankacılık sektörlerinin Türkiye’yi krize karşı ayakta tutan iki sektör olduğunu vurgulayan İsvan, Türkiye’nin krize girmemesinin en önemli nedenlerinden birinin Türkiye’de bu dönemde konut fiyatlarının düşmemesi ve firmaların farklı finansal modellerle satışlara devam edebilmesi olduğunu söyledi. Bu döneme farklı finansal modellerin damga vuracağına değinen İsvan, “Kur fiksleme, dövizden TL’ye dönme gibi alternatiflerin yanında teslimden sonra ödeme ve şirket bünyesinde vadelendirme gibi seçenekler çoğalacak” dedi.

Kaynak: Sabah - 18.08.2011

En çok hangi evler isteniyor?

ATEM Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Rıfat Yetkin, ev almayı düşünenlerin tercihinin güvenli siteler olduğunu söyledi.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek ve Esnaf Odası (ATEM) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Rıfat Yetkin, ev almayı düşünenlerin tercihinin güvenli siteler olduğunu söyledi.

Yetkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların konut alımında güvenli olması nedeniyle sosyal donatılara da sahip site içindeki evleri tercih ettiğini belirtti.

İnsanların almayı düşündüğü evin ilk olarak genişliğine dikkat ettiklerini vurgulayan Yetkin, kadınların evin mutfak ve yatak odası bölümüyle, erkeklerin ise eve ait otopark olup olmadığıyla ilgilendiğini ifade etti.

Şehir dışından iş amaçlı olarak birkaç günlüğüne başka kente giden işadamları ve üniversiteyi kazanarak şehir değiştirmek zorunda kalan öğrencilerin daha çok ''1 1'' olarak da bilinen stüdyo tipi evlere yöneldiğini anlatan Yetkin, yerleşik oturmayı düşünenlerin ise bu tip daireleri tercih etmediğinin altını çizdi.

Eskiden konutların yatırım amaçlı alındığını anımsatan Yetkin, günümüzde ise evin boş kalsa da aylık aidat, yakıt parası zorunluluğu nedeniyle yatırımdan çok ikamet amaçlı tercih edildiğini vurguladı. Yetkin, gayrimenkul anlamında yatırım için klasik apartman dairesinin, ikamet içinse site içinde evin seçildiğini söyledi.

Konut satışlarında son dönemde bir hareketliliğin göze çarptığına işaret eden Yetkin, bunun en önemli nedeninin ekonomik istikrar olduğunu söyledi. ''Ekonomide istikrar olduktan sonra vatandaş için yaz, kış, bahar dönemi farketmiyor. Elinde imkan olsun, istediği şeyi bulduğu takdirde alabiliyor'' diyen Yetkin, eskiden yaz dönemlerinde yurtdışından gelen gurbetçilerin yatırım amaçlı ev aldıklarını ve bu nedenle yaz döneminin daha hareketli olduğunu kaydetti.

Türkiye'de ekonomik krizin en yoğun yaşandığı dönemde gayrimenkul satışının zirve yaptığını anımsatan Yetkin, şunları kaydetti:

''Resmi kayıtlara göre krizden önceki ve sonraki dönemlerde ise konut satışı düşmüş. Gayrimenkul aslında en büyük ve güvenli yatırım aracı. Çünkü uzun vadede büyük artış elde edersiniz. Bugün altın daha gündemde olsa da uzun zamanda, altın, döviz, borsa neyi baz alırsanız alın gayrimenkul, onları geçmiştir. Zenginlik parayla değil, gayrimenkullerle ölçülür.''

Yabancılar Emeklilikte Türkler Evlenirken Ev Alıyor
Yabancıların Türkiye'de konut almak için daha çok Antalya, Marmaris, Kuşadası, Bodrum gibi sahil kesimleri tercih ettiğini dile getiren Yetkin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde arazi satın alan, İç Anadolu Bölgesi'nde ise daha çok yenilenebilir enerji üretmeye yönelik olarak arsa talep eden yabancıların olduğunu anlattı.

Türkiye'den ev alan yabancılar arasında Avrupa'nın her kesiminden insanların olduğunu belirten Yetkin, ''Yurtdışından gelip buradan konut alanlar daha çok emekliliğini hak etmiş kişiler oluyor. Türkiye'de ise yeni evliler ya da evini değiştirmek isteyenler ev alıyor'' dedi.

Kaynak: Haber Türk - 01.09.2011

İzmir nereye gidiyor

İzmir'in çeşitli yerlerinde 27 yıldır kent yenileme projelerine imza atan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, beton kenti haline dönüşen İzmir'in gidişatından memnun değil.
Aslan "İzmir her türlü projeye aç bir şehir, ortak güçlerimizi ve zenginliğimizi iyi kullanırsak bu kentin ne istediğini, neyi eksik olduğunu, neler beklediğini el ele vererek çözer; sorunların daha az olduğu, daha medeni bir kente dönüştürebiliriz." diye konuştu.
Türkiye'ye Turizmi öğreten İzmir'dir...
İzmir'in çok önemli zenginliklere sahip olduğunu, tarihi geçmişi olarak da çok varlıklı olduğunu vurgulayan Aslan "İzmir yıllar önce böyle beton bir kent değildi. İzmir denilince doğasıyla zengin; körfezi mavi yemyeşil İzmir akla gelirdi. Türkiye'ye turizmi öğreten İzmir'dir. Proje eksiklikleri yüzünden İzmir birçok konuda geride kaldı. Biz turizmle ilgili proje geliştirmezsek, her konu da kapasitesi geniş olan kentimize haksızlık etmiş oluruz. Sadece bir konuda değil birçok konuda İzmir'in proje eksikliği var. İzmir'in geleceğe yönelik projesi yok, gecekondulaşmayı önleyecek projesi yok, ulaşımı, turizmi, işsizliği çözecek projesi yok. Türkiye'nin 80 yıldan bu yana düzenlenmekte olan tek uluslar arası fuarı niçin bu kadar önemsiz hale geldi. Bu fuarın önceki ışıltılı ve görkemli geçmişine dönmesi için, daha çağdaş bir fuarcılık anlayışını yakalayabilmek için ne yapıldı, yeni fuar alanının geleceğine dair hala somut bir söylem yok... İşte tüm bu konularda birçok soru işaretiyle İzmir'in nereye gittiğini birçok İzmirli gibi ben de merak ediyorum.
Biz Ege-Koop olarak 27 yıldır kent yenileme projelerini İzmir'in çeşitli yerlerinde gerçekleştiriyoruz. Bu güne kadar yüz bin kişiyi konut sorununu çözdük. Bu kentin güzelliği için projeler yapmaya devam edeceğiz. Her zaman söylediğim gibi İzmir'in makus talihinin değişmesi için üzerinde iyi çalışılmış bir proje etrafında toplanıp, bu kentin bütün güzelliklerini, değerlerini tüm dünyaya anlatmamız gerek" diye ifade etti.
Düşünmek kolay, yapmak zordur. Dünyada en zor olan şey de düşünüleni yapmaktır diyen Aslan "27 yıldır kentsel yenilemeye önem veriyoruz. Kentsel dönüşüm yapmanın ne kadar önemli olduğunun 10 yıldır üstüne basa basa söylüyorum. Eğer söylediklerime kulak verilseydi İzmir bu durumda olmayacaktı" dedi.

Kaynak: Hürriyet - 02.09.2011

Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul haritası

İngilizler, Almanlar ve Yunanlar başta olmak üzere, Yeni Zelanda'dan Kenya'ya, El Salvador'dan Ruanda'ya kadar 89 ülkenin vatandaşı bugüne kadar Türkiye'nin 81 ilinin 76'sında 111 bin 194 adet taşınmaz edindi.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Daire Başkanlığının verilerine göre, Türkiye'de gayrimenkule yatırım yapan yabancı sayısı 119 bin 599 kişiye ulaştı.
Bugüne kadar yabancıların Türkiye'den aldığı gayrimenkullerin taşınmaz alanı toplam 81 milyon 664 bin 98 metrekare.
Verilere göre, halen 89 ülke vatandaşının Türkiye'nin çeşitli illerinde gayrimenkulü bulunuyor. Bu ülkeler şöyle sıralanıyor;
''Almanya, ABD, Andorra, Arjantin, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bahreyn, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna-Hersek, Brezilya, British Virgin Adaları, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, El Salvador, Estonya, Fas, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, Honduras, Irak, İngiltere, İran, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Jamaika, Japonya, Kanada, Karadağ Cumhuriyeti, Kazakistan, Kenya, Kırgizistan, KKTC, Kore (Güney), Kuveyt, Letonya, Libya, Liechtenstein, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malezya, Malta, Meksika, Mısır, Moldova, Nijer, Norfolk Adaları, Norveç, Özbekistan, Pakistan, Peru, Polonya, Portekiz, Romanya, Ruanda, Rusya Federasyonu, Sırbistan ve Karadağ, Singapur, Slovakya, Slovenya, Sri Lanka, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün, Venezuela, Yeni Zelanda, Yunanistan.''
EN FAZLA İNGİLİZLER, ALMANLAR VE YUNANLAR ALDI
Türkiye'de gayrimenkul sahibi yabancıların başında İngilizler ve Almanlar geliyor. Halen Türkiye'de 35 bin 249 İngiliz vatandaşının 24 bin 848 adet taşınmazı bulunuyor.
Gayrimenkul sahibi kişi sayısı bakımından ikinci sırada yer alan Almanların ise Türkiye'de 27 bin 21 Almanın 35 bin 344 adet taşınması var.
Ayrıca, 10 bin 750 Yunanın toplam 9 bin 888 adet, 6 bin 849 İrlandalının 5 bin 173 adet, 5 bin 710 Danimarkalı'nın 4 bin 697 adet, 5 bin 124 Norveçli'nin 3 bin 657 adet, 4 bin 563 Rus'un 4 bin 227 adet taşınmazı bulunuyor.
Öte yandan, İstanbul, İzmir ve Bursa'da en fazla gayrimenkul yatırımını Türk asıllı Yunanların, Antalya'da Almanlar ve Hollandalıların, Hatay ve Gaziantep'te Suriyelerin, Ankara'da ise ABD'lilerin yaptığı belirlendi.
EN GÖZDE ŞEHİR ANTALYA
Türkiye'de mülk edinmek isteyen yabancılar için en gözde şehir Antalya. Halen Antalya'da 40 bin 90 yabancının toplam 31 bin 164 adet taşınmazı bulunuyor.
Yabancılar için ikinci gözde şehir Muğla'da ise 20 bin 196 yabancı uyruklu kişinin toplam 14 bin 561 adet taşınmazı bulunuyor. Bunların yanı sıra Aydın'da 17 bin 629 yabancının 12 bin 803 adet, İstanbul'da 12 bin 442 yabancının toplam 12 bin 190 adet taşınmazı mevcut. Hatay, Mersin, Yalova, Balıkesir, Bursa ve Ankara da yabancıların ilgi gösterdiği şehirler arasında yer alıyor.
Ağrı, Hakkari, Siirt, Bitlis ve Şırnak şehirlerinde ise yabancıların hiçbir gayrimenkulü bulunmuyor.

Kaynak: Haber Türk - 29.08.2011

2 Eylül 2011 Cuma

Bu köylerden arazi alan ihya olacak

Türkiye'nin en büyük otoyol projesi hangi köyleri ihya edecek. İşte yatırım için gözde köyler...

İstanbul-İzmir Otoyolu, en çok Yalova’nın köylerine yarayacak. Otoyol güzergahındaki köylerin arazileri şimdiden değerlenmeye başladı. Dönümü 5 bin liraya da arazi var, 100 bin liraya da...
Türkiye'nin en büyük otoyol projesi için imzalar geçen yıl ekim ayında atılmıştı. İhaleyi kazanan Nurol-Özaltın-Astaldi-Yüksel-Göçay konsorsiyumu, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yollarını 7 yıl içinde inşa edecek.
Türkiye’nin iki büyük kenti İstanbul ve İzmir’i birbirine bağlayacak proje tamamlandığında, İstanbul-İzmir arasını araçla 3.5-4 saat sürede gitmek mümkün olacak. Mevcut yolla İstanbul’dan İzmit’i dolanıp Topçular’a kadar 1 saat 10 dakika veya Eskihisar’daki feribotu kullanarak 60 dakika süren mesafe ise İzmit Körfez Geçişi’ni sağlayacak köprünün tamamlanmasıyla Dilovası’ndaki Hersek Burnu’ndan 6 dakikaya inecek.
Japon IHI firmasının inşa edeceği ve 45 ayda tamamlanması beklenen bin 700 metre uzunluğundaki köprü, 11 milyar liraya mal olacak.

GEÇTİĞİ YERLERİ İHYA EDECEK
Yeni köprü ve otoyol, doğal olarak geçtiği güzergahtaki arazileri değerlendirecek. Gayrimenkul uzmanlarına göre, İzmit Körfez Geçişi’ni kısaltacak asma köprü Gebze’den ziyade Yalova tarafındaki arazileri değerlendirecek.
İzmit Körfez Geçişi’nin her iki yakadaki ayaklarının inşa edileceği yerler belirlendi. Dilovası ve Hersek Burnu arasında yer alan İzmit Körfezi için geçişi sağlayacak asma köprünün ayakları, Gebze’de Muallim Köy, Yalova tarafında ise Hersek Köyü’nde inşa edilecek. Yol ardından Tavşanlı ve Kavaklı’yı geçtikten sonra ilk çıkış Kılıç Köy’de olacak.
Kılıç Köy’de kavşak ve gişelerin inşa edileceği yerler şimdiden belirlenmiş. İstanbul-İzmir Otoyolu, Kılıç’ın ardından Laledere Köyü’nün arazisine giriyor. Laledere Köyü’nden sonra dağda açılan tünelleri geçerek Yeniköy, Ortaköy ve Cihanköy’ü geçen otoyolun ikinci çıkışı ise Orhangazi’ye yapılacak.
Orhangazi ve Gemlik yakınından ilerleyen otoyol, Ovaakça kavşağından Bursa Çevre Yolu’na bağlanıyor. Yapımı tamamlanan Bursa Çevre Yolu’ndan sonra Karacabey, Ulubat Gölü’nün doğusu, Mustafakemalpaşa’nın güneyi ve Susurluk’un kuzeyinden geçerek Savaştepe, Soma ve Kırkağaç üzerinden İzmir Çevre Yolu’na bağlanıyor.
DEĞERLENECEK ARAZİLER
İstanbul-İzmir Otoyolu’nun geçeceği güzergah belirlendikten sonra yatırımcılar için gayrimenkul uzmanlarına nerelerin değerleneceğini sorduk. Gebze ve Dilovası mevkiinin sanayi yatırımlarıyla dolu olduğunu hatırlatan yatırım uzmanları, değerlenmesi beklenen araziler konusunda daha çok Yalova tarafındaki köyleri işaret ediyorlar.
Yalova tarafında faaliyet gösteren emlakçıların verdiği bilgiye göre, halen Kabaklı Köyü’nde arazilerin dönümü 15-20 bin liradan satılıyor. Yerin konumuna göre asfalta cephesi olan arazilerin dönümü ise 30-40 bin liraya kadar çıkıyor.
Kılıç Köy’de ise arazilerin dönümü 20-25 bin liradan alıcı buluyor. Bu köyde asfalta cephesi olan arazilerin fiyatı ise 100 bin liraya kadar çıkıyor. Ancak bu köye daha çok ‘bacasız sanayi’ kurulmasının planlandığını belirtelim.
Fiyatların Yalova’dan uzaklaştıkça düştüğünü vurgulayan emlakçılar, Laledere Köyü’nde dönümü 15-20 bin lira arasında değişen arazileri buna örnek gösteriyorlar. Orhangazi Ovaakca (İznik Gölü) tarafında da dönümü 10-15 bin liraya arazi bulmak mümkün. Ovaakca Köyü’nün arka kısımlarındaki arazilerin dönümü ise 5-10 bin lira aralığına düşüyor.
Tersane ve sanayi imarı bulunan Tavşanlı ve Altınova’da arazi fiyatları oldukça yüksek. Tavşanlı’da dönümü 50 bin, Altınova’da ise 400 bin liraya arazi var. Kadıköy, Akköy ve Termal tarafı ise turizm alanı olanak belirlenmiş.
İSTİMLAK ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
İstanbul-İzmir Otoyolu’nun geçeceği güzergahta Yalova’nın köylerinde istimlak bedeli dönüm başına 8-10 bin lira belirlenmiş. İstimlak bedelinin düşük olduğunu düşünen arazi sahipleri mahkemelere dava açmayı düşünüyor. Gayrimenkul uzmanları, bölgedeki arazi sahiplerinin yüzde 80’inin mahkemelik olacağı görüşünde.
Bölgedeki gelişmeleri yıllardır takip eden yatırımcılar arazilerin çoğunu köylülerden almayı tercih ediyor. Bu şekilde bölgedeki arazilerin yaklaşık yüzde 60’ı yatırımcıların eline geçmiş. Osmanlı Yatırım Emlak’tan Hakan Evin, yine de hala satılık çok arazi bulunduğunu söylüyor.
TURİZM POTANSİYELİ OLAN YERLER
İzmir Çevre Yolu üzerindeki Anadolu Lisesi Kavşağı’ndan başlayan İzmir-İstanbul Otoyolu’nun, İzmir Limanı’nın yanı sıra Çandarlı’da inşa edilmeye başlanan liman ile Marmara Bölgesi’ndeki limanlarla bağlantısı sağlanacak. İzmir ve çevresindeki Çeşme, Foça, Dikili, Bergama gibi turizm merkezlerinin potansiyelini 12 aya çıkarması beklenen otoyol projesinin, tarih ve kültür turizmine yönelik ziyaretçi sayısını da artıracağı öngörülüyor.
Otoyolun yine geçtiği güzergah üzerinde yer alan İstanbul, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa gibi illerin çevrelerindeki bölgelerin sanayi ve ekonomisine katkı sağlaması, yeni yatırımları artırması bekleniyor.
Öte yandan Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu, İstanbul-İzmir ve İzmir-Aydın Otoyolu ile birleşecek. İstanbul’a yapılacak üçüncü boğaz köprüsünün bağlantısı olan Kuzey Marmara Otoyolu da Gebze ile Dilovası arasında İstanbul-İzmir Otoyolu’na bağlanacak
Rakamlarla İstanbul-İzmir Otoyolu
Yaklaşık 10 milyar TL yatırım tutarı belirlenen İstanbul-İzmir Otoyolu, geçtiği güzergahlardaki il, ilçe, belde ve köylerde ekonomik hareketlilik sağlayacak. Otoyol tamamlandığında, İstanbul’dan 2.5-3 saat süren Bursa’ya 1 saate, 8-10 saat süren İzmir’e da 3.5-4 saatte ulaşmak mümkün olacak. Bir diğer önemli merkez Eskişehir’e ulaşım süresi de 2-2.5 saate inecek. Bu yolla taşıt işletme giderlerinde yıllık 870 milyon TL tasarruf sağlanacağı hesap ediliyor.
377 km otoyol ve 44 km’lik bağlantı yollarıyla birlikte 421 km uzunluğundaki otoyol projesi için 30 viyadük, 7 bin 395 metre uzunluğunda 4 tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 7 servis ve 7 park alanı inşa edilecek. Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen otoyol projesinin yapım ve işletme süresi ise 22 yıl 4 ay.
Otoyol güzergahındaki köylerinde arazi fiyatları
Köy Büyüklüğü (m2) Özelliği Fiyatı (TL)
Altınova Sermayecik 1.625 Bağ yapımı ve çilek üretimine uygun 12.000
Altınova Aktoprak 4.250 Köydere mevkiinde 15.000
Altınova Örencik 5.600 Yatırıma uygun arazi 25.000
Altınova Geyikdere 3.560 Koru arkasında yatırımlık arazi 25.000
Altınova Fevziye 890 Yüzde 25 konut imarlı 30.000
Altınova Tevfikiye 8.000 Yola cepheli ve suyu var 60.000
Altınova Aktoprak 9.750 Çampınar mevkiinde 60.000
Altınova Havuzdere 4.120 Deniz manzaralı 70.000
Çiftlikköy Kabaklı 8.500 köy yerleşik alanı içerisinde 80.000
Çiftlikköy Kılıç 1.100 Yol kenarında bahçe 20.000
Çiftlikköy Kılıç 1.000 Köy içinde ve yol kenarında 50.000
Çiftlikköy Kılıç 1.498 Kılıç Köyü girişinde 75.000
Çiftlikköy Laledere 7.963 Otoyol projesine yakın 60.000
Termal Akköy 3.800 Deniz manzaralı arazi 60.000
Kadıköy 5.795 Kadastro yolu bulunuyor 70.000
Kadıköy 5.800 Deniz manzaralı 75.000
Ovaakça Gedelek 2.020 Yola 400 metre uzaklıkta 45.000