18 Mart 2013 Pazartesi

Boğaziçi dedikodusu gerçeğe dönüşüyor

Sevda Tepesi’nin imara açılmasının ardından Boğaz’da sular durulmuyor.

Yeni yapılacak imar planıyla Boğaziçi’nin imara açılacağına dair dedikodular olduğunu ifade eden Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, yeşil alan olduğu gerekçesiyle Boğaz’da yıllardır bekleyen arsaların imara açılabileceğini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konuyla ilgili yeni bir düzenleme yoluna gideceğini belirten Kiraz, “Bakanlık, yeni imar kanunu değişikliği ile bu konudaki belediyelerin ve kamu idarelerinin keyfi olarak imar planı ile el attıkları yerlerin geri iadesine yönelik bir değişiklik tasarısı hazırlamış durumda” dedi.
Bu tasarı ile artık belediyelerin istedikleri şekilde mülkiyet hakkını kısıtlayamayacaklarını vurgulayan Kiraz, “Bu konuda son sözü söyleme yetkisi Bakanlık’a verilmiş olacak” dedi.

‘Geri verilmeli’
Kiraz, şunları dile getirdi: “Belediyelerin bugüne kadar yapmış oldukları imar planları ile ilgili 5 yıl içerisinde kamulaştırması yapılarak uygulamaya geçilmeyen taşınmazların hak sahiplerine iadesi öngörülüyor. Tabi ki bu iade taşınmazın imar durumu düzeltilerek yapılmak zorunda yani özel şahsın yeşil alanda gösterilen parseli kamulaştırılmamışsa 5 yılın sonunda bölgede mevcut imar durumuna göre şahsın kullanımına geri verilmek zorunda kalacak. Taşınmaz sahibi de bu taşınmazı mevcut imar durumuna göre inşa edebilecek.”
Kiraz, sorunun çözümlenmesi için, “Boğaziçi  bölgesindeki taşınmazlar ya ilgili idare tarafından kamulaştırılarak bedeli ödenecek ya da hak sahiplerinin kullanımına tahsis edilecek. Kullanım amacına tahsis edilen taşınmazlarla ilgili imar durumu ise ilgili belediyeye göre yapılabilecek” dedi

Davalar belediye bütçelerini çökertir
Bosforce Yönetici Ortağı ve gayrimenkul danışmanı Ulvi Özcan da, Boğaziçi İmar Yasası’nda bir değişiklik yapılması beklendiğini belirterek, “Bize gelen duyumlar yalnızca söylenti olmakla birlikte farklı yerlerden aldığımız istihbaratlar bu söylentilerin gerçek olabileceğini gösteriyor. Zaten yeni bir düzenleme yapılması gerekiyordu” dedi.
Özcan, Boğaziçi ile ilgili yapılacak değişiklikteki esas sebebin ise hak sahiplerinin belediyelere açtığı davalar olduğunu belirterek, “Davalar belediyelerin bütçelerini çökertecek duruma gelebilir. Neticede bu kamunun parası” diye konuştu.

Kaynak: Milliyet Ekonomi, 14.03.2013

15 Mart 2013 Cuma

Karşıyaka'da kentsel devrim


Alaybey, Tersane, Bahriye Üçok, Donanmacı ve Bahariye mahalleri için kent yenileme projesi hazırladıklarını açıklayan Belediye Başkanı Cevat Durak, projeleri Büyükşehir'e gönderdiklerini söyledi


Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Alaybey, Tersane, Bahriye Üçok, Donanmacı ve Bahariye mahallerini kapsayan 93 bin metrekare alanı yenilemek için proje hazırladıklarını belirterek, "Bu konuda iddialıyız" dedi. Projeleri tavsiye niteliğinde, Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdiklerini söyleyen Durak, "Karşıyakalıların huzuru ve sağlıklı evlerde yaşaması, olmazsa olmaz koşulumuz. Bunları yapmazsak görevimizi yapmamış oluruz. Bu işin dedikodusu çok olabilir. Şu anda dertsiz başınıza dert alıyorsunuz. Karşıyaka dışlandığı için sıkıntı yaşıyor. Yatırımlar yapılmamış. Yıllarca ihmal edilmiş. Böyle bir Karşıyaka'yı ayağa kaldırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

'ÇARESİZ KALIYORUZ'

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Yeni Asır yöneticileri ve yazarlarını Deniz Kent Restoran'da konuk etti. Alaybey, Cumhuriyet, İnönü, Örnekköy, Tersane, Bahriye Üçok, Donanmacı, Bostanlı mahallelerini kapsayan kentsel yenileme projeleriyle ilgili detaylı bilgi veren Başkan Durak, "Tersane, Alaybey, Tuna, Bahriye Üçok, Donanmacı ve Bahariye mahallerini kapsayan Alaybey Kent Yenileme Projesi 93 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. 3 etapta yapılması düşünülen projenin birinci etabı Alaybey, Tersane ve Tuna mahallelerini, ikinci etabı Karşıyaka Çarşı ve Donanmacı mahallesini, son etap ise Bahariye ve Bahriye Üçok mahallelerini kapsayacak. Her üç proje de toplam 35 bin 156 kişiyi ilgilendiriyor" dedi. Bostanlı'da gözle görülür şekilde yan yatan binalarla ilgili hak sahiplerinin "Oturulabilir" raporu alması üzerine belediyenin çaresiz kaldığını dile getiren Durak, "Hazırladığımız projeyle bu soruna bir çözüm bulduk. 10 apartman ve 123 dairenin bulunduğu bölge tamamen yıkılarak yeni imar adasında binalar yapılacak. Burada yerinde çözüm düşündük" dedi.

'ÖNEMLİ OLAN ÇÖZMEK'

Karşıyakalıların huzuru ve sağlıklı evlerde yaşamasını 'olmazsa olmaz' olarak değerlendiren Durak şöyle devam etti: "Bunları yapmazsak görevimizi yapmamış oluruz. Bu işin dedikodusu çok olabilir. Şu anda dertsiz başınıza dert alıyorsunuz. Yalı mahallesinde ben taşlarla sopalarla kovalanmadın. Uslanmadım, bir de bu yeni projeyi ortaya koydum. İşim kolay değil. Bu projeleri ilk önce basın kuruluşlarına, daha sonra sivil toplum kuruluşlarına anlatacağım. Yalı mahallesi projelerini ortaya koyduğumda herkes bana 'hayalci' dedi. 'Çözülmez' diyenler oldu. Geldiğim günden bu yana bu projeler üzerinde çalışıyorum. yüzlerce projeyi yapıyorum. Önemli olan sorunları çözmek."

'PARASI OLAN YAPAR'

Durak, cebinde parası olan müteahhidin bu işten karlı çıkacağını belirterek, "Ben dükkan veriyorum. Orada artış yaptık. Yukarıya yükseltmek çözüm değil. O zaman müteahhidi zengin edersiniz. Ben neyin ne olduğunu görüyorum. Bunu İzmir'de yapan müteahhit çıkmazsa İstanbul'dan, yurtdışından gelir. 7 yıldır insanlara Karşıyakalı aidiyeti vermeye çalışıyorum. Karşıyaka dışlandığı için sıkıntı yaşıyor. Yatırımlar yapılmamış. Yıllarca ihmal edilmiş. Böyle bir Karşıyaka'yı ayağa kaldırmaya çalışıyoruz" dedi.

Bir dönem daha aday

Başkan Durak adaylığı ile ilgili, "Bir dönem daha yola devam edeceğim diyorum. Şartlar ne getirir, ne götürür; o bir süreç. Karşıyaka Belediye Başkanıyım. Belki bitiremediğim projeler olacak. Onları tamamlamak isteyebilirim" dedi. Başkan Durak, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu aday olmazsa, siz Büyükşehir'e aday olur musunuz" sorusuna, "Onu o zaman konuşuruz" diye yanıt verdi.

Kaynak: Yeni Asır, 13.03.2013

13 Mart 2013 Çarşamba

OSB'lerde geri alınan parsel sayısı 1.081'e ulaştı..

OSB’lerde yatırım yapılmadığı için geri alınan parsel sayısı 1.081’e ulaştı. Bunlar yeni yatırımcılara tahsis ediliyor. 11 bin 102 parselde yatırım amaçlı inşaat var.
 
Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) "yatırım yapılmayan parsellerin geri alınması" uygulamasında önemli sonuçlara ulaşıldı. Tahsisi iptal edilen parsel sayısı bini geçti. Bilindiği gibi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, OSB'leri "ucuz sanayi arsası kapatma" alanı olarak gören, tahsisini aldığı parsel veya parselleri, yatırım yapmak yerine bekletip satan, böylece yüksek arsa rantı sağlamaya yönelen girişimlerin önünü kesmek için, süresinde üretim yapılmayan parselleri geri alma uygulaması başlatmıştı. Şubat 2013 itibariyle tahsisi iptal edilen parsel sayısı bin 81'e çıktı.

Parsel tahsisi aldığı halde yatırım yapmayan herkes, kuşkusuz, rant peşinde sayılamaz. Muhtemelen bir kısmı, işlerinin bozulması veya vazgeçme gibi nedenlerle de yatırım yapamadı. Ancak ne olursa olsun, atıl parsellerin üretimi kazandırılması önemli. Bu açıdan bakanlığın uygulaması yatırımcıdan da önemli bir destek bularak ilerledi.

Bir süre önce, DÜNYA ekibi olarak Düzce'de OSB'nin konuğu olarak bazı toplantılar yaptığımızda konunun bir başka yönü gündeme gelmişti. denilmişti ki, "Tamam yatırım yapılmayan parseller geri alınıyor, bu iyi ancak, yatırımı yapıldıktan sonra bir nedenle durmuş tesisler var. Bunların sahipleri kiraya vermiyor, satmıyor, iyi fiyat bekliyor. Böylece hep bir parsel hem bir tesis atıl bekliyor. Bunlar için de bir uygulama olması lazım..."

16 bin 500 parsel yatırımcı bekliyor..

Bu konuyu Bakanlık Basın Müşavirliği aracılığıyla yetkililerle paylaştık. Önce, Bakanlığın paylaştığı bilgileri aktarmak istiyorum. Önemli rakamlar var. Bir kere OSB'lerde, tahsisi yapıldığı halde yatırım yapılmadığı için geri alınan parsel sayısı bini geçmiş. Bakanlık yetkilileri, "Şubat 2013 itibariyle 1.081 parsel geri alındı" dedi. Geçen yılın ortalarında 500'ü bulmamıştı. Demek ki son dönemde uygulamada bir hızlanma da olmuş.

Geri alınan parseller yeni y

atırımcılara tahsis ediliyor. Ancak zaten mevcut OSB'lerde henüz tahsis edilmemiş binlerce parsel de var. Bakanlığın verdiği bilgiye göre "265 OSB'de 16 bin 500 parsel yatırımcı bekliyor."

Büyük yatırım hamlesi: 11 bin tesis kuruluyor..

16 bin 500 parsel yatırımcı bekliyor ancak, tahsisi yapılmış olanlarda durum nedir? Onlarda yatırımlar bitmiş mi? Hepsi üretimde mi ?..

Bakanlığın verdiği bilgiye göre, bugün itibariyle 265 adet OSB'de;

- 74.960 sanayi parselinin, 58.368 adedi sanayiciye tahsis edilmiş durumda

- 16.592 adedi yatırımcı bekliyor.

- Tahsis edilen 58.368 adet parselin; 41.924 adedi üretim yapılıyor. Başka bir ifade ile Türkiye'nin OSB'lerinde üretim yapan tesis, işletme sayısı 42 bini bulmak üzere.

- Tahsisi yapılmış parsellerin 11 bin 102'sinde inşaat sürüyor. Rakam, bu kadar sayıda işletmenin, fabrikanın 1 - 2 yıl içinde üretime başlayacağını, OSB'lerndeki işletme sayısının 52 bini bulacağını gösteriyor.

- Bir başka rakam; OSB'lerde 5 bin 342 yatırım proje aşamasında.

- Üretime geçen parsellerde 1.211.353 kişi istihdam etmektedir. Tüm parsellerde üretime geçilmesi ile yaklaşık 2.000.000 kişilik istihdam ön görülmektedir.

Daha önce belirttiğimiz gibi, Türkiye'de 265 OSB var. Bir de "kuruluşu gerçekleşmiş ancak 'üretim faaliyeti' henüz başlamamış 74 OSB var." Başka bir ifadeyle yatırımcının 74 OSB'de parsel bulması mümkün. İllerde mevcutların yetersiz kalması nedeniyle ikinci, üçüncü, dördüncü OSB'yi kurma girişimleri var. Bunların durumları aşama aşama netleşiyor. Bakanlık bazılarını kabul ediyor, onaylıyor.

Yatırım yapılmayan tahsisli parsellerin geri alınmasında mevzuat belli... Uygulama OSB Yönetmeliğin 108. maddesine göre yapılıyor. Tahsis tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde yapı ruhsatı almayan, yapı ruhsatı tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde üretime geçmeyen katılımcılara yapılan tahsis, Yönetim Kurulu tarafından iptal ediliyor. Yine, spekülatif amaçlı işlemlerin gerçekleşmemesi için borcu tamamen ödenmeden ve tesis üretime geçmeden satış ve devir yasağı getiriliyor. Yine, OSB'lerde; tahsisi yapılmamış parsellerde yatırımın ve istihdamın sağlanması için 4562 sayılı OSB Kanunu'nun Geçici 9. maddesi kapsamındaki il ve ilçelerde tamamen veya kısmen bedelsiz parsel tahsisi yapılabiliyor.

OSB'lerde yatırımı yapılmış, bir süre üretime de geçmiş, ancak sonradan duran atıl tesislerle ilgili rakamlar önemli. Ne kadar tesisin durduğu konusunda bilgi yok. Bunların da ekonomiye kazandırılması için çalışmalar var.

2010/2 sayılı genelgeyle başlamıştı

Tahsis ve tahsis iptali işlemlerinin 4562 sayılı OSB Kanunu ile yönetmelik ve genelgelerde prosedüre bağlandığını belirten Bakanlık yetkilileri, şu açıklamayı yaptı: "OSB'lerde arsa tahsis, satış ve devir işlemleri ile ilgili olarak gerek alınan muhtelif şikayetler gerekse bakanlığın denetimlerinde belirlenen eksikler nedeniyle, OSB Kanunu'nun 'Bakanlığın Yetkileri' başlıklı 23. Maddesi hükmü çerçevesinde, OSB'lerde parsel tahsis, satış ve devir işlemleri, yapı ve tesislerin inşası ve kullanımı konusundaki izin ve ruhsatların izlenmesi ve değerlendirilmesi gereği ortaya çıkmıştır."

Bilindiği gibi Bakanlık bu şikayetleri ve sorunları gidermek için, tahsis iptallerini başlatan 2010/2 sayılı Genelge'yi çıkarmıştı.

OSB'lerde tahsis işlemleri, OSB Kanunu'nun 15. ve 18. maddeleri ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan OSB Uygulama Yönetmeliği'nin 103. maddesine göre OSB müteşebbis heyet ve genel kurulun belirlediği prensipler çerçevesinde yönetim kurulu tarafından değerlendiriliyor.


Bunu yapan vergiyi az öder!

Eve eşinizi tapuda ortak ettiyseniz...

Kiraya verdiğiniz eve eşinizi tapuda ortak ettiyseniz kira vergisini daha az ödeyeceksiniz. Çünkü herkes için 3 bin liralık istisna var. Böylece eşiniz ve siz 6 bin lira istisnadan yararlanabilirsiniz!

25 Mart akşamında beyan süresi sona erecek olan ve beyannamede hesaplanan vergisi de Mart ve Temmuz 2013 aylarında iki eşit taksitte ödenecek olan kira vergisi, tapuda 'ortak' olan eşlere düşük vergi getiriyor. Çünkü bir eve eğer karı koca ortak ise vergi de aynı oranda bölünüp ödeniyor. Örneğin karı koca eve yüzde 50 oranında eşit ortaksa vergiyi de eşit paylaşıyorlar. Bu sırada bir de avantaj kazanıyorlar. Normalde evin vergisi ödenirken bir kez 3 bin liralık istisna uygulanacakken iki ayrı kişi vergiyi ödeyeceği için karı koca ayrı ayrı 3 bin liralık istisnadan yararlanacak. 3 bin lira yerine 6 bin liralık istisna kira gelirinden düşülerek vergi hesaplanacak. Konuyla ilgili vergi.com.tr uzmanının bir soruya verdiği yanıtta şu örnek yer alıyor: “Karı kocanın yüzde 50'şer hisseye sahip olduğu konutun kira geliri yıllık 48 bin TL olsun. Eşlerden her biri 24 bin TL kira geliri yıllık beyannamede beyan edecek ve her biri 3 bin TL istisna uygulayacaktır. Uygulanan istisna tutarı 6 bin TL olacak.” Erkek tapunun tamamını üstüne almakla kazançlı diyebilirsiniz, ancak yeni Medeni Kanun'da evlilik sırasında alınan mülke kadın da yarı yarıya otomatik ortak bu nedenle erkeğin kazancı yok.

PEŞİN ALDIĞIN KİRANIN VERGİSİNİ ÖDEME!
Peki kiracınız kirayı ödemiyorsa ne yapacaksınız? Kira geliri tahsil edilmedikçe yıllık beyanname ile beyan edilmez. Çünkü gayrimenkul sermaye iradında gelirin elde edilmesinde tahsil esası geçerlidir. Bu nedenle 2012 yılında tahsil etmediğiniz kira bedelini beyan etmenize gerek yok. Diğer yandan eğer gelecek yıllardaki kira gelirini de, örneğin 2012'nin yanı sıra 2013 yılının kirasını da peşin almışsanız sadece 2012 yılı gelirini beyan edip vergi ödeyeceksiniz. Kalanını 2013 yılı geliri olarak 2014 Mart ayında beyan edeceksiniz. Diğer yandan örneğin 2011 yılı kirasını da 2012'de almışsanız her ikisini de toplayıp (2011 ve 2012) öyle beyan edeceksiniz. Ancak bu durumda 3 bin liralık istisna bir defa uygulanacak.

RİSK ALMAYA DEĞER Mİ?
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sitesinde kira geliri elde edenlere yönelik olarak “Risk almaya değmez!” başlıklı bir bölüm de oluşturuldu. Burada, “Geçtiğimiz yıl yaptığımız bütün bilgilendirme ve uyarılarımıza rağmen beyanname vermeyen yaklaşık 100 bin mükellef, 5 katı vergi, faiz ve ceza ödemek zorunda kalmışlardır” diyerek mükellef uyarıldı.

YAŞLI VE ENGELLİYE EVDE HİZMET
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kira geliri vergisi konusunda yaşlı ve engellilere evde hizmet verecek. GİB'den yapılan açıklamaya göre, sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelliliği, yaşlılığı veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gelemeyecek durumda olanların, randevu almaları halinde, görevliler adreslerine giderek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olacak.

KİRA ZEYTİNYAĞI OLSA BİLE VERGİSİ VERİLECEK
vergi.com.tr internet sitesinde "Kiracım 1000 lira aylık kiranın son 4 ayını zeytinyağı olarak ödedi. Beyan edecek miyim?" sorusuna, “Zeytinyağı almak suretiyle tahsil ettiğiniz kira bedeli, Vergi Usul Kanunu’na göre emsal bedelle paraya çevrilir. Bu da beyan edilir” şeklinde yanıt verildi.

Kaynak: RAHİM AK YAZI DİZİSİ-KİRADA VERGİ REHBERİ-3, HABERTÜRK, 03.03.2013

2 Mart 2013 Cumartesi

Kanunu bilen vergi bile ödemez!

Kira vergisi nasıl azaltılabilir?

Bir kira vergisi ayı daha geldi çattı. Çünkü Maliye Bakanlığı, 2012 yılında kira geliri elde edenlerin 2013 yılının mart ayının 1’inci gününden 25’inci günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerektiğini söylüyor. Kira gelirini beyan etmenin püf noktaları da var. 

Öyle ki eğer kanunu ve düzenlemeleri bilirseniz vergi bile ödemezsiniz. Gelin adım adım kimin ne kadar kira vergisi ödeyeceğine, kira vergisini nasıl azaltabileceğimize bakalım.
- Aylık 250 lira kira geliri olan beyanname vermeyecek
Öncelikle Maliye’nin gayrimenkul sermaye iradı dediği kira vergisini aylık kira geliri 250 liranın üstünde olanlar verecek. Eğer 250 liraya kadar kira geliriniz varsa boşuna beyanname düzenlemeyin. Çünkü Maliye evlerden kira geliri alan vatandaşlardan bu yıl 3 bin liraya kadar olan gelirin vergisini almıyor. İşyerinde ise kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırı olan 25 bin lirayı aşanlar beyanname vermek zorunda.

İKİ YÖNTEMLE İNDİRİM MÜMKÜN
- Herkes 3 bin liralık indirim yapacakEğer yıllık 3 bin liradan fazla konut kira geliri kazanıyorsanız vergi vermek için beyanname doldurmak zorundasınız. Ama her halükârda 3 bin liralık istisnayı düşeceksiniz. Diyelim ki 4 bin liralık kira geliriniz var, bunun 3 bin lirasını indirip bin lira üzerinden vergi ödeyeceksiniz.

- Bir de giderlerinizi düşeceksinizMaliye kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen geliri belirlerken indirim yapıyor. Bunun için 2 yöntem belirliyor. İlkine götürü gider deniliyor. 3 bin lirayı düştükten sonra kalan tutarın yüzde 25’ini daha indirip vergi bu tutar üzerinden hesaplanıyor.

Örneğin yıllık 12 bin liralık toplam geliri olan vatandaş götürü usülü tercih ederse 3 bin liralık istisnasını indirip kalan 9 bin liranın yüzde 25’i olan 2 bin 250 lira da düşüldükten sonra kalan 6 bin 750 lira üzerinden 1.012 lira kira gelir vergisi ödeyecek. Götürü gider yöntemini seçenler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor.

İNDİRİMDE SÜRE ŞARTI 5 YIL
- Evi 5 yıl önce almışsanız aldığınız tutarın yüzde 5’ini vergiden indirebilirsiniz

Maliye aynı zamanda eğer kiradaki evinize götürü giderden fazla harcama yaptıysanız bunun da vergiden düşülmesini sağlıyor. Bunlardan en önemlisi evi satın aldığınız tutarın yüzde 5’ini vergiden indirme olanağı. 100 bin liraya üç yıl önce alınan evin 5 bin lirasını direkt indirebilirsiniz. Eğer 2008’den sonra evi almışsanız bu indirimden yararlanabilirsiniz.

Bu da yetmiyor, eğer evi mortgage ile almışsanız ödediğiniz faizi de düşüyorsunuz. Bu ikisi de tüm vergiyi sıfırlayabilir. Sen de kira ödüyorsan düşebilirsiniz Eğer siz de kira ödüyorsanız bu kira miktarını aldığınız kiradan düşün. Ancak eğer yurtdışında kira ödüyorsanız durum farklı. 6 aydan fazla yurtdışında yaşıyorsanız orada ödediğiniz vergiyi burada düşemezsiniz.

Sadece kira geliri olanlar
Kira dışında ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar, 3 bin TL’lik
istisnadan, yararlanamaz. Birden çok evi olanlar için istisna gelir toplamına bir defa uygulanıyor.

BES KATKI PAYLARININ DA EN ÇOK % 10’U DÜŞÜLEBİLİRİstisna ve giderlerin dışında başta eğitim ve sigorta harcamaları olmak üzere yapılan birçok yardım da indirim konusu olabiliyor. Örneğin bireysel emeklilik sistemine ödediğiniz kendinize, eşinize ve küçük çocuklarınıza ait katkı payının beyan edilen gelirin yüzde 10’una kadar olan kısmını gelir vergisi matrahından indirebiliyorsunuz. Bireysel emeklilik dışında kalan şahıs sigortaları için ödenen primlerin ise beyan edilen gelirin % 5’ine kadar olan kısmı matrahın tespitinde indirim konusu yapılacak.

Kaynak: Rahim AK / HABERTÜRK, 01.03.2013