24 Ağustos 2013 Cumartesi

Araplar gayrimenkul alımında İstanbul'dan sonra İzmir'e yöneldi!

Yılın ilk yarısında gayrimenkule yapılan yatırımlar yıllık bazda yüzde 4.8 artıp 1.3 milyar dolara çıktı. Ortadoğulular İstanbul’dan sonra en çok İzmir’den ev aldı

Yabancılar, Mütekabiliyet Yasası’yla birlikte gayrimenkul alımlarını İstanbul’un ardından İzmir’e yöneltti. Özellikle Araplar, İzmir’e yakın ilgi gösteriyor. REMAX Gayrimenkul Danışmanı İbrahim Evdüzen, özellikle Ortadoğu ülkelerinden gayrimenkul alımı için yabancıların Türkiye’ye geldiğini, İzmir’in kıyı şeridiyle cazibe merkezine dönüştüğünü belirterek, “Ortadoğu ülke vatandaşları, Osmanlı ilgisi nedeniyle İstanbul’a yöneldi. Ancak ikinci sırada İzmir’e yerleşmeyi tercih ediyor” dedi.

ALTI AYDA 7.145 MÜLK
Türkiye’de yapı fiyatlarının dünya ortalamasının altında seyrettiğini, bunun da yabancıların ilgisini çektiğini belirten Evdüzen, “Bu yılın ocak-haziran ayları arasında 7 bin 761 yabancıya, 7 bin 145 gayrimenkul satışı yapıldı. Yabancılar, sahil şeridinde en fazla İzmir’e ilgi gösteriyor” dedi. İbrahim Evdüzen, gayrimenkul yatırımlarının 2008’den bu yana yüksek prim oranlarına sahip olduğunu, bu yılın durağan geçmesine rağmen eylül - ekim aylarında canlılık yaşanacağını işaret etti. Gayrimenkul yatırımlarının en kötü döneme bile yüzde 8-9 oranında kazandırdığını dile getiren Evdüzen, şöyle devam etti: “Gayrimenkul, geçerliliğini yitirmeyen en önemli yatırım aracıdır. Bu yatırım aracı bugüne dek hiç kaybettirmemiştir. Ayrıca, son zamanlarda gayrimenkul alımlarında sosyal medyanın ağırlığı dikkat çekici boyutta artış gösteriyor.”

İstanbul’daki inşaat firmalarının İzmir’e yönelmesiyle rekabetin arttığını, bunun da inşaatların kalitesine olumlu yansıdığını dile getiren Evdüzen, “İzmir’de gayrimenkul piyasası hareketlilik kazanmaya başladı. Kalite ön plana çıkıyor. Alım yapmak isteyenler de artık yapıların modern ve teknolojik olmasına dikkat ediyor” diye konuştu.

Kaynak: Emlak Kulisi, 23.08.2013