31 Mart 2014 Pazartesi

İzmir'de emlak piyasasına bahar hareketliliği

Baharın gelmesiyle İzmir’de emlak piyasası hareketlendi. Özellikle Çeşme, Güzelbahçe ve Urla’da konut fiyatları son bir ayda gösterdiği artışla dikkat çekiyor.
 
Hurriyetemlak.com tarafından hazırlanan emlak endeksine göre İzmir'de satılık konutların metrekare ortalaması 1.667 lira oldu. Yıllık artış ise yüzde 13 ortalamasında. Kiralık evlerde ise fiyatlar yüzde 9 artarak metrekaresi 8 liraya ulaştı. İlde amortisman süresi 18 yıl.
Son bir ayda fiyatı artan ilçeler sıralamasında Çeşme yüzde 8,6 artışla dikkat çekiyor. İlçede satılık konutların metrekaresi 3.923 lirayı buldu. Çeşme’nin en pahalı bölgesi Alaçatı’da metrekare ortalaması 4.583 lira. Alaçatı’da konut fiyatlarının yıllık artışı yüzde 38 oranında.
İzmir’in gözde ilçelerinden Güzelbahçe’de evler son bir ayda tam yüzde 6,7 oranında değerlendi. İlçede metrekare fiyatları 2.200 liraya yükseldi.  Metrekare ortalama konut fiyatının 2.000 lira olduğu Urla’daki artış ise bir ayda yüzde 2,7 oranında.

EN DEĞERLİ ALAÇATI
İzmir’in en değerli semtlerine baktığımızda ise; Alaçatı 4.583 lira metrekare ortalamasıyla başı çekiyor. Her yaz ünlülerin akın ettiği Alaçatı’da Demet Akbağ, Yılmaz Erdoğan, Nurgül Yeşilçay, Ali Taran, Serdar Hotiç, Ender Mermerci, Derin Mermerci, Okan Buruk, Emre Altuğ ve Banu Alkan gibi birçok ünlü ismin evi var...  İkinci sırada 3.317 lira ortalama fiyatla Mavişehir, üçüncü sırada 2.973 lira ile Ilıca bulunuyor.

TİCARİ GAYRİMENKULDE ŞAMPİYON KONAK
Hurriyetemlak.com Emlak Endeksi’nde ticari gayrimenkul rakamlarına bakıldğında; İzmir’de son bir ayda fiyatlar en çok Konak’ta artmış durumda. Öyle ki, satılık ticari gayrimenkullerin metrekare ortalaması 2.656 lirayı buldu. İzmir genelinde ortalama fiyat ise 2.000 lira. Kiralık ticari üniteler baz alındığında ise ortalama fiyat metrekaresi 13 lira olarak görülüyor. 
 
Kaynak: Hürriyet Emlak, 31.03.2014

27 Mart 2014 Perşembe

Ev almak isteyenler ve yatırımcılar için ipuçları !

Ev almak ciddi bir karar. Öyle ki birçoğumuz için hayatimizin 10-15 yılının birikimi anlamına geliyor. Böylesine önemli bir karar verirken elbette ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Peki, her gün yeni bir konut projesi reklamlan ile karşılaşırken en doğru karar nasıl verilir?

Bu sorunun yanıtını yaklaşık yüze yakın projede 27 bin 500 konutun satış süreci içinde bulunan Avrupa Proje Yönetiminin Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Giray’a sorduk.

İşte ev alma arifesinde olan oturumcu ve yatırımcı için ipuçları…
-Ispartakule Bahçeşehir, Esenyurt Hadımköy gibi şehrin dış arterlerinde arz fazla talep azdır. Bu bölgelerde satış rakamlarının gevşemesi ve düşmesi söz konusu. Rekabetin yoğun olduğu bu alanlarda ödeme seçenekleri müşteri lehine şekilleniyor. 120 ay 0 faizin rakamsal karşılığı daire fiyatı üzerinden yüzde 25 indirim yapılması demek. Eğer oturum için ev arıyorsanız bu adresler sizin için doğru lokasyonlar.
-Yatırım amaçlı konut alacaksanız satın aldığınız değerle satacağınız değer arasında fark olması gerekir. Bu fark talebin çok, arzın az olmasına bağlı. Yatırımcı gözü ile bakarsak şehrin merkezi alanlarını seçmekte fayda var. Buna Avrupa Yakası’ndaki en güzel örnek Basın Ekspres Yolu.
-Bölgeye karar verdiyseniz sıra güvenilir bir şirket bulmakta. Bu noktada acele etmemekte fayda var. Gayrimenkulde tecrübeli, teslim edilen projeleri olan, yatırımcısına kazandıran şirketlerin projelerden alım yapmak akıllıca olur. Bu şirketlerin taahhütlerini yerine getirmesi kadar taahhüt ettiği gibi yerine getirmesi de önemli. Şirketlerin eski projelerini incelerken bu noktaya dikkat etmek gerekir. Zira 10 kalitesi deyip, 5 kalitesi ile teslim yapan firmalar da var.
-Ev alırken en verimli ve kazançlı zamanı seçmek oldukça önemli. Ekonominin iyi olduğu dönemle kötü olduğu dönemde satın alma kararı farklı çalışır. Ekonominin soğuduğu dönemler müşterinin lehine olan dönemlerdir. Çünkü satış azalır, müşteri değerlidir ve pazarlık şansı vardır.
-Gizli tehlike aidat meselesine dikkat. Birçok projede ortak gelir hesaplanmaksızın, projeyi cazip göstermek adına sosyal donatılar yaratılıyor. Sonrasında aidatlar bin – bin 500 TL’leri buluyor. Bu da neredeyse bir dairenin kira bedeli. Bu nedenle ev seçerken sonrasında gelecek yaşam maliyetlerini de hesaba katın.
-Konut alırken incelediğiniz kataloglara ve örnek dairelere dikkat edin ve bunların ne kadar gerçeği yansıttığını sorgulayın.
-Konut alırken dikkat edilecek en önemli hususlardan biri de net ve brüt farkı. Aslında bu oran yüzde 30′ları geçmemeli.
Ancak günümüzde yüzde 70′lere ulaştığı projeler var. Bu da demek oluyor ki siz yüzde 70 fazla para ödüyorsunuz.
-Evinizi seçtiniz ve sıra geldi yasal işlemlere. Burada satışın ne ile yapıldığına dikkat edin. Basit bir satış vaadi sözleşmesi yapılıyorsa, üstelik noter onayı da yoksa müteahhidin insafına kaldınız demektir. Bir de elden yapılan peşinatlarda ödemiş olduğunuz paranın ispatı olmasına dikkat edin ve karşınızdaki insanlara suiistimal alanı bırakmayın. Sonraki aşamalarda da ödemeleri şahıs hesabına değil, banka hesabına yatırın.
-Teslim tarihinin sözleşmenizde yazılı olmasına dikkat edin. Ayrıca kat irtifakı kurulmayan projeden konut almayın. Tapu’dan kat irtifakını kontrol edin. Alacağınız konutun tüm detaylarına tapudaki onaylı projeden bakabilirsiniz.
-Konut kredisi kullanarak ev alacaklar en az 3-4 bankanın faiz oranı ve dosya masraflarını karşılaştırarak karar vermeli.
-İmar durumunu mutlaka araştırın. Konut projelerinin, belediyedeki onaylı projesini görmelisiniz. Onaylı proje ile size sunulan projenin aynı olup olmadığına dikkat edin. İmar problemi nedeni ile tamamlanamayan projeler olduğunu unutmayın.

Kaynak: Emlakta Son Dakika,

24 Mart 2014 Pazartesi

Konut satışında İzmir üçüncü oldu

Türkiye genelinde şubat ayında 82 bin 597 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 5,8 azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı Şubat ayı Konut Satış İstatistikleri'ni açıkladı. Buna göre, geçen ay konut satışlarında İstanbul, 17 bin 121 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 20,7) sahip oldu. İstanbul'u 9 bin 386 konut satışı (yüzde 11,4) ile Ankara, 5 bin 128 konut satışı (yüzde 6,2) ile İzmir izledi. Aynı dönemde, Hakkari de hiç konut satılmadı. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 6 konut ile Ardahan, 22 konut ile Bayburt ve Bingöl oldu.

İPOTEKLİ SATIŞLAR

Türkiye'de geçen ay konut satışlarının yüzde 29,1'ini ipotekli satışlar oluşturdu. Şubatta 24 bin 59 konutun satışı ipotekli olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 6 bin 18 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 25) sahip olurken, toplam konut satışları içerisinde en yüksek ipotekli satış payı yüzde 39,8 ile Çankırı'da görüldü. Söz konusu ayda, 58 bin 538 konut ise diğer satış türleri sonucu el değiştirdi. Diğer konut satışlarında İstanbul 11 bin 103 konut satışı ve yüzde 19 pay ile ilk sırada yer aldı. İstanbul'daki toplam konut satışları içinde diğer satışların payı 64,9 oldu. Ankara 6 bin 395 diğer konut satışı ile ikinci sırada yer alırken, bu ili 3 bin 438 konut satışı ile İzmir izledi. Toplam konut satışları içerisinde diğer satış payının en yüksek olduğu il yüzde 93,4 ile Bitlis oldu.

İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARI

Türkiye genelindeki konut satışlarının, geçen ay yüzde 46,1'ini ilk defa satılan konutlar oluşturdu. Şubatta 38 bin 74 konut ilk kez satıldı. İlk satışlarda 7 bin 881 konut satışı (yüzde 20,7) ile İstanbul ilk sıraya yerleşirken, bu ili 3 bin 480 konut ile Ankara ve 2 bin 127 konut satışı ile Konya izledi.

İkinci el konut satışları sonucu 44 bin 523 konut el değiştirdi. İkinci el konut satışlarında da İstanbul 9 bin 240 konut satışı ve yüzde 20,8 pay ile ilk sırada yer aldı. İstanbul'daki toplam konut satışlarının yüzde 54'ü ikinci el satışlardan oluşurken, Ankara 5 bin 906 ile ikinci, İzmir 3 bin 18 konut satışı ile üçüncü oldu. Yılın ikinci ayında yabancılara 1.071 konut satıldı. Yabancılara yapılan konut satışlarında, şubat ayında ilk sırayı 400 konut ile Antalya aldı. Antalya'yı 301 konut satışı ile İstanbul, 61 konut satışı ile Aydın ve Muğla, 57 konut satışı ile Bursa ve 49 konut satışı ile Mersin izledi. Türkiye'de bu yılın ocak ayında 87 bin 639 konut satıldı. Verilere göre, şubat ayında satış sonucu el değiştiren konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 5,8 geriledi.

Kaynak: Yeni Asır, 24.03.2014

23 Mart 2014 Pazar

Dorya ABD'li emlak deviyle ortak oldu

İzmir'in 35 yıllık ahşap mobilya markası Dorya, Donald Trump'la ortak oldu. Şeyhlerin saraylarını donatan şirket, Trump Home by Dorya markasıyla dünyaya lüks mobilya satacak

Üretimini Manisa'daki tesislerinde gerçekleştiren İzmir merkezli lüks iç mekân tasarımı markası Dorya Mobilya, dünyaca ünlü işadamı Donald J.Trump ile bir süre önce sessiz sedasız ortaklık kurdu. Manisalı Trump Home by Dorya markalı ürünler salı gününden itibaren tüm dünyada satışa sunulacak. 35 yıllık Dorya, bu sayede yıllara dayanan ahşap el işçiliği geleneğini daha geniş kitlelere taşıyacak. Ortaklığın ilk koleksiyonu 27 Şubat'ta İstanbul Beşiktaş Akaretler'deki uluslararası bir galada görücüye çıkacak. Dorya Mobilya zaten Amerikan sosyetesinin tanıdığı bir marka. Lüks malikanelerden ordu komutanlıklarına kadar pek çok görkemli dekorasyonda imzası var.
SIRADA ENDONEZYA VE ÇİN VAR
Dorya International CEO'su Doruk Yorgancıoğlu, Donald Trump'la diğer pazarlara da açılacaklarını belirtiyor. 7 Nisan'da ABD'nin High Point şehrindeki uluslararası mobilya fuarına katılacaklarını söyleyen Yorgancıoğlu İngiltere, Çin ve Endonezya'ya odaklandıklarını ifade etti.

ROBERT REDFORD, 'TEHDİT' FİLMİNDE DORUK DEKORASYONUNU KULLANDIŞimdiye kadar pek çok prestijli projede yer aldıklarını ifade eden Yorgancıoğlu, TOBB'un ikiz kulelerinin makam katından Tacikistan Devlet Sarayı ve Dubai şeyhlerinin villalarına kadar birçok yapıya imza attıklarını söylüyor. Markanın Hollywood'a kadar ulaştığını anlatan Yorgancıoğlu, "Los Angeles'ta bir villa için yaptığımız dekorasyon, Robert Redford'un dikkatini çekmiş. Yapımcısı olduğu The Clearing (Tehdit-2006) filminin bazı sahneleri burada çekildi" dedi.
Sizi nasıl keşfettiler? Bir gün Miami'de ofiste oturuyordum. 'Donald Trump adına arıyoruz' dediler. İnanmadım, mail istedim. Attılar, baktım kurumsal mail. Onlar sadece Amerika'yı düşünüyordu, biz 'dünya markası olsun' dedik. Kabul ettiler ve anlaştık. Trump Home by Dorya doğdu.
High Point, mobilya sektörünün "silikon vadisi". Orada bir Türk olarak bulunmak nasıl bir duygu? Sıkı rekabet var. Ralph Lauren, Fendi, Armani, Baker orada... Müthiş bir gurur.
6 yılda satışlar nasıl gitti? Çok çok iyi. Bugüne kadar 150 konteynır gitti.
Trump ortaklığı ne getirdi? Ortaklıktan sonra NBC stüdyolarından aradılar. Dünyanın en popüler dizilerinden "Downton Abbey" için ürün istediler. Tasarım ekibin başında Megan Perry var. Yılda 9 bin parça üretiyoruz.

YILDA 8.6 MİLY ON DOLARLIK İHRACAT
Doruk Yorgancıoğlu, bugün İzmir, İstanbul, Ankara, Bursa, Miami, High Point, Chicago, New Jersey, Toronto, Moskova, Taipei, Dubai, Londra ve Tahran olmak üzere 14 noktada müşteriyle buluştuklarını belirtiyor. Marka ayrıca distribütörler aracılığıyla Almanya, Panama, Yunanistan, Kuveyt, Suudi Arabistan, İtalya gibi ülkelerde de satılıyor. Yorgancıoğlu, "İhracata 1995'te Dubai'deki bir fuarla başladık. Şimdi 30'dan fazla ülkeye yılda 8.6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. Tüm parçalar yerli" diyor.


Kaynak: Sabah: 23.02.2014

22 Mart 2014 Cumartesi

İzmir'e müjde

Karşıyaka ve Göztepe 15 bin kapasiteli modern statlarına TOKİ sayesinde sonunda kavuşuyor.
 
Yıllardır kendi statlarına sahip olmak isteyen İzmir'in dev kulüpleri Göztepe ve Karşıyaka sonunda muradına eriyor. TOKİ, İzmir'deki mevcut statların yetersiz olması sebebiyle Karşıyaka ve Göztepe'ye  UEFA standartlarında 15 biner kapasiteli iki stat inşa edecek. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile imzalanan protokoller kapsamında yapılacak Karşıyaka Stadı'nın ihalesi 28 Ocak 2014, Göztepe Stadı'nın ihalesi de 29 Ocak 2014 tarihinde gerçekleştirilecek. Karşıyaka'ya 15 bin kişilik stadyum ile birlikte, kulüp müzesi,  kamp eğitim merkezi ve il müdürlüğü hizmet binası da yapılacak. Göztepe Stadının yapımında ise İzmir ikliminin genel özellikleri etkili olacak. Seyirci fuayelerinin ve çimlerin doğal yollarla havalandırılabilmesi, doğal ışık alabilmesi için cephelerde ve çatıda yarı geçirgen malzemeler kullanılacak.

Kaynak: Türkiye, 22.02.2014

İzmir'deki eski Sümerbank arazisinin mülkiyet devri tartışmaları devam ediyor!

İzmir İl Genel Meclisi'nin eski Sümerbank arazisinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 20 yıllığına tahsisi konusundaki kararının, onay için İçişleri Bakanlığı'na gönderildiği belirtildi.

İl Genel Meclisinden yapılan açıklamada, eski Sümerbank arazisinin kongre merkezi, sergi alanları ve otel kompleksi yapılmak şartıyla 20 yıl süreyle Büyükşehir Belediyesine şartlı tahsisi kararının, 6 kez İzmir Valiliği'nden döndüğü anımsatıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, İzmir Valiliği'nden yasal süre içinde meclise geri gelmeyen kararın, yasa gereği kabul edilmiş olduğunu ve onay için İçişleri Bakanlığına gönderildiğini öne sürdü. Değirmenci, kararın Bakanlık onayından sonra yürürlüğe gireceğini ve eski Sümerbank arazisinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredileceğini ifade etti.
Değirmenci, İl Genel Meclisinde bu kararla ilgili yasal prosedürlerin tamamlandığını belirterek, şunları kaydetti:
"Şartlı tahsis kararı İçişleri Bakanlığı'nın onayından sonra yürürlüğe girecektir. Meclis görevini layıkıyla yerine getirmiştir. Top şimdi İçişleri Bakanlığı'ndadır. Dolayısıyla eski Sümerbank arazisinin İzmirlinin hizmetine sunulup sunulmayacağına, böyle büyük bir yatırımın İzmir'e kazandırılıp kazandırılmayacağına İçişleri Bakanlığı karar verecektir. Bir tarafıyla top AK Parti iktidarındadır. Bakalım sonunda İzmir halkı mı, dolayısıyla seçilmiş Meclisin mi yoksa atanmış bürokratların mı iradesi geçerli olacaktır."

Kaynak: Emlak Kulisi, 21.03.2014

21 Mart 2014 Cuma

Chip Conley: Hayatı değerli kılan şeyleri ölçmek

Dotcom balonu patladığında, otel işletmecisi Chip Conley mutluluk üzerine bir iş modeli geliştirmek üzere bir arayışa girişir. Bir çalışanı ile geliştirdiği eski bir arkadaşlık ve Budist bir kralın bilgeliği sayesinde başarının neyi ölçtüğünüzden geldiğini öğrenir. Chip Conley’in mutlu olmak ve kazanmak üzerine yaptığı bu konuşma bazı şeyleri yeniden düşünmenizi sağlayabilir. Videoyu izlemek için üzerine tıklatın. Orijinal TED websitesi için tıklayın. Kaynak: Hürriyet TV, 20.03.2014

17 Mart 2014 Pazartesi

25 gayrimenkul Musevilere iade

İzmir Musevi Cemaati Vakfı, mal varlıklarına kavuştu...

18'i havra, 4'ü dükkan olmak üzere mezarlık ve arazilerin bulunduğu 25 gayrimenkul ve eserin geri verilmesi talebinde bulunan İzmir Musevi Cemaati, 15'inin tapusunu aldı. Tapusu alınan mallar arasında 11 havra bulunuyor. İzmir Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Sami Azar, "Mülkiyeti bize geçen ibadethaneler İzmir'in birer kültürel mirasıdır, bu amaçla değerlendirilecek" dedi.   

MAYISTA ÇALIŞTAY YAPILACAK
Sami Azar, havralar için mayısta Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, yerel yöneticiler, üniversiteler ile yurtiçi ve yurtdışından bilim insanlarının katılımıyla bir çalıştay düzenleyeceklerini, çalıştayda havralar için yol haritasını belirleyeceklerini, hangi havranın ne amaçla kullanılmasını belirledikten sonra restorasyon çalışmalarına başlayacaklarını ifade etti. Bu eserlerin İzmir'in kültür ve turizmine büyük katkısının olacağına inandığını belirten Azar, "Bu yerler için Türkiye içindeki fonların yanı sıra dünyadaki bütün fonlara başvuracağız" diye konuştu.  

Kaynak: Akşam, 16.04.2014

 

 

12 Mart 2014 Çarşamba

İzmir için 165 milyon Euro'luk imza

İZMİR’de kent merkezindeki toplu ulaşıma ve trafiğe önemli katkısı olacak Üçkuyular-Halkapınar arasındaki 12.6 kilometrelik Konak Tramvayı ile Alaybey ve Mavişehir arasındaki 9.7 kilometre uzunluğundaki Karşıyaka Tramvayı için 15 gün içinde iki önemli adım atıldı.
 
Tramvayların ihalesinin 26 Şubat’ta yapılmasının ardından dün de yapım işlerinde kullanılmak üzere Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC), Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve ING Bank ile 165 milyon Euro tutarında kredi anlaşması imzaladı.

Başkan Aziz Kocaoğlu, 10 yılda sıkıntılı bir finansman gücünden çıkarak toparlandıklarını, bugünkü finans ve yatırım gücüne ulaştıklarını söyledi. Tramvay ihalesinde tekliflerin açıldığını, incelemenin sürdüğünü belirten Kocaoğlu, “Umuyoruz bir problem çıkmaz. Kredisi de hazır olduğuna göre hemen çalışmaya başlarız. Yeni metro hatları yapılacak. Bornova, Buca, Kordon’da nostaljik tramvay çalıştıracağız. Sözün özü, 11 kilometre aldığımız raylı sistem uzunluğunu bugün 96 kilometre ile çalıştırıyoruz. Bu ayın 25’inde 97, 30 Nisan’da 100 kilometre olacak. İZBAN’da Torbalı İstasyonu devreye girince 130 kilometreye çıkacak. Önümüzdeki 5 yıl sonunda ise 302 kilometreye çıkartmayı hedefliyoruz. Atatürk’ün dediği ve bir demiryolu projesinin sloganında olduğu gibi İzmir’i demir ağlarla örüyoruz” dedi.

Kaynak: Hürriyet, 11.03.2014

9 Mart 2014 Pazar

İzmir’deki yunus parkı projesi hayata geçmeden durduruldu!

Yunuslara Özgürlük Platformu’nun öncülüğünde harekete geçen ekip, 2012 yılında projesi ortaya çıkan İzmir’deki yunus parkının yapımını durdurmak için verdiği mücadelede istediği sonuca ulaştı. Yaklaşık iki yıllık uğraşların sonucunda söz konusu park, projeden tamamen çıkartıldı.
İzmir’de yapılması planlanan Tarihi Mendirek Projesi kapsamında yer alacak yunus parkıyla ilgili haberleri ilk olarak Şubat 2012′de televizyon kanallarında ‘ÇILGIN PROJE’ olarak duymuştuk. Projeye karşı çıkmak için kısa sürede hatırı sayılır bir kalabalık bir araya gelmiş ve parkın açılmasına karşı bir mücadele başlatmış. Süreç boyunca İzmir Ticaret Odası ile teması kuran ve şikayetlerini dile getiren Yunuslara Özgürlük Platformu, web sitesinden kendilerine gelen son mektubu paylaştı ve söz konusu projenin durdurulduğu müjdesini verdi. Konuyla ilgili kapsamlı bilgi için buraya tıklayarak Yunuslara Özgürlük Platformu’nun sayfasına gidebilir ve aynı sayfadan Türkiye’deki yunus parklarını kapatmak için bir imza verebilirsiniz!

Kaynak: Bant Magazine, 08.03.2014

6 Mart 2014 Perşembe

İzmir'deki tünel efsanesi gerçek çıktı

Bahçesinde tarihi bir su kanalı bulunan Agora semtindeki evi satın alarak restore eden Konak Belediyesi, bir tarihi daha su yüzüne çıkartarak kentin turizmine katkıda bulunmaya hazırlanıyor.
İzmir'de "Agora ile Kadifekale'yi birbirine bağlayan tüneller" efsanesinin, bir evin altında bulunan su kanallarıyla gerçek olduğu ortaya çıktı.

Yıllarca kulaktan kulağa dolaşarak efsaneleşen Agora ile Kadifekale'yi birbirine bağlayan tüneller, Konak'ın tarih kokan geçmişine bir ışık daha tuttu. Ortaya çıktıktan sonra arkeoloji çevrelerinde büyük yankı uyandıran su kanallarının korunması için ilk destek, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'dan geldi. Agora semtinde bir gecekondunun bahçesinden başlayan, Kadifekale'ye doğru gittiği belirlenen ve içinden su akan tünel, belediyenin gecekonduyu satın almasıyla tarihi öneminin yanında turizme kazandırılacak bir değere dönüştü.

Tünelin içinde bulunan çeşmenin de doğurganlığı arttırmayı ve sütü bollaştırmayı ifade eden "Sütveren Anne" inancının başlangıç noktasını oluşturduğu ortaya çıktı. Meryem Ana'ya kadar gidebilen bir inanışın parçası olan bu çeşme ve şehrin tarihi su şebekesi, Tünelli Ev projesiyle dünyaya açılacak.

Başkan Tartan, yaptığı açıklamada Büyük İskender'in Kadifekale efsanesinin Tünelli Ev'le gerçek bir boyut kazanacağını ifade ederek "Avlusundan tünele girilen ev, Arkeopark projesini gerçekleştireceğimiz Altınpark alanına çok yakın bir konuma sahip. Yine bu bölgede bir semt merkezimiz, Kadın Müzesi ile Radyo ve Demokrasi Müzemiz yer alıyor. Tünelli Ev'in projesi de tamamlanarak restorasyon çalışmalarına başlandı. Proje Koruma Kurulu'nca da onaylandı. Restorasyondan sonra semt tarihi ve anı evi olarak kentin hizmetine sunacağız. Agora ve Basmane çevresi, her geçen gün eski güzel anılarına, turizm merkezi olacağı bir geleceğe yaklaşıyor. Kente küçük sihirli dokunuşlarla İskender'in rüyasında gördüğü kat kat mutlu insanların yaşadığı İzmir'i bugün gerçekleştiriyoruz" dedi. (dha)

Kaynak: Radikal, 06.03.2014

5 Mart 2014 Çarşamba

İzmir, güneşten orman üretecek

Ege Orman Vakfı'nın İzmir Kalkınma Ajansı'ndan (İZKA) destek alarak hayata geçirdiği "Güneşten Ormanlar' projesi kapsamında, 500 kilowatlık Güneş Enerji Sistemi kuruluyor. Projeyle, Menderes-Pancar'da kiralanan arazide güneşten elektrik üretilecek. Gelirle yeni orman alanları oluşturulacak.

Ege Orman Vakfı'nın İktisadi İşletmesi EGEVAK tarafından İZKA'ya sunulan ve onaylanan "Güneşten Ormanlar' projesi kapsamında; Merk Solar Enerji Çözümleri San. ve Tic. A.Ş. "500 kilowatlık Güneş Enerji Sistemi'nin kurulumu için açılan ihaleyi kazanmıştı. Vakfın İktisadi İşletmesi EGEVAK ve Merk Solar Enerji arasında imzalanan sözleşmenin ardından "Güneş Enerji Sistemi'nin kurulumu için saha hazırlık çalışmaları başladı. Kurulum çalışmaları 25 Mayıs 2014 tarihine kadar tamamlanacak.

ENERJİ TARIMSAL SULAMADA KULLANILACAK

Güneşten Ormanlar projesi ile ilgili bilgi veren Ege Orman Vakfı İktisadi İşletmesi EGEVAK'ın Proje Koordinatörü Kadir Bilgili, "Projenin toplam bütçesi 1 milyon 868 bin TL. bu rakamın yüzde 50'sini İZKA karşılıyor. Proje kapsamında, Menderes-Pancar'da kiralanan arazide güneş enerjisinden 800 bin kilowat elektrik enerjisi üretilecek. Ürettiğimiz elektriğin bir bölümü ile Menderes-Oğlananası'nda bulunan 30 bin ağaçlık zeytinliğimizin tarımsal sulaması için kullanılan elektrik ihtiyacını karşılayıp, ihtiyaç fazlası üretilen elektriği de GEDİZ EDAŞ'a satacağız. Sattığımız elektrik enerjisinden gelen gelirle yeni orman alanları oluşturup, güneşin ormanlarını kuracağız" diye konuştu.

BÖLGEDEKİ SANAYİCİLERE DE ÖRNEK OLACAK
Proje ile ülkeye yeni orman alanları kazandırmanın yanında var olan ağaçların korunmasına yönelik bir etki de sağlayacaklarını ifade eden Bilgili, "Kurulum sahasındaki yıllık elektrik enerjisi üretimi yaklaşık 800 bin kilowat olarak gerçekleşecek. Bu miktarda enerji üretimi, yıllık 502 bin 204 kilogram karbon salımının engellenmesi anlamına gelmektedir. Bu da yıllık yaklaşık olarak 1100 adet ağacın kurtarılmasını sağlayacak. Fotovoltaik güç sistemlerinin ömrü 30 senedir. Bu zaman içinde güneş parlayarak Ege Orman Vakfı'nın daha fazla ormanlaştırma ve eğitim projelerini gerçekleştirmesini sağlayacak" dedi.

Kadir Bilgili, projenin bölgeye örnek teşkil edecek bir yatırım modeli oluşturacağını, özellikle sanayicilerin ihtiyaç duydukları elektrik enerjilerini boş atıl duran çatılarında veya arazilerinde gerçekleştirmeleri konusunda özendirici olacağını ve fosil enerji kaynaklarının sebep olduğu çevre sorunlarının önlemesinde model olacağını belirtti.

Kaynak: Radikal, 05.03.2014

3 Mart 2014 Pazartesi

Asma köprü arsa piyasasını hareketlendirdi

İstanbul'dan İzmir'e ulaşımı 4 saate indirecek olan Gebze-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi, satılık arsa ilanlarını artırdı.

İSTANBUL - Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en maliyetli projelerinden olan Gebze-Bursa- İzmir otoyolu projesi inşaatı tüm hızıyla sürüyor.
Gebze-Orhangazi-Bursa ve Kemalpaşa-İzmir kesimlerinin yüzde 30'luk kısmı bitti. 2015 yılı sonu itibariyle İzmit Körfez geçişi asma köprüsü, Gebze-Gemlik kesimi ve Kemalpaşa-İzmir kesimindeki çalışmaların tamamlanması hedefleniyor.
EN YÜKSEK ARTIŞ YALOVA VE KOCAELİ'NDEGebze-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin temeli 2010 sonunda atılmıştı. İnşaat ilerledikçe proje kapsamına giren illerde emlak sektörü hareketlenmeye başladı. Hurriyetemlak.com'dan alınan verilere göre; İzmir, Bursa, Balıkesir, Yalova ve Kocaeli'nde satılık arsa ilanlarında artış var. Son bir yıllık ilan sayısı artışına bakıldığında; Yalova ve Kocaeli ilk sırada. Her iki ilde de satılık arsa ilanlarının sayısı bir yılda 2,3 kat artış göstermiş durumda. İzmir'de satılık arsa ilanları 1,3 kat, Bursa'da 2 kat artış gösterirken, Balıkesir'deki artış 1,2 kat olarak belirlendi.
ARSA FİYATLARI YÜZDE 35 ARTTIHurriyetemlak.com Emlak Endeksi'ne göre; Bursa'da satılık arsa fiyatları son 1 yılda yüzde 35 arttı ve metrekaresi 26 liraya ulaştı. Satılık konutların metrekare ortalaması ise yüzde 4 artışla 1.144 lira oldu. Kiralık konutlarda ise son 1 yılda artış yüzde 4 ve ortalama fiyat 6 lira. Amortisman süresinin 17 yıl olduğu ilde fiyatı artan ilçeler arasında son 1 aya bakıldığında Mudanya ilk sırada. İlçede konut fiyatları yüzde 3,3 artış göstererek 1.033 lira oldu. İkinci sırada yüzde 2,4 artışla Nilüfer, üçüncü sıradaysa yüzde 1,2 artışla Osmangazi geliyor. Amortimsan süresinde de Osmangazi 16 yıl ile ilk sırada göze çarparken, Nilüfer’de bu süre 19 yıl olarak belirlendi.
İZMİR'DE SON DURUMHurriyetemlak.com Emlak Endeksi'ne göre; İstanbul'dan ulaşımın 4 saate düşeceği İzmir’de konut fiyatları son 1 yılda yüzde 12 arttı ve ortalama metrekare fiyatı 1.630 liraya ulaştı. Kiralık konutların metrekare ortalaması ise yüzde 10 arttı ve 8 lira oldu. İlde amortisman süresi 18 yıl olarak belirlendi. İzmir’de fiyatların son 1 ayda en çok arttığı ilçe Çeşme. İlçede satılık konutların metrekare ortalaması 3.611 lira oldu. Balçova ve Urla’da ise fiyatlar son 1 ayda yüzde 3,9 yükseldi. İzmir'de satılık arsa fiyatları ise son 1 yılda yüzde 19 artarak metrekaresi 49 liraya ulaştı.