30 Nisan 2014 Çarşamba

İzmir ne verdi ne aldı?

İZMİR Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nin, iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez'e hazırlattığı "Ege-İzmir: Devlete Ne veriyor, Ne alıyor?" başlıklı rapor çarpıcı tespitleri ortaya koydu.


Mustafa Sönmez 2013 yılı verileri üstünden merkezi bütçe, mahalli idareler ve SGK bütçelerine Ege Bölgesi'nin, detayda İzmir'in katkısı ve devlet harcamalarından aldığı payı araştırdı. Rapora göre Devlet harcamalarının yüzde 55 kadarını gerçekleştiren Merkezi Bütçeye, 2013 yılında Ege Bölgesi'nin 8 ili, yüzde 13'e yakın gelir katkısı yaptı. İzmir'in katkı payı yüzde 10,5 oldu. 2013 yılının merkezi bütçe gelirlerine yüzde 13'e yakın katkı yapan Ege, harcamalardan ancak yüzde 10,6 pay alabildi. Gelire yüzde 10,5 oranında katkı yapan İzmir'in harcamalardan aldığı pay ise yüzde 4,7'de kaldı.

2013'te kişi başına kamu harcaması Ankara'da 6 bin 900 TL' ile çok öne çıkarken İzmir'de 2 bin 100 TL, Ege Bölgesi ortalaması olarak da bin 900 TL'de kaldı.

2013 yılında İzmir'de merkezi bütçe için kişi başına 9 bin 200 TL gelir katkısı sağlanırken aynı bütçeden kişi başına yapılan harcama 2 bin 100 TL'de kaldı. Bu da toplanan her 100 TL'lik gelirden ancak 23 TL'sinin İzmir için harcandığını ortaya koydu.

Duruma, 8 ilden oluşan Ege Bölgesi için bakıldığında Bölge'de toplanan her 100 TL'lik gelirin 42 TL'sinin Ege Bölgesi için kullanıldığı anlaşıldı. Bölge illerinden Muğla'da, kişi başına gelire katkıya yakın (yüzde 93) kişi başına harcama gerçekleşirken, diğer illerde kişi başına gelirin üstünde kişi başı harcama yapıldığı anlaşıldı. Bu da İzmir'den toplanan gelirlerin Bölge'nin diğer illeri için kullanıldığı biçiminde yorumlanabilir. Ama yine de Bölge toplamında kişi başı harcamalar, kişi başına sağlanan gelirin (verginin) yüzde 42,6'sında kaldı.

Ege Bölgesi illerine 2013'te Merkezi bütçeden yapılan harcamaların yüzde 60'a yakını kamu çalışanlarının ücret ve maaşlarının ödemesine giderken yüzde 10-11'i de SGK primlerine ayrıldı. İllerdeki kamu kuruluşları için satın alınan mal ve hizmetler, toplam harcamalarda yüzde 15'e yakın yer tutarken "sermaye gideri" olarak adlandırılan "yatırım harcamaları" na sadece yüzde 11,5 pay ayrıldığı görüldü.

Tek başına İzmir alındığında 2012'de İzmir'in kişi başına yerel yönetim gelir ve gideri, Ege bölge ortalamasının üçte bire yakın oranda üstünde gerçekleşirken diğer iki metropolün kişi başına gelir ve giderlerinin gerisinde kaldığı görüldü. İzmir kişi başına yerel yönetim gideri, İstanbul'unkinin yüzde 8, Ankara'nınkinin yüzde 15,5 altında gerçekleşti.

Kaynak: Hürriyet Ege, 29.04.2014

İzmir Karşıyaka’ya yeni piknik alanı

İzmir’de Karşıyaka Belediyesi’nin bir kısmını Milli Emlak’tan, bir kısmını da Orman Bölge Müdürlüğü’nden kiraladığı alanda yapımı tamamlanan Yamanlar Piknik ve Mesire Alanı hizmete açıldı.Tesis, Karagöl yolunun 3. kilometresinde...
İzmir’de Karşıyaka Belediyesi’nin bir kısmını Milli Emlak’tan, bir kısmını da Orman Bölge Müdürlüğü’nden kiraladığı alanda yapımı tamamlanan Yamanlar Piknik ve Mesire Alanı hizmete açıldı.


Tesis, Karagöl yolunun 3. kilometresinde, 18 dönüm alan üzerinde hazırlandı. Arıtma tesisi, Yamanlar köyündeki üreticilerin satış yapabileceği yedi adet organik ürün standı, kasap, restoran, kafeterya, çadır alanı, sabit mangallar, çeşmeler, umumi tuvaletler, yangın dolapları, revir, otopark ve kır bahçesi oluşturuldu. Piknik alanının, ilçenin turizmine katkı sağlayacağını söyleyen Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, "Merkeze birkaç dakika uzaklıkta, Türkiye'de eşine az rastlanır bir piknik tesisini hizmete açtık. Eline sepetini alan tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz." dedi. CİHAN


Kaynak: Haberim Port, 30.04.2014 

29 Nisan 2014 Salı

Arap sermayesi ‘icradan satılık’ emlak topluyor

Yabancıların gözü icralık mallarda. İcra ihalelerine katılarak gayrimenkul, oto, arsa, hatta fabrika bile alan yabancıların favorisi ise Boğaz’daki yalılar. İcralık.com kurucusu Özoral “Yabancılara haftada 100’e yakın emlak satışı yapıyoruz” dedi.

Mütekabiliyet Yasası ile gayrimenkul sektörüne ilgisini artıran yabancı yatırımcılar, daha uygun fiyatlı konut edinmek amacıyla icra ihalelerine akın ediyor. En fazla ilgi ise Arap coğrafyasından geliyor. İlginin nedeni ise bu ihalelerde fiyatların yarı yarıya düşük olması. 300 bin TL’lik bir gayrimenkulü 150 bin TL’ye almanın mümkün olduğu icra ihalelerinde Türkiye’de bulunma şartı da gerekmiyor. İnternet üzerinden tüm işlemler halledilebiliyor. İcralık.com kurucusu Can Emrah Özoral, son aylarda yabancıların icra ihalelerine ciddi ilgi gösterdiklerini söyledi. Katılımın yüksek olduğunu belirten Özoral “Yabancı ortaklı şirketlerin haftada 100’e yakın gayrimenkul ihalesine girdiğini görüyoruz. Türkler bu kadar ilgi göstermiyor” diye konuştu.

Türkiye’de şirket kuruyorlar
İcra ihalelerine katılmak için TC vatandaşı olma şartını ise Türkiye’de şirket açarak çözdüklerini ifade eden Özoral şöyle devam etti: “Birçok yatırımcı yalnızca icra ihalesine girebilmek için Türkiye’de şirket kuruyor. Almanya, İngiltere ve Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinden ciddi talep görüyoruz. Ancak en sadık müşterilerimiz Irak, Suriye, İran, Suudi Arabistan ve Mısır’dan. Yurt dışında olsalar dahi, beğendikleri malın bilgilerini göndererek seçim şansı veriyoruz. Ardandan onay aldıktan sonra onların yerine icra ihalelerine biz giriyoruz. Tüm işlemlerine arından yalnızca imza atmak üzere Türkiye’ye geliyorlar.” Özoral, şu an da aktif olarak 5 binin üzerinde yabancı alıcı grubu olduğunu dile getirdi. En fazla ilgiyi yeni projelerin gördüğünü söyleyen Özoral, Boğaz civarındaki yalı ve villalara da büyük ilgi gördüğünü dile getirerek “Oturmak veya yatırım yapmak için yalı veya villa alıyorlar. Boğaz hattı onlar için bulunmaz bir bölge” dedi. (Kaan Zenginli/İstanbul)

Kaynak: Star Gazete, 27.04.2014

26 Nisan 2014 Cumartesi

Karaburun Yat Limanı projesi 500 yat kapasiteli olacak!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü tarafından İzmir Karaburun’da yapılması planlanan Karaburun Yat Limanı projesi 23 milyon 153 bin TL yatırımla hayata geçiriliyor…
Karaburun ilçe merkezinin karayolu ile yaklaşık 3,6 km kuzey batısında yapılması planlanan Karaburun Yat Limanı yapım çalışması sonunda deniz seviyesi üstünde oluşan toplam alan 76 bin metrekare olacak.
500 yat kapasiteli Karaburun Yat Limanı projesinde 750 metrekaresi ticari alan olmak üzere toplam 3 bin 770 metrekare kapalı alan bulunuyor.

Karaburun Yat Limanı projesinde ana dalgakıranı 815 metre, tali dalgakıranı ise 90 metre uzunluğunda olacak şekilde inşa edilecek. Bu dalgakıranlar ile oluşturulan korunaklı su alanı içerisinde ana dalgakırandan itibaren sırasıyla;
- Toplam 311,4 m (250 m+61.4 m) uzunluğunda
- 5 m su derinliğine sahip rıhtım,
- 130 m uzunluğunda
- 4 m su derinliğine sahip rıhtım,
- 64 m tahkimat ve 120 m*3 m uzunluğunda yüzer iskele,
- 31 m tahkimat ve 144 m*3 m uzunluğunda yüzer iskele,
- 31 m tahkimat ve 50 m -3 m su derinliğine sahip rıhtım
- 156 m*3 m uzunluğunda yüzer iskele,
- 31 m tahkimat ve 50 m -3 m su derinliğine sahip rıhtım
- 168 m*3 m uzunluğunda yüzer iskele
- 31 m tahkimat ve 90 m
- 3 m su derinliğine sahip rıhtım
- 132 m*3 m uzunluğunda yüzer iskele
- 31 m tahkimat ve 150 m
- 4 m su derinliğine sahip rıhtım
- 70 m -5 m su derinliğine sahip rıhtım
- 25 m * 10 m -5 m derinliğe sahip teknelerin karaya alınmasını sağlayacak Travel lift havuzu – 90 metre tali dalgakıran

Proje kapsamında yat limanını dalgalara karşı korumak için ana dalgakıran ve yatların bağlanması için yüzer tipte iskeleler ve rıhtımlar ile travel lift rıhtımı ve tali dalgakıran yer alıyor.
Karaburun Yat Limanı projesine 5- 65 m boyutlarında motorlu ve yelkenli yatlar gelebilecek. Projenin gerçekleştirileceği deniz ortamında su derinliği 0 / -12 m arasında değişiyor. Projede atık kabul tesisi ve akaryakıt tankı üniteleri de yer alacak.

Gülcihan YELKENCİ/Emlakkulisi.com

Kaynak: 1insaat, 26.04.2014

Dünyanın en pahalı 20 lüks konut piyasası!

Knight Frank Wealth Report 2014′ ü yayımladı. Araştırmada 1 milyon dolara lüks konutlarda kaç metrekare alan satın alınabileceğini sıralamış. Çalışmanın sonuçları ise bir hayli ilginç…
Knight Frank Wealth Report 2014′ü yayımladı. Araştırmada 1 milyon dolara lüks konutlarda kaç metrekare alan satın alınabileceğini sıralamış. Çalışmanın sonuçları ise bir hayli ilginç. İşte dünyanın en pahalı 20 lüks konut piyasasının sıralaması.

Listede İstanbul da var…

Monaco’da lüks bir konutun 15 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
Hong Kong’da lüks bir konutun 20.6 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
Londra’da lüks bir konutun 25.2 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
Singapur’da lüks bir konutun 32.6 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
Cenevre’de lüks bir konutun 34.7 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
New York’ta lüks bir konutun 40.2 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
Sidney’de lüks bir konutun 41.2 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
Paris’te lüks bir konutun 41.7 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
Moskova’da lüks bir konutun 43.0 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
Şanghay’da lüks bir konutun 46.2 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
Pekin’de lüks bir konutun 52.6 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
Roma’da lüks bir konutun 60.8 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
Los Angeles’ta lüks bir konutun 64.3 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
Miami’de lüks bir konutun 65.1 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
Tokyo’da lüks bir konutun 75.5 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
Mumbai’de lüks bir konutun 95.7 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
İstanbul’da lüks bir konutun 97.1 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
Sao Paolo’da lüks bir konutun 135.1 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
Dubai’de lüks bir konutun 146.0 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.
Cape Town’da lüks bir konutun 20.6 metrekaresi 1 milyon dolara satın alınabiliyor.

Kaynak: 1insaat, 26.04.2014

25 Nisan 2014 Cuma

Bodrum'da fiyatlar bir yılda yüzde 50 arttı

Turizm imarlı arazilerde fiyatlar bir yılda yüzde 50 arttı. Bodrum’un batısı yatırım doygunluğu yaşarken, doğusu yatırımcıyı cezbediyor…

Yerel seçimlerin ardından Bodrum Belediyesi’ne bağlanan beldeler yeni imar planlarının çıkmasını bekliyor. Turizm imarlı arazilerde fiyatlar bir yılda yüzde 50 arttı. Bodrum’un batısı yatırım doygunluğu yaşarken, doğusu yatırımcıyı cezbediyor…

HÜKÜMETİN yerel seçimlerden önce çıkardığı 13 büyükşehirin kurulmasına dair kanun tasarısı, nüfusu 2 binin altına düşen 559 beldeyi yeniden köy statüsüne soktu. Mahalli seçimlerin ardından belde belediyeleri büyükşehir belediyelerine bağlandı. Bu durumdan en çok etkilenen yerlerin başında da Muğla’nın Bodrum ilçesi geliyor. Yapılan yerel seçimlerin ardından Bodrum’un 10 belde belediyesi kapandı. Konacık, Bitez, Ortakent, Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak, Gündoğan, Göltürkbükü, Yalıçiftlik ve Mumcular beldeleri Bodrum Belediyesi’ne bağlandı.

Bu beldelerdeki 5 binlik nazım imar planı yetkisi ise Muğla Belediyesi’ne devredildi. İmar izni bulunan beldeler ile büyükşehir belediyesinden 5 binlik nazım imar planının çıkmasını bekleyen beldeler arasında büyük bir rekabet var. Bodrum ve çevresinde turizm yatırımı yapmak isteyen ve konut almak isteyen herkes gelişmeleri yakından takip ediyor. Peki Bodrum ve beldelerinde son durum ne?

BÜYÜK YATIRIMCI ARAYIŞTA

Bodrum’un merkezinde, Yalıkavak, Yalıçiftlik ve Gündoğan gibi beldelerin kıyılarında büyük arazi kalmadığını vurgulayan gayrimenkul uzmanları, turizm yatırımı yapmak isteyen büyük grupların Güllük ve Kıyıkışlacık’a yöneldiğini belirtiyor. Turgutreis ve Kadıkale bölgesinde çok sayıda beş yıldızlı otel inşaatı başlamış bile. Türkbükü, Gümbet ve Torba beldelerinde de turizm yatırımcılarının arayış içinde olduğu söyleniyor.

Gündoğan’da çok fazla arazi kalmadığı için Yalıkavak’ın 5 binlik imar nazım planının çıkması bekleniyor. Yalıkavak’ta inşa edilen marina, turizm yatırımı ve konut talebini de artırmış. Doğal olarak arazi ve konut fiyatları da artmış.

Koç Grubu’nun golf sahası ve otel yapmak için bin 500 dönüm arazi satın aldığı Yalıçiftlik de turizm yatırımcısının gözde yerlerinden. Bölgede beş yıldızlı beş tane otel inşa edileceği söyleniyor. Ünlü müteahhit Ali Ağaoğlu da Kempinski’nin yanındaki büyük araziyi satın almıştı.

İMARLI YERLER DÖVİZLE SATILIYOR

Bodrum Yarımadası’nda fiyatı en çok artan araziler ise turizm imarlı olanlar. Bodrum’un merkezinde geçtiğimiz yıl bin dolara satılan turizm imarlı arazilerin metrekare fiyatı bin 500 dolara kadar yükselmiş. Konut imarlı arazilerde ise metrekare fiyatları 500 ile 800 TL arasında. Yalıkavak’ta tarla vasfındaki arazilerin dönümü bin 400-bin 500 TL’ye satılırken, konut imarlı arazilerin metrekaresi 150-300 euro arasında ve turizm imarlı arazilerin metrekaresi ise 500-550 euro arasında değişiyor.

Gündoğan’da konut ve konut+turizm imarlı arazilerin metrekaresi 250 ile 350 TL’ye satılırken, Yalıçiftlik’te 23 dönüm büyüklüğündeki bir arazi için 35 milyon euro isteniyor. Turizm ve konut imarına açık olan Kıyıkışlacık, Yahşi, Gümbet, Güvercinlik, Akyarlar, Kızılağaç ve Göltürkbükü’nde de araziler euro ve dolar üzerinden satılıyor.

Gökpınar’da zeytinliklerin dönümü 4-5 bin TL’ye, Kumköy’de tarlaların dönümü 30-40 bin TL’ye alıcı buluyor. Tepecik, Çemlekçi ve Gökpınar’da ise tarlaların dönümü 12 bin 500 ile 20 bin TL’ye düşüyor. Mumcular’da tarla vasfındaki arazilerin dönümü 25 bin TL’ye satılıyor.

SATILIK ÇOK KONUT VAR

Bodrum’da çok sayıda satılık konut olduğunu ifade eden gayrimenkul danışmanları, konut imarlı arazilere bu yüzden çok talep olmadığını belirtiyor. Bodrum merkezinde bile konut imarlı bir arazinin metrekaresi 60-65 TL’ye satılırken, Yalıkavak ve Akyarlar’da metrekare fiyatları 20-30 TL’ye kadar düşüyor. Konut imarlı arazi fiyatlarının en yüksek olduğu yer ise Gümüşlük ve Göltürkbükü. Bu iki beldede metrekare fiyatları 180-275 TL arasında değişiyor. Bitez ve Gümbet gibi beldelerde villa imarlı arazilerin metrekaresi ise 500-700 TL arasında satılıyor.

Yalıkavak’ta 90-100 metrekare büyüklüğündeki 2+1 dairenin satış fiyatı 125 bin ile 240 bin TL arasında değişiyor. Gümüşlük’te aynı büyüklükte bir daire 195-220 bin TL arasında satılıyor. Turgutreis, Gümbet ve Konacık gibi yazlıkçıların daha çok tercih ettiği beldelerde 120-160 metrekare büyüklüğündeki 3+1 daireyi 225 bin ile 300 bin TL’ye satın almak mümkün. Bu beldelerde villa tipi evlerin fiyatları ise 400-650 bin TL’ye kadar çıkıyor.
Can TAYHAN / Can Can Emlak
“Yatırımcı beldelerde imarın çıkmasını bekliyor”


Bodrum’un batısı doldu, doğusu ise hala boş. Bölgede, Antalya ve Alanya’da olduğu gibi beş yıldızlı otel çok yok. Turizm yatırımcısı Yalıkavak, Göltürkbükü ve Gündoğan arasında sıkıştı. Yalıkavak’ta hala turizm ve konut yatırımcısının talebi var. Yalıçiftlikte talep olmasına rağmen imar olmadığı için yatırım yapan yok. Göltürkbükü’nde de hala imar onaylanmadı. Yarımadada satılık 40 bin konut olduğu için konut imarlı arazilere çok talep olduğunu söyleyemem. Örneğin Yalıçiftlik’te elimde 100 dönümlük bir arazi var ama imar olmadığı için fiyatı uygun olmasına rağmen satılmıyor.

Bodrum ve beldeleri

Bodrum'a iki koy uzakta olan Bitez, turizme yeni açılan yerleşim yerlerinden. Otel, motel ve restoranlar sahilin hemen arkasında yer alıyor. Bodrum'dan 3 kilometre uzaktaki Gümbet, kumsal, deniz, su sporları imkanı sunan otelleri, restoranları ve kafeleri ile tam bir eğlence merkezi. Merkeze 18 kilometre uzaklıkta mandalina bahçeleri ile ünlü Gündoğan ve 25 kilometre uzaklıktaki Güvercinlik ile eski Myndos kenti kalıntıları ile iç içe olan Gümüşlük, bölgenin el değmemiş nadir yerleri arasında. Birkaç yıl önce aynı belediye çatısı altında birleştikten sonra Göltürkbükü adını alan Gölköy ile Türkbükü de doğal güzelliklerini koruyan yerlerden. Halen tarım, hayvancılık ve narenciye üretimi yapılan Ortakent-Yahşi, eski taş evleri ve tepedeki değirmenleri ile ilgi çeken yerlerden. Geniş kumsallara sahip küçük bir köy olan Karaincir ise otelleri ve restoranlarının yanı sıra suyun üzerinde güneşlenmek için kurulan küçük iskeleleri ile ünlü. Konacık, Torba, Turgutreis, Yalıçiftlik ve Yalıkavak da Bodrum’un ilgi gören beldeleri arasında. Yalıçiftlik’in sahilinde etrafa serpilmiş birkaç restoran varken, Yalıkavak’ta çok sayıda turistik restoran ve bar bulunuyor.

Bodrum ve çevresinde arazi fiyatları

Yer    Arazinin büyüklüğü (m2)    İmar durumu    Fiyatı    İrtibat tel
Bodrum    135.880    Turizm-konut    9.000.000 $    0532 634 71 70
Bodrum    80.500    Konut    3.000.000 $    0532 782 17 94
Yalıkavak    24.600    Turizm    13.500.000 $    0532 176 00 10
Yalıkavak    70.974    Turizm-konut    12.000.000 euro    0532 484 33 94
Yalıkavak    13.400    Tarla    1.520.000 TL    0252 319 14 54
Yalıkavak    21.275    Turizm-konut    7.500.000 euro    0256 813 76 74
Gökpınar    3.945    Zeytinlik    48.000 TL    0546 271 33 02
Kumköy    11.600    Tarla 450.000 TL    0536 556 55 42
Kumköy    2.000    Tarla    60.000 TL    0532 404 64 96
Mazıköy    13.000    Turizm    1.300.000 TL    0252 513 15 00
Tepecik    19.200    Tarla    250.000 TL    0212 512 17 45
Çömlekçi    6.800    Tarla    130.000 TL    0536 556 55 42
Gökpınar    6.000    Tarla    130.000 TL    0546 271 33 02
Mumcular    20.200    Tarla    500.000 TL    0532 441 99 71
Mumcular    12.000    Tarla    700.000 TL    0252 373 52 56
Gündoğan    8.177    Turizm-konut    3.650.000 TL    0535 288 44 31
Gündoğan    15.000    Konut    3.625.000 TL    0252 319 14 54
Gündoğan    85.000    Konut    5.000.000 $    0532 782 17 94
Gündoğan    80.000    Konut    14.000.000 TL    0532 484 33 94
Gündoğan    17.700    Turizm-konut    7.000.000 euro    0532 782 17 94
Yalıçiftlik    23.000    İmarsız    35.000.000 euro    0532 634 71 70
Kıyıkışlacık    61.366    Turizm    4.000.000 $    0532 634 71 70
Yahşi    153.000    Turizm-konut    9.000.000 $    0532 782 17 94
Gümbet    10.250    Turizm-konut    7.000.000 euro    0532 484 33 94
Güvercinlik    30.880    Turizm-konut    4.000.000 euro    0532 484 33 94
Güvercinlik    186.000    Konut    16.000.000 $    0532 484 33 94
Akyarlar    11.300    Turizm    6.000.000 TL    0532 710 08 72
Kızılağaç    8.000    Turizm    11.000.000 euro    0532 293 39 48
Göltürkbükü    34.300    Turizm-konut    13.000.000 euro    0532 441 99 71

Bodrum ve çevresinde arsa fiyatları

Bodrum    14.289    Yüzde 5    1.800.000 TL    0536 862 47 36
Yalıkavak    300    Konut    90.000 TL    0252 319 14 54
Yalıkavak    237    Konut    40.000 TL    0532 241 04 44
Akyarlar    1.000    Konut    200.000 TL    0535 288 44 31
Bitez    1.560    İmarlı    800.000 TL    0252 358 51 47
Bitez    4.100    Villa    3.000.000 TL    0252 373 52 56
Gümbet    330    İmarlı    225.000 TL    0252 358 51 47
Gümüşlük    1.000    İmarlı    225.000 TL    0535 227 06 91
Gümüşlük    3.265    Konut    900.000 TL    0532 241 04 44
Göltürkbükü    4.438    Villa    800.000 TL    0532 441 99 71

Bülent Ekimci/Para Dergisi

Kaynak: Patronlar Dünyası, 25.04.2014

Konut sektörüne İtalyan dokunuşu

Narova, Caltagirone Grup’a bağlı Çimentaş’ın şirketlerinden Yapıtek’in imzasını taşıyor.

SON yıllarda İzmir gayrimenkul sektöründe yaşanan hareketliliği bilmeyen, duymayan, görmeyen yoktur. Kentin farklı noktalarında yapılar birbiri ardına hızla yükseliyor. Pazardaki hareketliliği gören yatırımcılar da İzmir’in yolunu tutar oldu. Bunların arasında artık yabancılar da var. İlk adımı da İtalyan Caltagirone Grubu attı. Bornova Işıkkent’te bin 100 konutluk ‘Narova’ projesine start verdi. Önümüzdeki yıllarda grup, yeni projeleri de hayata geçirecek gibi...
Aslında Caltagirone Grubu, İzmir’e yabancı değil. 2001’de gruba bağlı Cementir Holding’in Çimentaş hisselerini satın almasıyla şehre ilk adımını atmıştı. Caltagirone Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Yapıtek Yönetim Kurulu Başkanı Alessandro Caltagirone ile hem mevcut projelerini, hem gayrimenkul sektörünü, hem de yatırım planlarını konuştuk.
Caltagirone’nin İzmir’le ilk tanışmasının ‘Narova’ ile olduğu görünse de aslında 12 yıldır Çimentaş Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor ve kendini İzmirli olarak nitelendiriyor. Caltagirone Grubu’nun dört farklı sektörde faaliyeti bulunduğunu anlatan Alessandro Caltagirone, şu bilgileri verdi:
“Çimento ve hazır beton bunlardn biri. Ayrıca, metro ve baraj gibi altyapı projeleri gerçekleştiriyoruz. Medya sektöründe de varız. Son olarak 20 yıldır başında benim bulunduğum gayrimenkul geliştirme sektörü. Bu iş kolumuz ailemiz tarafından 100 yılı aşkın süredir yürütülen bir faaliyet.”

Kaynak: Hürriyet - Mete Tamer OMUR, 24.04.2014

24 Nisan 2014 Perşembe

Karşıyaka’da yaşam yenileniyor

İZKA İnşaat, şimdi de ‘Karşıyaka Tower’ ile adından söz ettiriyor. Proje, Karşıyakalıların yaşam biçimini, istek ve ihtiyaçlarını dikkate alarak hazırlanan mimariye sahip. İzka İnşaat Kurumsal İletişim Koordinatörü Sedef Dugalı, “Merkezde Yenilenen Yaşam” sloganıyla satışa çıktıklarını ifade ederek, “Karşıyakalılara hak ettiği konforu, lüks detayları, görüntülü interkom sistemini, iki katlı otoparkı, teras katında havuzu, resepsiyon hizmetleri gibi önemli özellikleri bir arada sunuyor. Proje, bölgenin her türlü ihtiyacını karşılamayı hedef edinen rezidans kule özelliğinde” dedi.

Karşıyaka Tower’da klasik konut anlayışının dışına çıktıklarını anlatan Dugalı, “Karşıyakalıların hak ettiği konforu, hayallerden öteye taşıyan ince detaylarla yoğuran bir proje. Yazın sıcağından, kışın soğuğundan koruyan ve Karşıyaka’da bir ilk olan kapalı otoparkı, oradan dairenize çıkmanın keyfini yaşatan kat erişimli asansörleriyle farkını ortaya koyuyor. Kaba inşaatın tamamlanmak üzere olduğu projede yüzde 50 peşinatla lüks konut sahibi olunabiliyor. Lansman döneminde sunulan ilk fiyat avantajıyla satışlar başladı. 20 katlı kulenin Haziran 2015’de tamamlanması planlanıyor” diye konuştu.


Kaynak: Hürriyet - Mete Tamer OMUR, 24.04.2014

23 Nisan 2014 Çarşamba

İzmir'in yüzde 80'i kentsel dönüşüme gidiyor

Tektaş Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya, İzmir’deki binaların yüzde 80’inin riskli olduğunu söyledi.
 
Tektaş Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya, İzmir’deki binaların yüzde 80’inin riskli olduğunu söyledi. Çatalkaya, “ İzmir’de 800 bin bina var. Bunun 600 bini ‘riskli bina’ kategorisinde.” Dedi.
Ege’nin incisi İzmir kentsel dönüşümde atağa kalktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili kuruluşu Tektaş Kentsel Dönüşüm lisansına sahip ilk kentsel dönüşüm firması Tektaş Kentsel Dönüşüm, İzmir’deki çalışmalarına hız verdi.Tektaş Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya, İzmir’deki binaların yüzde 80’inin riskli olduğunu söyledi. Çatalkaya, “ İzmir’de 800 bin bina var. Bunun 600 bini ‘riskli bina’ kategorisinde. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkımlar başladı.  Bu güzel şehirde 600 bin binanın tamamı yaklaşık 20 yıl içinde yerini yeni binalara bırakmış olacak” dedi.
 
İzmir’in şu anda kentsel dönüşümde İstanbul’un arkasında, ikinci sırada olduğunu hatırlayan Hakan Çatalkaya, “Yaklaşık 1,5 yıl önce, kentsel dönüşüm kanunu çıktığında İzmir’de dönüşüme giren bina sayısı 10 idi. Şu anda ayda 300 bina kentsel dönüşüm kapsamına giriyor. İzmir, Türkiye genelinde dönüşüm talebi açısından 1,5 sene önce 10’uncu sıradaydı, şimdi İstanbul’un ardından ikinci sırada” şeklinde konuştu.
 
Karşıyaka’da yan yatmış binalar var
Karşıyaka’da sahilde bulunan binaların artık eğik hale geldiğine dikkat çeken Hakan Çatalkaya, “Bazı evlerin balkonunda topu duvara vuruyorsunuz, kendiliğinde ayağınıza geri geliyor. Şu anda Kordon’da ev fiyatları 500 bin ile 2 milyon TL arasında değişiyor. Kentsel dönüşüme giren binalardaki ev fiyatları iki katına çıkacak” dedi.
 
Kredi kullanmadan evlerini yenileyebilecekler
 
Bazı İzmirlilerin kentsel dönüşüm kredisi çekmeye ihtiyaç kalmadan, kat karşılığı anlaşmasıyla binalarını yenileyebileceklerini ifade eden Tektaş Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı, “ Özellikle sahilin arkasında kalan evler şu anda 1-2 katlı. Belediyenin imarına göre yüksek katlı yapılabildikleri için mülk sahipleri binalarını, kentsel dönüşümde ceplerinden para harcamadan kat karşılığı ile yenileyebilirler” dedi.Ege Bölgesi’nde, Manisa’da, Muğla’da, Aydın’da ve İzmir’de aktif olarak çalışmalarını yürüten Tektaş Kentsel Dönüşüm, toplam 50 çalışanıyla tüm Türkiye’de dönüşüm çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
 
Kaynak: Samanyolu Haber, 23.04.2014

Emlak Vergilerindeki Artış

İZMİR Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, emlak vergilerinde yapılan artışın "fahiş" olduğunu, oranların mülk sahiplerini mağdur edeceğini bildirdi.  Demirtaş, yaptığı açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Mükerrer 49'uncu maddesi uyarınca arsa ve arazilere ait asgari ölçüde metrekare birim değerlerinin tespitinin çeşitli kuruluşların temsilcilerinin de yer aldığı "Belediye Takdir Komisyonları" tarafından 4 yılda bir yapıldığını hatırlattı. Emlak vergileri için belediyeler bünyesindeki takdir komisyonları tarafından belirlenen oranların son derece yüksek olduğunu ifade eden Demirtaş, "Belirlenen bu yüksek oranlar 2014 yılından itibaren gayrimenkul sahiplerini son derece zorlayacak. Arsalarda ki fahiş artışlara itiraz ettik, 335 dava açtık, elimizden geleni yaptık ama başarılı olamadık" dedi. Belediyeler bünyesinde oluşturulan takdir komisyonlarında da İzmir Ticaret Odası temsilcilerinin de yer aldığını hatırlatan Demirtaş, Oda temsilcilerinin fahiş oranlarda emlak vergilerini arttıracak yeniden değerlendirme oranlarının belirlenmemesi için çaba sarf ettiğini ifade etti. Olaya sadece emlak vergisi açısından bakmamak gerektiğine dikkati çeken Ekrem Demirtaş, belirlenen oranların alım satım harçları, gelir vergisi gibi yükümlülükleri de doğrudan etkilediğini kaydetti. Belediye takdir komisyonları tarafından İZTO'ya bildirilen 2014 yılı için takdir değerleri ile 2010 yılı için takdir edilen değerleri karşılaştırdıklarına dikkati çeken Demirtaş, şu bilgileri verdi: "Bölgenin imara yeni açılması, yol, söz konusu bölgenin değerlenmesini etkileyecek herhangi bir gelişme olup olmadığına baktık. 1,5 kat oranında artış olan 335 mahallenin değerlerine karşı vergi mahkemeleri nezdinde dava açtık. Enflasyon oranı ile reel artış oranlarını da aşan çok fahiş artışlar vardı. Bu yüksek oranlar gayrimenkul sahiplerini, üyelerimizi oldukça zorlayacak. Açtığımız 335 davadan 291'i mahkemelerce reddedildi. Kalan 44 dava ise kısmen kabul, kısmen reddedildi. Reddedilen davalar için temyize de başvurduk. Arsalarda ki fahiş artışlara itiraz ettik, elimizden geleni yaptık ama başarılı olamadık. Biz görevimizi yapmaya çalıştık. Bundan sonraki dönemde yapılacak düzenlemeler ile gerçekten çok yüksek metrekare birim değerlerinin belirlenmesine önüne geçilmeli." (Anadolu Ajansı)

Kaynak: Mynet, 23.04.2014

22 Nisan 2014 Salı

İzmir Riskli Bina Dönüşümünde Ikinci

İZMİR, riskli binalarını yenilemek için başvuruda İstanbul’dan sonra ikinci sırayı aldı. Türkiye’de 28 bin 617 binanın dönüşüm kapsamına girdiğini belirten Tektaş Kentsel Dünüşüm Başkanı Hasan Çatalkaya, "İstanbul 17 bin 100, İzmir ise 2162 binayla ikinci sırada. Ancak son aylarda her ay 300 bina için başvuru yapılıyor. Ay sonunda 3 bine ulaşacak" dedi.

Tektaş Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya, İzmir’deki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda aldıkları yetkili kuruluşu lisansıyla faaliyet gösterdiklerini belirten Çatalkaya, 6306 başıyı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmüse hakkındaki kanun çerçevesinde kentlerdeki dönüşüm konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Çatalkaya, "İzmir’de 800 bin bina var. Bunun 600 bini riskli bina kategorisinde. İzmir’in şu anda kentsel dönüşümde İstanbul’un arkasında, ikinci sırada yeralıyor. Yaklaşık 1.5 yıl önce, kentsel dönüşüm kanunu çıktığında İzmir’de dönüşüme giren bina sayısı 10 idi. Şu anda ayda 300 bina kentsel dönüşüm kapsamına giriyor. İzmir, Türkiye genelinde dönüşüm talebi açısından 1,5 sene önce 10’uncu sıradaydı, şimdi İstanbul’un ardından ikinci sırada" dedi.

Çatalkaya, İzmir’de hak sahiplerinin başvurusuyla kentsel dönüşüm kapsamına alınan 2162 bina arasında ilk sıraya 545 bina ile Karşıyaka’nın aldığını söyledi. Bunda, Karşıyaka’da bina değerlerinin yüksek olmasının da etkisi olduğunu belirten Çatalkaya "Karşıyaka’yı Buca 450, Karabağlar 233, Konak 194, Bayraklı 134, Gaziemir 108, Çiğli 74, Balçova 68, Narlıdere 64, Aliağa ve Torbalı 37’şer, Menemen 33, Dikili 18, Menderes 10, Urla 10, Seferihisar 9, Güzelbahçe 8, Çeşme 4, Bayındır ve Karaburun ise birer evle izliyor" dedi.
 6306 Sayılı yasa kapsamındaki dönüşüme belediyelerin bugüne kadar soğuk baktığını belirten Çatalkaya, belediye yasasına göre de dönüşüm projeleri yapıldığını belirtti. Seçimlerden önce özellikle belediyelerin kentsel dönüşüm çalışmalarının durma noktasına geldiğini, yavaşladığını belirten Çatalkaya, seçimden sonra artık hızlanmalarını beklediklerini dile getirdi. Binadan yapılan bir başvuruyla binanın ölçümlerinin yapılarak riskli olup olmadığıyla ilgili rapordan sonra sürecin başladığını belirten Çatalkaya, üçte iki çoğunlukla binadaki hak sahiplerinin dönüşüm için start verebileceğini söyledi. Krediler, kat karşılığı bina yaptırılması, 18 ay 680 TL kira, çok sayıda harçtan muafiyet gibi kolaylıklar sağlandığını belirtti.

Kaynak: Hürriyet, 22.04.2014

21 Nisan 2014 Pazartesi

Bodrum'da imar durduruldu

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde imar işlemleri geçici bir süre durduruldu.
 
Bodrum Belediye Başkanı Mustafa Kocadon, imar planlarında düzenleme yapmak için işlemleri durdurduklarını açıkladı.

Yerel seçimlerle Muğla'nın büyükşehir olduğunu hatırlatan Kocadon, çarpık yapılaşmaya son vermeyi amaçladıklarını söyledi; imar planlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla entegre yapılması gerektiğini belirtti.
 
Kaynak: NTVMSNBC, 20.04.2014
 

"İranlı firmalar için en doğru adres İzmir"

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, 60 kişilik heyetle İran'a yapacağı iş gezisini değerlendirirken, "İzmir, Avrupa, Afrika ve Orta Asya bağlantıları nedeniyle ön plana çıkıyor" dedi

İzmir Ticaret Odası (İTO), 25-29 Nisan tarihleri arasında 60 kişilik heyetle iş ve inceleme gezisi için İran'a gidiyor. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Amacımız, İran ile ticaretimizi artırmak, yeni iş bağlantıları yapmak ve kentimize yatırımcı çekmek" dedi.

Petrol bölgesi
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Rebii Akdurak ve meclis üyelerinden oluşan 60 kişilik heyet, İran İş ve İnceleme Gezisi kapsamında, Tahran, Assaluyeh ve Buchehr kentlerinde temaslarda bulunacak. Tahran Ticaret Odası'nda gerçekleştirilecek ikili görüşmelerin ardından, bakanlık düzeyinde temaslarda bulunacak olan İTO heyeti, daha sonra Assaluyeh kentine geçerek, Assaluyeh Valisi, Assaluyeh Tesisat Genel Müdürü'nü ziyaret edecek. Assaluyeh'de petrol, enerji ve tesisat yerlerinde incelemelerde bulunacak olan heyet, gezinin son gününde ise Buchehr kentine gidecek.

Yetersiz rakamlar

İTO heyeti, burada da Buchehr Valiliği ve Buchehr Ticaret Odası'nda temaslarda bulunacak. Firmalarla ikili görüşmeler gerçekleştirecek olan heyet, liman, hurma ve deniz ürünleri bölgelerini de ziyaret edecek.
İzmir ile İran arasındaki ticari potansiyele rağmen rakamların istenilen düzeyde olmadığını söyleyen Demirtaş, "2013 yılı itibariyle İzmir'den İran'a yapılan ihracat 208. 9 milyon dolar, ithalat ise 61.3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Oysa İzmir, ülkemizin ekonomik açıdan 2'nci büyük kenti. İran ile ticaretimiz ve yatırımlarımız çok daha fazla olmalı. İranlı firmaların son yıllarda İzmir'e artan ilgisinden memnuniyet duyuyoruz. Uzun yıllar Batı'nın uyguladığı ekonomik ambargoya maruz kalması nedeniyle global ekonomiye entegre olmak için Dubai'de üstlenen İran sermayeli yatırımlar, İzmir'i tercih etmeye başladı. İzmir, Avrupa, Afrika ve Orta Asya bağlantılarının daha güçlü olması nedeniyle ön plana çıktı. Dünyaya açılmak isteyen İranlı firmalar için İzmir en doğru adres" dedi.

Ticaret anlaşması
İran ile son bir yılda yoğun bir görüşme trafiği gerçekleştirdiklerini söyleyen Demirtaş, "Son bir yılda üç kez Tahran'a gittim. Aynı dönemde odamızda da İran'dan heyetler ağırladık. Yoğun bir görüşme trafiğimiz var. Amacımız daha çok ticaret. Tercihli Ticaret Anlaşması'nın, Ocak ayında imzalanması bir anlamda ilişkilerde de zirve oldu. Bu anlaşma ile Türkiye 125 sanayi ürününde, İran da 140 tarım ürününde avantaj kazandı. Bu anlaşmanın iç onay süreci her iki ülkede de sürüyor. Tercihli Ticaret Anlaşması'nın iç onay süreçlerinin tamamlanarak yürürlüğe girmesinin ardından iki ülke arasındaki ticaret hacminin artmasının önü açılacaktır" dedi.

Türkiye'nin avantajı
Birçok ülkenin İran pazarına girmek için beklediğini söyleyen Demirtaş, "İran İslami Danışma Meclisi ise ticari ilişkilerin geliştirilmesinde, ambargonun uygulandığı zor dönemlerinde İran'a destek olan ülkelere öncelik verilmesi yönünde bir karar aldı. Bu karardan olumlu etkilenecek ülkeler Türkiye, Hindistan, Çin, Güney Kore olacak. Dolayısıyla Türkiye avantajlı konumda. 470 milyar dolar GSYİH ve 77 milyon nüfusu ile İran, sadece coğrafyamızın değil dünyanın da en güçlü ve önemli ekonomilerinden birisi" diye konuştu.
Kaynak: Yeni Asır, 21.04.2014

Folkart Towers: 200 metreden İzmir manzarası

İkinci kulesini ağustosta tamamlayacak Folkart, ses getirecek bir açılışa hazırlanıyor. Firma, bir dünya sanatçısını İzmir’e getirecek.

SON yıllarda İzmir’de ses getiren projelere imza atan Folkart, Bayraklı’daki ikiz kulelerden ilkini tamamladı. Diğeriyse ağustos ayında bitiyor. Tamamlanan 200 metrelik kulenin çatı katından İzmir’in gelişimini görmek mümkün. Sağlı solu projeler yükseliyor. Vinçler ve işçiler harıl harıl çalışıyor. 200 metreden görülen o ki, 5 yıl sonra İzmir apayrı bir boyuta geçecek.

Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’la hem Folkart Towers’ın son durumunu, hem de gayrimenkuldeki gelişmeleri konuştuk. Sancak, Folkart Towers’ta tamamlanan ve yaşamın başladığı A Kule’nin satışlarının yüzde 90’na ulaştığını belirterek, şöyle devam etti:
“B Kule’de ise satış oranı yüzde 70’lerde. Alanların yüzde 80’i İzmirli. Yüzde 5 de yurtdışından alıcımız var. Bu veriler İzmir’in bu tip projelere ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Biz bir ilki başardık. İzmir’de bu tür iş yapıldığında tutuyor. Eskiden fikir vardı ama cesaret edilmiyordu. Ama biz bunu yaptık. Bu algının değişmesine katkı koyduk. Kaliteli işin İzmir’de de bir alıcı kitlesi olduğun gösterdik. Şimdi bizden sonra başlayanlar var. Etrafımızda 30’a yakın proje var. Onlar da gelip bizden zaman zaman bilgi alıyor. Biz onlardan 3 yıl öndeyiz. Rakip olsak da, bölgenin kalitesinin artması adına bu bilgileri paylaşıyoruz.”

Mahallenin yakışıklısı
Mesut Sancak, her işte en iyisini yapmak gibi bir misyon üstlenmiş durumda. Önce Narlıdere’deki proje, ardından Karşıyaka ve bugün yapımı devam eden Avrupa’nın en yüksek 5’inci ikiz kulesi Folkart Towers bu mantıkla hayata geçmiş. ‘Amacımız mahallenin yakışıklısı olmak’ diyen Mesut Sancak, “Bu mantıkla şimdi de 75 katlı bir bina tasarlıyoruz. Avrupa’nın en yüksek binası olacak. 370 metre yüksekliği olacak. Avrupa’nın en yüksek binası şu anda 308 metre ile Londara’da. 240 metrekarelik inşaat alanı olan projenin yatırım tutarı ise 550 milyon lira. Konut, ofis ve çarşıdan oluşuyor. Bu yılsonuna kadar başlamayı planlıyoruz. 4 yılda da tamamlayacağız” bilgisini verdi. 

EYLÜLDE BÜYÜK AÇILIŞ VAR
B Kule’nin inşaatının ağustos ayında tamamlanacağını paylaşan Mesut Sancak, eylül ayında ise dünya çapında ses getirecek bir açılış planladıklarını söylüyor. Sancak, “Bir dünya sanatçısını İzmir’e getireceğiz. İzmir’e büyük bir sürpriz olacak” ifadesini kullandı.

REKOR GELİYOR
Folkart Towers’te birçok ‘en’ var. Bunlardan biri de dünyanın en büyük dış cephe LED ekranı. Mesut Sancak, bunun için Guinness Rekorlar Kitabı’na başvurduklarını, yakında dünyanın en büyük dış cephe LED ekranı unvanını alacaklarını söylüyor. Sancak, LED ekranla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“18 metre yüksekliğinde, 45 metre genişliğinde iki ayrı ekran. Toplam bin 660 metrekare yüzölçümünde. Televizyonlar 2 milyon euroya mal oldu. Belki de dünyanın en pahalı televizyonu. Alsancak’taki 8 katlı apartmanın ikisini üst üste koyun, 50 metre yapıyor. Bizim bir televizyonumuz 45 metre. Düşünün büyüklüğünü.”

AĞAÇ TRANSFERİ İÇİN İTALYA’DAN ÖZEL ARAÇ
Bornova’da Syngenta İlaç Fabrikası’nın 25 dönümlük arsasını aldıklarını belirten Mesut Sancak, buradaki ağaçlarla ilgili farklı bir çalışmaya imza atacak. Buradaki 65 ağacın Folkart Towers’a taşınması için İtalya’dan özel bir araç getirdiklerini belirten Sancak, şunları söyledi:
“Bu aracın maliyeti oldukça yüksek ama hem çevreci bir durum sergileyeceğiz, hem de 30-40 yıllık ağaçları kaybetmemiş olacağız. Taşıma işlemi mayıs ayında olacak.”
 
YABANCIYA KARŞI DEFANS VARİzmir’de yabancı yatırımcıya karşı bir defansın olduğuna dikkat çeken Mesut Sancak, “İzmirli, yabancının gelmesini istemiyor. Bu yanlış. Burada güzel projelerin yapılması İzmir’e büyük bir katkıdır. Birileri gelip kentte bir rekabet yaratmalı ki daha iyisi olsun. Kent kazansın. Folkart Towers’ı İstanbul’da yapsaydık metrekare fiyatı 8-10 bin dolar olacaktı. İzmir’de bu 3 bin doları bile bulmuyor. Bu da kentin olması gerektiği yerde olmadığını gösteriyor. Onun için iş yapacak firmaların kente gelmesini istiyorum” diye konuştu.

DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMLİ AKTÖRÜ
İzmir’in geleceğine güvendiğini anlatan Mesut Sancak, “O nedenle İstanbul yerine buradayız. İzmir’de kentsel dönüşüm kapsamında 350 bin konut yıkılacak. Yıkılacakların yerine 750 bin yeni konut yapılmalı ki yatırımcı için cazip olsun. Elbette bu 20 yıllık bir proje. Biz buna da talibiz. Kentsel dönüşüm projelerinde ciddi bir aktör olacağız” ifadesini kullandı.
 
KISA KISA
* İzmir’in farklı noktalarda arsaları bulunan Folkart, İzmir’de hayata geçirmek istediği farklı bir AVM projesi bulunuyor. Bu yıl bunu şekillendirmeyi planlıyor.
* 2006’da İzmir’de çalışmaya başlayan Folkart, bugüne kadar 700 milyon lira yatırım yaptı. 2015 sonuna kadar ise bu miktarı 1,5 milyar liraya çıkarmayı hedefliyor.
* Folkart, İzmir’de kentsel dönüşüm projelerinden ciddi bir aktör olmayı planlıyor.
* Her kulede 16 deprem sönümleyici var. Bunlar hem rüzgara karşı, hem depremde sönümleyici olarak görev yapıyor.

Kaynak: Hürriyet - Mete Tamer OMUR, 20.04.2014

20 Nisan 2014 Pazar

Dünyanın En Büyük Şişme Konser Salonu

Sanatçı Anish Kapoor ile mimar Arata Isozaki'nin birlikte tasarladığı dünyanın en büyük şişme konser salonu Japonya'da bulunuyor. Tsunamiden etkilenen bölgelerde yaşayan ve hayatını tekrar düzene koymaya çalışan halkın sosyal enerjisini ve iyimserliğini geri kazanmak üzere bu proje başlatılmış.Tasarımcı, iyileşmenin sembolü olmasını umarak projenin adını Ark Nova (Yeni Nuh'un Gemisi) olarak kararlaştırdıklarını belirtiyor.

Kolayca taşınabilmesi için özel bir tasarıma sahip olan Ark Nova havası boşaltıldığında kamyona sığabiliyor ve tsunamiden etkilenen bölgelere götürülüyor. Şişme yapı, esnek plastik bir membran ile hızlıca kurulabilen bir sistemden oluşuyor. 500 kişilik yapının içinde ise el yapımı ahşap sıralar ile sahne yer alıyor. Şişme konser salonu 30 metre genişliğinde, 36 metre uzunluğunda, ve en fazla 18 metre yüksekliğinde olacak şekilde tasarlanmış.


 Kaynak: http://ark-nova.com http://dezeen.com
http://www.3oda1salon.net/ilham-veren-mekanlar/dunyanin-en-buyuk-sisme-konser-salonu, 19.04.2014

19 Nisan 2014 Cumartesi

İZMİR LOGOSU İZMİRLİLERLE BULUŞTU

İzmir’in tanıtımı için “en çok ödüllendiren Akdeniz şehri olmak” vizyonu ile yola çıkan İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) İzmir'deki paydaş kurum ve kuruluşlarla belirlediği İzmir logosu İzmirlilerle buluştu. İzmir'in tanıtımında tek sesliliğin sağlanması amacı ile hazırlanan ve sloganı "Öncülerin Şehri İzmir" olan nazar boncuğu formundan üretilmiş olan İzmir logosunun 3 boyutlu maketi şehrin çeşitli yerlerde boy göstermeye başladı. İzmir Valisi ve İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak “Öncelikli olarak Alsancak İskelesi önüne ve Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar bölümüne logoları yerleştirdik. Vatandaşlarımızın ve ziyaretçilerin yoğun ilgisini gördük. Şehrin çeşitli yerlerine logo maketleri yerleştirmeye devam edeceğiz.” dedi.
Logoda yer alan dış mavi çizgi İzmir Körfezi’ni, iç kısımda yer alan açık mavi halka İzmir’in açık ve berrak gökyüzünü, iç kısımda yer alan sarı bölüm ise 300 gün güneşli olan İzmir için güneşi temsil ediyor.

Kaynak: Milliyet, 18.04.2014

17 Nisan 2014 Perşembe

Konut fiyatları arttı

Reidin-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi raporuna göre, Türkiye genelinde yeni konut fiyatları yüzde 12,99 oranında arttı.

Garanti Mortgage’ın desteğiyle Reidin.com ve GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2014 Mart ayı raporu yayımlandı. İkinci el ve yeni konutlara yönelik çalışma, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’de gerçekleştirildi.

“Reidin-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi” raporuna göre, yeni konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,41 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 12,99 oranında yükseldi.
“Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi”nde ise bir önceki aya göre yüzde 1,16, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,09 oranında artış oldu. Bir önceki senenin aynı ayına göre yıllık satılık fiyatlarındaki değişimlere bakıldığında yüzde 20,42 oranıyla en yüksek artış İstanbul’da, yüzde 6,18 ile en düşük artış ise Antalya’da gerçekleşti.

Bir önceki aya göre bakıldığında İstanbul, metrekare başına yüzde 1,27 değer artışıyla, Mart 2014′te konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Aynı dönemde metrekare başına konut satış fiyatları, Bursa’da yüzde 1,20, İzmir’de yüzde 0,99, Antalya’da yüzde 0,95, Kocaeli’nde yüzde 0,78, Ankara’da yüzde 0,68 ve Adana’da yüzde 0,23 oranında arttı.

Mart ayında metrekare başına konut kiralarının en fazla yükseldiği il ise yüzde 2,63 artışla Adana oldu. Aynı dönemde konut kira değerleri İstanbul’da yüzde 1,94, Antalya’da yüzde 1,38, İzmir’de, Bursa’da ve Kocaeli’nde yüzde 1,19, Ankara’da ise yüzde 1,11 oranında arttı.
Geçen ay yeni konut satış fiyatları bir önceki aya göre 1+1 dairelerde yüzde 0,14, 2+1 dairelerde yüzde 1,01, 3+1 dairelerde yüzde 0,28, 4+1 dairelerde yüzde 1,19 oranında arttı.

Mart ayında endeks bir önceki aya göre 51-75 metrekare konutlarda yüzde 0,70, 76-100 metrekare konutlarda yüzde 1,19 oranında, 101-125 metrekare konutlarda yüzde 1,08, 126-150 metrekare konutlarda yüzde 0,69, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 1,19 oranında artış gösterdi.

Kaynak: Sözcü, 16.04.2014

15 Nisan 2014 Salı

Emlak Vergisi Yeniden Düzenlendi

23 milyon kişiyi yakından ilgilendiren emlak vergisi oranları 2014 yılı için yeniden düzenlendi.
 
Türkiye’de yaklaşık 23 milyon kişiyi yakından ilgilendiren emlak vergisi oranları 2014 yılı için yeniden düzenlendi.
 
Artırılan arsa değerleri, sadece arsası olanları değil; evi, bürosu, dükkânı, mağazası, oteli ve fabrikası olanlar için de büyük sürprizler içeriyor. Özellikle İstanbul başta olmak üzere, birçok il ve ilçede, yüzde 100-200, bazılarında ise yüzde 500-1.000 oranında artırıldı.
 
Yeni düzenlemeye göre; bir evin emlak vergisi değeri, arsa payı değeri ile bina değerinin toplamından oluşuyor. Arsa değerindeki yüksek artış; ev, büro, dükkân, mağaza ve diğer işyerlerinin emlak vergisi değerinde, ciddi bir artışa neden olacak. Gayrimenkulünün 2014 yılı emlak vergisi değerinde, yüksek artış olanlar vergi oranlarında da ciddi artışlar yaşanacak. Böylece; gayrimenkul için 2013’e kıyasla, daha fazla ‘emlak vergisi’ ödenecek ve ‘Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı’nda artış olacak. Ayrıca bir kişinin evi veya işyeri kirada ise, ‘emlak vergisi değerinin yüzde 5’i kadar asgari kira geliri’ beyan etme zorunluluğu olacak.
 
Kaynak: Milliyet, 14.04.2014

13 Nisan 2014 Pazar

Abdullah Çiftçi: Araplar Türkiye’de konut alımlarına devam ediyor!

Abdullah Çiftçi Gezi Parkı eylemleri sebebi ile 'Araplar'ın Türkiye’de konut alımları nasıl etkilenir' başlığını gündeme taşıdı... Gezi Parkı eylemleri ağaç nedeniyle başladı siyasal bir hesaplaşmaya dönüştü. Başlangıçtaki neden anlamsız kaldı

Gezi Parkı eylemleri ağaç nedeniyle başladı  siyasal bir hesaplaşmaya dönüştü. Başlangıçtaki neden anlamsız kaldı. Hükümetten memnuniyetsiz kitlelerin birleşmesi siyasal bir kriz oluşturdu. Bilgi Çağının ilk sosyal kaosunu Türkiye yaşıyor… Bu süreç Arap konut alıcılarını nasıl etkiler?
Arapların Türkiye’den konut almalarının en önemli nedenlerinden biri Türkiye’nin “güvenli liman” olmasıdır. Gezi Parkı olayları dünyaya olduğundan daha farklı servis ediliyor. El Cezire, CNN International gibi Arapların izlediği TV kanallarının yayınları Arapların zihninde “Tahrir Meydanı” nı canlandırıyor. Acaba bir “Türk Baharı” mı gerçekleşiyor sorusunu gündeme getiriyor.


Araplardaki “Arap Baharı” sendromu yerini “Türk Baharı” sendromuna bırakır mı? El Cezire ve CNN International’ın yayınlarına rağmen Araplar da böyle bir izlenim henüz yok. Bu olayı demokratik Türkiye’deki memnuniyetsiz halkın gösterileri olarak algılıyorlar. Ancak Türkiye’den blok konut alarak kendi ülkelerinde bu konutları satmak isteyen yatırımcı Araplar şu anda bekleyişte. Bu süreç yatırım amaçlı konut almak isteyen Arapları bekletir… Ama oturum amaçlı konut almak isteyen Araplar bu süreçten fazla etkilenmez.
Türkiye, en kötü halinde bile Araplar için kendi ülkelerinden daha güvenli bir limandır. Libya, Irak, Tunus, Suriye, Mısır gibi ülkeler zaten sosyal bir kaosun içindeler… Diğer Arap ülkeleri vatandaşları da, Türkiye’nin mutlaka bu problemi çözeceğine inanırlar…
İstanbul, siyasal sosyal kaoslardan bağımsız dünyanın önemli şehirlerinden biridir. Napoleon Bonaparte “Dünya tek bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu” demiş misali, İstanbul her siyasetten bağımsız değerli bir şehirdir. Afro-Avrasya coğrafyasının zenginlerinin gözü artık İstanbul’da ve bu süreç bu olguyu tersine çeviremez…
Konut Geliştirici şirketlere mesajım, Araplara blok satışların peşinde koşmayın. Blok alım yapan yatırımcı Araplar bu süreçte aldıkları konutları iade etmek isteyebilirler. Ama bireysel yatırımcılar, oturum amacıyla konut almaya devam edecekler. Arap ülkelerindeki çöl ikliminden bunalan Araplar, Türkiye’nin doğal güzelliklerini keşfetti ve gelmeye devam edecekler.
Gezi Parkı eylemlerinin başladığı gün Kuveytli büyük bir yatırımcı grubu İstanbul’da idi. Bugün Aradılar, Türkiye’ye yatırımdan vazgeçmedik ama biraz beklemeye aldık dediler. Bugün derneğimizi Arayan iki farklı Arap alıcı, bu süreçten etkilenmediklerini ve konut almak istediklerini söylediler.
Kısacası, bireysel konut alıcısı Araplar Türkiye’de nasıl bir siyasal atmosfer olursa olsun, alımlarına devam edeceklerdir.

Saygılarımla,
Abdullah Çiftçi

Kaynak: Emlak Kulisi, 13.04.2014

Bankalar konut zengini oldu

Gözünü karartıp bütçesini iyi hesaplamadan konut alımına girişen vatandaşın hayali kabusa dönerken, bankalar da tehlikeli bir şekilde gayrimenkul zengini haline dönüşüyor.

Kenan Biter'in haberine göre, konut sektörü dönem dönem yükselen tansiyon sebebiyle kısa bir fren yapsa da genel itibariyle son 5 yıldır altın çağını yaşıyor.

Sektörde yaşanan bahar havası ile birlikte bir birinden heybetli konut projeleri de ardı ardına yükselmeye devam ediyor. Bulundukları caddeleri gölgesinde bırak şaşalı projeler yükseldikçe vatandaşın da ağzını sulandırıyor.

Projeler arasında ne yapacağını tam olarak bilemeyen vatandaş, faizlerdeki düşüş ile birlikte ortaya çıkan iyimser havayı fırsat bilen inşaat firmalarının dönemin şartlarına göre sundukları bir birinden cazip kampanyaların etkisine kapılarak kendini aylık bütçelerinin çok üstünde bir rakamı ödemeyi kabul ederken buluyor.

Hal böyle olunca da değişik etkenlerinde dahil edildiği uzun vadeli bir hesap planı yapmayan, köşede kötü gün parası tutmayan ve olası bir risk döneminde bunu atlatacak eşe dosta sahip olmayan tüketicinin sonu maalesef banka kredisi ile alınan evi bankaya geri vermekle bitiyor.

Öyle ki gelinen noktada bankaların portföylerinde konut kredilerinden ve çeşitli ipotek türlerinden kaynaklı binlerce gayrimenkul bulunuyor ve bu sayı her geçen gün artmaya devam ediyor.

10 BİNİN ÜZERİNDE GAYRİMENKUL VAR
Bankaların portföylerin de Türkiye'nin hemen hemen her ilinden konuttan arsaya, dükkândan fabrikaya kadar 10 binin üzerinde mülk bulunuyor. Bu mülklerin büyük çoğunluğu kredi kullanım ve nüfus oranıyla eşdeğer orantıda İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Gaziantep gibi büyük şehirlerde yer alıyor. Daha kırsal kesimlerde ise atıl durumdaki fabrika binaları ve büyük m2'lerde arsalar olara göze çarpıyor.

SATIŞTA İKİ YOL İZLENİYOR
Bankalar bu gayrimenkullerin satışında iki yol izliyor. Bunlardan biri teklif usulü diğeri ise ihale usulü. Teklifler bankaların internet siteleri üzerinden her zaman gerçekleştirilirken, ihaleler ise bankalar tarafından belirtilen tarihlerde gerçekleştiriliyor. Gayrimenkullerin satış bedelleri peşin satış bedeli olup vadeli veya taksitli satış yapılamıyor.

REKOR KAMU BANKALARINDA
Bankalar arasında gayrimenkul rekoru kamu bankalarına ait. 3 bine yakın gayrimenkulü bünyesinde bulunduran Halkbank listede birinci sıraya oturmuş durumda. Halkbank'ı sırasıyla bin 500 gayrimenkulle Vakıfbank ve 1007 adet gayrimenkulle Ziraat Bankası izliyor.

180 MiLYON TL'YE SATILIK 2 ARAZİ!

Satışa çıkartılan gayrimenkuller arasında milyon TL'lerle ifade edilen onlarca arsa ve fabrika da bulunuyor. En yüksek rakam ise Türkiye İş Bankası'nın portföyünde bulunan iki arsaya isteniyor. Adana Seyhan ve Yüreğir'de bulunan 96 bin ve 83 bin m2'lik iki araziye toplam 180 milyon TL'lik bir rakam isteniyor. Halkbank'ın portföyünde bulunan Malatya Organize Sanayideki bir fabrikaya ise 9 milyon TL talep ediliyor.

Bankaların ellerinde bulunan gayrimenkul sayıları şöyle;
Halkbank: 3 bine yakın
İş Bankası: 882
Vakıfbank: 1500
Yapı ve Kredi Bankası: 690
Finansbank: 532
Türk Ekonomi Bankası: 625
Türkiye Finans: 600
Denizbank: 589
Garanti Bankası: 374
Ziraat Bankası: 1007
Kuveyt Türk: 258
HSCB: 52

Kaynak: Sabah, 12.04.2014

 (Not: Rakamlar bankaların internet sayfaları üzerinden temin edilmiştir.)

11 Nisan 2014 Cuma

8. Yazlık ve Arap Türk Gayrimenkul Zirvesi

19-20 Nisan 8. Gayrimenkul Yazlık Evler ve Arap Türk Gayrimenkul Fuarı

8. Gayrimenkul Yazlık Evler Fuarı ve Arap - Türk Gayrimenkul Zirvesi eş zamanlı olarak 19-20 Nisan 2014 tarihleri arasında Hilton Convention Center’da düzenlenecek. Türkiye’nin tek satış odaklı, alıcı-satıcı ve yatırımcıyı buluşturan fuarı, sadece 40 Konsept firmanın katılımı ile düzenlenecek.

Körfez Ülkelerinden 200’ün Üzerinde Alıcı
Özellikle körfez ülkeleri Katar,Kuveyt, Bahreyn, Abu Dhabi, Umman,Ürdün, Suudi Arabistan , Dubai olmak üzere Azerbaycan,Fas, Mısır, İran ve Irak’dan gelecek seçkin yatırımcı ve acentalar Fuarı ziyaret edecek.Katımları konfirme edilen bazı yatırımcı grup ve firmalardan bazıları ise;
Project Management&Development C.O (Suudi Arabistan) Arabian Homes (Suudi Arabistan) First Qatar Real Estate Development (Katar) Gulf Real Estate Dev.Co. Wll (Katar) Global Investment House (Kuveyt) Kuwait National Real Estate Services&InvestmentCo.(Kuveyt) Kuwait Finance House (Kuveyt) Al Emaar International Group(Abu Dhabi) Al Qudra Real Estate (Abu Dhabi) Luxury Real Estate Development (Abu Dhabi) Musul Yatırım Bank(Irak) Ortadoğu Yatırım Bank(Irak) Divan Company(Irak)

Arap-Türk Gayrimenkul Zirvesi
Fuar kapsamında düzenlenecek olan Arap-Türk Gayrimenkul Zirvesi’nde, Türkiye, Arap Coğrafyası ve Dünyadaki gayrimenkul sektörüne genel bakış, fırsatlar ve sektörün geleceği tartışılacak. Zirve, CNN Türk’den Cem Seymen’in modaratürlüğünde gerçekleşecek.
Zirve Kapsamında “Türkiye Gayrimenkul Sektörü ”ne katkıları ve yatırımlarından dolayı konuşmacı ve yatırımcılara teşekkür plaketi takdim edilecek..
JNR Fuarcılık, gayrimenkul sektörünün temsilcilerini ve alıcılarını bir araya getiren ve ekonomik fayda sağlamayı misyon edinen fuarları ile, firmaları hedeflerinize ulaştırmak için 7 yıldır aynı heyacan ve motivasyon ile bu fuarı düzenliyor. Son yıllarda özellikle Körfez Bölgesi’nden ülkemize yönelik yatırım taleplerinde büyük bir artış gözlenmesi ve paralelinde gayrimenkul alımlarında da bölgenin artan ilgisi etkinliğin çıkış noktası olurken JNR Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Haktan Öztunalı

“Bu Fuarın en önemli özelliği tamamıyla satışa odaklanmış olması. Alıcı için iyi bir yatırım, satıcılar için ise projeleri için en yüksek verim elde edebilecekleri bir platform sunması. Bu fuar, özellikle son ekonomik konjonktür nedeniyle iç talepte beklenen düşüşle bozulan moralleri düzeltecek, yurt dışı alıcıların ilgisi bağlamında gayrimenkul sektörüne hareketlilik kazandıracak diye düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

Fuara Kimler Katılabilir?
Gayrimenkul Konut Projeleri, Yazlık Evler, Devremülkler, Termal Tesisler, Ofisler, Plazalar, Akıllı Binalar, Gayrimenlkul Arsa ve Projeleri, Villa Konutları, Ahşap ve Prefabrik Konut Projeleri, Mühendislik Hizmeti Veren Firmalar, Depreme Dayanıklı Özel Konutlar, Finans Şirketleri ve Yatırımcılar, Bankalar, Emlak Pazarlama Kuruluşları.
Sadece 40 Konsept firma katılacak
Türkiye’nin tek satış odaklı alıcı - satıcı ve yatırımcıyı buluşturan ve sadece 40 Konsept firmanın katılımları ile İstanbul Hilton Hotel Convention Center’da 19-20 NİSAN 2014 tarihinde düzenlenecek.

Geçtiğimiz yıllarda uluslararası ve Türk pek çok değerli konuşmacıyı ve katılımcıyı ağırlayan Zirve, bu yıl da alanlarında uzman 100’den fazla önemli konuşmacıya ev sahipliği yapacak. Arap-Türk Gayrimenkul Zirvesi Katılım Ücreti 200+KDV’dir.

Kaynak: www.yeniprojeler.com

10 Nisan 2014 Perşembe

İzmir, “Gökdelenler Bölgesi" ile Görünümünü Tazeliyor

Karma projeler, planlama içerisinde “Mixed Use” olarak adlandırılan, birden fazla kullanım fonksiyonunu içinde barındıran projelerdir. Aynı parselde veya bitişik parsellerde ticaret, konaklama, konut ve diğer fonksiyonların birlikte yer alması durumudur.

İzmir’de son beş yılda rezidans projelerinin hız kazanması ve buna paralel olarak özellikle şehir merkezinde çok katlı, nitelikli, ofis ve rezidans açığını karşılayacak arazinin bulunamaması, Çankaya-Pasaport-Alsancak-Bayraklı-Karşıyaka aksında yeni alanlara ihtiyaç duyulmasına sebep olmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alsancak Limanı ile Karşıyaka-Turan arasında kalan 550 hektarlık alanı gökdelenler bölgesi olarak imara açmıştır. Planlanan yeni kent merkezi iş alanının (MİA) söz konusu açığı kapatması beklenmektedir. Bu durum İzmir’de karma projelerin gelişiminin temelini oluşturmuş olup, İzmir ilini prestiji, yenilenen imajı, modern görünümü ve gelişimi ile ön plana taşıyacak adımlardan biri olmuştur. İzmir, "Yeni Kent Merkezi" ile ilgili imar planlarının onaylanması ile gayrimenkul sektörü açısından öncelikli yatırım alanları ile öne çıkmıştır. Bu durum ile yeni kent merkezi olmak üzere İzmir'in genelinde ön görülen gayrimenkul projelerinin kente milyar doların üzerinde yatırım getireceği görülmektedir. Bununla beraber birçok firma yeni kent merkezindeki boş alanlara karma kullanım projeler için yatırım yapmıştır. Bu çerçevede İzmir’de inşaatı tamamlanan faal, yapılması planlanan ve inşa aşamasında birçok proje yer almaktadır.

Yeni kent merkezinde yaygınlaşmaya başlayan bu kullanım alanları içerisinde “Otel+Rezidans+AVM+Ofis” kullanımları da yer almaktadır. İzmir içerisinde yapılan projelerin eğilimi de bu kullanımlar üzerinde yoğunlaşmaktadır. Karma kullanım projelerinde tüm kentlerde olduğu gibi İzmir’de de fonksiyonların dağılımı önem arz etmekte olup, bu dağılım konu proje alanının sahip olduğu imar hakları ve plan notları ile doğrudan ilişkili olmaktadır. Karma kullanım projelerinde fonksiyon dağılım yüzdelerini doğru dağıtmak, yapılan projelerde beklenen gelirin alınmasında büyük önem taşımaktadır. İzmir ilinde yapılan karma projelerin gelişimi; İzmir yeni kent merkezinde köhneleşmiş ticaret alanları ve eski fabrika alanlarının bulunduğu Salhane, Bayraklı, Turan bölgelerinde yoğunlaşmış olup, kentsel dönüşüm alanları olarak adlandırılan ve yeni gelişim alanları olarak yeniden canlandırılması beklenen alanlarda devam etmektedir.

Uygulanan karma projelerde imar hakkından doğan çok katlı binalar içerisinde tüm fonksiyonların bir arada kullanılması planlanmaktadır. Yapılan projelerin zemin katlarında genellikle Ticaret Alanı+AVM olarak kullanım alanları oluşturulurken, bunu diğer katlarda ofis, rezidans ve otel kullanımları takip etmektedir. Tüm fonksiyonları ve ihtiyaçları içerisinde barındıran projeler A sınıfı işçilik kalitesi ile inşa edilmektedir. İstanbul’da olduğu gibi İzmir’de de yabancıların bu projelere eğilimi bulunmaktadır. Uygulanan veya plan aşamasında, proje aşamasında olan projelerin satış hızından da anlaşılabileceği gibi, oldukça hızlı bir süreç yaşanmaktadır.

Bir karma kullanım projesinden bahsedilmek için en önemli husus parselin imar durumunun karma projeye izin verip vermemesi olmakla birlikte, arsanın büyüklüğü ve konumu önem arz etmektedir. Bu anlamda uygulanan ve uygulanacak olan projenin talebe karşılık verebilecek tipleri içerisinde barındırıyor olması gerekmektedir. Tiplerin yüzde oranlarının doğru karar verilmesi ve fonksiyonel dağılımların bu çerçevede uygun olarak ayrılması gerekmektedir. İzmir genelindeki projelerdeki fonksiyonel dağılım yüzdelerine bakıldığında, genel ortalamada %20-30 oranında Otel, %15-20 oranında AVM, %50-60 oranında rezidans ve ofis kullanımlarına ayrılmaktadır.

Son beş yıl içerisinde yeni planlar ile gelen plan kararları İzmir’in çehresini değiştirmiş olup, özellikle yeni kent merkezinde gökdelenlerin yükseldiği görülmektedir. Kentin eski yapısının yanında, körfezde yeni planlama bölgelerinde çok katlı yapıların yükseldiği ve kentin siluetinin değiştiği görülmektedir. Yeni kent merkezinde bu değişim net olarak fark edilmektedir. Bu projelerin ilgi görmeye başlamasındaki en önemli etkenler, bu tarz projelerdeki farklı getiri ve gayrimenkul seçeneklerini bir arada sunmak anlamında çeşitliliğin oluşması ve bir ofis veya bir rezidans satılmasından öte bir yaşam ve prestij pazarlanması olarak görülmesidir. Yapılan projelerde proje aşamasında %15-30 oranında satışların gerçekleşiyor olması bunun en önemli göstergesidir. Tüm bunlar düşünüldüğünde, karma projelere talebin bulunması İzmir içerisinde bu tarz projelere yönelimin devam edeceğini göstermektedir.

İzmir yeni kent merkezindeki bazı projelere ait künyeler aşağıdaki gibidir;

Megapol Tower inşaatı 2013 yılı içinde tamamlanmış olup, proje kapsamında 26 katlı yapının her katında birer adet ofis olmak üzere toplam 26 adet nitelikli ofis ihtiyacını karşılamıştır.
Ege Perla projesinde, 21 ve 38 katlı iki kule olacağı belirtiliyor. Projenin konut ve home ofis bölümünde 16 farklı tipte 176 ünite planlanmaktadır. Projenin 2013 yılında temelleri atılmış olup, 2012 yılı Eylül ayının 2. haftası satışa çıkan Ege Perla’nın 2015 yılı içerisinde satışlarının tamamlaması beklenmektedir. Satışların 2014 yılı başı itibariyle yaklaşık % 70’inin tamamlanmıştır.

Mistral Yapı Gayrimenkul Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Sabah Gazetesi arkasındaki tır parkı alanına yapılan yatırımlar devam etmektedir. Konu arazide temel çalışmaları devam etmekte olup, 47 ve 37 katlı olmak üzere 2 kule planlanmaktadır. Projede yaklaşık 155 adet ofis ünitesi olması planlanmaktadır.
Kılıçoğlu İnşaat Yeni Kent Merkezinde 2 adet ofis kulesi planlamakta olup, 33’er katlı olacağı planlanmaktadır. Konu projede 200 adet üzerinde ofis ünitesi olması planlanmaktadır.
Tekfen-OZ ve Rönesans Alışveriş Merkezi de eski SEK Süt Fabrikası'nın bulunduğu alana konut, ofis ve alışveriş merkezinden oluşan çok fonksiyonlu bir yapı kurmayı planlamakta olup, toplam yatırımın 250 milyon dolar olacağı düşünülmektedir. Turan bölgesinde Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş.’nin planlamakta olduğu yatırımlar bulunmaktadır. Karma konsept olarak planlanan projede “Rezidans, Ofis, Home Ofis ve Ticaret” fonksiyonlarının kullanılması planlanmaktadır.
Karma projelerde genel ortalama incelendiğinde, ofis ve rezidans ortalama paçal satış değerinin, yapılan projenin konumu, markası, işçilik kalitesi, kullanılan malzeme ve alan büyüklüğüne bağlı olarak 2.500 -3.000 USD/m² aralığında olduğu görülmektedir.

Kaynak: Star Gazete, 09.04.2014

9 Nisan 2014 Çarşamba

Yatırım yağdı, enerji projeleri hızlandı

Tüzel kişilik sorunlarını geride bırakan Kemalpaşa OSB, şimdi de artan enerji ihtiyacına çözüm arıyor. OSB yönetimi Otomatik Sayaç Okuma Sistemi, Güneş Enerjisi Santrali, Yiğitler Barajı gibi bir dizi enerji projesine odaklandı

İZMİR – Tüzel kişiliğinin 4 kez iptal edilmesi nedeniyle yaşadığı sıkıntıları geride bırakan İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) parselasyon çalışmalarını tamamlayarak sanayi yatırımlarına hız kazandırmayı hedefl iyor. Yeni fabrikalar ile istihdamın 22 bin 400 kişiden 50 bine çıkması beklenen KOSBİ’de bir dizi proje ile enerji sorununa çözüm üretilmesi hedefleniyor.
KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, imar planlarının 2013 yılı nisan ayında yürürlüğe girdiğini belirterek, “Pek çok yatırımcı tüzel kişilik sorunları nedeniyle geciken planların tamamlanmasını bekliyor Parselasyonun tamamlanmasıyla KOSBİ’de sanayi yatırımları hız kazanacak. Planlar tamamlanır tamamlanmaz çok sayıda yatırımcı bölgemizde yatırıma başlayacak” diye konuştu.

Yiğitler Barajı’na talibiz

Bölgede şu an yapımı devam eden önemli projelerinden birinin Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) olduğunu vurgulayan Porsuk, “İzmir OSB’lerinde ilk uygulama olan bu proje mayısta tamamlanacak. Elektrik, doğalgaz ve atık su sayaçlarının firmalara gitmeden bölge müdürlüğümüzde otomatik olarak hatasız okunması, kısa sürede faturalanması, reaktif enerji ve kayıp kaçak kontrolü, tüketimin raporlanması hedefiyle otomatik sayaç okuma sistemi kuruyoruz” dedi. Porsuk, arıtma tesisinin enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla hazırladıkları Güneş Enerjisi Santrali projesi için İZKA’dan destek alacaklarını belirterek, “8 dönümlük arazi üzerine 500 kWp gücünde güneş enerjisine dayalı elektrik üretim santrali kurulacak. Santralin kurulmasına ilişkin ihale geçtiğimiz günlerde yapıldı. Santralin yapımı 2 ay içinde tamamlanacak” diye konuştu.

Bölgenin su ihtiyacını karşılayacak Yiğitler Barajı’nın keşif bedelinin 100 milyon TL olduğunu hatırlatan Porsuk, barajı KOSBİ’nin yapması için 30 yıllık geri ödeme imkanının OSB’lere de tanınmasını istediklerini, bu amaçla yasal düzenleme yapılması için Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı nezdinde girişimlerin sürdüğünü bildirdi. “İstihdama Yönelik Mesleki Eğitimde Yeni Teknolojilerin Etkin Kullanımının Sağlanması Projesi’nin İZKA’ya sunulduğunu, 2’nci yedek sırada yer aldığını hatırlatan Porsuk, ayrıca Kemalpaşa Kız Meslek Lisesi ile birlikte İZKA’dan Kemalpaşa’da Gıda Teknolojisi Alanındaki Yenilikçi Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi’nin destek almaya hak kazandığını ifade etti.

KOSBİ’nin önemini artıran kamu yatırımları

KOSBİ’nin önemini artıran kamu yatırımlarına da dikkat çeken Porsuk, İzmir-Ankara karayolu üzerinde seviyeli kavşak düzenlemeleri yapıldığını, 27 kilometrelik Çobanisa-KOSBİ demiryolu bağlantı hattının 12 Mart’ta hizmete açıldığını bildirdi. Bölgenin kuzey batı sınırına yakın 300 hektarlık alanda Lojistik Köyü altyapı inşaatına başlandığını hatırlatan Porsuk, “Ege Bölgesi’nin organize sanayi bölgelerine lojistik hizmet verecek olan köyün altyapı inşaatı 2015 yılında tamamlanacak. Bölgemiz kuzey sınırından geçen Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin yapım çalışmaları başladı” dedi.

Kaynak: Dünya, 09.04.2014

5 Nisan 2014 Cumartesi

İZMİR'İN SİMGESİ KADİFEKALE'DE YENİ BİR DÜNYA KURULUYOR

8 bin 500 yıllık geçmişi ile önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan İzmir’in tarih boyunca en önemli simgelerinden biri olan Kadifekale, Büyükşehir Belediyesi’nin dört koldan sürdürdüğü çalışmalarla yeniden ayağa kalkıyor. 186 rakımlı Pagos Dağı üzerinde kurulan Kale ve yakın çevresindeki tarihi mirasın ortaya çıkarılması ve korunması için çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.

Kadifekale’den Agora-Bayramyeri’ndeki Roma Yolu ve Kemeraltı’nı da kapsayan 270 hektarlık alanın “turizm bölgesi” olarak gelişmesini öngören Büyükşehir Belediyesi, özellikle Kadifekale heyelan bölgesinin boşaltılmasının ardından çalışmalarını hayli yoğunlaştırdı. Geçtiğimiz yıl yıkımları tamamlanan 42 hektar büyüklüğündeki alanın devamı konumundaki Yeşildere’de yıkımın son aşamasına gelen, Kosova Mahallesi'nde yıkımlarını sürdüren ve Ballıkuyu'da kentsel dönüşüm için düğmeye basan Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da tarihin gün yüzüne çıkması için projelerini birer birer hayata geçiriyor.

Alanda eş zamanlı olarak ağaçlandırmalar sürerken, diğer yandan Kadifekale’nin tarihi surlarını yenilemek için restorasyon ve Antik Roma Tiyatrosu’nun çıkarılması için kamulaştırma çalışmaları devam ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bölgede yürüttüğü çalışmalar şöyle:

KADİFEKALE SIRTLARINA 12 BİN AĞAÇ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale’deki kentsel dönüşüm çalışmalarının da tamamlanması ile tarihi aksın kentle bütünleşmesini ve görünür hale gelmesini sağladı. Kadifekale heyelan bölgesinde yıkılan konutlar için Uzundere’de TOKİ tarafından yapılan 3080 konutu satın alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, boşaltılan bu alanın tamamen yenilenerek rekreasyon alanı olması için çalışmalarını sürdürüyor. Bölgedeki 1967 konutun yıkılması sonucu ortaya çıkan 420 bin metrekarelik alanın 202 bin metrekarelik alanına bugüne kadar 779'u zeytin olmak üzere toplam 4 bin 521 adet ağaç ve 625 adet çalı dikildi. Önümüzdeki günlerde, çeşitli türlerde 8 bin adet daha ağaç dikilecek. Kale'deki tüm çalışmaların Büyükşehir Belediyesi'ne yaklaşık maliyeti 300 milyon TL’ye yaklaştı.

SUR DUVARLARI YENİLENİYOR
Kadifekale’deki heyelan bölgesinin yıkılması çalışmalarını tamamlayan ve tarihi Kale’nin çevreden “görünür” hale gelmesini sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, M.Ö. 334 yılında Pagos Dağı’nda Makedonya kralı Büyük İskender’in isteği üzerine yaptırılan tarihi Kadifekale sur duvarlarını restore ediyor. Eylül 2012’de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalarla Kadifekale surları onarılarak sağlamlaştırılıyor ve temizleniyor.
Büyükşehir Belediyesi, surların restorasyon projesini bu yıl içinde bitirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında, sanat tarihçisi, malzeme uzmanı, kimya uzmanı, mimar ve restorasyon uzmanı gibi pek çok farklı alanda uzmanlaşmış bir ekip, 1120 metre sur duvarı, 18 adet kule ve 5 adet destek duvarında sağlamlaştırma ve temizleme; 1420 metrelik koruma amaçlı çevre duvarında ise onarım ve tamamlama çalışmaları yapıyor.

ROMA ANTİK TİYATROSU
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki Antik Roma Tiyatrosu’nun gün yüzüne çıkarılması amacıyla başlattığı kamulaştırmalarda bugüne kadar 11.5 milyon lira bedel ödedi. Kadifekale’de gecekondular arasına sıkışıp kalan tiyatronun çıkarılması için yaklaşık 12 bin 975 metrekarelik alan üzerinde bulunan 164 adet parsel için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırma kararı alınmıştı. Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar yaklaşık 11 bin metrekarelik alanın tapusunu aldı. Bölgedeki yıkımlarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 103 binanın yıkımını gerçekleştirdi.
Kadifekale’deki antik tiyatro ile ilgili en ayrıntılı bilgi, 1917 - 1918 yıllarında Otto Berg ve Otto Walter’ın araştırmalarında ve araştırmalarına yönelik hazırladıkları plan ve kesitlerde bulunuyor. 16 bin kişi kapasiteli olduğu düşünülen tiyatronun kalıntılarının Roma dönemi özellikleri taşıdığı biliniyor. Eski kaynaklarda, Erken Hıristiyanlık yani Roma İmparatorluğu’nun paganizm döneminde İzmirli St. Polikarp’ın bu tiyatroda öldürüldüğü ve tiyatronun tarihin trajik sahnelerine şahitlik ettiği öne sürülüyor.

EGE MEDENİYETLERİ MÜZESİ KURULACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kente kazandıracağı Kadifekale’deki Ege Medeniyetleri Kültür ve Sanat Merkezi imar planı revizyonu, İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nca onaylandı. 25 bin metrekarelik kültürel tesis alanında, özel projeye göre uygulama yapılmak üzere; müze, sergi alanları, benzeri kültürel tesisler ile buna hizmet eden ticari kullanımlar ve açık-kapalı otoparklar yer alacak.
Bölgenin arkeolojik sit alanı olması nedeniyle, Büyükşehir Belediyesi tarafından ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne (DAUM) arkeo-jeofizik araştırmaları yaptırıldı. Hassas ölçümler sonucunda, alanda yapılacak inşaatın zarar vereceği herhangi bir yeraltı kültür katmanının olmadığı anlaşıldı.

YEŞİLDERE'DE YIKIM, KOSOVA'DA YENİLEME
Kadifekale-Konak kentsel yenileme projesinin devamı olan Yeşildere'deki binaların yıkımlarının en kısa sürede tamamlanarak bölgenin yeşillendirilmesi hedefleniyor Yeşildere’de 2 hektarlık alanda yer alan 153 yapıdan 152'si yıkıldı. Yıkımlarından ardından bölgenin yeşillendirilmesi hedefleniyor. Büyükşehir Belediyesi Yeşildere'de bugüne kadar 11 milyon TL'lik ödeme yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale surlarının hemen yanı başındaki Kosova Mahallesi'nde kamulaştırma yapabilmek için de çalışmalarını sürdürüyor. 4135 metrekarelik alandaki 38 parselin 3037 metrekaresinin tapusunu alan Belediye, 4 milyon liralık kamulaştırma yaptı. Bölgedeki çalışmalar devam ediyor.

BALLIKUYU YENİDEN DOĞACAK
3600 yapıyı kapsayan 48 hektarlık Ballıkuyu projesinde, proje alanı hali hazır durum tespitinin belirlenmesi, veritabanının hazırlanması ve hak sahipliğine esas bilgi belge toplanmasına yönelik çalışmalar Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülüyor. Mevcut imar planı, yapılaşma yoğunlukları ve tarihi kale silüeti göz önünde bulundurularak kentsel vizyon ve kentsel tasarım çalışmaları yapılıyor. Ayrıca vatandaşları yerinde ve doğru bilgilendirebilmek, görüş ve önerilerini alabilmek amacıyla, Ballıkuyu Caddesi No:121/B adresinde Ballıkuyu İletişim ve Tanıtım Merkezi hizmete açıldı.

Kaynak: Milliyet, 04.04.2014