31 Mayıs 2014 Cumartesi

Mistral İzmir projesinde ofis ve konutlarda metrekare fiyatı 2 Bin 750 USD

Mistral yapı güvencesiyle yükselen Mistral İzmir projesi LEED Sertifikası'na uygun olarak inşa edilmekte.
Mistral İzmir'in yeni kent merkezi Bayraklı'da hayata geçiriliyor. Proje rezidans, ofis ve açık hava yaşam merkezinden oluşuyor. Mistral İzmir projesi 48 katlı ofis ve 38 katlı konut bloğundan oluşuyor. Projede ağırlı olarak 3+1 dairelere yer verildi.
Mistral İzmir projesindeki konutların ve ofislerin hemen hemen hepsinde eşsiz Körfez manzarasına olacak. 
Mistral İzmir'in 38 katlı konut kulesinde 110 adet daire buluyor. Mistral İzmir’in 48 katlı ofis kulesinde 153 ofis yer alıcak ve büyüklükleri 65 - 950 metrekare arasında değişicek.Aynı zamanda konut blokunun içinde 5 yıldızlı bir otel yer alıcak.Konutların en düşük metrekare birim fiyatı: 3 bin dolardan başlarken bu fiyatın 5 bin dolara kadarda çıktığı oluyor. Bu fiyat ofisler için ise metrekare başına 2 bin 750 dolar ve 3 bin 500 dolar arasında değişiyor.
İzmir’in en uzun kulesi olan Mistral Yapı,  içindeki otel yatırımı için Er Yatırım/Turizm ile anlaştı. 300 milyon dolarlık yatırımla 10 yılda 20 otel hedefleyen firma, İzmir’in 216 metrelik en yüksek kulesinin de bulunacağı projede 8 katlı oteliyle yerini aldı.
Mistral İzmir projesindeki en düşük konut fiyatı 319 bin dolardan başlarken bu fiyat 1 milyon 600 bin dolara kadar çıkabiliyor.
Mistral İzmir Projesindeki Ödeme Seçenekleri:
Mistral İzmir'de peşin ödemelere alıcılarına yüzde 7 oranında indirim bir indirim sunuyor. Mistral İzmir projesinde dolar bazında ödeme yapmak isteyenler alıcılar yüzde 10 peşinat verip kalan miktarı 36 ayda sıfır faizle ödeyebiliyor. TL bazında ödeme yapmak isteyenler ise yüzde 25 peşinat verip kalan miktarı 36 ayda sıfır faizle ödeyebiliyor.
 
Kaynak: Emlak Pencerem, 31.05.2014

Vatandaş arsasını üçte bir fiyatına kaptırıyor

Kentsel dönüşüm ve altyapı ofisleri kapatıldı, vatandaş fırsatçıların kucağına düştü. Senin arsanın yerinden yol geçiyor, park görünüyor diye vatandaşı kandıran fırsatçılar arsaları üçte bir fiyatına toplamaya başladı. Ege-Koop Başkanı vatandaşı uyardı, bakanlığı göreve davet etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise, üç ilde bağımsız birim gibi oluşturulan ofislerin kapatıldığını ancak bu birimlerin il müdürlükleri bünyesine alındığını söyledi. Vatandaşın en doğru bilgiyi almak için il müdürlüklerine gitmesi tavsiyesinde bulundular.

Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan, 17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonundan sonra kentsel dönüşüm projesinin sahipsiz kaldığını, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa başta olmak üzere kentsel dönüşüm ve altyapı ofislerinin birer birer kapatıldığını söyledi. Türkiye'nin, olası risklere karşı yaklaşık 30 milyon insanın yaşadığı 6.5 milyon konutu yenilemeyi hedeflediğini anımsatan Aslan, bu ofislerin kapatılmasıyla vatandaşın doğru bilgi alacak, yetkili bir mercii bulmakta zorlandığına dikkat çekti.
Vatandaşın ellerinde evrakları ile ortada kaldığını, muhatap bulamadığını, ne yapacağını bilemediğini anlatan Aslan şöyle konuştu:
"İzmir'de kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar çok yavaş gidiyor. Çünkü kentsel dönüşüm müdürlüğü, 17 Aralık sonrası yaşanan gelişmeler üzerine Ocak ayında kapatıldı. Vatandaş ne yapacağını bilmiyor. Bu boşluktan istifade bazı uyanık şirketler, müteahhitler ortaya çıkıp vatandaşa yalan yanlış bilgiler vererek, ellerindeki arsaları almaya çalışıyor. Biz bakanlığın bu alanda daha aktif, daha organize olmasını beklerken, bu müdürlüklerin kapatılması tam bir kaos yarattı" dedi.

HER GÜN DEPREM OLUYOR, RİSK KAPIDA
Tüm Türkiye'nin olduğu gibi İzmir'in de dönüşüme çok ihtiyacı olduğunu belirten Aslan, son bir haftada art arda deprem yaşandığını, olası bir büyük depremde çok sayıda insanın yaşamını yitireceğine dikkat çekti. İzmir'deki konutların yüzde 60'ının dönüşmesi gerektiğini anlatan Aslan, il müdürlüğüne giden riskli bina tespit rapor sayısının yarı yarıya azalarak, 400'den 200'e düştüğüne dikkat çekti.

FIRSATÇILAR TETİKTE! VATANDAŞIN EVİNİ ZORLA ALMAYA ÇALIŞIYORLAR
İzmir'de Bayraklı, Karabağlar, Buca, Menemen, Karşıyaka'nın kentsel dönüşüm alanı ilan edildiğini ancak proje, plan, risk tespiti yapılmadığı için işlerin durma noktasına geldiğini belirten Aslan, "Vatandaşın kafası çok karışık. Anlaşılan hükümet artık gönülsüz. Fırsatçılar ve rantiyeciler kapıda bekliyorlar. Eğer bu kafa karışıklığı devam ederse korkarım ki kentsel dönüşüm rantsal dönüşüme dönüşecek. Kentsel dönüşüm müdürlüğünün kapatılması vatandaşın doğru ve net bilgi alamamasına neden oluyor. Bazı açıkgöz müteahhitler, şirketler firmalar boşluğu kullanarak vatandaşa yanlış bilgi verip elindeki evini zorla almaya çalışıyorlar. Onları, buradan yol geçiyor, park geçiyor, okul yapılacak, diyerek kandırıp; evini ucuza almaya çalışyorlar. Örneğin 5 katlı konut yapılacak bir arsanın bedelinin en az 150 bin lira olması gereken yerde, 50 bin lira verip gönderiyorlar" dedi.

DEVLETİN SIRTINDAN MÜTEAHHİT KAZANIYOR
Aslan, bazı yerlerde de kentsel dönüşüm adı altında müteahhitlerin 5 katlı binayı yıkıp, yerine 5 katlı bina yaptığını belirterek, otoparkı, yeşil alanı, sosyal donatısı olmadan yapılan bu işlemin kentsel dönüşüm değil; bina yenileme olduğunu söyledi. Müteahhitlerin, bu işi 'kentsel dönüşüm' adı altında yaptıkları için yüzde 18 KDV muafiyeti başta olmak üzere pek çok vergi ve harçtan muaf olarak yaptıklarına dikkat çeken Aslan, "Adamlar devletin sırtından en az yüzde 20 ucuza konut mal ediyorlar. Bu vatandaşın cebine değil, müteahhidin cebine giriyor. Hem haksız rekabet yaratıyorlar hem de devletin üzerinden haksız kazanç elde ediyorlar" diye konuştu.

İZMİR'İN YARISINDA SOSYAL ÇATIŞMA KAPIDA!
Aslan, İzmir'de kentsel dönüşümle birlikte yaşanan bir diğer sorunun 'Hazine arazileri' üzerine konut yapmış vatandaşlar olduğunu söyledi. Sosyal çatışmanın kapıda olduğu uyarısı yapan Aslan, "Adam yıllar önce Hazine arazisi üzerine ev yapmış, her yıl vergisini ödemiş, elektriği, suyu, doğalgazı var. Yani devlet zamanında izin vermiş, göz yummuş. Ama şimdi kentsel dönüşüm nedeniyle bunlara sen burayı terk et; ben sana başka yerden ev vereceğim, deniyor. Adam gitmek istemiyor, yıllardır orada oturuyor, çocuğu orada doğmuş büyümüş, orada okula gitmiş; evlenmiş. İzmir'in hemen hemen yarısı bu durumda. Karabağlar, Buca başta olmak üzere Hazine arsaları üzerine yapılan konut sorunu çözülmez ise her an bir sosyal çatışma sorunu ortaya çıkabilir" dedi.

"VATANDAŞ EN DOĞRU BİLGİ İÇİN İL MÜDÜRLÜĞÜNE GİTSİN"
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise, yasa çıktıktan sonra kentsel dönüşüm talebinin yoğun olduğu İstanbul, İzmir ve Bursa'da ayrı bir kentsel dönüşüm ofisi açıldığını belirterek, "Eski bakan kentsel dönüşüm işinin tek elden, bakanlık üzerinden yürümesi taraftarıydı. Yeni bakan ise belediye kökenli olması ve de Büyükşehir Yasası çıkması dolayısıyla, yetkilerin yerel yönetimlere devredilmesi taraftarı. Dolayısıyla kentlerde çok başlılığın ortadan kaldırılması için üç ilde ayrıca oluşturulan bu birimlerin kapatılması kararı alındı. Ancak bu kentsel dönüşümün sahipsiz kaldığı anlamına gelmez. Bu birimler il müdürlükleri bünyesine katıldı. Dolayısıyla vatandaş bu konuda en doğru bilgiyi almak için il müdürlüklerine başvurmalı" dediler.

Kaynak: Hürriyet, Aysel Alp, 31.05.2014

30 Mayıs 2014 Cuma

İzmir Narova'da konut projesinde fiyatlar 147 bin TL'den başlıyor

İzmir Narova'da fiyatlar 147 bin TL'den başlıyor
Yapıtek güvencesiyle yükselen Narova projesi İzmir - Bornova'da yükseliyor.1100 konuttan meydana gelen proje 9 etaptan oluşacak. Projenin arsa alanı 80 bin metrekare olarak belirlendi. Satışların başladığı Narova'nın ilk etabı 6 katlı 2 bloktan oluşuyor. Narova'da her daire için otopark alanı tahsis ediliyor
Epig Mimarlığın tasarladı Narova projesinde her daire için otopark alanı tahsis ediliyor. Narova projesi : Yapıtek, Çientaş Group ve Caltagırone imzasıyla hayata geçiriliyor.
Her blokta 57 dairenin bulunduğu Narova'da daire teslimleri Aralık 2015 te başlayacak. Narova projesinin sunduğu sosyal imkanlar şu şekilde: 2 adet yüzme havuzu, 2 adet çocuk yüzme havuzu, fitness ve pilates salonu, kapalı kafeterya alanı, kapalı ve açık çocuk oyun alanları, hobi odası, her daire için kapalı otopark ve özel depolama alanı, koşu yürüyüş ve bisiklet parkuru, basketbol, tenis ve futbol sahası sıralanıyor. 
Yapıtek Narova Bornova projesi fiyatları:
1 +1 daireler: 147 - 241 bin TL, 
2 +1 daireler:  227 - 308 bin TL arasındaki fiyatlarla satışlarına devam ediliyor.
Yapıtek Narova Bornova Projesi Konum Bilgileri:
Forum Bornova'ya 2,1 kilometre, Ege Üniversitesi'ne 2,7 kilometre, Yaşar Üniversitesi'ne 2,8 kilometre, metroya 2,8 kilometre, otogara 3,2 kilometre, mesafede yer alıyor.
Narova İletişim Bilgileri; TEL: 232 435 45 32 
 
Kaynak: Emlak Pencerem, 30.05.2014

28 Mayıs 2014 Çarşamba

Yedi yıldızlı otel konforunsunan lüks dairelerin yarısı satıldı

Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme tarafından 50 milyon dolarlık yatırımla inşa edilen Ege Suits projesindeki lüks konutlar, ağustos ayında teslim edilecek. Süit dairelerden oluşan sitede, elektrikli araba şarj ünitesinden oyun salonlarına kadar yedi yıldızlı otellerde bulunan konfor sunuluyor. Fiyatları 800 bin ile 1,5 milyon lira arasında değişen projenin yüzde 50’si inşaat aşamasında satıldı.

İZMİR (CİHAN)- Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme tarafından 50 milyon dolarlık yatırımla inşa edilen Ege Suits projesindeki lüks konutlar, ağustos ayında teslim edilecek. Süit dairelerden oluşan sitede, elektrikli araba şarj ünitesinden oyun salonlarına kadar yedi yıldızlı otellerde bulunan konfor sunuluyor. Fiyatları 800 bin ile 1,5 milyon lira arasında değişen projenin yüzde 50’si inşaat aşamasında satıldı.
İzmir'in Bornova ilçesi Evka-3 semtinde hayata geçirilen 70 konutlu Ege Suits evlerinin örnek dairesi tanıtıldı. İçinde yedi yıldızlı otellerde bile rastlanmayacak elektrikli şarj ünitesi, çeşitli etkinliklerin yapılabileceği birbirinden farklı kulüpler de yer alıyor. Tanıtımda konuşan Kavuklar Gayrimenkul Grup Başkanı Metehan Kavuk, Egelileri tatil dönüşü yepyeni bir yaşam alanıyla karşılayacak olan Ege Suits’in, ağustos ayında teslim edilmeye başlanacağını söyledi. Yaklaşık 10 bin metrekarelik alanda kurulu projenin yüzde 80’inin peyzaj ve rekreasyon alanına sahip olduğunu belirten Kavuk, yedi yıldızlı ayrıcalıkları sözde değil, özde yaşatacaklarını ifade etti. Kavuk, hayalleri gerçekleştiren projede birçok detayın da iç mimar Brigitte Weber tarafından titizlikle çalışıldığını aktardı.

PROJENİN YARISI SATILDI
2012 yılı başlarında yapımına başlanan projenin toplam maliyetinin 50 milyon dolar olduğunu kaydeden Kavuk, “Toplam 70 dairenin şu ana kadar yarısı satıldı. Yıl sonuna kadar da yüzde 80’ini satmayı hedefliyoruz. ‘Sınırlı sayı, sınırsız konfor’ sloganıyla yola çıktığımız için muhafazakar olup seçici davranıyoruz. İnsanlara, huzurlu bir yaşam içinde yedi yıldızlı konforu sağlamak için buna da mecburuz. Konseptin devamı için buna gerek duyuyoruz.” diye konuştu. Konforun ve lüksün doğayla bütünleştiği butik rezidans projesinde konutların 163 ile 320 metrekare arasında değiştiğini aktaran Kavuk, şunları kaydetti: “İzmir’de bir ilk olan üstü açılır ve kapanır yarı olimpik yüzme havuzundan SPA’ya, yaklaşık bin metre yürüyüş parkurundan şömine odasına, tenis kortu ve basket sahasından minikler için düşünülmüş açık kapalı çocuk oyun alanlarıyla yedi yıldızlı hizmetler sunuyor.”

DÖRT TARZDA DEKORASYON
Avusturyalı ünlü yüksek mimar Weber de projenin iç mimarlığını yapmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Weber, 70 rezidanstan oluşan ilk katından dahi deniz görülebilen geniş cam cephesi ve terasıyla ev sahiplerine eşsiz körfez manzarası keyfini yaşattıklarının ifade etti. Ege Suits projesinde yapılan iç dizaynlar da farklılık gösteriyor. Her zevke uygun tarzda konutlar inşa ettiklerini söyleyen Weber, “Zevkleri gözönünde bulundurarak, dört tarzda dekorasyon tasarımı yaptık. Bunlar modern, klasik, minimalist ve avangard olarak misafirlerimizin beğenisine sunuldu.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak: e-haberajansı, 28.05.2014

Yarımada'ya bir darbe daha

Doğa ve turizm cenneti Yarımada'yı balık çiftlikleri, rüzgar enerjisi için kurulacak tribünlerinden sonra şimdi de taşocakları tehdit ediyor

İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler Yarımada’daki taş ocaklarını Meclis gündemine taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde Çeşme’nin önemine değinen Güler, “İzmir’in – Türkiye’nin gözde turizm yeri olan Çeşme, marka değeri ile dünyada aranan yerlerin başında gelmektedir. Yarımada’nın bu cennet köşesi balık çiftlikleri ve rüzgar enerjisi için kurulacak tribünler sonrası şimdi de taş ocaklarının tehdidi altındadır” dedi.
İşletmesine izin verilen taş ocağının, Yarımada’nın su gereksinimini karşılayan Kutlu Aktaş Barajı’nın koruma alanı içerisinde olduğunun altını çizen Güler, “yeni taş ocağı izni ile Çeşme’nin doğal güzelliklerine ve turizm değerine bir darbe daha vurulmaktadır” dedi.

SU KAYNAKLARI VE ZEYTİNALANLARI DA TEHDİT ALTINDA
Taş ocağına ilişkin projenin bir çok eksiklikleri ve soru işaretlerini barındırdığını belirten Güler şöyle dedi: “Reisdere ve Germiyan Mahallesi’nde üçüncüsü açılacak olan taş ocağı maden izni başta yöre insanı olmak üzere kamuoyunda büyük endişelere neden olmuştur. Projede ÇED raporuna gerek görülmemesi, açılacak madenin Kutlu Aktaş Barajı’nın koruma alanı içerisinde bulunması nedeniyle DSİ görüşünün olmaması akla ilk gelen sorular. Yine tozluluğun ölçüm hesaplanmasında Çeşme Meteoroloji İstasyonu yerine söz konusu alana çok daha uzak mesafedeki Selçuk İstasyonu verilerinin kullanılması gibi pek çok konu kamu vicdanında yanıt bekleyen sorulardır. İzin verilen taş ocağının Yarımada’ya içme ve kullanma suyu sağlayan Kutlu Aktaş Barajı’nı tehdit etmesi vahim bir sorun. Çünkü bu yıl yağışsız geçen kış ayları ve kurak geçeceği öngörülen yaz ayları göz önüne alındığında, Yarımada’nın içme ve kullanma suyu kaynaklarını tehdit edecek böyle bir girişimin sonuçları çok daha vahim olacaktır. Ayrıca tesisten gerek patlatma gerekse ocaktan çıkan kalkerin, kırılıp elenmesi, stoklaması,  yüklenmesi ve taşınması sırasında çıkacak tozdan zarar görecek zeytin alanları var.  Konu tüm yönleriyle yöre insanını ve kamu vicdanını rahatsız etmiş, akıllara kuşku düşürmüştür. Konunun, projenin kamu yararı – çıkarı lehinde titiz ve eksiksiz bir şekilde incelenmesi, soruna telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaşanmadan çözüm bulunması zorunludur.”
YANITLANMASI İSTENEN SORULAR
İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde yanıt bekleyen sorular şunlar:
Projesine onay verilen maden ocağının Kutlu Aktaş Barajı koruma alanı içerisinde kaldığı ve bu anlamda içme ve kullanma suyu kaynaklarını tehdit ettiği doğru mudur?
Konuya ilişkin Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün(DSİ) görüşü alınmış mıdır? DSİ’nin raporu varsa ne yöndedir? Yoksa bu bir eksiklik değil midir?
Projede, tesisten gerek patlatma sırasında  gerekse ocaktan çıkan kalkerin kırılıp elenmesi ve taşınması sırasında ortaya çıkacak tozumanın hesaplanmasında; bölgenin hemen yanı başında bulunan Çeşme Meteoroloji İstasyonu yerine çok uzakta bulunan Selçuk İstasyonu verilerinin kullanılmasının nedeni nedir?
Proje onayı verilen tesisin kurulacağı yerin 1. derece yangına hassas bölge olması bağlamında ne gibi tetkik çalışmalar yapılmış buna göre ne gibi önlemler alınmıştır? Bunlar nelerdir?
Kurulması öngörülen tesisin Germiyan ve Reisdere mahallelerinde, mera alanında olduğu doğru mudur?
Eksiklikleri ve kusuru bulanan projeye onay veren, iş ve işlemlerde imzası bulunan yetkililer hakkında ne gibi işlemler yapılacaktır?
Yargıya intikal eden konu sonuçlandırılıncaya kadar yapılan iş ve işlemleri durdurmayı planlıyor musunuz?

27 Mayıs 2014 Salı

İzmir İdeal Yaşam Evlerinde Akıllı Daireler 152 Bin TL den başlıyor

Konumu itibariyle İzmirin en güzel yerinden birinde olan İdeal Yaşam Evlerinde şatışlar hali hazırda devam etmekte.%30 luk bir boşluk söz konusu olan yapıda daire fiyatları 152 Bin TL den başlıyor.
 
Ağustos 2014 te tam teslimi gerçekleşicek olan konumu itibariyle İzmirin en güzel yerinden birinde olan İdeal Yaşam Evlerinde  2 + 1 konutlar için 152 Bin TL ile 164 Bin TL arasında değer biçilirken, 3+1 konutlar için ise 179Bbin TL ile 226 Bin TL arasında değişen fiyatlarla satışa devam edilmekte.
Ek olarak dairelerin akıllı ev ve otomasyon sistemleriyle donatıldığını hatırlatmaktada fayda var.
Türksal İnşaat tarafından Çiğli’de hayata geçirilen projede Kira getirisinin 3+1 daireler için 800-900 TL arasında olacagı tahmin ediliyor.
Türksal İnşaat tarafından Çiğli Harmandalı'da hayata geçirilen İdeal Yaşam Evleri projesi şehir merkezine yakın olması itibariyle bir çok alıcının dikkatini çeken projelerin basında yer alıyor ve buna rağmen sağladığı  şehrin tüm karmaşa ve stresinden uzak ideal bir yaşam sunması projenin tutulmasındaki en büyük etkenlerden. 72 daireden oluşan yapı 5 blok şeklindeki dizaynıyla ilgi çekiyor.Bünyesinde yüzme havuzu, kamelya, güvenliği,fitness salonuna kadar bir çok özellik bir arada yer alıyor.
En düşük-en yüksek konut fiyatnını 152 Bin TL den başlayıp 229 Bin TL ye kadar çıktığı izmir İdeal yaşam konutlarında Ödeme seçenekleride gayet makul.Konut kredisine uygun olan İdeal Yaşam Evlerinde 120 ay yüzde 0.69 faizle vade fırsatı sunuluyor.
Türksal İnşaat tarafından hayata geçirilen İdeal Yaşam Evleri İletişim ve Adres bilgileri:
Adres : Balatçık Mah. 8909 Sokak No:38 PK 35620 Çiğli / İzmir 
TEL: 0232 329 22 23
Kaynak: Emlak Pencerem, 27.05.2014

Konutta duran talep 1 milyon arz fazlasına yol açtı

UZMANLAR konut sektöründe yaşanan talep daralmasının etkisiyle Türkiye genelinde 1 milyonun üzerinde stok oluştuğuna dikkat çekiyor. Yüksek faiz ve  iş garantisi konusundaki tereddütlerin alt-orta gelir grubunda konut talebini ötelediğine işaret eden  uzmanlar, kurlardaki daralmayla yükselen yabancı talebinin sektöre nefes aldırdığını vurguluyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yüksek seyreden faizlerle birlikte, konut kredisine dayalı satışların toplam satışlar içinde önceki yıl yüzde 42 olan payı geçen yıl yüzde 33'e  düştü. inşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, konut satışlanndaki  düşüşün beklenen gelişme olduğunu ifade ederek, "İstanbul başta olmak üzere Türkiye  genelinde konut fazlası oluştu. İhtiyaç odaklı konut yerine arz ve talep dengesi açısından bir problem  yarattı. Arz fazla oldu ve bunu azaltacak bir talep oluşmadı" dedi.

2010 SONRASINDA BİR HAREKETLENME  GÖRÜLDÜ

Gökçe, 2008 yılına kadar insanlar 2. ve 3. konut taleplerinin olduğunu ancak  yüksek faiz nedeniyle yatırımlarını banka faizinde tuttuklarına işaret etti. Bu tablonun 2003 sonrası dönemde dövizdeki hareketlenmeler ve faizlerdeki düşüşler ile tekrar hareketlendiğini belirterek, "2008  krizinden etkilenen konut sektörü 2010 sonrasında yeniden harekedendi.

Kredi faizlerinde bir artış olmamakla  birlikte tüketiciler ihtiyaçlan olan konudan almaktan uzak kaldılar. 2010'dan sonra bir takım  güvenceler ve faizlerin düşmesi tekrar orta sınıf taleplerinde hareketlenmeler sağladı. Daha çok orta ve  üst gelir gruplarına üretilen konutlar talep gördü" diye konuştu.

UZUNCA BİR SÜREDİR ARZ  FAZLASI VARDI

Cemal Gökçe, 2013 yılı ile fazla üretilen konutlara yönelik olarak talep durduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Talep durunca, 300-400 bini İstanbul'da olmak üzere  toplam 1 milyonun üzerinde arz fazlası oluştu. Kredi faizlerinin yüksek olması, orta ve alt gelir gruplarına yönelik konut üretilmemesi, çalışan kesimin de iş güvencelerini görememesi nedeni üe talepler durdu. Orta ve alt gelir grubu durunca ciddi bir fazlalık ortaya çıktı. Duraksamada kredi faizlerinin de etkisi var, ama, faiz etkisi kısa bir süre önce ortaya çıktı. Gerçekte konutta arz fazlası daha önce ortaya çıkmıştı. Uzun süredir talepte ciddi bir durağanlık vardı. "

"SATIŞLAR! ARTIRMAK İÇİN TANITIMI KAMPANYALARI SERTLEŞİYOR"

Nisan ve Mayıs aylarında konut satışlarının beklenenin altında kaldığını ancak borsadaki yükselişin sektöre olumlu yansıyacağına ve sauşlan artıracağına dikkat çeken Dumankaya, "Satışlarda mutlaka hızlı yükseliş olur. Rekabetin artması ile yeni yeni kampanyalar oluyor.

Satışları artırmak için yürütülen tanıtım kampanyaları sertleşiyor. Yüzde 1 ve yüzde 18 satışları yü sonuna kadar bitecek. Tüketici herkesle aynı andan refleks gösteriyor. Markalı konut olarak biz satışların kötü olduğunu daha geç hissettik. Konut kredi faiz oranlarının düşmesi beklentisi var" diye konuştu.

"MAYIS AYINDA DA SATIŞLAR SÖNÜK KALABİLİR"
Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay da, konutun yanı sıra Nisan ayında beyaz eşya satışlarının da kötü geçtiğini, seçimden sonrasında her iki sektörde de beklenen açılmanın olmadığını belirterek, "Konut sektörü yüzde 60-70 oranında Emlak GYO'nun elinde. İnşaat şirketleri yeni proje
tanıtımları için seçim sonrasını beklediler. Ancak Mayıs ayında da satışlar sönük kalabilir" dedi.

"SICAK PARA AKIMI SÜRDÜKÇE BİRŞEY OLMAZ"
Kredi faizlerinin Merkez Bankası'nın geçen haftaki indirim kararıyla yüzde l'in altına gelmeye başladığını ve bunun piyasayı canlandıracağını belirten Uskuay, "Arza talep gelecek; inşaat sektöründe, arz olmadan talep olmaz. Yeni arzlar gelecek, yeni projeye çıkacaktır.  Kurdaki yükselme konut satışlarını bıçak gibi kesti . Son satılanların içine baktığımızda saüşlar sadece yabancı kanalına yaradı. Satışların çoğu peşin satıldı. Toparlanmayla birlikte canlanan bir talep gözleyeceğiz. Piyasayı canlandıracaktır. Türkiye'ye ciddi anlamda sıcak para akımı var. Bu olduğu sürece bir şey olmaz. Cumhurbaşkanlığı seçimleri istikrarsız bir ortam yaratmaz" diye konuştu. (DHA)

Kaynak: REIDIN, 27.05.2014

25 Mayıs 2014 Pazar

Türkiye'de yeni konut fiyatları yüzde 13,80 arttı

İSTANBUL (AA) - Reidin ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) Yeni Konut Fiyat Endeksi raporuna göre, Türkiye genelinde yeni konut fiyatları yüzde 13,80 arttı.
"Mortgage Uzmanı Garanti", Reidin.com ve GYODER iş birliğiyle hazırlanan emlak endekslerinin 2014 Nisan ayı raporu yayımlandı.
İkinci el ve yeni konutlara yönelik çalışma, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’de gerçekleştirildi. "Reidin-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi" raporuna göre, yeni konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,03, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 13,80 yükseldi.
"Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi"nde ise bir önceki aya göre yüzde 1,40, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,94 artış oldu. Bir önceki senenin aynı ayına göre, yıllık satılık fiyatlarındaki değişimlere bakıldığında, yüzde 21,63 ile en yüksek artış İstanbul ilinde, yüzde 6,47 ile en düşük artış ise Antalya’da gerçekleşti.
Bir önceki aya göre bakıldığında İstanbul, metrekare başına yüzde 1,88 değer artışıyla, Nisan 2014’te konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Aynı dönemde metrekare başına konut satış fiyatları, Adana’da yüzde 1,29, Ankara’da yüzde 1,02, Kocaeli’nde yüzde 0,68, İzmir’de yüzde 0,65, Bursa’da yüzde 0,46 ve Antalya’da yüzde 0,38 arttı. Nisan ayında metrekare başına konut kiralarının en fazla yükseldiği il ise yüzde 1,97 artışla Bursa oldu. Aynı dönemde konut kira değerleri Ankara’da yüzde 1,66, İstanbul’da yüzde 1,52, Adana’da yüzde 1,42, İzmir’de yüzde 1,19, Kocaeli’nde yüzde 1,18 ve Antalya’da yüzde 0,98 arttı.
Geçen ay yeni konut satış fiyatları bir önceki aya göre, 1+1 dairelerde yüzde 0,75, 2+1 dairelerde yüzde 1,61, 3+1 dairelerde yüzde 1,03, 4+1 dairelerde yüzde 0,81 arttı. Nisan ayında endeks bir önceki aya göre 51-75 metrekare konutlarda yüzde 0,56, 76-100 metrekare konutlarda yüzde 0,83, 101-125 metrekare konutlarda yüzde 1,54, 126-150 metrekare konutlarda yüzde 0,96, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0,88 artış gösterdi.
REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2014 yılı Nisan ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Aziz Torun, Endeksin Nisan ayında yüzde 1,03’lük bir artış ile son altı aylık dönemde gösterdiği ılımlı yatay seyrine devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Endeks sonuçlarını reel olarak incelediğimizde, söz konusu artış oranının, yüzde 1,34 olarak gerçekleşen TÜFE’nin altında kaldığı ve endeksin reel anlamda düştüğü görülmektedir. Bu durum, aslında enflasyondan kaynaklanan inşaat maliyetlerindeki artışın henüz fiyatlara yansımadığını da göstermektedir. Diğer taraftan, Nisan ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 34’ü bitmiş konut stoklarından oluştuğu ve en çok fiyat artışının ise (2+1) konut tipinde gerçekleştiği görülmüştür."

Kaynak: Anadolu Ajansı, 23.05.2014

24 Mayıs 2014 Cumartesi

İzmir 'Yaşam Sonu Destek Evi Projesi'Nin Pilot Kenti Olacak

İzmir'in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün başlatacağı Yaşam Sonu Destek Evi Projesi'nde pilot kent olacağı bildirildi.

Yaşam Sonu Destek Evi Projesi koordinatörlerinden Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, yaptığı açıklamada, İzmir'in Avrupa ve ABD'de tıbbi tedaviye artık yanıt vermeyen, yaşamının son döneminde bulunan veya ilerlemiş kronik hastalığa sahip hastaların yaşamının son dönemlerini ev ortamında geçirebileceği ortam anlamına gelen "Yaşam Destek Evi Projesi"nin (Hospis) pilot kenti olacağını belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının projeyle çok ilgili olduğunu bildiren Prof. Dr. Akbulut, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"İlk Narlıdere Huzurevi ile başlayacağız. Bunun dışında yeni hazırlanan, yeni yapılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın huzurevleri var İzmir'de. Onlar da bu bakış açısıyla düzenlenecek. Bazı bölüm ve üniteler düzenlenecek. Yeni yapılan modellerde de ayrıca çalışılacak. İzmir öncülük etmiş olacak. İzmir bu anlamda öncülük eden bir kent. Yaşam Destek Evi bir yaşlı ya da ölüm evi değil. İnsanın yaşamının çeşitli dönemlerini mutlu, yaşamak istediği ve onurlu şekilde sürdüreceği bir sistem bu. Bu ev olabilir. Ama ev olamıyorsa ailesinin rahatça girip çıkabileceği, çünkü bu çok ciddi bir sorun, rahatça ziyaret edebileceği, hatta belki onunla kalabileceği, inançlıysa, inançlıysa ona uygun telkinlerin olduğu, inançsızsa yine ona uygun modellerin olduğu, insanın kendini rahatlatabileceği bir ortamın olduğu evler olmalı."
Prof. Dr. Akbulut, Narlıdere Huzurevi'nde ve huzurevleri ile hastanelerde oluşturulacak ilk birimlerdeki sonuçların da bir yıl içinde gözlemlenip rapor haline getirileceğini ve buna göre projenin ülke geneline yaygınlaştırılacağını belirterek, "Destek evi artık tedavisi mümkün olmayan kanser, ileri derecede Alzheimer, demans, beyin sendromları gibi yaşamın sonuna yaklaşmış hastaların onurlu ölüm için bir ortam sağlayan bir evdir. Dünyada yaygın olarak var. ABD'de 5 binin üzerinde destek evi var. İzmir'de öncülük ettiğimiz bir Palyatif Bakım Projesi var. Sağlık Müdürlüğü çatısı altında organize olmuş bir proje bu" dedi.

Kaynak: Beyaz Gazete, 24.05.2014

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Tramvay’ın önü açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak ve Karşıyaka tramvayları ihalesine İspanya-Polonya ortak konsorsiyumu tarafından yapılan itirazı KİK reddetti. Büyükşehir, ihaleyi kazanan firmaya sözleşme daveti yapacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak ve Karşıyaka tramvayları ihalesine İspanya-Polonya ortak konsorsiyumu tarafından yapılan itirazı KİK reddetti. Büyükşehir, ihaleyi kazanan firmaya sözleşme daveti yapacak.
Elektronik Haber Ajansı (e-ha) muhabirinin edindiği bilgiye göre, Kent içi trafiğe nefes aldırmak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan tramvay projelerinin önü açıldı. Konak ve Karşıyaka tramvaylarının yapım ihalesine yapılan itiraz KİK (Kamu İhale Kurumu) tarafından reddedildi. Karar üzerine hemen harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihale prosedürünü tamamlamak için birinci avantajlı firma olan Gülermak Ağır San. İnş. Ve Taah. A.Ş’yi sözleşmeye davet edecek.
Konak- Karşıyaka Tramvayları
İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz Şubat ayında, metro sistemini tamamlayıcı nitelikte hayata geçirilecek 12.6 kilometre uzunluğunda 19 duraklı Konak Tramvayı ile 9.7 kilometre uzunluğundaki 15 duraklı Karşıyaka Tramvay hattının yapımı ile bu iki hatta çalışacak toplam 38 araç ve yedek parçalarının temini için ihale gerçekleştirmiş ancak tramvay yapım ihalesine ilişkin komisyon kararının firmalara tebliğ edilmesinin ardından, Comsa Sau & Pojazdy Sznynowe Pesa Bydgoszcz Spolka Akcyjna konsorsiyumu tarafından son gün yapılan itiraz ile ihale KİK’e taşınmıştı.
Dut ağaçları korundu
Fahrettin Altay Meydanı’ndaki pazaryeri yanından başlayacak Konak Tramvayı hattının, pik saatlerde 3’er dakika, diğer zaman dilimi içinde ise 4-5 dakika aralıklarla çalışması planlanıyor.
Vergi Dairesi’nin bulunduğu Şehit Binbaşı Ali Resmi Tufan Caddesi’ni takiben sahile çıkacak hat, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nın konutların bulunduğu taraftan ve yola hiçbir müdahale olmadan, 3 gidiş ve 3 geliş olarak karayolu trafiğine paralel ilerleyecek.
Konak’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Konak Pier’in önündeki yaya köprüsünün altından geçerek Gazi Bulvarı’na kadar yolun kenarından ilerleyecek tramvay hattı, Şehit Fethi Bey Caddesi’ne girecek ve buradan itibaren güzergahı karayolu trafiğiyle ortak kullanacak. Cumhuriyet Meydanı’nı takip eden hat, Şehit Nevres Bulvarı ve oradan Şair Eşref Bulvarı’na ilerleyecek. Tramvay hattı burada gidiş ve geliş olmak üzere ikiye ayrılacak. Vahap Özaltay Meydanı’na kadar bu şekilde devam edecek olan hat, Alsancak Garı yakınında tekrar birleşecek. Gar’ı takiben Şehitler Caddesi’ne ilerleyen tramvay hattı, İzmir Metrosu’nun Halkapınar Depo Alanı’nda son bulacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Şair Eşref Bulvarı orta refüjdeki dut ağaçlarının korunması amacıyla projede bir değişikliğe gitmişti.
Karşıyaka tramvayı
Alaybey-Karşıyaka-Mavişehir arasındaki 9.7 kilometrelik güzergah üzerinde 15 durak ve 17 araçlı olarak planlanan tramvay hattı ise gidiş-geliş şeklinde çift hat olarak çalışacak. Karşıyaka tramvayı, Alaybey’den başlayıp sahil tarafından Bostanlı İskelesi’ne, oradan da İsmail Sivri Sokak, Şehit Cengiz Topel Caddesi, Selçuk Yaşar Sokak ve Cahar Dudayev Bulvarı’nı takip ederek İzban Çiğli Depo tesisleri yanında Mavişehir Banliyö İstasyonu’na gelecek. Proje kapsamında Karşıyaka iskelesi ile çarşıyı birbirine bağlayacak bir üst veya alt geçit planlanıyor. Tramvay hattı, İZBAN, vapur ve otobüslere aktarma sağlayacak.

Kaynak: (e-ha) Zeynep Ortakavak, 24.05.2014

21 Mayıs 2014 Çarşamba

İzmir Kordon'da Yüzlerce Ölü Balık

Birinci Kordon'da kıyıya, çöp ve yosunlarla birlikte yüzlerce gümüş balığı ölüsü vurdu. Birinci Kordon sahiline çöp ve yosunlarla vuran yüzlerce ölü gümüş balığı görenleri şaşırttı.
Büyükşehir Belediyesi Çevre İl Müdürlüğü'ne bağlı teknedeki görevliler, denizdeki ölü balıklar ile çöp ve yosunları temizlemek için yoğun çaba harcadı. Balıkların neden öldüğü henüz tespit edilemedi. Çevrede balık tutan vatandaşlar, ölü balıkları dalgaların çöplerle birlikte kıyıya sürüklediğini dile getirdi.

BÜYÜKŞEHİRDEN SU KALİTESİ AÇIKLAMASI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, körfezdeki su kalitesinin 'Avrupa Yüzme Suyu Standartları Yönetmeliği' sınır değerlerinin çok altında yer aldığını ve balık ölümlerine yol açacak bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi. Alsancak İskelesi civarında görülen ölü küçük gümüş balıklarıyla ilgili bir açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, İzmir Körfezi'ndeki değişimlerin alınan numunelerle sürekli kontrol altında tutulup izlendiğini hatırlatarak şu bilgiyi verdi:
"11 noktadan aldığımız numunelerden yaptığımız tahlillere göre, Körfez'deki su kalitesini belirlemek için kullanılan askıda katı madde, koli basili ve fekal koliform verilerinde herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Aksine körfez suyumuzdaki değerlerin, Avrupa Yüzme Suyu Standartları sınır değerlerinin çok altında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Alsancak bölgesinde görülen aynı tür ve aynı boydaki küçük balıkların ölüm nedenleri ve oraya nasıl geldikleri konusundaki araştırma sonuçlandığında kamuoyu bilgilendirilecektir."
BÜYÜKŞEHİRDEN SU KALİTESİ AÇIKLAMASI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, körfezdeki su kalitesinin 'Avrupa Yüzme Suyu Standartları Yönetmeliği' sınır değerlerinin çok altında yer aldığını ve balık ölümlerine yol açacak bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi. Alsancak İskelesi civarında görülen ölü küçük gümüş balıklarıyla ilgili bir açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, İzmir Körfezi'ndeki değişimlerin alınan numunelerle sürekli kontrol altında tutulup izlendiğini hatırlatarak şu bilgiyi verdi:
"11 noktadan aldığımız numunelerden yaptığımız tahlillere göre, Körfez'deki su kalitesini belirlemek için kullanılan askıda katı madde, koli basili ve fekal koliform verilerinde herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Aksine körfez suyumuzdaki değerlerin, Avrupa Yüzme Suyu Standartları sınır değerlerinin çok altında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Alsancak bölgesinde görülen aynı tür ve aynı boydaki küçük balıkların ölüm nedenleri ve oraya nasıl geldikleri konusundaki araştırma sonuçlandığında kamuoyu bilgilendirilecektir."


Kaynak: Haber Egeli, 21.05.2014

20 Mayıs 2014 Salı

Konutta Milat..

28 Mayıs'ta yürürlüğe girecek yeni yasa ile ev hayali kuran vatandaşların mağdur olmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Yasada konut satışıyla ilgili sektörde milat olarak kabul edilecek önemli değişiklikler var. Yeni yasa, konut satışlarında önemli değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 28 Kasım’da Resmi Gazete’te yayınlanan kanunun ev satışında alıcıya yeni haklar sağlıyor.

Ruhsat yoksa satış yok..

Ön ödemeli konut satış sözleşmesi imzalanmadan önce bakanlıkça belirlenen hususları içeren ön bilgilendirme formunun verilmesi zorunlu olacak. Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamayacak. Ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunlu olacak. Satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemeyecek.

Ev alan 14 gün içinde cayabilecek..

Vatandaş, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip olacak. Eğer konut için kredi kullanılmışsa, banka cayma hakkı süresi içinde tüketiciden faiz, komisyon, yasal yükümlülük ve benzeri isimler altında hiçbir masraf talep edemeyecek. Ayrıca vatandaşın teslim tarihine kadar herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı da olacak. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı; vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin %2'sine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilecek.

İnşaat yapılmazsa…

Satıcı, yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel talep edemeyecek. Tüketicinin ön ödemeleri yapamayacak duruma düşmesi ya da yeni bir taksitlendirme önerisinin satıcı tarafından kabul edilmemesi yüzünden sözleşmeden dönülmesi hallerinde tüketiciden herhangi bir ücret istenemeyecek. Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 90 gün içinde tüketiciye geri verilecek.

Bina tamamlama sigortası geliyor..

Projedeki ko­nut ade­di ya da pro­je­nin top­lam be­de­li kri­te­ri­ne gö­re be­lir­le­ne­cek bü­yük­lü­ğün üze­rin­de­ki pro­je­ler için si­gor­ta sis­te­mi ge­li­yor. Böy­le­ce mü­te­ah­hit pro­je­yi ta­mam­la­ya­maz­sa si­gor­ta dev­re­ye gi­re­cek ve bi­na­nın in­şa­atı bi­ti­ri­le­cek. Ön öde­me­li ko­nut sa­tı­şı­na baş­la­ma­dan pro­je sa­hi­bi ön­ce kap­sa­mı ve ko­şul­la­rı Ha­zi­ne ta­ra­fın­dan be­lir­le­nen bi­na ta­mam­la­ma si­gor­ta­sı yap­tı­rı­la­cak. Bi­na ta­mam­la­ma si­gor­ta­sı kap­sa­mın­da sağ­la­nan taz­mi­nat, te­mi­nat ve ben­ze­ri gü­ven­ce­ler if­las ve­ya tas­fi­ye ma­sa­sı­na da­hil edi­le­me­ye­cek, üzer­le­ri­ne ih­ti­ya­ti ted­bir ve ih­ti­ya­ti ha­ciz ko­nu­la­ma­ya­cak.
 
Kaynak: Sozcu.com.tr, 20.05.2014
Kaynak: EviminFiyatı, 20.05.2014

19 Mayıs 2014 Pazartesi

TOKİ 180 gayrimenkul için müzayede yapacak

Aralarında Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Malatya, Gaziantep ve Diyarbakır gibi büyükşehirlerin de bulunduğu 33 ilde 144’ü iş yeri 36’sı konut olmak üzere 180 taşınmazı satışa çıkarıyor.
 
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ), açık arttırma yöntemi ile satışını yapacağı taşınmazlar 240 aya varan vadelerle alıcıya sunulacak. 29 Mayıs 2014’de düzenlenecek açık arttırmada İstanbul Bahçeşehir Projesi’nde yer alan 254 metrekare büyüklüğündeki iş yeri yüzde 10 peşin 120 ay vade ile Tuzla’da bulunan 3+1 niteliğinde 111 metrekare büyüklüğündeki konut da 181 bin liradan satılacak. Başakşehir Kayabaşı 21. Bölgede yer alan 43 metrekare işyeri de alıcıya sunulacak.
BAŞKENT’TE YATIRIMCIYA YENİ FIRSAT
Ankara Yenimahalle’deki Turkuaz Vadisi’nde bulunan 3 konut 8 işyeri açık arttırma ile satışa sunulacak taşınmazlar arasında yer alıyor. 94 metrekare 2+1 niteliğinde ve 135 metrekare 3+1 niteliğindeki konutların fiyatları 142 bin liradan başlıyor.
Başkent’in cazibe merkezi haline gelen Kuzey Ankara Kentsel Yenileme Projesi ile Protokol Yolu Projesi’nin de aralarında bulunduğu iş yerlerinin fiyatları 20 bin lira ile 239 bin lira arasında değişiyor. Bursa Osmangazi Doğanbey konutlarında 202 ile 207 metrekare arasında bulunan 3+1 niteliğinde 20 konut açık arttırma ile satılacak. Bu konutların fiyatları 158 bin lira ile 175 bin lira arasında.
Bursa’nın Gürsu, Kestel, Nilüfer ve Orhangazi ilçelerindeki 13 iş yeri de satışa sunulacak. Büyüklükleri 35+10 ile 284 metrekare arasındaki işyerlerinin fiyatları 41 bin 500 lira ile 200 bin lira arasında fiyatlarla alıcı bekliyor.
Trabzon’da 16 ile 654+105 metrekare arasındaki 20 iş yeri, 49 bin lira ile 1 milyon 570 bin 500 lira arasında değişen fiyatlarla satılacak. Zağnos Vadisi’nde de 2+1 niteliğinde 153 metrekare konut 116 bin liradan satışa sunulacak.
240 AYA VARAN VADELERLE İŞYERİ
Bursa Nilüfer Kayapa, Çorum, Gaziantep Islahiye Değirmencik, Giresun Alucra, Kahramanmaraş Afşin-Türkoğlu, Malatya Beydağı, Tokat Dedeli, Trabzon Bahçecik 2. etap, Trabzon Zağnos Vadisi, Yozgat Boğazlıyan, Yozgat merkez 2. bölge projelerinde yer alan işyerlerinin satışları yüzde 10 peşin 240 ay vade ile gerçekleşecek.
Adana Kozan, Adana Seyhan Şambayadı, Adana Yüreğir DSİ-Yüreğir Akkuyu 2.etap, adıyaman, Ankara Güdül-Kuzey Kent Girişi 4. ve 11. Etap-Pursaklar Karacaören-Sincan Yenikent-Şereflikoçhisar, Balıkesir Bandırma Kayacık, Balıkesir Sındırgı Çavdaroğlu, Bitlis Beşminare, Burdur Bucak, Bursa Gürsu-Kestel-Orhangazi 3. etap, Çankırı Çerkeş, Diyarbakır Bismil-Silvan 2. etap, Erzincan Üzümlü, Gaziantep Islahiye Türkbahçe-Beylerbeyi, Hatay Dörtyol, Iğdır Tuzluca, İstanbul Küçükçekmece Kayabaşı 21. bölge, İzmir Torbalı, Kırıkkale Balışeyh, Kırşehir, Kocaeli Bekirpaşa-Mutlukent-Yahyakaptan, Mersin Silifke Taşucu, Osmaniye Yaveriye, Samsun Havza 2. etap, Sivas Çayboyu-Suşehri, Şanlıurfa Birecik-Akabe 6. etap, Trabzon Yomra ve Zonguldak Ereğli projelerinde yer alan işyerleri yüzde 15 peşin 120 ay, konut projeleri yüzde 25 peşin 120 ay vade seçenekleri vadeli olarak satılacak.
Müzayedeye katılmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin müzayededen önce banka hesabına veya toplantı günü salonlarda kurulacak veznelere katılım teminatı olarak talip oldukları taşınmazların her biri için ayrı ayrı ödeme yapacak.
Muhammen bedeli 20 bin liraya kadar olan taşınmazlar için 2 bin lira, muhammen bedeli 100 bin liraya kadar olanlar için 5 bin lira, muhammen bedeli 200 bin liraya kadar olanlar için 10 bin lira, muhammen bedeli 200 bin liranın üstünde olan taşınmazlar için 50 bin lira katılım teminatı alınacak.
Bütün taşınmazlar açık artırmaya vadeli muhammen bedellerle çıkacak, bankada yapılacak sözleşme imzalama aşamasında, dileyen katılımcılar peşin ödeme talebinde bulunabilecek. Bu durumda, taşınmazlar için peşin ödeme indirimi yapılmayacak.
Müzayede İstanbul Şişli’de bulunan Turyap Müzayede Salonu’nda 29 Mayıs 2014  saat 14:00'da yapılacak. TOKİ’nin Ankara bilkent’teki merkez binasından müzayedeye canlı bağlantı yoluyla teklifler alınabilecek.
Ayrıntılı bilgiye www.toki.gov.tr ve www.turyap.com.tr internet adreslerinden ulaşılabilecek.

Kaynak: Döviz Gazetesi, 19.05.2014

18 Mayıs 2014 Pazar

İzmir'de Yeraltına “vagon Otoparkı”

İzmir Büyükşehir Belediyesi, büyüyen metro sistemi ve genişleyen araç filosu için Halkapınar’da yer altı depolama tesisleri kuracak. Toplam 6 hattan oluşacak park alanında 110 vagon park edilebilecek. Tesislerin içine, araçların hareketli olarak yıkanmasını sağlayacak “otomatik tren yıkama sistemi” de kurulacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, proje çalışmalarını sürdürdüğü Evka 3 - Bornova Merkez ve Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu hatları ile daha da genişleyecek olan metro sistemine bir yandan araç temini yaparken diğer yandan da bu araçların depolama ve bakımları için yeni tesis kurma çalışmaları yürütüyor. Bu kapsamda 5’er vagonlu 2 adet tren setinin imalatları Çin’de sürüyor. Bunlara ilave olarak genişleyen metro ağında kullanılacak 85 vagonlu 17 adet tren setinin alınması için çalışma gerçekleştiriliyor.

Sunduğu hızlı, güvenilir ve konforlu yolculuk hizmeti ile İzmirlilerin vazgeçilmez toplu taşım aracı olan İzmir Metrosu’nda genişleyen filonun bakım ve depolanması için Halkapınar’da 110 vagon kapasiteli yer altı tesisleri kuruluyor. Tesisler, Atatürk Stadı önü ile Şehitler Caddesi’nden başlayıp Osman Ünlü Kavşağı ve Halkapınar metro depo alanına uzanan bölgede oluşturulacak. Bu kapsamda, söz konusu bölgede jeolojik etüt için sondaj çalışmaları ile uygulama proje çalışmaları sürdürülüyor.

TESİSTE NELER OLACAK?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin inşa edeceği ve toplam 6 hattan oluşacak park alanında 110 vagon depo edilebilecek. Yeraltı araç depolama tesisinde ortamı havalandırmak ve herhangi bir yangın anında oluşan dumanı tahliye etmek için jet fanlı bir havalandırma sistemi oluşturulacak. Periyodik bakımın yapılacağı yükseltilmiş hatların bulunduğu bölüme araç ve parça bakımı yapmak üzere basınçlı hava sistemi kurulacak. Tesisin içinde araçların hareketli olarak yıkanmasını sağlayacak otomatik tren yıkama sistemi yapılacak. Periyodik bakım ünitesinde raylar üzerinde araçların çatılarına paralel olarak hareket edebilen seyyar çatı çalışma platformu oluşturulacak. Ulusal yangın yönetmeliklerine uygun olarak bina içi sulu yangın söndürme sistemi (dolap sistemi), sprinkler sistemi ve itfaiye dolum ağzı yapılacak.

Ayrıca yeraltı araç depolama tesisinde trenlerin konumunu belirleyen sinyalizasyon sistemi ile trenlerin enerjisini sağlayan 3. ray sistemi de tesis edilecek.

Kaynak: Haber Yurdum, 18.05.2014


İzmir Bayraklı diyene proje proje kıyaslama

İzmir Bayraklı, yeni imar planları ve kentsel dönüşüm ile hızlı bir gelişim gösteriyor. Karma kullanımlı projelerin hız kazandığı bölgeye, İstanbullu firmalar da yöneliyor.

İzmir’in Bayraklı İlçesi son yıllarda yeni imar planları ve kentsel dönüşüm projeleri ile hızlı bir gelişim ve değişim gösteriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Alsancak Limanı ile Karşıyaka-Turan arasında kalan 550 hektarlık bölümü kapsayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar planlarının onaylanması ile birlikte ilçede, özellikle Salhane olarak bilinen bölge son yıllarda cazibe merkezi haline geldi. Eva Gayrimenkul Değerleme’nin araştırmasına göre, imar planlarının onaylanması, bölgedeki imajın değişmesine, gayrimenkul yatırımlarının artmasına, genel olarak İstanbul’da faaliyet gösteren büyük inşaat firmalarının yatırımlarının bölgeye yönelmesine neden oldu. Bölgede birden fazla kullanım fonksiyonunu birlikte içinde barındıran, karma projeler yoğunluk kazanmaya başladı. Uygulanan karma projelerde, imar planlarında belirtilen yapılaşma koşulları ile birlikte yapılan çok katlı yapılar, zemin katlarda ticaret alanı ve AVM, üst katlarda ofis, rezidans ve otel kullanımları bulunuyor. Yatırımların bölgede hız kazanmasıyla ile birlikte kentin ve bölgenin silueti değişmeye, prestij bölgesi olmaya başlıyor.

İstanbul firmaları

Bayraklı Salhane bölgesinde ilk olarak Sun Plaza ve Sunucu Plaza olarak bilinen ticaret+ofis kullanımını birlikte barındıran projeler hayata geçti. Bu projeleri, tamamlanan ve tamamlanmak üzere olan Altınyol sahil bölgesinde yer alan Megapol Tower, Ankara Asfaltı üzerinde yer alan Bayraklı Tower ve Manas Bulvarı üzerinde yer alan eski tekel depolarının olduğu arazide yer alan Folkart Tower izledi. Son dönemde ise İş GYO’nun yatırımı ile Ege Perla, Miray İnşaat’ın yatırımı ile Mistral İzmir projelerinin inşasına başladı. Kılıçoğlu İnşaat ise Bayraklı City of Sunset projesini planlıyor. Ayrıca bölgede son dönemli İstanbul kökenli firmaların da farklı projeleri hayata geçirmek için çalıştığı biliniyor. Sur Yapı, Rönesans ve Tekfen ortaklığının da bölgede projeleri olacak.

İnşaat devam ediyor

İŞ GYO’nun geliştirdiği Ege Perla, 18 bin 392 metrekarelik alanda rezidans, ofis ve mağazalardan oluşuyor. Karma proje Ege Perla’da, biri 29 katlı diğeri 46 olarak tasarlanan 2 adet blok yer alıyor. Proje bünyesinde yarı açık alışveriş merkezi, 111 adet rezidans daire ve 65 adet home-ofis tasarlandı. 2015 yılı içerisinde tamamlanması planlanan projede inşaat çalışmaları devam ediyor. Projenin yüzde 68’lik bölümü satıldı. Satılan ünitelerden, A Kulede yer alan 2+1 Plus daire tipleri tükendi. B Kulede ise E ve C ofisleri tükendi.

Ege Perla’da yer alacak AVM’nin marka karması için de çalışmalar başladı. Kompleks tamamlandığında; konut, ofis ve alışveriş merkeziyle aynı anda yaklaşık 2 bin 500 kişiyi ağırlayabilecek.
 
Kaynak: Gazete Vatan,

İzmir Kuş Cenneti'nin yanındaki arazinin satışı durduruldu

İzmir Kuş Cenneti'nin yanı başındaki 1. derece SİT kapsamındaki TTA Gayrimenkul AŞ'ye ait Çamaltı Tuzlası arazilerinin satışı iptal edildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından satışa çıkarılan ve geçtiğimiz günlerde ihaleye katılan iki teklif sahibinin, açık artırma kısmında ihaleden çekildikleri bildirildi. Çamaltı Tuzlası'nı işleten Beşiktaş Eski Yöneticisi Nevzat Demir ve iş adamı İbrahim Bağış'ın, kamuoyunda satışa yönelik tepki oluşması üzerine alımdan vazgeçtikleri ifade ediliyor. 200 dönüm büyüklüğünde 7 parselden oluşan arazinin, Homa Dalya'nında bulunması doğa severleri ayağa kaldırmıştı. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıyarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun bu satışı açıklamalarını istemişti.
 Kaynak: Zaman, 18.05.2014

TOKİ'den yatırımcıya yeni fırsat

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, aralarında Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Malatya, Gaziantep ve Diyarbakır gibi büyükşehirlerin de bulunduğu 33 ilde, 144'ü iş yeri, 36'sı konut 180 taşınmazı açık artırmayla satışa çıkarıyor.
       
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), aralarında Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Malatya, Gaziantep ve Diyarbakır gibi büyükşehirlerin de bulunduğu 33 ilde, 144'ü iş yeri, 36'sı konut 180 taşınmazı açık artırmayla satışa çıkarıyor. Taşınmazlar 240 aya varan vadelerle alıcıya sunulacak.

TOKİ'den alınan bilgiye göre, 144 iş yeri ve 36 konutun satışa çıkarılacağı açık artırma 29 Mayıs'ta düzenlenecek.

Açık artırmada, İstanbul Bahçeşehir Projesi'nde yer alan 254 metrekarelik iş yeri yüzde 10 peşin 120 ay vadeyle, Tuzla'daki 111 metrekare 3+1 niteliğindeki konut 181 liradan satılacak. Başakşehir Kayabaşı 21. Bölge'de yer alan 43 metrekare iş yeri de alıcıya sunulacak.

BAŞKENT'TE YATIRIMCIYA YENİ FIRSAT

Ankara Yenimahalle'deki Turkuaz Vadisi'nde bulunan 3 konutla 8 iş yeri, satılacak taşınmazlar arasında yer alıyor. 94 metrekare 2+1 ve 135 metrekare 3+1 konutların fiyatı 142 bin liradan başlıyor. Kuzey Ankara Kentsel Yenileme ile Protokol Yolu projelerinde de yer alan iş yerlerinin fiyatları 20 bin ile 239 bin lira arasında değişiyor.

Bursa Osmangazi Doğanbey'de, 202 ile 207 metrekare arasındaki 3+1 niteliğinde 20 konut açık artırmayla satılacak. Bu konutların fiyatları 158 bin ile 175 bin lira arasında bulunuyor. Bursa'nın Gürsu, Kestel, Nilüfer ve Orhangazi ilçelerindeki 13 iş yeri de satışa sunulacak. 35+10 ile 284 metrekare arasındaki iş yerleri, 41 bin 500 ile 200 bin lira arasında fiyatlarla alıcı bekliyor.

Trabzon'da 16 ile 654+105 metrekare arasındaki 20 iş yeri ise 49 bin ile 1 milyon 570 bin 500 lira arasında değişen fiyatlarla satılacak. Zağnos Vadisi'nde de 2+1 niteliğinde 153 metrekare konut, 116 bin liradan satışa çıkarılacak.

240 AYA VARAN VADELERLE İŞ YERİ

Bursa Nilüfer Kayapa, Çorum, Gaziantep Islahiye Değirmencik, Giresun Alucra, Kahramanmaraş Afşin-Türkoğlu, Malatya Beydağı, Tokat Dedeli, Trabzon Bahçecik 2. Etap, Trabzon Zağnos Vadisi, Yozgat Boğazlıyan, Yozgat Merkez 2. Bölge projelerinde yer alan iş yerlerinin satışları yüzde 10 peşin 240 ay vadeyle yapılacak.

İş yerleri yüzde 15 peşin 120 ay, konut projeleri ise yüzde 25 peşin 120 ay vade seçenekleriyle satılacak projeler ise şöyle:

"Adana Kozan, Adana Seyhan Şambayadı, Adana Yüreğir DSİ-Yüreğir Akkuyu 2. Etap, Adıyaman, Ankara Güdül-Kuzey Kent Girişi 4. ve 11. Etap-Pursaklar Karacaören-Sincan Yenikent-Şereflikoçhisar, Balıkesir Bandırma Kayacık, Balıkesir Sındırgı Çavdaroğlu, Bitlis Beşminare, Burdur Bucak, Bursa Gürsu-Kestel-Orhangazi 3. Etap, Çankırı Çerkeş, Diyarbakır Bismil-Silvan 2. Etap, Erzincan Üzümlü, Gaziantep Islahiye Türkbahçe-Beylerbeyi, Hatay Dörtyol, Iğdır Tuzluca, İstanbul Küçükçekmece Kayabaşı 21. Bölge, İzmir Torbalı, Kırıkkale Balışeyh, Kırşehir, Kocaeli Bekirpaşa-Mutlukent-Yahyakaptan, Mersin Silifke Taşucu, Osmaniye Yaveriye, Samsun Havza 2. Etap, Sivas Çayboyu-Suşehri, Şanlıurfa Birecik-Akabe 6. Etap, Trabzon Yomra ve Zonguldak Ereğli."

MÜZAYEDE KOŞULLARI

Müzayedeye katılmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, öncesinde banka hesabı veya toplantı günü salonlarda kurulacak veznelere katılım teminatı olarak talip oldukları taşınmazların her biri için ayrı ayrı ödeme yapacak.

Muhammen bedeli 20 bin liraya kadar olan taşınmazlar için 2 bin, 100 bin liraya kadar olanlar için 5 bin, 200 bin liraya kadar olanlar için 10 bin, 200 bin liranın üstündekiler için 50 bin lira katılım teminatı alınacak.

Bütün taşınmazlar açık artırmaya vadeli muhammen bedellerle çıkacak. Bankada yapılacak sözleşme imzalama aşamasında, dileyen katılımcılar peşin ödeme talebinde bulunabilecek. Bu durumda, taşınmazlar için peşin ödeme indirimi yapılmayacak.

Müzayede İstanbul Şişli'deki Turyap Müzayede Salonu'nda saat 14.00'te yapılacak. TOKİ'nin Ankara Bilkent'teki merkez binasından müzayedeye canlı bağlantı yoluyla teklif alınabilecek.

Ayrıntılı bilgiye "www.toki.gov.tr" ve "www.turyap.com.tr" internet adreslerinden ulaşılabilecek.

Kaynak: Sabah Ekonomi, 17.05.2014

16 Mayıs 2014 Cuma

Kendi Enerjisini Üreten Aktif Evler Geliyor!

Gelecekte aktif evler hem enerji üretecek hem de bunu tasarruflu bir şekilde kullanabilecek
 
Dışarıdan herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan kendi enerjisini kendi üreten aktif binalara ilginin giderek artığını açıklayan HAS Mimarlık Kurucu Ortağı Ayşe Hasol Erktin, "Gelecekte aktif evler hem enerji üretecek hem de bunu tasarruflu bir şekilde kullanabilecek" dedi.
 
Rüzgar, soğuk gibi doğanın olumsuz etkilerine kendini kapatabilen, enerjiyi tasarruflu harcayan, çok kalın duvarları olan, doğaya uygun yönlendirilerek tasarlanan pasif binalar su, elektrik ve yakıtı daha tasarruflu kullanarak doğaya en az zarar verirken, aktif binalar ise dışarıdan herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan kendi enerjisini üretmesiyle öne çıkıyor.
HAS Mimarlık Kurucu Ortağı Ayşe Hasol Ektin, aktif binalarla ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Son yıllarda, binanın kendi enerjisini kendisinin üretip, kent şebekesine aktarması özellikle gelişmiş ülkelerin politikalarına dahil oldu. Kendi enerjisini üreten akıllı binalar, "aktif" binalar olarak kabul ediliyor. Pasif binalardaki kalın yalıtımlı duvarların binada yer kaybına neden olması gibi olumsuzluklar, aktif binalarda giderilebildiğinden, aktif binalara ilgi artıyor."
 
Enerji Üreten Evler
 
Aktif binaların en iyi örneklerinden birinin Berlin'de, bir diğerinin ise Bahreyn'de olduğunu söyleyen Ayşe Hasol Erktin, Berlin'de bir konutun cephesinde güneş panellerinin kullanıldığını bu sayede evin ısıtıldığını ve arabaların şarj edilebildiğini, Bahreyn'deki iki kulenin ise yelken şeklinde tasarlanarak rüzgardan enerji üretebildiğini kaydetti.
 
Berlin ve Bahreyn'deki örneklerin, hem mimari estetiği öne çıkardığını hem de yenilenebilir enerji aygıtlarını bünyesinde bulundurduğunu ifade eden Ayşe Hasol Erktin, şöyle konuştu: "Bu binalar, çok yeni olmakla birlikte veri üretmeye başladılar. Bu öncü binalardan elde edilen sonuçlar olumlu çıkarsa, yenilenebilir enerjilerin mimari estetikle buluştuğu örnekler artacak. Bu ilk örnekler beklentileri karşılamazsa yakın gelecekteki gündemimiz yeni arayışlarla biçimlenecek"
 
İyi Mimari Gerekiyor
 
Mimari tasarımdan ödün vermeksizin yenilenebilir enerjiyi kullanan "aktif" binaları gündemlerine aldıklarını dile getiren Ayşe Hasol Erktin, "Mimari tasarım estetiği ile yenilenebilir enerji unsurlarının bütüncül olarak tasarlanması mimarlar için ilave bir ustalık gerektiriyor" dedi.
 
Kaynak: Milliyet, 16.05.2014

15 Mayıs 2014 Perşembe

ENGEL İNŞAA ETMEYELİM

GÜNLÜK hayatta ‘engellilere engel olan’ o kadar çok şey var ki... Park yerinden kaldırama kadar liste oldukça uzun. Oysa küçük mimari dokunuşlarla engellerin hayatını kabus olmaktan kurtarmak hiçte zor değil. İzmirli Egesel İnşaat’ta tam bu noktada farkındalığını ortaya koydu, engellileri unutmadı. Firma, Torbalı Ayrancılar’daki projesi Tiryanda Evleri’ni engellilerin tek başlarına rahatça dolaşabileceği ve yaşayabileceği şekilde tasarladı. 
Egesel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şahin, önceki akşam yeni projeleri Tiryanda Evleri’nin lansmanını Deniz Restaurant’ta yaptı. 320 konutun yer aldığı projenin 30 bin metrekarelik alanın yaklaşık yüzde 77’sinin yeşil alanlara ayrıldığı bilgisini veren Şahin, en büyük farkındalıklarının ise engellilere yönelik yaptıkları çalışmalar olduğunu kaydetti. Şahin, şu bilgileri verdi: 
“Engelli vatandaşlarımız kimseden destek almadan bu yeşil alanlarda dolaşacak, gönüllerince gezebilecek. Tüm düzenlemeleri engellilerimize uygun olarak yapıyoruz. Ayrıca isteyen konut sahiplerinin de evlerini engellilere uygun hale getirebileceğiz.”
 
Vade farksız 30 ayProjedeki dairelerin 2+1 ve 3+1 şeklinde düzenleneceğini kaydeden Şahin, toplam maliyetin ise 37 milyon lirayı bulacağını dile getirdi. Projenin yüzde 50’lik maliyetinin şirketin öz kaynaklarında hazır durumda bulunduğunu aktaran Şahin, “Yani yapılacak 320 konutun yüzde 20’sini bile satsak geri kalan yüzde 50’yi hiç borç almadan tamamlayabilecek durumdayız” diye konuştu.
İki yıl içinde tamamlanacak olan projenin bu ay sonu itibariyle satışa sunulacağını dile getiren Şahin, sağladıkları olanakları da aktardı. Müşterilerin vade farksız ve 30 aya varan kredi olanağından da yararlanabileceğini ifade eden Şahin, “Bu da bankalara göre yüzde 30’a varan avantaj sağlıyor. 24 ayda bitecek bu konutlar için biz de üzerimize düşen görevi yaptık, vatandaşlarımız için elimizi taşın altına koyduk” dedi.
 
GELECEK PROJELERİN ARSASI TAMAMSon 10 yılda 800’ün üzerinde konut ürettikleri bilgisini veren Hüseyin Şahin, “Bugüne kadar kaç metrekare olursa olsun 12 ayı geçirmeden teslim ettik. Önümüzdeki 5 yıl içinde yapacağımız tüm projelerin de arsalarını satın aldık. Çünkü İzmir’de çok fazla arsa sıkıntısı yaşanıyor. Ne yazık ki İzmir’in ufku dar, genişlemiyor. Birçok ilçe gelişi güzel yapılan nedeniyle plansız şekilde doldu. 60 bin metrekarelik arsa stoğumuz var. Bu alanlarda kente önemli projeler kazandırmayı amaçlıyoruz. İzmir’de yaklaşık 20 yıldır birçok başarılı projeye imza attık. Ama kamuoyunda pek tanınmıyoruz. Şimdi kabuk değiştiriyoruz. Kurumsal firmalarla yolumuza devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
 
Şahin Tepesi’nde yaşam başladı
KATAL İnşaat tarafından geçtiğimiz yıl yapımına başlanan Şahin Tepesi Konutları’nda yaşam başladı. 156 daireden oluşan projenin yeni sahipleri Katal İnşaat’ın düzenlediği anahtar teslim töreninde bir araya geldi. Satış müdürü Tahsin Şahin, projenin modern mimari tasarımıyla İzmir’in gözde yaşam alanı olan Ulukent’te inşa edildiğini dile getirerek, “5 blok özel site ile çevrildi. Konutlar, birinci sınıf malzeme kullanılarak son teknolojik ürünler ve tüm detayların bir arada bulunduğu bir anlayışla inşa edildi. Sitede özel çocuk parkı ve oturma grupları, açık otopark, açık yüzme havuzu ve çok amaçlı kapalı spor salonu gibi seçeneklerimiz bulunuyor. Projede, uygun kredi koşullarında hemen teslim 25 dairenin satışı devam ediyor” dedi.
 
Kaynak: Hürriyet, Mete Tamer OMUR, 15.05.2014

14 Mayıs 2014 Çarşamba

Yazlıkta Öne Çıkan Bölgeler

Yaz mevsimini yaklaşmasıyla birlikte yazlık ev arayışında da artışlar yaşanıyor. Yazlık evler daha çok Akdeniz ve Ege bölgesinden satın alınırken; Antalya, İzmir ve Muğla ise tercihte öne çıkan iller arasında.

Havaların ısındığı ve tatil döneminin yaklaştığı bugünlerde birçok insan 'tatilde nereye gitsek?' sorusuna cevap arıyor. Ancak bu telaşı yaşamak istemeyenler tatillerini kendi evlerinde geçirmeyi tercih ediyor. Bunun için şimdiden yazlık ev arayışına başladılar bile. Gayrimenkul uzmanları yazlık konut arayışına geçenlerin özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerine ilgi gösterdiğini belirtiyor. Uzmanlar ayrıca bu bölgelerin yanı sıra son dönemde İstanbul'a yakın bölgelere de ilginin hızla arttığına dikkat çekiyor. Bu bölgelerin İstanbul'a yakın olmalarının yanı sıra, yapılan yeni projeler nedeniyle değerlendiği, bu nedenle de bu bölgelerdeki konutların, kârlı birer yatırım aracı haline geldiğine işaret ediliyor. İstanbul ve çevresinde yazlık ev satın almak için tercih edilen bölgeler ise, başta Silivri ve Kumburgaz, ardından Güzelce, Şile, Ağva, Sapanca ve Adalar olarak sıralanıyor.

Ege ve Akdeniz bölgesindeki illerde ikinci konut alımları, büyük oranda yazlık sahibi olmak isteyen ve emekli olanların dönemsel veya sürekli ikamet etme isteği dolayısıyla gerçekleşiyor. Yatırım amaçlı alımların ise düşük oranda olduğu görülüyor. Bu bölgelerde gayrimenkul arayışı olan kişilerin esas kriterlerini öncelikli olarak manzara ve denize yakınlık olmak üzere; market, hastane, ulaşım gibi sosyal olanaklara yakınlık oluşturuyor. 

En çok rağbet gören iller
Güneyde Antalya'dan başlayarak, Ege'ye doğru çıkan sahil çizgisinde Muğla, Aydın ve İzmir, daha da yukarılarda ise Balıkesir, yazlık almak isteyenlerin ilgi gösterdiği iller arasında üst sıralarda yer alıyor. Antalya'da Kemer, Kaş, Göcek; Muğla'da Bodrum, Marmaris ve Fethiye bölgeleri tercih edilirken, İzmir'de Çeşme ve Urla; Aydın'da Kuşadası ve Didim, Balıkesir'de ise Altınoluk, Edremit ve Akçay bölgeleri daha çok rağbet görüyor.

En gözde Bodrum
Denizi, doğası ve eğlence hayatı nedeniyle tatilcilerin gözdesi olan Bodrum, yazlık almak isteyenlerin en çok alım yaptığı yerlerin başında geliyor. Yazlık talebinin oldukça yoğun olduğu Bodrum'da farklı bütçelere uygun yazlık ev bulmak mümkün oluyor. Bodrum'da ortalama büyüklükteki yazlık ev fiyatları 200 bin ile 500 bin TL arasında değişiyor.
Bodrum'da en gözde bölgeler ise; Yalıkavak, Türkbükü, Gümüşlük (Karakaya), Bitez, Turgutreis, Ortakent-Yahşi, Konacık ve Mumcular Beldesi olarak sıralanıyor. 

Kaynak: RE/MAX Türkiye Haberler, 14.05.2014

13 Mayıs 2014 Salı

Bankalar emlakçı oldu

Bankalar geri dönmeyen ticari ve bireysel krediler nedeniyle el koyduğu binlerce gayrimenkulü satışa çıkardı

Yaşanan ekonomik sıkıntı ve gelirden fazla kullanılan krediler nedeniyle vatandaş, çiftçi, sanayici ve tüccarlar kredi borçlarını ödemeyince binlerce ipotekli konut, arsa, tarla, fabrika ve dükkan bankaların eline geçti.
Geri dönmeyen kredilere haciz yoluyla el koydukları gayrimenkuller nedeniyle emlakçı gibi olan bankalar, gayrimenkul satışları için “emlak servisi” ve özel internet siteleri oluşturdu.
Bankalar, ellerindeki gayrimenkullere, internet siteleri ve şubeleri üzerinden müşteri arıyor. Gayrimenkul satan her bankanın internet sitesinde bir de “satılık gayrimenkuller” bölümü bulunuyor. İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Gaziantep gibi büyük şehirlerde yer alan gayrimenkuller için iki satış yöntemi izleniyor. Bunlar teklif usulü ve ihale usulü. Teklifler bankaların internet siteleri üzerinden her zaman gerçekleştirilirken, ihaleler ise bankalar tarafından belirtilen tarihlerde gerçekleştiriliyor.
Kamu bankaları zirvede
Satışa sunulan gayrimenkul sayısı bakımından ilk sırada Türkiye Halk Bankası bulunuyor. Halk Bankası’nın satışa sunduğu bin 568 gayrimenkul arasında 14 arazi, 104 arsa, 30 fabrika, 220 iş yeri, 39 komple bina, 560 konut, 530 tarla ve 71 proje dairesi var. Halk Bankası’nı bin 549 gayrimenkul ile bir diğer kamu bankası Vakıfbank izlerken, üçüncü sırada ise Türkiye İş Bankası 888 gayrimenkul ile yer aldı.
Satılıklar arasında yok yok
Bankalarda bulunan gayrimenkullerin arasında müstakil ev, ahşap ev, kerpiç ev, villa, konak, apartman dairesi, apartman, otel, pansiyon, fabrika, imalathane, atölye, cam sera, akaryakıt istasyonu, otel, lokanta, depo, garaj, dükkan, ofis, işhanı, arsa tarla, sera, çiftlik, bağ, elma, zeytinlik, meyve, fındık, incir, narenciye bahçesi gibi binlerce gayrimenkul bulunuyor.
Alırken nelere dikkat edilmeli?
Bankalar tarafından satılan gayrimenkullerin satış fiyatları eksper tarafından belirlenirken, muhammen bedel üzerinden gelen teklifler banka tarafından değerlendiriliyor ve en yüksek teklifi veren gayrimenkulü almaya hak kazanıyor. Gayrimenkullerin satış bedelleri peşin satış bedeli olup vadeli veya taksitli satış yapılamıyor. Bankalar kanalıyla elden çıkartılan ve çoğu kez değerinin altında satışa sunulan gayrimenkuller fırsat yarattığı gibi hayal kırıklığına da neden olabiliyor. Çünkü satıştaki gayrimenkullerin çok hisseli olma ihtimali bulunuyor. Bu nedenle bankalardan ev, arsa, dükkan, ofis, büro, fabrika ve işyeri alacak olan kişilerin sözkonusu gayrimenkul ile ilgili tüm ayrıntıları dikkatlice incelemesinde fayda var. Yine fiyatların muhammen bedel olduğunun unutulmaması gerekiyor.
Hangi bankanın satışta ne kadar gayrimenkulü var*
Abank: 92
Albarak Türk: 160
Denizbank: 586
Fibabank: 10
Finansbank: 549
Garanti Bankası: 364
Halk Bankası: 1568
HSBC: 30
ING Bank: 124
İş Bankası: 888
Kuveyt Türk: 204
Şekerbank: 783
TEB: 655
Türkiye Finans: 513
Vakıfbank: 1549
Yapı Kredi: 671
Ziraat Bankası: 674
* Rakamlar bankaların internet sitelerinden derlenmiştir.

Kaynak: Sözcü, 14.05.2014