6 Şubat 2015 Cuma

Financial Times: Konutta kriz kapıda

Financial Times'da yayımlanan bir yazıda, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı gelişen piyasalarda konut pazarının gereğinden fazla büyüdüğü ve bu sektörde "deprem" niteliğinde büyük bir krizin kapıda olduğu öne sürüldü. John Hopkins Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden Alessandro Rebucci tarafından kaleme alman yazıda, IMF'nin Küresel Konut Gözlemi'ne göre Brezilya, Çin ve Türkiye ekonomilerinde gelirde kaydedilen büyüme oranları yavaşlerken konut fiyatları ve kredilerin hala bugün bile enflasyondan çok daha yüksek oranlarda arttığına dikkat çekildi.Rebucci, özellikle Brezilya ve Türkiye'de enflasyonun yüksek ve cari açığın çok büyük olduğunu, bu ekonomilerin hala fazla ısınmakta olup dış borçlanmaya bağımlı olduğunu, giderlerinin gelirlerinden fazla olduğunu belirtti. Borçlanmanın yüksek ve konut fiyatlarının asıl değerinden fazla olduğu durumlarda bir yandan büyümeyi tüketime göre dengelerken diğer yandan da fmarıs sistemini serbest bırakmanın zor olduğunu belirten yazar, talebi destekleyen kolay kredi politikasının dengeyi kaçırması halinde durumun ekonomik istikran tehdit edebileceğini öne sürdü.Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), ocak ayı inşaat Sektörü Analiz Raporu'na göre ise Türkiye'de 2014'te konut satışındaki hızlı artış kasımda durdu. Ağustos, eylül, ekim ortalamasında yüzde 21 'e yakın artan konut satışı, kasım ayında yalnızca yüzde 1.1'lik artış göstermiş ve ilk 11 aydaki satış geçen 2013'ün yüzde 1 altında kaldı. Kasım ayında ülke genelinde ilk kez satılan konut sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.3 azaldı. Konut stoku büyümeye devam ederken dar gelirli gruplara hitap eden konutlarda arz yetersizliği, orta ve üst gelir gruplarına hitap eden lüks ve markalı konutlarda ise arz fazlası olduğu görülüyor.TMB'nin analizine göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat istihdam endeksi 2014 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 4. 5 oranında azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat istihdam endeksinde ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 14.9'a ulaşan bir azalma kaydetti. Analizde "2015 inşaat üretiminde sektördeki yavaşlama trendini yukarı yönde hızlandıracak kayda değer bir canlanma beklentisi içerisine girmek güçtür" denildi. -

Kaynak: REIDIN

Kira artışında hangi ÜFE uygulanacak?

Birkaç gün önce açıklanan ocak ayı enflasyon rakamları pek çok konuyu yakından ilgilendiriyor. Bunlardan biri de konut kira artışı.

KİRA ARTIŞI “ÜFE”Yİ GEÇEMİYOR
Yenilenen kira sözleşmelerindeki kira artış oranı, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor (Türk Borçlar Kanunu Md. 344).

DÖRT TÜR ÜFE VAR
Bu durumda ÜFE, yeni adıyla Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) artış oranı işin püf noktası. Ama maalesef bu oran tek değil. Her ay; ikisi aylık, ikisi yıllık olmak üzere 4 ayrı kritere göre ÜFE açıklanıyor.
Peki, kira sözleşmelerini ilgilendiren hangi ÜFE oranı?

YILLIK “ÜFE”LERDEN HANGİSİ?

Kanunda “önceki kira yılı” dendiği için aylık olanların konuyla ilgisi yok. Geriye yıllık oranları veren iki ÜFE oranı kalıyor.
Bunlardan ilki, hangi ayın verisi açıklanıyorsa, o ayın, bir önceki yılın aynı ayı arasındaki değişimini ortaya koyuyor. Yani örneğin Ocak 2015 ÜFE değişim oranı, Ocak 2014’e göre artışı veriyor. Açıklanan son verilere göre bu oran % 3,28.

“ORTALAMA” “AYNI AYA GÖRE” OLANIN 3 KATI
İkincisi ise Ocak 2014 ile Ocak 2015 arasındaki tüm 12 ayın ÜFE artış oranlarının ortalamasına göre belirleniyor. Yine son verilere göre bu oran ise % 9,59. Yani neredeyse ilkinin 3 katı!

TÜİK KANUNU YORUMLAYAMAZ
Kanunda hangi oranın uygulanacağı açıkça belirtilmediği için uyuşmazlık çıkması olası. Üstelik birçok yayın organında, sanki TÜİK kanun yorumlama bilirkişisiymiş gibi “TÜİK açıkladı, kira artışları önceki yılın aynı ayına göre ÜFE değişimine göre olacak” şeklinde ilginç ve yanlış yorumlar yapıldı.

YARGITAY NOKTAYI KOYDU
Neyse ki Yargıtay duruma ilişkin görüşünü belirledi ve kira artış oranının hesaplanmasında “ÜFE 12 aylık ortalama artış oranının esas alınacağı” yönünde karar verdi (Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, 14.10.2014 tarih, E.2014/727, K.2014/11004).
Aslında en doğrusu, konunun Yargıtay’ın önüne gitmesine gerek kalmadan, kanunda herkesin anlayabileceği şekilde açık bir düzenleme yapılması…
Kira artışı 12 aylık ortalama ÜFE’yi geçemez
Sözleşmedeki artış oranının yasal (ÜFE) artış oranını geçtiği anlaşılmaktadır. 01.09.2012 tarihinde başlayan kira dönemi için kira artışı üretici fiyat endeksindeki (12 aylık ortalama) artış oranına göre belirlenerek hüküm altına alınması gerekir.(Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, 05.12.2013 tarih, E.2013/13435, K.2013/16370)

Kaynak: Emlak Gazetesi, 05.02.2015

5 Şubat 2015 Perşembe

Cengiz İnşaat'tan İzmir'e yeni proje!


Mavişehir Carrefour ve Taypark'a yakın konumda inşa edilecek olan 2.500 konutluk Cengiz İnşaat Mavişehir projesinin ilk etabında 312 konut bulunuyor. Projenin yakın zamanda satışa çıkması planlanıyor...

Cengiz Holding iştiraki Cengiz İnşaat yeni projesini İzmir'in yükselen değeri Mavişehir'de hayata geçirecek. Projede toplam 2.500 konut yer alacak.

Konutların yanı sıra ofislerin de yer alacağı Cengiz İnşaat Mavişehir projesinde 1 oda 1 salon, 2 oda 1 salon dairelerin yanı sıra penthouse daireler de bulunacak.

Mavişehir Carrefour ve Tay Park'a yakın konumda inşa edilecek olan 2.500 konutluk Cengiz İnşaat Mavişehir projesinin ilk etabında 312 konut bulunuyor.

Cengiz İnşaat Mavişehir projesinde yüzme havuzu, spor salonu, güvenlik ve otopark mevcut.

Cengiz İnşaat  Mavişehir projesi  iletişim:
Telefon: +90 (232) 336 76 83
Faks: +90 (232) 324 30 90

Kaynak: Emlak Kulisi, 04.02.2015