17 Ekim 2010 Pazar

El değiştiren istasyonları kim topluyor?

Aytemiz Petrol Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Aytemiz, akaryakıt sektöründeki intifa sürecinde en çok bayi transfer eden şirketin Aytemiz olduğunu belirtirken, el değiştiren istasyonların yüzde 20'sini kendilerinin aldığını söyledi.

Aytemiz, akaryakıtta şirketlerini 6 büyük şirket arasına sokabilmek için de kendilerine 5 yıl hedef koyduklarını bildirdi.

Aytemiz, yaptığı açıklamada, Aytemiz Şirketler Grubu olarak bir çok dalda yatırımları olduğunu belirtirken, 47 yıldır petrol sektöründe faaliyet gösterdiklerini, yatırımların yoğunlukla enerji sektöründe bulunduğunu söyledi.

Akpet'i büyüterek, 2008 yılında Rus şirketi Lukoil'e sattıklarını hatırlatan Aytemiz, şimdi de Aytemiz Akaryakıt'ı kurduklarını ve bu şirket üzerinde çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Akaryakıt sektörünün yanı sıra elektrik sektöründe de çalışmaları olduğunu belirten Aytemiz, şunları kaydetti: ''HES projelerimiz var, şu an 3 tanesi yapılıyor. Jeotermal ve rüzgar var. Bunların da EPDK'dan lisansları beklenmektedir. 12 HES projesi, 100 MW kadar jeotermal ve 70 MW rüzgar projelerimiz bulunmaktadır. Bunların hepsi de teke kalmış ve yatırım yapılacak durumdadır. Bazıları da ortaklı ve ihaleye kim fazla verirse o alacak. Sanayi projelerimiz var. Maden işimiz var, şu anda Sivas ve Kayseri Yahyalı'da bulunuyor. Bu çalışmaları yapıyoruz ama bizim tanınmışlığımız genelde petrol üzerinedir. Yoğunluğumuz da petrolde. Bu sene yine büyük yatırımlarımız var. Dağıtım şirketine de girdik. Orada da çok iyi başarılar elde ettik. Başarılarımızın da daha önce çalıştığımız, temellerini iyi oturttuğumuz, kendimizi kabul ettirdiğimiz bu sektörde daha önceki yatırımlarımızın meyvesini topluyoruz ''

''İNTİFALARDA BAŞARILI BİR PERFORMANS GÖSTERDİK''

Rekabet Kurulunun intifa sözleşmelerini 5 yıl ile sınırlayan kararı nedeniyle, bir transfer dönemi yaşandığına işaret eden Aytemiz, bu dönemde en çok bayi transfer eden şirketin Aytemiz olduğunu bildirdi.

Eskisi gibi artık bayilerde transferler yapılmadığını, gelirin yaklaşık yüzde 60-70'nin bayiye verildiğine dikkati çeken Aytemiz, bunun da süreci zorlaştırdığını söyledi.

Ağır koşullara rağmen 18 Eylül'deki intifalarla ilgili başarılı bir performans sergilediklerini belirten Aytemiz, yeni sözleşmelerle bayi sayılarının şu anda 160'a çıktığını ifade etti.

Aytemiz, ''Umuyorum ki yıl başına kadar bayi sayımız 200'ü geçecek'' dedi.

Bayilerle anlaşma yaparken kriterlerinin, öncelikle bayilerin şehir ve ilçe merkezleri olması olduğuna, lokasyonu güçlü yerleri seçtiklerine dikkati çeken Aytemiz, ''Bu hedefi aldık ve başarılı olduk. Belki bu performansa 160 bayi az. Çünkü seçmeli bayi alındı. Eğer seçme yapmasaydık bu sayı 300'ü geçecekti. Bizim aldığımız bayiler, hem çok satan hem de pahalı bayiler oldu'' diye konuştu.

Bundan sonra ilçelerde, ikinci etap ana yollarda bayilik vereceklerini anlatan Aytemiz, akaryakıtta yeni süreçte tanınan ve yatırım yapan şirketlerin piyasada tutunabileceğini söyledi.

Piyasadaki 6 büyük şirketin kendi bünyelerinde bulunan bayileri kontrollerinde tuttuğuna işaret eden Aytemiz, ''50 bayi gittiyse 50 bayi almaya çalıştılar. Toplam 1000 bayi üzerinde bu transferler döndü. Biz iyi bayi seçtiğimiz için bu kadar sayıda kaldık. Kriterimiz şu, bir şahıs bizden bayilik istiyorsa incelemesini yapıyoruz ve artı olarak ahlaki durumuna bakıyoruz. Piyasada kişinin tanınmışlığı nedir, iyi bir bayi midir ona bakıyoruz'' diye konuştu.

Aytemiz, intifa sürecinde el değiştiren istasyonlardan yüzde 20'sini Aytemiz Şirketinin aldığına da dikkati çekti.

Sektörde bilinen bir marka olduklarını ifade eden Aytemiz, bütün bayi ve tüketicilerin kendilerini tanıdığını, kendilerine dönen bayilerin de daha öncesinde 10 ton satıyorsa, şimdi 10,5 ton satış yaptığını kaydetti.

Aytemiz, ''Fiyat indirmeden, promosyon yapmadan daha önceki şirketten fazla satıyorsa işte bu bizim markamızın öneminden geliyor'' dedi.

''HEDEFİMİZ İLK 6''

Aytemiz Petrol'ü, 6 büyükler arasına sokabilmek için 5 yıl kendilerine hedef koyduklarını bildiren Aytemiz, bu hedefi daha kısa sürece indirmek istediklerini, depolar biterse ve bayi sayısı 400'ün üzerine çıkarsa, kendi rekorlarını kırmış olacaklarını söyledi.

Aytemiz markasının logosunu da değiştirdiklerini belirten Aytemiz, tüm istasyonlarda yeni logoya göre giydirme yapıldığını ifade etti.

4 DEPOLAMA TESİSİ DEVREYE GİRECEK

Daha önce sattıkları AKPET'in 700 bayisi olduğunu ve 6'ıncı büyük şirket konumunda olduğunu belirten Aytemiz, şirketin depolamada ikinci olduğunu hatırlattı.

Aytemiz Petrol için de 4 depolama yeri alındığını birinin bittiğini, diğer ikisine başlandığını anlatan Aytemiz, şunları kaydetti:

''Antalya ve Trabzon devam ediyor. Kırıkkaleyi bitirdik. Mersin'de bulunan depo bu haftaya kadar bitiyor. Kısa dönemde yüzde 80 depolama ihtiyacının tamamını bitirmiş olacağız. Bu bir rekor çalışmadır. Şimdiye kadar 70-80 senelik şirketlerin bu rekoru yoktur. Bir depo büyük paralarla meydana geliyor. Bir emek ve sonrasında muaamelesi uzun süren bir süreçtir. Buna rağmen biz başarıyoruz. İşin ilmi ve tekniğiyle gayet güzel uğraşıyoruz. En fazla 1,5 sene sonra depo sorunlarımızın 7 ya da 8'i bitmiş olacaktır. Bu sektörde iddialı bir sayıdır. Biz zaten iddialı ve kendine güvenen bir şirketiz.''

''10 NUMARALI YAĞ PİYASANIN DENGESİNİ BOZUYOR''

Sektörün çok rekabetli bir konuma geldiğini belirten Aytemiz, bunun yanı sıra bozuk mal satmanın getirdiği sıkıntılar da bulunduğuna dikkati çekti.

Piyasada 10 numaralı yağ olarak bilinen ürünün piyasanın dengesini bozduğunu ifade eden Aytemiz, bu nedenle doğru çalışanla yanlış çalışanın birbirine karıştığını ve bunun sıkıntı yarattığını söyledi. Aytemiz, piyasadaki sıkıntıyı şöyle özetledi:

''İki türlü karmaşa var, birincisi, transferlerin çok değişik boyutlar kazanması. Bir diğer ise akaryakıtta şeffaflaşamadık. Örneğin ben Tüpraş'ın malını satıyorum, bir diğer bayi ise 10 numara yağ satıyor ve fiyatı indiriyor. Bu taraftan aklı başında dediğimiz şirketler promosyonla işi götürmeye çalışıyor. Bu doğru değil. Tüketiciye ucuz ya da promosyonlu ürün vermek değil, doğru bir şekilde doğru fiyatla ürün vermek önemlidir. Tüketici bu arada tabii ki ucuz mala yöneliyor. Özellikle büyük araçlarda patronlar şoförlere ucuz ürün almalarını söylüyor. Bir de hile işi yapan çok. Bu da sektörün tümünde büyük bir kargaşa ve karamsarlık yaratıyor. Geleceğe berrak bakamıyoruz. Kanunların değişmesi ve tedbirlerin alınmasıyla özellikle EPDK'nın bu konuya parmak basmasıyla ve Rekabet Kurumunun da bu konuyla ilgilenmesiyle, Enerji Bakanlığının ise bu başı boşluğa izin vermemesiyle bütün sıkıntıların ortadan kalkacağını umuyorum.''

Devletin kaçak akaryakıtı önlemek için iyi bir çare bulması gerektiğini belirten Aytemiz, sivil toplum örgütlerinin de bunun önemini çok iyi anlatması ve kendini iyi ifade etmesi gerektiğini söyledi.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR AKARYAKIT SEKTÖRÜNÜ ETKİLEYECEK

Aytemiz grubunun otogaz işinde de olduğuna da işaret eden Aytemiz, otogaz sektörünün büyüdüğünü ancak geleceğe bakıldığı zaman yeni alternatiflerin görüldüğünü belirtti.

Örneğin bir yıla kadar elektrik ile çalışan araçların çıkacağına dikkati çeken Aytemiz, bu araçlar çıktığı zaman aynı insanların otogaz çıktığında otogaza yöneldiği gibi, elektriğe yöneleceğini ve akaryakıttan uzaklaşacağını ifade etti.

Bunun sanayiyi, ülkeleri ve doğal olarak ekonomileri etkileyeceğini belirten Aytemiz, jeotermal, ve rüzgar gibi alternatif enerji kaynaklarının da kullanılmasıyla, elektrik üretiminde akaryakıt kullanımının azalacağını ve bu yeni kaynakların akaryakıt sektörünü etkileyeceğini kaydetti,

Aytemiz, ''Ancak ileride akaryakıt sektörünü birinci derecede etkileyecek olan elektrikli araçlardır'' dedi.



Kaynak: http://www.patronlardunyasi.com/haber/El-degistiren-istasyonlari-kim-topluyor/92442  13 Ekim 2010

Hiç yorum yok: