Ailelerin küçülmesi ve bağımsız bireylerin sadece kendilerine yetecek kadar mini daireleri tercih etmeleri bu yöndeki eğilimin gelecekte daha da artacağını düşündürüyor.
Türk insanının büyük ev tutkusu, çağın getirdiği yaşam koşulları ve iş yoğunluğu nedeniyle yerini küçük metrekareli konutlara bırakıyor. Stüdyo ve 1+1 tipi daireler özellikle genç kesimden rağbet görüyor. Öğrenciler, yalnız yaşamak isteyenler bekârlar, çocuk sahibi olmayan yeni evli çiftler bu dairelerin müşterisi.
Zaman ve masraftan tasarrufu amaçlayanlar, yoğun trafik ve bir kaç vasıta değiştirmenin yükünden kaçmak üzere şehir merkezindeki stüdyo daireleri tercih etseler de, şehir içindeki arsaların kısıtlılığı ve pahalı olması üzerine, inşaat firmalarının uzak yerlerde hayata geçirdikleri projelere razı oluyorlar.
Aynı hane içinde büyük ailelerin geçmişte kaldığı günümüzde, nüfus artışının düşmesine rağmen özellikle büyük şehirlerde bağımsız yaşayan genç nüfusun artmasıyla yakın gelecekte doğal olarak daha fazla konuta ihtiyaç duyulacak.
Özellikle rezidans ve stüdyo tipi dairelere talep gitgide artacak. Ailelerin küçülmesi ve bağımsız bireylerin sadece kendilerine yetecek kadar mini daireleri tercih etmesi bu yöndeki eğilimin yükseleceğini gösteriyor. Konutların metrekaresinin küçülmesiyle birlikte ev için ödenen paranın azalması da yatırımcının iştahını kabarttı.
Konut fırsatları için tıklayın
Çünkü ev satın alan kişi için en önemli şey, alacağı evin tapusu ve satmak istediği takdirde veya kiraya vermek istediğinde kazanacağı prim… Fiyatı normal dairelere oranla daha düşük olan küçük dairelerin, yeni konut projelerinde en çok satan daire tipi konumuna gelmesindeki en büyük sebep de bu. Durgun dönemde yatırım için konut alanları çekmek isteyen üreticiler de bu durumda harekete geçerek dairelerin metrekarelerini düşürmeye başladı. Konumuna göre fiyatları 35 bin ile 250 bin TL arasında değişen bu dairelerin metrekareleri ise 30 metrekareden başlayıp, 100 metrekareye kadar çıkıyor.
Türk tipi stüdyo daire
Geniş evlere alışkın olan Türk insanı, tek odalı yaşam biçimine uyum sağlamakta zorlanıyor. Tek odayı uyumak, yemek yemek, misafir ağırlamak gibi çok yönlü kullanmanın avantajlarının olduğu kadar dezavantajlarının da bulunduğunu düşünüyor. Tek odanın ısıtılması ve temizlenmesi hem kolay, hem de daha az masraflı, ancak yatağın toplanmadığı ve üzerinde giysilerin dağınık halde yayıldığı bir anda, gelen misafiri ağırlayacak ikinci bir oda olmadığı için mahcup olmak da var. “Salon kullanımından vazgeçmeyen Türk müşteri, yatak odasını mahrem kabul edip, herkese açık olmasını kabullenemiyor” diyen Emlak İletişim Uzmanı Başak Soner, “Bu nedenle konut üreticileri stüdyo daireleri, Türk yapısına daha uyacak şekilde 1+1’e taşıyorlar. Böylelikle normalde 2+1 veya 3+1 genişliğindeki konutu 1+1 yaparak, aslında tek odayı işaret eden stüdyo daire tanımına yaklaşmış oluyorlar” diyor ve ekliyor: “Türkiye’de ortalama yüzde 2,5 oranında bir nüfus artışının hakim olduğunu varsayarsak, her yıl yaklaşık 500 bin yeni konuta ihtiyaç duyuluyor. Zamanla ortaya çıkacak olan yeni konut açığı, özellikle büyük şehirlerde modern kent hayatında konutu ile minimum zaman ve masraf harcamayı tercih eden, çalışan genç ve orta yaş grubuna hitap eden standartlarda daire sayılarının çoğaltılması ile giderilecek.”
Rezidans talebi her daim canlı
Soner, “Özellikle İstanbul’da, altlarında modern alışveriş merkezleri bulunan, üst kısmında ise sadece konut amaçlı, ağırlıklı olarak stüdyo dairelerin yer aldığı gökdelenlerin yükseldiğini görüyoruz. Rezidanslara olan talebin her geçen gün daha da yoğunlaşmasının nedenini, “genç, hareketli, göz önünde ve pratik yaşamayı seven kitlenin rezidansları tercih etmesi” şeklinde açıklayabiliriz.” diyor. Uzun dönemli konaklamalarda 5 yıldızlı otelleri tercih etmek yerine rezidanslara yönelen iş insanlarının, artık kısa süreli iş seyahatlerinde de aynı rezidansları tercih etmeye başladıklarını kaydeden Soner, sağladığı olanaklar sayesinde kısa zamanda emlak sektörünü canlandıran rezidansların popülerliğinin gün geçtikçe arttığını söylüyor. İstanbul’un merkezi yerlerine metroyla ulaşım kolaylığı sağlayan rezidanslar, konuklarına “ev konforunda’’ ferah, geniş yaşam alanları ve misafirlerinin tüm gereksinimlerini karşılayacak bir mekan sunuyor. Talep edildiği takdirde odalara faks, fotokopi ve printer yerleştiriliyor. İstenirse ücretli olarak sekreter, tercüman, şoförlü araç gibi hizmetler de sağlanıyor.
“Evinin sıcaklığını arayan” iş insanları, kiralık evin sorumluluğunu almak yerine rezidansta kalarak günlük yaşam faaliyetleri için fazla zaman harcamıyor. Temizlik, ütü, çamaşır, bulaşık, alışveriş, bakım, onarım, ısınma gibi hizmetler rezidans yönetimi tarafından organize ediliyor.
Ayda 300’e stüdyo, 500’e 1+1
Metrekareleri küçük olduğu için daha uygun fiyata alınabilen stüdyo daireler, metrekare bazında yüzde 10 ile yüzde 30 arasında daha pahalıya kiralanırken, satış fiyatları birkaç odalı dairelere göre her yıl artıyor. Talep yüksekliği toplu konut üreticilerinin de dikkatini çekti ve yeni projelerinde bu tip dairelerin oranı yüzde 50’yi geçti. Stüdyo ve 1+1’lerin bu kadar ilgi görmesinin sebepleri, hem fiyatlarının makul seviyelerde olması hem de ikinci elde satış kolaylığı sağlaması. Stüdyo dairelerin çabucak kiralanması ise, yatırım amaçlı konut satın alanların da ilgisini çekiyor. Bahçeşehir Ispartakule temsilcisi Ümit Sarıbay, bölgede 1+1 konutlara çok fazla talep olduğunu, bu tip dairelerin fiyatlarının 90 bin TL ile 125 bin TL arasında değiştiğini söylüyor. Stüdyo dairelerinde 40 bin TL’den başladığını kaydeden Sarıbay, 300 TL’ye stüdyo, 500 TL’ye de 1+1 konutların kiralanacağını sözlerine ekliyor. Küçük metrekareli dairelerin kiracı bulmada zorlanmayacağını söyleyen Sarıbay, “Öğrenci popülâsyonunun olduğu yerde yurt ve kalabalık öğrenci evlerinden ziyade, stüdyo ve 1+1 konutlar tercih ediliyor. Ayrıca yeni projelerde sosyal tesislerin bulunması da bu tip konutların daha hızlı kiracı bulmasını sağlıyor” diyor.
Talep gün geçtikçe artıyor
Stüdyo dairelere talebin gün geçtikçe daha da arttığını söyleyen Remax Vega 2 Broker’ı Ufuk Şevki, henüz yeni yeni rağbet gördüğünü, gelecekte daha fazla ön plana çıkacağını da söylüyor. Lokasyonu doğru olan ve proje içersinde adedi iyi planmış olan stüdyo ve 1+1 konutların her zaman alıcı veya kiracı bulabileceğinin altını çizen Şevki, “Kurtköy ve çevresinde Sabiha Gökçen Havaalanı yakınlarındaki projelerde yapılan küçük daireler her dönem revaçta olacak. Organize Sanayi Bölgeleri’ne, üniversitelere ve ticari merkezlere yakın projelerde bu tip daireler önümüzdeki yıllarda daha başarılı olacak” diyor.
Stüdyo dairelerin avantajları
1) Stüdyo daireler, metrekaresi büyük dairelere oranla daha kolay kiralanabiliyor. Hatta 1+1’lere yakın bir fiyattan kiraya verilmesi ise, en büyük avantajlarından. 1+1’ler ortalama 500 TL’den kiracı bulurken, stüdyolar aynı sitede 450 TL’ye kiralanabiliyor.
2) Birçok sitede aidatlar metrekare bazında hesaplanıyor. Buna göre stüdyoların alanları küçük olduğu için aidatları da düşük oluyor.
3) Isıtma, soğutma, aydınlatma, su, elektrik gibi masrafları daha ucuz. Hatta paradan tasarruf etmenin yanı sıra, temizlik saatlerini aza indirerek zamandan da tasarruf sağlanıyor.
4) Kiraya verilme şansları 1+1’lere göre daha yüksek.
5) Stüdyo dairelerin metrekareleri düşük olduğu için maliyetleri yüzde 10 daha ucuz. Satış fiyatı açısından 1+1’lere göre daha uygun. Yani maliyeti yüksek olsa da, satış fiyatı düşük. Bu sebeple inşaat firmaları açısından cazibesi olmasa da, tüketici açısından son derece cazip.
Kaynak: Hürriyet Emlak Yasam Eki - Seda TABAK (17.02.2011, Perşembe)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder