Tüketici fiyatları 41 yılın en düşük seviyesinde kaldı
HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayında Tüketici Fiyatları Endeksinin (TÜFE) yüzde 0,42, Üretici Fiyatları Endeksinin (ÜFE) yüzde 1,22 arttığını açıkladı. Mart ayı itibariyle yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 3,99, ÜFE'de yüzde 10,08 oldu.
PİYASALAR HAREKETLENDİ
Beklentilerin oldukça altında gelen TÜFE rakamlarının ardından bono bileşik faizleri hızla gerilemeye başladı. Yüzde 1.5 düşen bileşik faizlerin ardından rakamlar, borsada da yansımasını buldu. İMKB-100 endeksi açılış seansında negatif başlangıç yapmasına rağmen, faizde yaşanan geri çekilmenin sonrasında 66 bin 516 puan seviyesine kadar yükseldi. Daha sonrasında gelen ufak çaplı kâr realizasyonlarıyla borsa endeksi yüzde 1'in üzerinde değer artışıyla seyrine devam etti.
"TÜFE'DE YÜZDE 4'ÜN ALTI ETKİLEYİCİ"
HSCB Bank A.Ş. Stratejisti Fatih Keresteci HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ'ne yaptığı değerlendirmede şunları aktardı:
"Mart ayında TÜFE yüzde 0.42, ÜFE ise yüzde 1.22 oranında artış kaydetti. Piyasa beklentisi TÜFE'de yüzde 0.66, ÜFE'de ise yüzde 0.95 idi. Bu yönüyle, TÜFE beklentilerin altında kalırken ÜFE tahminlerin üzerinde gerçekleşmiş oldu. Mart ayı rakamları ile birlikte yıllık TÜFE enflasyonu yüzde 3.99, yıllık ÜFE enflasyonu ise yüzde 10.08 olmuş oldu. Yıllık TÜFE enflasyonunun geldiği seviye oldukça etkileyici iken ÜFE'deki göreceli olarak yüksek seyir ise maliyet artışını yansıtıyor.
TCMB analizlerinde, son dönemde attığı adımların iç talepteki yavaşlamayı sınırlayıcı yönde etkiler doğuracağına işaret etmiş ve bu nedenle de yansımanın sınırlı olacağına işaret etmişti. Şubat ayı enflasyon rakamlarının geneline yönelik bir değerlendirme yaparsak hafif iyimser bulduğumuzu söyleyebiliriz. TÜFE'nin beklentilerin altında kalması ve bu sayede yıllık TÜFE enflasyonunu yüzde 4.0'ün altına taşıması etkileyici. Her ne kadar TCMB enflasyonun Mart ayında da düşük geleceğine ilişkin yorumlarda bulunsa da piyasa analistleri gerçekleşmenin bu derece iyimser olmayacağını düşünüyordu. Ayrıca, maliyet artışının TÜFE üzerindeki etkisinin henüz çok sınırlı olması, önümüzdeki dönemde de geçişkenliğin sınırlı olabileceğini gösteriyor. Bu da olumlu bir nokta. Bu nedenlerden ötürü gösterge bileşik faiz açıklama sonrasında yaklaşık 18 baz puanlık bir düşüş kaydederek yüzde 8.86'ya geriledi. Ancak, bono&tahvil piyasasında son dönemde yaşanan satışların ardındaki temel nedenin enflasyon beklentilerindeki bozulmadan ziyade munzam karşılık oranlarındaki artışın bankalara yol açtığı fonlama maliyet artışı olduğu kanaatindeyiz.
Bu nedenle de olumlu gelen enflasyon rakamlarına rağmen bono piyasasındaki genel satıcılı havanın kaybolmayacağını düşünüyoruz. Gösterge bileşik faiz için de bu nedenle yüzde 8.80'nin altını şimdilik kalıcı görmüyoruz. Enflasyona ilişkin olarak TCMB'nin 28 Nisan'da açıklayacağı yılın ikinci enflasyon raporu oldukça önemli olacaktır."
"ZORUNLU KARŞILIK ARTIRIMINA ARA VERİLEBİLİR"
Delta Menkul Genel Müdü Yardımcısı Figen Özavcı ise şunları aktardı:
"Bu enflasyon rakamlarından sonra faiz gevşedi. Yüzde 1.50 aşağıda. Faizlerde "MB zorunlu karşılık artışına ara verebiliri" fiyatlıyor. Şu anda gelen rakamlar, bu ay için olumlu algılanmış görünüyor. MB'nin aldığı kararların şu andaki enflasyona etkisi sözkonusu değil. MB'nin aldığı kararlar finansal istikrarı sağlama amaçlı. O yüzden fiyat istikrarını çok fazla etkilemiyor. Kararlara rağmen kredi artışı hâlâ hız kesmedi. Fakat cari açık tarafından risk daha uzun vadeye yayılmaya başladı. Sonuç olarak önümüzdeki PPK toplantısında MB'nin bu verilere bağlı olarak munzam karşılıkların artışına ara verebileceğini söyleyebiliriz."
"RAKAMLAR SÜRPRİZ DEĞİL"
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu da şöyle konuştu:
"Enflasyon rakamları beklentiler doğrultusunda geldi. Bundan sonraki aylar daha önemli. Mart ayında TÜFE baz etkisinden dolayı düşük geldi. MB'nin aldığı kararların TÜFE'ye yansıdığını düşünmüyorum. Burada sürpriz bir rakam yok. O yüzden faiz artırımı söz konusu değil. En azından sonbahara kadar böyle bir beklentimiz yok. Önümüzdeki aylarda enerji ve petrol fiyatlarından kaynaklı bir artış görülecek. Kurlarda artış yönünde kalıcı bir hareket olmayınca enflasyon TL bazında çok fazla yük getirmiyor. İçine girdiğimiz mevsim itibariyle gıda fiyatlarında negatif enflasyon da görebiliriz. Bu da manşet enflasyonu dengeleyecektir. MB'nin parasal sıkılaştırmaya yönelik aldığı kararların enflasyon sepeti içindeki kalemlere yansıması rasyonel değil. En basitinden alınan kararlar enerji fiyatlarının artışını engelleyemiyor..."
"TÜFE KRAL ÇIPLAK DEDİ"
TÜFE "kral çıplak" dedi ve faizler hızla yüzde 9 seviyesini altına geriledi. Gösterge faizlerde yeni hedef aşağıda nerede ve İMKB'ye yansıması ne anlama geliyor?
İşte Anadolu Yatırım Stratejist Halil Reçber'in konuya ilişkin değerlendirmesi:
"Kral çıplak da nereden çıktı!?!...
Türkiye son yıllarda bir enflasyon düşüş süreci ve bunun olumlu etkileri ile şekillenme trendi içinde yoluna devam ediyor. Son TÜFE verileri beklentilerden oldukça iyi geldi ve yüzde 3.99 ile 42 yılın en düşük seviyesine geriledi diyebiliriz. Son 4 aydır TCMB istediğini yaptı ve kafaları karıştırıcı bir çok açıklaması sonrasında başta bankacılık sektörü olmak üzere negatif fiyatlamaların baş aktörü oldu diyebiliriz. Sonuç ne oldu? Yine yüksek faiz düşük kur sürecine devam...
Aynı kulvarda koştuğumuz ülkeler ile bir karşılaştırma yaptığımızda Hindistan, Polonya, Brezilya, Çin vb. 2-3 ülkeyi daha dikkate alarak yaptığımız çalışmalar içinde maalesef ki bu ülkelerin reel faiz getirilerinden son dönem MB kararları ile daha yüksek olduğunu görmekteyiz.
Geçmiş son 2 yılı değerlendirdiğimizde enflasyon düşüş trendini sürdürmesine rağmen faizlerin hali hazırda yüzde 9 ve üzeridne seyretmesi açıklanabilir bir durum değil. Hangi risk primi üzerine koyarsanız koyun... Çünkü TÜFE son iki veri 41 hatta 42 yılın en düşük seviyesinde. Bu nedenle gösterge faizler maalesef MB'nin son 4 aydır aldığı kararlar neticesinde "aşırı yüksek" seviyelerde olduğunu göstermektedir.
Son gelen mart ayı TÜFE verileri bu anlamda gösterge faizlerin aşırı yüksek olduğunu (kral çıplak dedik) bir kez daha göstermiş oldu. Ve bizim gösterge faizler yüzde 9 üzerine attıktan sonraki süreçte, geçen haftalardan itibaren ele aldığımız gösterge faizler aşırı yüksek söylemimizi desteklemeye başladı."
İŞTE AÇIKLANAN ENFLASYON VERİLERİ
ÜFE
TÜİK, Mart 2011 Tüketici Fiyatları Endeksi ve Üretici Fiyatları Endeksini açıkladı buna göre, 2011 yılı Mart ayında 2003 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre 1,22, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,40, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,08 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9,36 artış gerçekleşti
Aylık değişim tarım sektöründe yüzde 0,68, sanayi sektöründe yüzde 1,34 oldu. Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5.84, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.54 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 18,00 artış gerçekleşmiştir. Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,31, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,98 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,54 artış oldu.
ÜFE sonuçları sanayinin alt sektörleri bazında değerlendirildiğinde en yüksek aylık artış yüzde 15,06 ile metal cevheri alt sektöründe gerçekleşti.
Sanayinin üç sektöründen, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2,62, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,48 artış, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde -0,36 düşüş yaşandı.
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, metal cevheri (yüzde 15,06), kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı (yüzde 9,08), ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (yüzde 6,88), kağıt ve kağıt ürünleri imalatı (yüzde 3,52), tekstil ürünleri imalatı (yüzde 2,94), deri ürünleri imalatı (yüzde 2,62), büro makineleri imalatı (yüzde 2,26), plastik ve kauçuk ürünleri imalatı (yüzde 2,15), kimyasal ürünlerin imalatı (yüzde 1,90) alt sektörleri olarak sıralandı. Buna karşılık tıbbi, hassas ve optik aletler imalatı (yüzde -1,02), giyim eşyası imalatı (yüzde -0,89), mobilya imalatı (yüzde -0,82), iletişim teçhizatı imalatı (yüzde -0,57), elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı (yüzde -0,45) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.
TÜFE
2011 yılı Mart ayında 2003 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 0.42, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 1,57, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,99 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,29 artış gerçekleşti.
Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1,57 ile ulaştırma grubunda oldu. Mart ayında endekste yer alan gruplardan çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,17, ev eşyasında yüzde 0,94, giyim ve ayakkabıda yüzde 0,77, eğlence ve kültürde yüzde 0,46, lokanta ve otellerde yüzde 0,43, konutta yüzde 0,38, haberleşmede yüzde 0,34, eğitimde yüzde 0,29, sağlıkta yüzde 0,15, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,03 artış, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde -0,41 düşüş yaşandı.
Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE’de en yüksek artış yüzde 8,01 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. Çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 7,86), ulaştırma (yüzde 6,91), ev eşyası (yüzde 6,11), giyim ve ayakkabı (yüzde 5,43), konut (yüzde 4,57), eğitim (yüzde 4,28) artışın yüksek olduğu diğer harcama grupları oldu.
26 bölge içinde TÜFE’nin aylık bazda en yüksek artış gösterdiği bölge Tekirdağ, Edirne, Kırklareli (yüzde 0,70) oldu. Aralık ayına göre en yüksek artış Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan (yüzde 2,40) bölgesinde, geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış Erzurum, Erzincan, Bayburt (yüzde 6,28) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan (yüzde 9,55) bölgesinde gerçekleşti.
Kaynak: Haber Türk Ekonomi - 04 Nisan 2011 Pazartesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder