Girişimcilere müşteri buluyorlar, ithalat-ihracat yapacaklara ücretsiz destek veriyorlar
Özbey Men/Para Dergisi
Belize’den Cook Adaları’na, Jamaika’dan Sierra Leone’ye Türkiye’de 123 ülkenin 268 fahri konsolosu var. İş dünyasının yakından tanıdığı bu isimler, konsolosu oldukları ülkeyle Türkiye arasında köprü görevi görüyorlar…
Türkiye siyasi ve ekonomik ilişkilerde birçok ülkeyle sağlam köprüler kurmuş durumda. Hatta bu ilişkileri daha da güçlendirmek amacıyla özellikle çevre ülkelerle son dönemlerde vizeleri bile kaldırdı. Dış ticaretin rahatlıkla yapılabilmesi için 16 ülkeyle serbest ticaret anlaşması imzaladık. Aralarında Hırvatistan, Güney Afrika ve Meksika’nın da bulunduğu 10 ülkeyle de müzakereler sürüyor.
Türkiye’nin dış dünyayla siyasi ve ekonomik ilişkilerinin gelişmesinde hiç kuşkusuz bu ülkelerin Türkiye’de bulunan fahri konsoloslarının da büyük payı var. Türkiye’de ABD ve Avrupa ülkelerinin yanı sıra Bolivya’dan Singapur’a, Fildişi Sahili’nden Uruguay’a 123 ülkenin tam 268 fahri konsolosu bulunuyor. Hatta bu ülkeler arasında Büyük Okyanus’un güneyinde 15 küçük adadan oluşan Cook Adaları ile yine aynı bölgede 990’a yakın adadan oluşan Solomon Adaları bile var.
İş dünyasının yakından tanıdığı bu isimler, konsolosu oldukları ülkeyle Türkiye arasında köprü görevi yapıyorlar. Çoğu vize vermeden tutun da siyasi konulardaki müzakerelere katılmaya kadar birçok yetkiye sahip. İşte 123 ülkeyi Türkiye’de temsil eden diplomat patronlar….
AHMET AKBALIK
MAKEDONYA
Özak Global Holding’in patronu Ahmet Akbalık’a bu görevi 2008 yılında Makedonya dışişleri bakanı Ankara’ya bizzat gelerek kendisi vermiş. Akbalık bu ülkenin Antalya Fahri Konsolosu olarak görevlendirilmesinin gerek iş dünyası, gerekse sivil toplum kuruluşlarında aktif olmasından kaynaklandığını belirtiyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili olan Akbalık, daha birçok kuruluşta görev yapıyor. Akbalık, Makedonya’nın Ankara Büyükelçisi ile tesadüfen tanıştığını ve bu teklifin büyükelçiden geldiğini belirtiyor.
Özak Tekstil ve Ela Quality Oteli’nin sahibi olan Özak Global Holding’in yıllık cirosu 300 milyon dolar civarında. Ahmet Akbalık, Yugoslavya’nın dağılmasından sonra kurulan Makedonya’nın Türk işadamları için büyük fırsatlar barındırdığını belirtiyor. Makedonya hükümetinin bu ülkede yatırım yapacak Türk şirketlere ciddi kolaylıklar sağladığını vurguluyor:
“Avrupa’nın ortasında olmasından dolayı stratejik öneme sahip bir ülke. TAV’ın, Şişecam’ın yatırımı var. Halk Bankası orada şube açtı. Birçok Türk şirketi de bu ülkeyle ticaret yapıyor. İkili ilişkilerimizi geliştirmek için gayret gösteriyorum.”
MUSTAFA ÇIKRIKÇIOĞLU
BELİZE
Demir çelik ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren Metalsaç’ın patronu Çıkrıkçıoğlu, bu ülkenin İstanbul fahri konsolosluğu görevine geçen yıl atanmış. Bu görevi üstlenmesi bir arkadaşının aracılığıyla olmuş. Çünkü bu arkadaşı Belize başbakanının yakın dostuymuş. Çıkrıkçıoğlu, bu arkadaşının tavsiyesi üzerine bu görevin kendisine teklif edildiğini belirtiyor.
Orta Amerika’da bulunan Belize, tarıma dayalı bir ekonomiye sahip. Türkiye ile dış ticareti yıllık sadece 4 milyon dolar. Çıkrıkçıoğlu, bu rakamı artırmak için ihracatçı firmalara Belize’yi tanıtmaya çalışıyor. TİM Başkan Vekili olan Çıkrıkçıoğlu, Çelik İhracatçıları Birliği’nde de Başkan Yardımcısı.
Abdullah Gül Üniversitesini Destekleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı olan Çıkrıkçıoğlu, Süleyman Şah Üniversitesi’nde de Mütevelli Heyeti Üyesi.
Türkiye ile Belize arasında her hangi bir sorun olmadığını belirten Çıkrıkçıoğlu, Belize’nin Türk vatandaşlarından vize istemediğini, Türkiye’nin de vizeyi kaldırması gerektiğini vurguluyor:
“Bu konuda yetkililerle temasa geçtim. Ekonomik ilişkilerimiz az da olsa her yıl artıyor. Türkiye bu ülkeye tekstil ve makine satıyor. Demir çelik, hububat, konfeksiyon da satabiliriz. Belize tatil cenneti bir ülke. Turizm potansiyeli çok yüksek.”
İSMAİL KISACIK
ETİYOPYA
Taha Holding Genel Koordinatörü Kısacık, Doğu Afrika ülkesi Etiyopya’nın 3 yıldır İstanbul Fahri Konsolosu. LC Waikiki markasının sahibi olan grubun yıllık cirosu 200 milyon doları buluyor. Kısacık’a bu görev Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi tarafından teklif edilmiş. Bunda Kısacık’ın Başkan Yardımcısı olduğu TUSKON’un Afrika ülkeleriyle ilişkileri geliştirmek üzere gerçekleştirdiği faaliyetler etkili olmuş. İSO Meclis Üyesi de olan Kısacık, fahri konsolos olarak bu ülkede yatırım yapmak isteyen Türk işadamlarına yardımcı olduklarını belirtiyor. Kısacık’ın yetkileri arasında vize vermek ise yok. Kısacık, bu ülkeyle Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin son 5 yılda canlandığını belirtiyor:
“Etiyopya’da yatırım izni alan Türk firmaların sayısı 238’e, yapılan yatırım tutarı ise 1.6 milyar dolara ulaştı. Fakat bu ülkedeki yabancı yatırımlar içinde bizim oranımız yüzde 3 civarında. Dış ticaretimiz ise 236 milyon dolar. Bunun karşılıklı artması için fuarların ve ticaret heyeti gezilerinin artırılması gerekiyor.
İSHAK ALATON
GÜNEY AFRİKA
Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, 1996 yılından bu yana fahri başkonsolos. 1994 yılında Güney Afrika devlet başkanlığına getirilen Nelson Mandela’nın İstanbul’la birlikte dünyada 12 şehirde konsoloslukları kapatması üzerine bu görev fahri olarak Alaton’a teklif edilmiş, Güney Afrika’nın Türk vatandaşlarından vize istememesi nedeniyle de Alaton bu teklifi kabul etmiş. Taahhüt, enerji, turizm gibi birçok farklı sektörde faaliyet gösteren Alarko Holding’in 2010 yılı cirosu 1.2 milyar TL. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi geçen yıl 1.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. İshak Alaton, Güney Afrika’da iş yapmak isteyen işadamlarına en az 10 yıllık bir strateji belirlemelerini ve uzun vadeli plan yapmalarını öneriyor. Güney Afrika Cumhuriyeti 1 aydan az kalacak turistlerden vize istemiyor. Vize işlemleri büyükelçilik tarafından veriliyor. Ancak gerekli formlar fahri başkonsolosluktan da temin edilebiliyor. TESEV kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Alaton, Açık Toplum Vakfı’nın da kurucusu.
TAMER TAŞKIN
GÜNEY AFRİK
Güney Afrika’nın İzmir Fahri Başkonsolosluğunu 1992 yılından bu yana yürütüyor. Bu ülkenin tanıtımı amacıyla yaptığı çalışmalardan dolayı bu göreve getirilmiş. Otomotivden savunma sanayine kadar çeşitli şirketlere ışıl işlem hizmeti veren İstaş-Bodycote ile endüstriyel yağ üreticisi petrofer’in yönetim kurulu başkanı olan Taşkın, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın başkanlığını da yürütmüş bir isim. Halen Türk-Afrika İş Konseyi Koordinatör Başkanı.
Tamer Taşkın, Türk Hava Yolları’nın Johannesburg ve Cape Town’a direkt seferlerinin olması sayesinde iki ülke ticari ilişkilerinin giderek arttığını söylüyor. Ancak Türkiye’nin bu ülkeyle halen ikili anlaşmalarının olmadığını vurguluyor. Taşkın, ekim ayında Ankara’da yapılacak KEK toplantısının bu açıdan önem taşıdığını ifade ediyor:
“Afrika’da Türk mallarına olan güven çok yüksek. Türk mallarını Avrupa kalitesinde ama yüzde 20 daha ucuz diye tarif ederler. Fakat bu avantajı aramızda ikili anlaşmaların olmaması nedeniyle kullanamıyoruz. Giden mallarımız Afrika’da gümrük vergilerinin çok yüksek olması nedeniyle gümrük kapılarında bitiyor.”
SÖZER ÖZEL
SİERRA LEONE
Bilfer Madencilik ve Batıbasma Tekstil’in sahibi Sözer Özel, 1996 yılından bu yana Sierra Leone’nin Fahri Başkonsolosu olarak görev yapıyor. Özel’in her iki şirketinin toplam yıllık cirosu yaklaşık 75 milyon TL.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı iş dünyasında isim istemesi, müraacatta bulunan Özel Sierra Leone yetkililerinin de teklifi üzerine bu göreve gelmiş. Özel, Sierra Leone’nin Türkiye’de büyükelçiliği olmadığından pasaport verme hariç bir büyükelçiliğin tüm yetkilerine sahip. Vize verebiliyor. Bu ülke adına Türkiye’deki resmi kuruluşlarla temaslarda bulunuyor. Yaklaşık 6 milyon nüfusu bulunan Sierra Leone Afrika’nın batısında, Atlas Okyanusu kıyısında yer alıyor. Sierra Leone’nin ekonomik olarak önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Özel, ülkede birçok yer altı kaynağı bulunduğunu, özellikle elmas, altın, boksit ve demir cevheri bakımından zengin olduğunu vurguluyor. Ankara Sanayi Odası başkanı, TOBB Madencilik Sektör Kurul başkan gibi bugüne kadar birçok görevde bulunan Özel, bu kurumlarda halen meclis üyeliği yapıyor.
EŞREF CERRAHOĞLU
SRİ LANKA
Eşref Cerrahoğlu, Türkiye’nin önde gelen armatörlerinden. Şirketi Cerrahgil Denizcilik’in yıllık cirosu 120 milyon doları buluyor. Cerrahoğlu18 yıldır Sri Lanka’nın İstanbul Fahri Konsolosu. Bu görevi Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın tavsiyesi üzerine üstlenmiş. İki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi için girişimlerde bulunuyor. Sri Lanka’dan gelen resmi veya sivil toplum kuruluşları yetkililerinin Türkiye’deki temaslarında yardımcı oluyor. Sri Lanka hükümetinin bu ülkeye giden turistlere vizeyi kendi gümrük kapılarında vermesi nedeniyle Cerrahoğlu’nun vize verme yetkisi yok. Hindistan’ın güneyinde, Hint Okyanusu’nda ada ülkesi olan Sri Lanka’nın son yıllarda turizm sektöründe hızla büyüdüğünü ve bu sektöre ciddi teşviklerin verildiğini belirten Cerrahoğlu, Türk firmalar için bu sektörde ciddi bir potansiyel bulunduğunu vurguluyor. Cerrahoğlu, TOBB Denizcilik Meclisi ve Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi.
SUZAN SABANCI DİNÇER
LÜKSEMBURG
2011’in ilk yarısı itibariyle 130 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Akbank’ın Yönetim Kurulu Başkanı Dinçer, az sayıdaki fahri konsolos işkadınından biri. Türk-İngiliz İş Konseyi Başkanı olan Dinçer, birçok kuruluşun da yönetimde bulunuyor. Lüksemburg’un 6 yıldır İstanbul Fahri Konsolosu olan Dinçer, bu ülkeyle ticari ilişkileri geliştirmenin yanı sıra kültürel bağların güçlendirilmesi için de çaba gösteriyor. Dinçer, Lüksemburg vatandaşlarının Türkiye’de karşılaştıkları sorunlarla da ilgileniyor.
Türkiye Lüksemburg ekonomik ilişkilerinin bankacılık ve finans sektöründe ağırlık kazandığını belirten Dinçer, Lüksemburg’un ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Türkiye’nin öne çıkmaya başladığını vurguluyor:
“Özellikle finansal alanda iki ülke arasındaki ilişkiler çok hızlı ilerliyor. Türk bankalarının uluslar arası piyasalardan sendikasyon kredisi temininde Lüksemburg bankalarının katılımı son derece önemli düzeylerde gerçekleşiyor. Ancak dış ticaretimiz potansiyelin çok altında. Lüksemburg Türk şirketlerin Avrupa pazarına ulaşmasında köprü olabileceği gibi, Türkiye de Lüksemburg’un Balkanlar ve Orta Asya’ya ulaşmasında tramplen rolü üstlenebilir.”
MUZAFFER ÇİLEK
BOSNA HERSEK
Perakende cirosu yıllık 200 milyon TL’yi bulunan Çilek Mobilya’nın patronu Muzaffer Çilek, 1.5 yıldır Bosna Hersek’in Bursa Fahri Konsolosu. Bu görev Bosna Hersek göçmeni bir işadamı olması nedeniyle kendisine teklif edilmiş. Çilek, bu ülke adına bir takım diplomatik görevleri yerine getirmenin yanı sıra iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla da kısa adı BİGMEV olan Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı’nın kuruluşuna öncülük etmiş. Çilek, Bosna Hersek’te 10 farklı sektörde 11 milyar dolar değerinde 150’den fazla küçük, orta ve büyük ölçekli projenin yatırımcı beklediğini vurguluyor:
“Bosna Hersek’in Türkiye ve pek çok ülkeyle serbest ticaret anlaşması var. Gümrük vergisi, vize yok. Rusya, Ukrayna, Romanya gibi fırsatların bol olduğu pazarları kaçıran firmalar için Bosna Hersek’e yatırımın tam zamanı. Ülkeye dünyanın her yerinden yatırımcı geliyor. Ön sıralarda Hırvatistan, Avusturya, Sırbistan, Slovenya, Almanya, Arap ülkeleri ve Malezya yer alıyor. Maalesef Türkiye yatırımda 11’inci sırada.”
AYKUT EKEN
JAMAİKA
Betinoks Paslanmaz Çelik, Kontuar Turizm ve Depom Depolama şirketlerinin patronu Eken, Güney Amerika ülkeleriyle içli dışlı. Türk-Brezilya İş Konseyi, Karayipler ve Latin Amerika Ticaret Derneği gibi kuruluşların yıllardır başkanlığını yürütüyor. 2000 yılından beri de Jamaika Fahri Konsolosu. Eken, aynı zamanda TÜSİAD’in International Başkan Yardımcısı.
Fahri konsolos olarak atanması, bu ülkede yaptığı ticari faaliyetler sayesinde olmuş. Aykut Eken, Jamaika’nın Türkiye temsilcisi olarak vize verme yetkisine sahip. İlaç sanayi ve denizcilik sektörüyle ilgili dış ticaret işlemlerinde bir takım belgelerin onayı da yine Eken’den geçiyor.
Jamaika’da meyve suyu, konserve, tütün, mobilya, yat inşası, bio teknoloji gibi alanların yatırım açısından cazip olduğunu belirten Eken, iki ülke firmaları arasında turizm, inşaat, gemi sanayi ve gıda sektöründe joint venture türü işbirliklerinin kurulabileceğini vurguluyor. Jamaika ile Türkiye arasında birçok ticari ve ekonomik işbirliği anlaşması bulunduğunu hatırlatan Eken, buna rağmen dış ticaretin henüz yok denecek kadar az olduğunu vurguluyor,
TAMER BOZOKLAR
BREZİLYA
İnşaat ve dış ticaret alanlarında faaliyet gösteren Bozoklar İnşaat ve Benart AŞ’nin patronu Tamer Bozoklar, 2005 yılından bu yana İzmir Fahri Konsolosu. Brezilya ile ticari ilişkilerinin yoğunluğu sivil toplum kuruluşlarındaki görevlerinden dolayı bu göreve getirilmiş. Türk Amerikan İşadamları Derneği Merkez Yönetim Kurulu ile Brezilya, Meksika ve Kanada İş Konseyleri Yürütme Kurulu üyeliği görevlerini yürütüyor.
Brezilya ile Türkiye arasında 2004 yılından bu yana turistik amaçlı gezilerde vize yok. Tamer Bozoklar, Brezilyalı şirketlerin Türkiye’de önemli yatırımları bulunduğunu belirtiyor:
“Bunlardan en büyüğü TPAO ile ortaklık kurarak 466 milyon dolarlık yatırım yapan Petrobras’dır. Daha birçok Brezilyalı firma Türkiye’de yatırım planları yapıyor. Brezilya’daki fırsatlardan yararlanmak isteyen işadamları 6 ay geçerli bir pasaport ile vizeden muaf olarak rahatlıkla bu ülkeye girebiliyor. 2014 FIFA Dünya Kupası’nın ve 2016 yaz olimpiyatlarının bu ülkede yapılacak olması nedeniyle büyük fırsat var.”
SERHAN SÜZER
KOSTA RİKA
Süzer Holding Başkan Yardımcısı Serhan Süzer, 4 yıldır Kosta Rika’nın İstanbul Fahri Konsolosu. Bu görevi Kosta Rika hükümetinden gelen teklif üzerine kabul etmiş. Bu Güney Amerika ülkesi adına sadece Türkiye’de değil, Orta Asya, Kafkaslar, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da da hizmet veriyor. Süzer’in yetki ve sorumlulukları bir hayli fazla. Vize veriyor. Pasaport yenileme ve uzatma, ihracat dökümanlarının onaylanması, yeminli tercüme edilmiş dökümanların onaylanması gibi işlemleri yapıyor. Ayrıca yetki bölgesinde yaşayan Kosta Rikalıların evlilik cüzdanları, kimlik belgeleri de yine Süzer’in onayından geçiyor. Kosta Rika’yla Türkiye arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkileri de yine Serhan Süzer yürütüyor. Serhan Süzer, Kosta Rika’nın Latin Amerika’nın İsviçre’si olarak bilindiğini belirtiyor.
ZİYA KARAHAN
TANZANYA
Karahan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Karahan, yaklaşık 15 yıllık fahri konsolos. Grubun gıda ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren 2 şirketi var. Ziya Karahan, Tanzanya’nın sadece Türkiye’deki fahri konsolosu değil, bu ülkeyi Tanzanya’nın fahri konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde de temsil ediyor. Karahan, neredeyse bir büyükelçi kadar yetkili. Yani iki ülke arasındaki birçok siyasi konu onun imzasından geçiyor diyebiliriz.
Ziya Karahan, Türkiye’den birçok şirketin Tanzanya’da yatırım yapmasına ön ayak olduklarını vurguluyor. Karahan’ın verdiği bilgilere göre bu firmalar arasında tarım ve tarıma dayalı sanayi, mobilya ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler var. Karahan, Tanzanya’nın ticari başkenti Darülselam’da düzenlenen fuarlara Türk firmaların katılımını sağladıklarını söylüyor. Karahan, Hint Okyanusu kıyısında bulunan Tanzanya’nın, etrafındaki ülkeler için liman özelliği taşıdığını, ayrıca turizm ve ormancılık sektörlerinde de büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguluyor.
ALTUNÇ KUMOVA
SEYŞELLER
Hint Okyanusu’nun batı kesiminde ve ekvator bölgesinde, 115 adadan oluşan bir ülke. Nüfusu sadece 80 bin. Ekonomisi balıkçılık, turizm, Hindistan cevizi, vanilya, tekne yapımı ve mobilya üretimine dayanıyor.
Palmiye kaplı beyaz kumsalları, turkuaz renkli berrak denizi, granit kayaları, koruma altında olan tropik ormanları ve denizaltı zenginlikleriyle dünyanın bozulmamış nadir doğal ortamlarından biri olan Seyşeller, tam bir turizm cenneti.
Destek Finans Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Altunç Kumova, 1999 yılından bu yana Seyşeller’in İstanbul Fahri Konsolosu. Seyşeller Cumhuriyeti’ni Türkiye’de diplomatik çevrelerde temsil etme yetkisine sahip.
Kumova, bu görevi Seyşeller’de yaşayan bir tanıdığı vasıtasıyla üstlenmiş. Kumova, küçük bir ülke olmasına rağmen Türkiye ile Seyşeller arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin hızla geliştiğini vurguluyor. Bunda özellikle Türkiye’nin son dönemde Afrika ülkeleriyle ilişkileri geliştirme çabalarının etkili olduğunu söylüyor.
OSMAN MERZECİ
KAMERUN
Gıda sektöründe faaliyet gösteren Nisfud AŞ’nin patronu. Aile şirketi Kerevitaş’ın çoğunluk hisselerini Ülker’e satan Osman Merzeci, bazı yabancı gıda markalarını Türkiye’ye ithal eden işadamı olarak da biliniyor.
Merzeci, 2002 yılı Şubat ayından bu yana Kamerun’un İstanbul Fahri Konsolosluğunu yürütüyor. Kamerun hükümeti, Merzeci’ye geniş yetkiler tanımış. Merzeci, Kamerun’un Kahire büyükelçiliğine bağlı olarak çalışıyor. Merzeci, iki ülke dış ticaretinin son yıllarda büyük sıçramalar kaydettiğini vurguluyor. Bunda Türk firmalarının Afrika ülkelerine açılımının büyük rol oynadığını söylüyor.
FARUK CENGİÇ
MALİ
Kreatif Mimarlık’ın sahibi Faruk Cengiç deneyimli fahri konsoloslardan. 1990 yılından bu yana Türkiye ile Mali arasındaki ilişkileri geliştirmeye çabalıyor. Cengiç, bu konuda bir hayli başarılı. Hemen her uluslar arası platformda Türkiye’ye Mali’nin desteğini sağlıyor.
Batı Afrika’da yer alan Mali, Türkiye’nin son yıllarda ikili ilişkilerini geliştirme konusunda en fazla önem verdiği ülkelerin başında geliyor. Nitekim 2010’un ocak ayında Mali’nin başkenti Bamako’da Türkiye büyükelçiliği açıldı. Ancak Mali’nin Ankara’da henüz büyükelçiliği yok.
Faruk Cengiç, büyükelçiliğin açılması sayesinde Türkiye’nin bu ülkeyle ilişkilerinin çok daha artacağını belirtiyor. Cengiç, birçok Afrika ülkesinin aksine yer altı kaynakları açısından fakir olan Mali’nin, yüzölçümü olarak Türkiye’nin 1.5 katı büyüklükte olduğunu hatırlatıyor. Faruk Cengiç, bu göreve ilk başladığında yetki bölgesinin tüm Türkiye’yi kapsadığını, daha sonra Ankara’da da fahri konsolosluk açıldığını söylüyor. Cengiç, bunun Türkiye ile Mali arasındaki ilişkilerin gelişmesinden kaynaklandığını belirtiyor. Cengiç, fahri konsolos olarak Mali’ye gitmek isteyen turistlere seyahat belgesi hazırladıklarını, siyasi ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi konusunda çaba gösterdiklerini belirtiyor.
FAHRİ KONSOLOSLAR
*İster ihracatçı, ister ithalatçı olun. Dış ticaret yapacağınız ülkedeki piyasa koşullarıyla ilgili en ince ayrıntısına kadar her türlü bilgiyi fahri konsoloslardan alabilirsiniz.
*İhracat yapacağınız ülkenin fahri konsolosuna başvurarak o ülkede müşteri bulmanız bile mümkün.
*Yurtdışında yatırım yapacaksanız, o ülkede hangi belgeleri nereden alacağınız konusunda da fahri konsoloslar size yol gösteriyor.
*Yatırım yapacağınız ülkenin bankacılık sistemi, işçi çalıştırma koşulları hakkında da “diplomat patronlara” başvurabilirsiniz.
*Dış ticaret işlemleriniz sırasında bürokrasiden kaynaklanan sorunlarınızı fahri konsoloslara başvurarak kısa sürede çözebilirsiniz.
*Dünya Ticaret Örgütü üyesi olmayan ülkelere yapılan ihracatta bir takım belgeleri onaylama yetkileri var.
*İthal edeceğiniz bir malın gümrük çıkış fiyatını o ülkenin fahri konsolosundan öğrenebilirsiniz.
FAHRİ KONSOLOS NASIL OLUNUR?
*Fahri konsolosların sahip oldukları haklar Viyana sözleşmesinde belirlenmiş. Buna göre kendilerine bulundukları ülkede diplomatik kimlik veriliyor. Şahıs arabalarına diplomatik plaka takılıyor.
*Her hangi bir ülkenin fahri konsolosu olabilmek için öncelikli o ülkeden bu yönde bir talebin gelmesi gerekiyor. Talepte bulunan ülke, bunu fahri konsolosluk vereceği ülkenin dışişleri bakanlığına bildiriyor. Dışişleri bakanlığı da bu isteği iş dünyasındaki kuruluşlara iletiyor. Fahri konsoloslar genellikle kişilerin kendi istekleriyle değil, teklif üzerine seçiliyor.
*Fahri konsoloslar bulundukları ülkede birçok yetkiye sahip. Büyükelçilikleri bulunmayan ülkelerin fahri konsolosları vize vermekten tutun görev bölgesi sınırları içinde o ülke adına resmi temaslarda bile bulunabiliyor.
*Fahri konsolosların görev bölgeleri genellikle birkaç şehirle sınırlandırılıyor. Türkiye’de en fazla fahri konsolosluk verilen şehirler İstanbul, İzmir, Mersin, Ankara, İskenderun, Antalya, Bursa ve Trabzon.
*Fahri konsolosluk görevinin süresine, bu görevi veren ülke karar veriyor.
*Aynı anda birden fazla ülkenin fahri konsolosu olunabiliyor.
*Fahri konsoloslara maaş ödenmiyor. Bir takım evrak düzenlemelerinden elde edilen ücretler bile fahri konsolosu olunan ülkenin dış işleri bakanlığına iletiliyor.
FAHRİ KONSOLOSLAR
ALMANYA
İsim Görev bölgesi İletişim
İbrahim Paksoy Adana, Hatay, Mersin, Osmaniye (0322) 3114353
Gülay Kaman Kaplan Muğla (0252) 3639285
Sabine Sibel Cura Ölçüoğlu Bursa, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Eskişehir (0224) 2210021
Ercan Dursunoğlu Edirne, Kırklareli, Tekirdağ (0284) 2135563
Sıktı Yılmaz Kuşkay Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı (0442) 2341219
Oktay Kara Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis (0342) 3361400
Çağlar Soysaraç Kayseri, Malatya, Sivas, Tokat, Yozgat (0352) 3213474
İhsan Alioğlu Artvin, Rize, Trabzon, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Erzincan (0462) 3230824
ABD
Güliz Balsarı İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak (0232) 4648755
ARNAVUTLUK
Atayla Varlık Antalya (0242) 7100200
Ayhan Sezer Balıkesir (0266) 7272511
Necip Naci Doğru Bursa (0224) 2209040
İlhan Feyzi Gürel İzmir (0232) 4790404
Gökhan Erdem Kocaeli (0262) 3221792
Kamil Alptekin Sakarya (0216) 4745563
AVUSTURYA
Ahmet Barut Antalya, Burdur (0242) 3522200
Fatma Neyir Suer Bodrum (0252) 2490330
Sedat Diniz Bursa, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale (0224) 2421919
Hüseyin Sıragezen Edirne, Kırklareli, Tekirdağ (0284) 2122268
Mehmet Kılıçlar Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye (0326) 4512100
Mustafa Muammer Erboy İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak (0232) 4418200
Hüseyin Fazıl Tütüner Mersin (0324) 2385581
Okan Gümüş Samsun, Amasya, Tokat, Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon (0362) 4312234
BAHAMALAR
Hasan Kemal Yardımcı Türkiye (0216) 3956383
BAHREYN
Abdullah Tivnikli Türkiye (0216) 5442462
BANGLADEŞ
Kazım Özer İstanbul (0212) 2742929
Zerrin Çakmakoğlu İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak, Muğla, Çanakkale (0232) 4643002
BELARUS
Mustafa Bayık Adana (0322) 4578257
Fatih Akın Antalya (0242) 5191953
Aybar Uluca Bursa (0224) 5490520
Hasib Uysal İstanbul (0212) 2371907
Murat Reha Yorgancıoğlu İzmir (0232) 4823182
BELÇİKA
Ece Tonbul Kilit Isparta, Burdur, Antalya (0242) 2446853
Nezih Öztüre İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Balıkesir, Çanakkale (0232) 4634769
BELİZE
Mustafa Çıkrıkçıoğlu İstanbul (0216) 3808090
Necmi Çalışkan İzmir (0232) 4464045
BENİN
Orhan Kural İstanbul (0212) 2856688
BOLİVYA
Karlo Yakup Miloviç Türkiye (0212) 2722402
BOSNA HERSEK
Muzaffer Çilek Bursa (0224) 2231636
Ahmet Kemal Baysak İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Çanakkale, Burdur, Isparta, Afyon, Antalya, Uşak, Balıkesir, Kütahya (0232) 3281890
Ercan Uslu Konya (0332) 3528111
BREZİLYA
Cemal Özgörkey Antalya, Burdur, Isparta, Konya (0242) 2472060
Silvyo Benbassat Bursa (0212) 5209049
Ethem Sancak İstanbul (0212) 6521000
Ali Tamer Bozoklar İzmir, Aydın, Muğla, Uşak, Denizli, Manisa (0232) 4638607
Cengiz Sönmez Mersin, Antalya, Isparta, Adana, Kahramanmaraş, Hatay (0324) 3291717
BULGARİSTAN
Cemalettin Uslu Tekirdağ, Kırklareli, Çanakkale (0282) 2619487
BURKİNA FASO
Cemil Gandur Türkiye (0212) 2906565
COOK ADALARI
Ahmet Şefik Öngün Türkiye (0216) 5388000
ÇAD
Mehmet Cengiz Türkiye (0216) 4747160
ÇEK CUMHURİYETİ
Serdar Akaydın Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay (0242) 3226176
Sabri Etem Özsoy İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Denizli, Manisa, Uşak, Kütahya, Aydın, Muğla (0232) 3680944
DANİMARKA
Metin Atalay Akseki, Alanya, Gazipaşa, Gündoğmuş (0242) 5226262
Kayhan Öndemir Antalya, Burdur, Denizli, Isparta (0242) 2411069
Ali Nail Kubalı İzmir, Manisa, Uşak, Muğla, Aydın (0232) 4895401
Nuri Enis Eralp Marmaris (0252) 4131059
Jozef Atat Mersin, Adana, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis (0324) 2386830
DOMİNİK CUMHURİYETİ
Lalia Gonzalez İstanbul (0212) 2938356
EKVATOR
Fadi Nahas Türkiye (0212) 3655202
EL SALVADIR
Leki Levi İstanbul (0212) 2973682
ENDONEZYA
Emin Hitay İstanbul (0212) 3494960
Nalan Rimer İzmir (0232) 4218850
ESTONYA
İbrahim Ethem Okudur Antalya, Muğla, Adana, İçel, Isparta, Burdur (0242) 3120001
Barış Kaya Bursa (0224) 4111800
Tuncay Özilhan İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova (0212) 2324400
Eşref Baltalı İzmir, Aydın, Manisa, Çanakkale, Balıkesir, Bursa (0232) 7468668
ETYOPYA
Osman Bülent Çekiç Antalya (0242) 2476848
Osman Nakiboğlu Gaziantep (0342) 2112121
İsmail Hakkı Kısacık İstanbul (0212) 4464004
Ahmet Küçükbay İzmir (0232) 3882557
Bülent Elbeyli Mersin (0324) 2326873
FAS
Atilla Donat İstanbul (0212) 3550600
Fatih Çakmakoğlu İzmir (0232) 4212332
FİLDİŞİ SAHİLİ
Zekai Erez İstanbul (0212) 5560217
Ethem Altan Ünsal Türkiye (0232) 4213680
FİLİPİNLER
Şükrü Diyab İçel, Adana, Antalya, Gaziantep, Hatay (0324) 2331666
Rasim Zaimoğlu İstanbul (0212) 3242250
Ender Yorgancılar Afyon, Denizli, Kuşadası, Çeşme, Foça, Kütahya (0232) 4271375
Tamer Kabalcıoğlu Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa (0342) 3570355
FİNLANDİYA
Ali Akkanat Belek, Antalya (0242) 7255970
Sezgin Gökmen Bodrum (0252) 3167051
Mustafa Koç İstanbul (0212) 2969549
Mehmet Ali Molay İzmir (0232) 8770135
FRANSA
Ahmet Erol Antalya 0242 345 90 97
Mehmet Erbak Bursa 0224 252 16 30
Gündüz Nalbantoğlu Bodrum 0252 313 61 88
Ercan Dursunoğlu Edirne 0284 213 55 63
Raymond Makzume İskenderun 0326 613 81 90
Zeliha Jale Toprak İzmir 0232 421 42 34
GABON
Kaya Toperi Ankara, Konya, Karaman, Eskişehir, Kayseri, Nevşehir, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Çankırı, Tokat, Amasya, Çorum, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Niğde, Aksaray 0312 447 00 20
Tuğrul Erkin İstanbul, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, İzmit, Adapazarı, İzmir, Bilecik, Aydın, Manisa, Muğla, Afyon, Denizli, Uşak, Kütahya 0212 296 00 02
GAMBİYA
Ekmeleddin İhsanoğlu İstanbul 0212 259 17 42
GANA
Yalçın Çevikel Ankara 0312 466 72 30
GİNE
Orhan Argün İstanbul 0216 550 94 01
GİNE BİSSAU
Halit Eren Marmara Bölgesi 0212 259 17 42
GUATEMALA
Hayri Ülgen Türkiye 0216 326 72 77
GÜNEY AFRİKA
Numan Olcar İçel, Adana, Tarsus 0324 237 10 75
İshak Alaton İstanbul 0212 227 52 00
Tamer Taşkın İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Uşak, Aydın, Denizli, Muğla 0232 376 84 45
GÜRCİSTAN
Nurettin Çarmıklı İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Antalya, Adana 0232 483 53 70
Ali Gündüz Amasya, Samsun, Sinop, Ordu 0362 234 66 31
HIRVATİSTAN
Candan Çobacıoğlu İzmir 0232 446 28 70
HİNDİSTAN
Cefi Kamhi Muğla 0252 385 32 80
Turgut Koyuncuoğlu İzmir 0232 433 05 49
HOLLANDA
Savaş Titiz Antalya, Burdur, Isparta, Karaman 0242 321 13 47
Raymond Makzume İçel, Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay 0326 613 81 90
Karel Dutilh İzmir, Manisa, Kütahya, Uşak, Aydın, Denizli 0232 464 02 01
Murat Azgun Muğla 0252 413 26 91
HONDURAS
Bülent Akarcalı Ankara 0312 426 70 38
Janette Torres Trastullo İçel 0324 221 67 86
İNGİLTERE
Fatma Neşe Coşkunsu Muğla 0252 313 00 21
Mustafa Şıkman Fethiye, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Kaş, Kalkan 0252 614 63 02
Ali Doğan Tugay Marmaris 0252 412 64 86
İRLANDA
James Geary İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova 0212 482 18 62
İSPANYA
Hasan Yıldırım Akıncıoğlu Antalya, Burdur, Isparta 0242 241 77 70
Emile Boutros İçel, Adana, Hatay, Gaziantep, Urfa, Mardin, Siirt, Hakkari, Van, Bitlis, Diyarbakır, Adıyaman, Kahramanmaraş 0326 613 45 67
Muharrem Kayhan İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla 0232 435 91 81
Zeynel Abidin Erdem Balıkesir, Bursa, İzmit, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Bolu 0212 359 02 26
İSRAİL
Jak Eskinazi İzmir 0232 376 74 80
İSVEÇ
Hilmi Tokuş Alanya, Akseki, Gazipaşa, Gündoğmuş 0242 522 36 34
Nil Sağır Antalya, Burdur, Isparta 0242 242 32 89
Haluk Özsaruhan İzmir, Afyon, Aydın, Denizli, Kütahya, Manisa, Muğla 0232 422 01 38
Mişel Şaşati İçel, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Konya, Kahramanmaraş, Niğde, Seyhan 0324 238 01 26
İSVİÇRE
Yaşar Sobutay Antalya 0242 243 15 00
Hasan Ersoy Gaziantep 0342 338 31 14
Uğur Yüce İzmir 0232 421 42 39
Filip Tahinci Adana, Hatay, Mersin 0324 238 68 30
İTALYA
Özden Berhayat Antalya 0242 323 43 64
Oya İzmirli Bursa 0224 234 96 82
Mehpare Şayan Kileci Gaziantep, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Kilis, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak 0342 215 02 74
Alfredo Antonio Levante Hatay, İçel, Adana, Osmaniye 0326 613 60 91
Veli Tören Nevşehir, Kırşehir, Yozgat 0384 341 46 88
İZLANDA
Selim Sarıibrahimoğlu Ankara 0312 447 40 13
Kazım Münir Hamamcıoğlu İstanbul, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Sakarya, Bilecik, Kocaeli, Yalova 0216 394 32 10
Esat Kardıçalı İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli, Uşak, Afyon, Kütahya 0232 446 57 00
JAMAİKA
Aykut Eken Türkiye 0212 549 07 00
KAMBOÇYA
Alphan Manas İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Diyarbakır, Bursa, Konya, Erzurum, Sakarya, Kayseri, Gaziantep, Samsun, Eskişehir 0212 366 50 55
KAMERUN
Osman Merzeci İstanbul 0212 676 01 28
KANADA
Banu Tesal İstanbul 0212 251 98 38
KARADAĞ
Akkan Suver Marmara ve Ege Bölgesi 0212 213 05 56
KAZAKİSTAN
Hüseyin Acarlıoğlu Antalya, Burdur, Isparta, Muğla, Denizli 0242 340 16 16
Yener Sonusen Bursa, Bilecik, Balıkesir, Yalova 0224 234 65 65
Hayrettin Çolakoğlu Hatay 0326 225 11 24
Mevlüt Özkişi İzmir, Manisa, Çanakkale, Denizli, Uşak, Kütahya, Aydın 0232 462 09 30
Recep Konuk Konya 0332 324 60 80
KENYA
Bilal Alkoç İstanbul 0216 394 82 15
KIRGIZİSTAN
Yusuf Uğur Adana 0322 457 72 07
Süleyman Kartoğlu Antalya 0242 312 17 87
Mahmut Arslan Mersin 0324 241 11 11
KOLOMBİYA
Olga L.C. Valencia Türkiye 0212 347 89 93
KOMOR ADALARI
Sarmad Harake Türkiye 0212 365 86 44
KONGO
Cemal Burnaz Türkiye 0212 227 44 50
KONGO DEMOKRATİK CUMHURİYETİ
Hayrettin Çolakoğlu Hatay 0326 225 11 25
Belkıs Gümüş Sever Türkiye 0216 425 37 77
Mehmet Timuroğlu İzmir 0232 478 55 40
KORE
Noyan Gürel İzmir 0232 479 04 04
Ali Kibar Kayseri 0352 437 49 01
KOSTA RİKA
Serhan Süzer İstanbul 0212 334 46 46
KKTC
Ali Şakir Tıltay Adana 0322 457 29 07
Binnaz Altunok Antalya 0242 244 13 27
Hüseyin Parkan Şanlıkol 0224 222 44 39
LETONYA
Meriç Turan Ekmekçi Adana 0322 453 30 63
Nurdan Aslı Ulukapı Türkiye 0242 814 50 30
Yavuz İskenderoğlu Bursa 0224 211 26 90
Ahmet Arbatlı Türkiye 0216 519 75 00
LİBERYA
Adem Ceylan İstanbul 0216 422 82 70
LİTVANYA
Mine Okudur Antalya, Burdur, Isparta, İçel 0242 312 00 01
Berat Tunakan Bursa 0224 211 00 15
Tayfun Uzunova İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Bursa, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Yalova 0216 425 05 00
Mustafa Özsoy İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Uşak, Aydın, Denizli, Muğla 0232 371 08 66
LÜKSEMBURG
Suzan Sabancı Dinçer İstanbul 0212 279 39 35
Jean M.N. De Sainval Türkiye 0232 421 48 82
MACARİSTAN
Bekir Bülent Özsoy Antalya, Burdur, Isparta 0242 247 80 39
Bahaeddin Nakiboğlu Adana, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin, Osmaniye, Şanlıurfa 0342 211 21 68
Erdal Keresteci İzmir, Çanakkale, Manisa, Aydın, Balıkesir 0232 421 28 61
İsmet Güral Kütahya, Eskişehir, Uşak, Afyon, Denizli, Burdur, Isparta, Muğla, Antalya 0274 225 03 18
Erdoğan Erken Tekirdağ, Edirne, Kırklareli 0282 263 03 13
MADAGASKAR
Nesrin Karaarslan Karadağ Türkiye 0212 211 92 06
MAKEDONYA
Ahmet Akbalık Antalya 0242 715 23 34
İbrahim Dönertaş Aydın 0232 463 82 82
Şükrü Kakıllıoğlu Kayseri, Nevşehir 0352 245 10 50
Ahmet Ziya Gündüz Konya, Karaman 0332 322 21 81
Hikmet Tanrıverdi Malatya 0212 449 52 00
Sırrı Furkan Trabzon, Rize, Gümüşhane 0462 326 57 61
MALAVİ
Mehmet Fatih Baltacı İstanbul 0216 524 38 00
İbrahim Oktay Üstüngör İzmir 0212 219 73 40
MALDİVLER
Nihat Böytüzün İstanbul 0212 241 73 72
MALEZYA
Cevdet Sefer Bursa 0224 220 88 17
Nüsret Arsel İstanbul 0212 247 17 28
Hüsamettin Şınlak İzmir, Manisa, Afyon, Kütahya, Balıkesir, Denizli, Aydın, Muğla, Antalya, Isparta, Uşak 0232 484 81 21
MALİ
Hüseyin Başaran Ankara 0312 418 03 74
Faruk Cengiç İstanbul 0212 216 71 31
MALTA
Oğuz Teoman Kocaeli 0262 324 80 84
Ahmet Çalık İzmir 0232 422 31 38
MAURİTİUS
Levent Soylu İstanbul 0212 343 99 50
MEKSİKA
Varol Dereli İstanbul 0212 224 24 64
Kemal Çolakoğlu İzmir, Aydın, Muğla 0232 463 60 33
MOĞOLİSTAN
Ömer Ali Aydıner Antalya 0242 710 00 00
Fahrettin Amir Arman İstanbul 0212 274 35 00
Haluk Türkeli İzmir 0232 374 01 13
Ahmet Giritli Samsun 0362 231 38 08
MONAKO
Tuna Aksoy Köprülü Türkiye 0212 262 41 48
MYANMAR
Ercan Aygün Türkiye 0312 472 50 78
NEPAL
Fatma Günseli Malkoç İstanbul 0216 460 14 50
NİJER
Yusuf Kaya Ankara 0312 442 90 40
Musa Şahin Bursa 0224 272 19 39
Mehmet Salih Özbek İstanbul 0212 470 08 99
NORVEÇ
Nüvit Özkan Alanya, Akseki, Gazipaşa, Gündoğmuş, Manavgat 0242 565 03 30
Yusuf Ata Küner Antalya, Muğla 0242 259 00 83
Silim Bilgisin İstanbul, Çorum, Giresun, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Zonguldak 0212 249 97 53
Emil Boutros İçel, Adana, Hatay 0326 613 45 67
Enis Özsaruhan İzmir, Aydın, Balıkesir 0232 421 92 80
Osman Levent Seral Muğla 0252 417 07 13
OMAN
Kenan Mağripli İstanbul 0212 230 83 84
ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ
Kemalettin Özdemir Ankara 0312 441 85 51
Osman Burak Akdikmen Türkiye 0216 384 01 02
PAKİSTAN
Cahit Yaşar Eren İzmir 0232 459 16 16
PANAMA
Hatice Güleç İzmir 0232 446 84 84
PARAGUAY
Sibel Sabah Miramontes Türkiye 0312 440 99 56
PERU
Ahmet Osman Mayatepek Ankara 0312 441 93 10
Jak Hayim Ankara hariç tüm Türkiye 0212 294 23 00
POLONYA
Talha Görgülü Antalya 0242 310 85 37
Jan Tasçı İçel, Adana 0324 232 46 18
PORTEKİZ
Aron Nommaz İstanbul 0212 251 91 18
Fahri Gökyayla İzmir, Muğla, Aydın, Manisa, Denizli, Uşak 0232 483 80 31
ROMANYA
Armağan Özgörkey Antalya 0242 243 22 90
İsmail Şükrü Seskır Bursa, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale 0224 211 40 25
Erol Balkan Edirne 0284 225 56 90
Durmuş Çelik Konya, Nevşehir, Aksaray 0332 350 82 58
RUSYA
Kerim Özsoydan İzmir 0232 461 51 86
SAN MARİNO
Rıza Tevfik Morova Türkiye 0216 368 90 41
SENEGAL
Nihat Böytüzün Türkiye 0212 241 73 72
0532 2140564
SEYŞELLER
Altunç Kumova Türkiye 0212 325 26 24
SIRBİSTAN
Metin Akdurak İzmir, Antalya, Burdur, Aydın, Denizli, Manisa, Muğla, Uşak 0232 441 91 81
SİERRA LEONE
Sözer Özel Türkiye 0312 430 28 80
SİNGAPUR
Mehmet Pınar Aran Türkiye 0216 358 01 33
SLOVAKYA
Coşkun Molla Edirne, Tekirdağ, Kırklareli 0284 212 01 74
Selçuk Borovalı İzmir 0232 486 04 35
SLOVENYA
Başar Arıoğlu İstanbul 0216 321 90 00
Sedat Peker Antalya, Burdur, Isparta, Muğla 0242 242 45 26
SOLOMON ADALARI
Barbaros Hayrettin Çağa Türkiye 0212 310 32 01
SOMALİ
Sermet Çetin İstanbul 0212 452 20 15
SRİ LANKA
Celasin Egel Marmara ve Ege hariç tüm Türkiye 0312 417 22 99
Eşref Cerrahoğlu Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, İzmit, Adapazarı, Bursa, Bilecik, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Manisa, İzmir, Uşak, Denizli, Aydın, Muğla 0212 232 47 00
Azat Baçgeroğlu Mersin 0324 359 90 70
ST. KİTTS VE NEVİS
Gönül Eken Türkiye 0212 549 07 00
SUDAN
Zeynel Abidin Erdem İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Bursa, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa, Kocaeli 0212 287 68 50
SURİNAM
Begüm Nazlı Başar Türkiye 0212 291 06 26
ŞİLİ
Süleyman Haluk Sanver İstanbul 0212 272 57 90
Martin Sanford İzmir 0232 446 93 01
Kerem Muradi Mersin 0324 328 44 00
TANZANYA
Ziya Karahan Türkiye 0212 232 25 46
TAYLAND
Refik Gökçek İstanbul 0212 347 34 57
TOGO
Ali İhsan Kaya Ankara 0312 460 12 00
Sitou Gnassovnou Türkiye 0216 474 38 63
TUNUS
Nuri Sabuncu Adana, Urfa, Malatya, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, İçel, Kahramanmaraş 0322 453 25 95
Mustafa Göksu İstanbul 0212 259 80 00
Mustafa Selim Yaşar İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Manisa 0232 463 80 15
TÜRKMENİSTAN
Necdet Göktepe İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Muğla, Uşak 0232 425 90 10
UGANDA
Mustafa Günay İstanbul 0212 368 81 10
UKRAYNA
Mehmet Işık Çanakkale 0286 212 72 52
Hikmet Çetin Güvercin İzmir 0232 465 18 48
URUGUAY
Dalia Garih İstanbul 0212 310 33 00
ÜRDÜN
Ömer Kaplan İzmir 0232 482 24 45
Selim Egeli İstanbul 0212 274 79 00
YEMEN
Mohamed Ahmed Al-Mashari İstanbul 0212 231 27 05
YENİ ZELANDA
İzzet Hatem İstanbul 0212 244 02 72
ZAMBİYA
Bülent Göktuna İstanbul 0212 232 20 00
Fahri konsoloslardan nasıl faydalanırsınız?
* İhracatçı veya ithalatçıysanız, dış ticaret yapacağınız ülkedeki piyasa koşullarıyla ilgili en ince ayrıntısına kadar her türlü bilgiyi fahri konsoloslardan alabilirsiniz.
* İhracat yapacağınız ülkenin fahri konsolosuna başvurarak o ülkede müşteri bulmanız bile mümkün.
* Yurtdışında yatırım yapacaksanız, o ülkede hangi belgeleri nereden alacağınız konusunda da fahri konsoloslar size yol gösteriyor.
* Yatırım yapacağınız ülkenin bankacılık sistemi, işçi çalıştırma koşulları hakkında da “diplomat patronlar”a başvurabilirsiniz.
* Dış ticaret işlemleriniz sırasında bürokrasiden kaynaklanan sorunlarınızı fahri konsoloslara başvurarak kısa sürede çözebilirsiniz.
* Dünya Ticaret Örgütü üyesi olmayan ülkelere yapılan ihracatta birtakım belgeleri onaylama yetkileri var.
* İthal edeceğiniz bir malın gümrük çıkış fiyatını da o ülkenin fahri konsolosundan öğrenebilirsiniz.
Kaynak: Patronlar Dünyası - 25.11.2011
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder