TMSF, elektrik ve suyunu kendi üreten Salih Adası'ndaki lüks malikaneyi satışa çıkarıyor
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun 13 adet taşınmazı 19 Aralık'ta satışa çıkarılacak. Toplam 75 milyon lira muhammen bedelle satışa sunulacak taşınmazlar arasında Bodrum açıklarındaki Salih Adası'nda bulunan 32 dönümlük arazi ve üzerindeki lüks malikaneninde bulunduğu bildirildi.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) alınan bilgilere göre, satışa çıkarılacak 13 adet taşınmaz arasında Bodrum açıklarındaki Salih Adası'nda bulunan 32 dönümlük arazi ve üzerindeki lüks malikane de bulunuyor. Yaklaşık 10 adet tekne ve yatın bağlanabileceği çekek yeri ve iskelesi olan malikane için 9 milyon TL muhammen bedel belirlendi.
Zeytinlik içerisinde bulunan malikane, Bodrum Yarımadası'nın kuzeyinde Güvercinlik koyu yakınındaki Salih Adası'nda bulunuyor. 3 ayrı parselin birlikte satışa çıkartıldığı ada muhteşem koylara sahip durumda.
Güvercinlik'ten 20 dakikada tekneyle ulaşılan adada, belirli bölgelerde 15 müstakil villa ile balık üretim çiftlikleri bulunuyor. Adanın Milas-Bodrum Havalimanı'na yakın olması malikaneye ilgiyi artırıyor.
Lüks malikanenin suyu denizden, elektriği güneşten
Denize cephesi olan malikane 291 metrekare kapalı alana sahip. Tripleks olarak yapılan malikanede 110 metrekare dekore edilmiş kapalı teras, 25 metrekare iç bahçe, zemin katta 185 metrekare açık teras ve yine çatı katta 86 metrekare açık teras alanı bulunuyor. Malikanenin arazisinde yaklaşık 10 adet tekne veya yatın rahatlıkla yanaşabileceği iskele, çekek yeri ve dinlenme alanı mevcut.
Parsellerin çevrelediği koy, yatçılar tarafından ''deniz havuzu'' olarak adlandırılıyor. Yatçıların özellikle tercih ettiği kumluk bölge olması malikanenin değerini artırıyor. Parsel üzerinde yaklaşık bin 500 civarında zeytin ağacı bulunuyor. Çok iyi peyzaj düzenlemesi yapılan malikane bahçesi, bin adet süs bitkisine de sahip.
Parsel üzerinde 20 metre derinliğinde artezyenle deniz suyu çıkartılmakta. Tripleks malikanenin teras alanlarının altında 80, 40 ve 12 tonluk su depoları bulunuyor. Son sistem deniz suyundan içme suyu elde eden arıtma ekipmanlarınında bulunduğu malikane güneş enerjisiyle aydınlatılıyor. Deniz suyunu arıtmada kullanılan yöntemin sadece İsrail'de uygulandığı öğrenildi. Malikanede ayrıca 12 ve 25 kilovatlık jeneratörler de bulunuyor.
Adada, üzerinde 15 villanın da bulunduğu arazi hazineye ait. TMSF'nin satışa çıkardığı arazinin ise tapusu mevcut. Adada bulunan villalar, tapuları olmadıkları için kullanılamıyor ve atıl durumda bulunuyor.
Denizciler ve turizmcilerin görüşü
Bodrum'daki denizciler ve turizmciler, TMSF tarafından satışa çıkartılacaklar arasında yer alan Bodrum açıklarındaki Salih Adası'nın üzerinde bulunan 32 dönümlük arazinin, adanın doğal yapısını bozmadan değerlendirilmesini istedi.
İMEAK (İstanbul, Marmara, Ege, Akdeniz,Karadeniz Bölgeleri) Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Üyesi Arif Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Salih Adası'nın bugüne kadar doğal yapısını koruyarak geldiğini, bundan sonrada doğal yapısının bozulmaması gerektiğini söyledi.
Salih Adası üzerindeki arazi satılsa bile kıyı master planı hazırlanmadan adada hiçbir yapılaşmaya gidilmemesi gerektiğine işaret eden Yılmaz, ''Adanın açıklarında balık çiftlikleri bulunduğu için şimdiye kadar yapılaşmaya gidilmemişti ve ada bakir kalmıştı. Ada satıldıktan sonra ne yapılacağı konusunda bir fikrimiz yok. Ortaya somut bir şey çıkmadan yorum yapmak doğru olmaz ama bizim genel bakışımız, bölge için kıyı master planı hazırlanmasıdır. Herşey bir plan içerisinde ve doğayı koruyarak yapılmalı. Satışı yapılacak arazi doğru değerlendirilmeli ve adanın doğal dokusuna zarar verilmemeli'' dedi.
Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel ise Bodrum'un Güvercinlik köyü açıklarında bulunun Salih Adası'nın doğal güzellikleriyle ön plana çıktığını anlattı. Adanın üzerinde özel mülklerin de bulunduğuna dikkati çeken Gökbel, adanın kaderinin satıldıktan sonra netlik kazanacağını ifade etti.
Bazı bölgelerin turizme açılacak diye satın alındığını ama bir süre sonra bu bölgelerde villaların yükseldiğini belirten Gökbel, ''Eğer ada üzerinde böyle bir şey yapılacaksa tabii bunu doğru bulmayız. Biz turizmi doğayı koruyarak sürdürülebilir şekilde yapmalıyız. Şimdi satılırsa, adanın üzerindeki 32 dönümlük arazinin hangi amaçla değerlendirileceğini bilmiyoruz. Ama bu arazi mutlaka adanın doğal yapısını bozmadan değerlendirilmeli. İlla turizm yapacağız diye güzelim bakir bölgelere zarar vermemeliyiz'' diye konuştu.
Kaynak: HT Ekonomi - 07.12.2011
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder