Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde kamu binalarının ardından özel binalardaki ilk yıkım Bostanlı'da gerçekleştirildi
İzmir'de kentsel dönüşüm yasası çerçevesinde ilk özel yıkım Karşıyaka'nın Bostanlı Semti'nde gerçekleşti. Telekonferansla bağlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "EXPO 2020'ye hazırlanan İzmir'in değişim ve dönüşüm adımlarından birisinin" atıldığını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşümde öncelikli il ilan ettiği İzmir'de, Gaziemir Hava Teknik Okulları Komutanlığı'ndan başlayan yıkımlar, özel sektörün Karşıyaka Bostanlı'da yaptığı yıkımla devam etti. Bostanlı Cemal Gürsel Yalı Caddesi'nde bulunan Etaş apartmanı özel bir firma tarafından 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu uyarınca dün yıkıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın telekonferans yöntemiyle katıldığı Bostanlı'daki törene İzmir Valisi Cahit Kıraç, AK Parti İzmir milletvekilleri Aydın Şengül, Nesrin Ulema, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Ata Erpolat, İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz ve vatandaşlar katıldı. İzmir'le birlikte 5 ilde ve 7 noktada daha kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkım gerçekleştirildi.
Binalarına test yaptırın
Törende konuşan İzmir Valisi Cahit Kıraç, önemli bir güne tanıklık ettiklerini belirterek, "5 şehirde kentleri yaşanabilir kılmak için bugün düğmeye basıldı. 12 ayrı bölgede 1100 hektarlık bir alanda kentsel dönüşümle ilgili süreci başlatıyoruz. Bu ada 350 bin konutu ilgilendiriyor" dedi. İzmir'in 1. derece deprem bölgesi olduğunu, kentteki binaların çoğunun 40 yıllık olduğunu hatırlatan Kıraç, "Hemşerilerimiz oturdukların binaların depreme dayanıklı olup olmadığını araştırsın. Bu testleri yaptırmak zor değil. İzmir'de yaşayan hemşerilerimizin bundan sonra doğacak afetlerden sıkıntısız çıkması için gerekli adımları atmalarını istiyoruz" dedi.
Telekonferansla bağlandı
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül ise, "Kamu binaların yıkımıyla startı vermiştik. Kentsel dönüşümü sadece hükümet eliyle yapılacağı şeklinde bir algı var. Bunun sadece kamu kurumları ile değil özel sektörün bu işin önemli bir ayağını oluşturacağını ilk işaretini veriyoruz. Bugün özel imkanlarla ilk binanın yıkımı gerçekleştiriliyor. Gecekondularda dönüşüm yapılacak sanılıyordu ama bugün Bostanlı'da bunu yapıyoruz. Bizim hedeflerimiz ve ideallerimiz büyük. İzmir'in muhteşem güzelliğine tekrar buluşturmak üzere hepimize görev düşüyor" dedi.
Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan ve Bakan Bayraktar telekonferans yöntemiyle İzmir'e bağlandı. Vali Kıraç, Milletvekilleri Şengül, Ulema, AK Parti İl Başkanı Akay, AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanı Kerem Ali Sürekli, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Erpolat, İller Bankası Bölge Müdürü Muhittin Menekşe, Tapu Kadastro Bölge Müdürü Burhan Usta ve beraberindekiler yıkım butonuna basmasıyla İzmir'deki ilk yıkım gerçekleşti.
İzmir'e bağlanan Erdoğan sözü Milletvekili Şengül'e verdi. Boyunlarına Karşıyaka Spor Kulübü atkısı taktıklarını belirten Şengül, "Sayın Başbakanım bugün ikinci yıkımı yaşıyoruz. Rize Spor, Karşıyaka'yı yendi. Çok atak yaptık. Ama Rize bir geldi, maçı kazandı" dedi. Bunun üzerine Erdoğan, "Karşıyaka'da bizim" dedi. Erdoğan, İzmir'deki yıkım öncesi, "EXPO 2020'ye hazırlanan İzmir'in değişim ve dönüşüm adımının biriside bu" dedi.
"Bataklıkları kurutacağız"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kentsel dönüşüme de çözüm sürecine karşı çıkanlar, kentlerimizi harabeye çeviren, şehirlerimizi bataklığa çeviren, o harabeden, o bataklıktan her türlü illetin üremesine fırsat sağlayan zihniyettir. Kendileri bir bataklık oluşturdular, o bataklığın kurutulmasına karşı çıkıyorlar" dedi. Erdoğan, Gaziosmanpaşa Sarıgöl mahallesinde dün düzenlenen törenle İstanbul Bağcılar, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Kartal, Sakarya Hendek, Rize, İzmir Karşıyaka ve Diyarbakır Suriçi'nde 33 bin 529 binanın yıkılacağı kentsel dönüşüm çalışmasını başlattı. Erdoğan, özetle şöyle dedi:
Üstüne gittik
* Yaklaşık 30 yıldır Türkiye terörle mücadele ediyor. 30 yılda nice canımızı, enerjimizi kaynaklarımızı yitirdik. Terörü doğuran bataklıkları kurutmayı hiçkimse tartışmadı. Yıllarca terörle mücadele edildi ama terörün, suç örgütlerinin istismar alanlarıyla mücadele edilmedi. Biz hükümet olarak bunu tersine çevirdik. Bir yandan terörle kararlı bir şekilde mücadele ettik. Bir yandan terörün istismar alanlarını, bataklıklarını kurutma mücadelesi verdik. Terörün istismar ettiği, suç örgütlerini istismar ettiği ne varsa kararlılıkla üstüne gittik.
* Kentsel dönüşüm gerçekleştirirken sadece bina inşa etmiyoruz. Sadece şehri, mahalleyi güzelleştirmekle kalmıyoruz. Çocuklarımıza, gençlerimize umutlu, heyecanlı, coşkulu, yaşama sımsıkı tutunacakları bir çevre, bir ortam kazandırıyoruz.
* Adına çözüm süreci dedik. Bu çözüm sürecine, düşüncesine, inancına bakmadan, yüzlerce insan arasından saygı duyduğumuz, saygı duyulacak 63 akil insan seçtik. Onlarla şu anda çalışmaya başladık.
Süreçten umutluyuz
* Ve biz terörle mücadele bir şeyler yapalım, annelerin gözyaşları dinsin, kan akmasın diye çırpınırken maalesef birileri oradan hala rant elde etmenin gayreti içinde. Biz bu çözüm sürecinden umutluyuz. Muhalefet ve bazı çevreler ne yaparsak yapalım, hangi adamı atarsak atalım, zaten karşısında duruyorlar. Kentsel dönüşümün de karşısında duruyorlar, teröre son vermek için başlattığımız sürecin de karşısında duruyorlar. Bugün kentsel dönüşüme de çözüm sürecine karşı çıkanlar, kentlerimizi harabeye çeviren, şehirlerimizi bataklığa çeviren, o harabeden, o bataklıktan her türlü illetin üremesine fırsat sağlayan zihniyettir. Kendileri bir bataklık oluşturdular, o bataklığın kurutulmasına karşı çıkıyorlar. Kendileri bataklıklara çamur taşıdılar, şimdi de o çamurun kurutulmasına karşı çıkıyorlar. Biz o bataklıkları Allah'ın izniyle kurutacak, gül bahçesine, lale bahçesine çevireceğiz, çeviriyoruz. Çözüm sürecini de milletimiz için, kardeşliğimiz için, gönül köprüleri için kuruyoruz ve bunu milletimizle yapıyoruz.
Kaynak: Yeni Asır, 06.04.2013
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder