Ev almak ciddi bir karar. Öyle ki birçoğumuz için hayatimizin 10-15 yılının birikimi anlamına geliyor. Böylesine önemli bir karar verirken elbette ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Peki, her gün yeni bir konut projesi reklamlan ile karşılaşırken en doğru karar nasıl verilir?
Bu sorunun yanıtını yaklaşık yüze yakın projede 27 bin 500 konutun satış süreci içinde bulunan Avrupa Proje Yönetiminin Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Giray’a sorduk.İşte ev alma arifesinde olan oturumcu ve yatırımcı için ipuçları…
-Ispartakule Bahçeşehir, Esenyurt Hadımköy gibi şehrin dış arterlerinde arz fazla talep azdır. Bu bölgelerde satış rakamlarının gevşemesi ve düşmesi söz konusu. Rekabetin yoğun olduğu bu alanlarda ödeme seçenekleri müşteri lehine şekilleniyor. 120 ay 0 faizin rakamsal karşılığı daire fiyatı üzerinden yüzde 25 indirim yapılması demek. Eğer oturum için ev arıyorsanız bu adresler sizin için doğru lokasyonlar.
-Yatırım amaçlı konut alacaksanız satın aldığınız değerle satacağınız değer arasında fark olması gerekir. Bu fark talebin çok, arzın az olmasına bağlı. Yatırımcı gözü ile bakarsak şehrin merkezi alanlarını seçmekte fayda var. Buna Avrupa Yakası’ndaki en güzel örnek Basın Ekspres Yolu.
-Bölgeye karar verdiyseniz sıra güvenilir bir şirket bulmakta. Bu noktada acele etmemekte fayda var. Gayrimenkulde tecrübeli, teslim edilen projeleri olan, yatırımcısına kazandıran şirketlerin projelerden alım yapmak akıllıca olur. Bu şirketlerin taahhütlerini yerine getirmesi kadar taahhüt ettiği gibi yerine getirmesi de önemli. Şirketlerin eski projelerini incelerken bu noktaya dikkat etmek gerekir. Zira 10 kalitesi deyip, 5 kalitesi ile teslim yapan firmalar da var.
-Ev alırken en verimli ve kazançlı zamanı seçmek oldukça önemli. Ekonominin iyi olduğu dönemle kötü olduğu dönemde satın alma kararı farklı çalışır. Ekonominin soğuduğu dönemler müşterinin lehine olan dönemlerdir. Çünkü satış azalır, müşteri değerlidir ve pazarlık şansı vardır.
-Gizli tehlike aidat meselesine dikkat. Birçok projede ortak gelir hesaplanmaksızın, projeyi cazip göstermek adına sosyal donatılar yaratılıyor. Sonrasında aidatlar bin – bin 500 TL’leri buluyor. Bu da neredeyse bir dairenin kira bedeli. Bu nedenle ev seçerken sonrasında gelecek yaşam maliyetlerini de hesaba katın.
-Konut alırken incelediğiniz kataloglara ve örnek dairelere dikkat edin ve bunların ne kadar gerçeği yansıttığını sorgulayın.
-Konut alırken dikkat edilecek en önemli hususlardan biri de net ve brüt farkı. Aslında bu oran yüzde 30′ları geçmemeli.
Ancak günümüzde yüzde 70′lere ulaştığı projeler var. Bu da demek oluyor ki siz yüzde 70 fazla para ödüyorsunuz.
-Evinizi seçtiniz ve sıra geldi yasal işlemlere. Burada satışın ne ile yapıldığına dikkat edin. Basit bir satış vaadi sözleşmesi yapılıyorsa, üstelik noter onayı da yoksa müteahhidin insafına kaldınız demektir. Bir de elden yapılan peşinatlarda ödemiş olduğunuz paranın ispatı olmasına dikkat edin ve karşınızdaki insanlara suiistimal alanı bırakmayın. Sonraki aşamalarda da ödemeleri şahıs hesabına değil, banka hesabına yatırın.
-Teslim tarihinin sözleşmenizde yazılı olmasına dikkat edin. Ayrıca kat irtifakı kurulmayan projeden konut almayın. Tapu’dan kat irtifakını kontrol edin. Alacağınız konutun tüm detaylarına tapudaki onaylı projeden bakabilirsiniz.
-Konut kredisi kullanarak ev alacaklar en az 3-4 bankanın faiz oranı ve dosya masraflarını karşılaştırarak karar vermeli.
-İmar durumunu mutlaka araştırın. Konut projelerinin, belediyedeki onaylı projesini görmelisiniz. Onaylı proje ile size sunulan projenin aynı olup olmadığına dikkat edin. İmar problemi nedeni ile tamamlanamayan projeler olduğunu unutmayın.
Kaynak: Emlakta Son Dakika, 22 Aralık 2012
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder