İzmir'de kaç kişi riskli binalarda yaşıyor?
İzmir'de 500 bina halen risk altında ve deprem tehdidiyle karşı karşıya. Deprem arkamızdan koşarken, dönüşüm çalışmaları da davem ediyor. Kanunlar, iyileştirmeler devam ediyor fakat hala kentsel dönüşüm çalışmalarında hedeflenenin gerisindeyiz. Kentsel dönüşüm için çalışmalar devam ederken, İzmir'de kaç kişi riskli binalarda yaşıyor?
Tektaş Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya, İzmir’de depreme dayanıksız 500 bin bina için tek çözümün dönüşüm olduğunu söyledi.
İzmir, gerek deprem riskli bina sayısı, gerekse nüfus yoğunluğu ve ekonomiye katkı bakımından Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilk yetkili kuruluşlarından olan Tektaş Kentsel Dönüşüm ’ün Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya’ya göre İzmir’de olası bir depremde hasar görmesi öngörülen 500 bin bina var. Bu binaların güvenli binalar olarak yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bu da kentsel dönüşümden geçiyor.
Kentsel Dönüşümden 3 bin bina yararlandı
Çatalkaya, Kentsel Dönüşüm Kanunu ile ilgili şunları söyledi: “6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm kanunu Mayıs 2012’ de yürürlüğe girdi.İzmir’de vatandaş talebi ile bu kanundan 3 bin bina yararlandı.Şehirde talep her geçen gün artıyor. Kentsel Dönüşüm Kanunu ile vatandaşlar bürokrasiyi beklemeden kendi binalarını yeniden inşa edebiliyor. Kentsel Dönüşüm Kanunu’ndan bir binanın yararlanabilmesi için bina mülk sahiplerinden 1 kişinin Bakanlık yetkili kuruluşuTektaş Kentsel Dönüşüm’e başvuruda bulunması yeterli.”
Hakan Çatalkaya, “Başvurudan sonra binanız için devlet teşvikli çok uygun faiz oranları ile kentsel dönüşüm kredisi kullanabilir, kira – taşınma yardımı alabilir, tüm belediye, noter harçlarından muaf olup, KDV indirimlerinden yararlanmaya hak kazanırsınız. En önemli avantajı ise binanızda 2/3 çoğunluk kararı ile müteahhidinizi siz seçebilir, yeni binanız için tüm kararları alabilirsiniz” şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşüm süreci tek elden yürüyor
Tektaş Yönetim Kurulu Başkanı Çatalkaya, “ Vatandaşlar, kentsel dönüşümün tüm süreçlerinde tek elden, kendileri bu süreci takip edebiliyorlar. 1 Haziran 2014 yürürlüğe girmesi beklenen yeni imar kanunu 1 Ocak 2016’ya ertelendi. Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen vatandaşların bunu gözardı etmemesi gerekiyor” dedi.
Kaynak: Milliyet, 09.06.2014
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder