5 Haziran 2015 Cuma

Ege’ye 25 milyar TL’lik dev yatırım

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN HAYATA GEÇİRİLECEK EGE GELİŞİM PROJESİ (EGEGEP) İLE EGE’YE 25 MİLYAR TL’LİK DEV YATIRIM YAPILACAK.
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek Ege Gelişim Projesi (EGEGEP) ile Ege’ye 25 milyar TL’lik dev yatırım yapılacak.
İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerini kapsayan EGEGEP ile 4 bin 547 adet proje Egelilerin hizmetine sunulacak. EGEGEP ile alakalı bilgi veren Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “25 milyar TL’lik dev yatırım EGEGEP ile ege illeri şaha kalkacak ve Aydın’da bu dev projeden nasibini fazlası ile alacak” dedi.

DEV YATIRIMLARLA AYDIN ŞAHA KALKACAK
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, EGEGEP ile 2019 yılı sonuna kadar Aydın’da sulamadan içmesuyuna, hidroelektrik enerjiden dere ıslahlarına, ağaçlandırmadan, tabiat turizmine, meteorolojik gözlem ağına kadar birçok dev eseri hayata geçireceklerini kaydetti. EGEGEP kapsamında gerçekleştirecekleri dev yatırımlarla Aydın’ı şaha kaldıracaklarını ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Tamamlanan ve tamamlayacağımız 31 adet baraj, gölet ve 35 adet sulama tesisi ile 701.276 dekar araziyi suya kavuşturacağız. Bölge çiftçisinin cebine yılda 626 milyon TL ilave para girmesini sağlayacağız” diye konuştu.

AYDIN’IN 141 YILLIK HAYALİ ÇİNE ADNAN MENDERES BARAJI
İlk kez 141 yıl önce Aydınlılar tarafından yapılması talep edilen Çine Adnan Menderes Barajı’nı yapmanın kendilerine nasip olduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 5 padişah ve 59 hükümetin çok isteyip de bitiremediği barajı hizmete açmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.

“İKİZDERE BARAJI İLE AYDIN’IN İÇMESUYU PROBLEMİNİ ÇÖZDÜK”
81 il için içmesuyu eylem planı hazırlayarak bütün şehirlerimizin içmesuyu problemini çözdüklerini anlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “ Hizmete aldığımız İkizdere Barajı ile Aydın’ın içmesuyu problemini çözdük” dedi.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen İkizdere Barajı ile şehir merkezi ve çevresinde ki 30 yerleşim yerine İkizdere Barajı’ndan ve Tabakhane Deresi’nden yılda toplam
72,6 milyon m3 içmesuyu temin ediliyor. Dandalaz Çayı üzerindeki Karacasu Dandalaz Barajı ile de Nazilli ve çevresindeki 13 yerleşim yerine yılda 10,73 milyon m3 içmesuyu temin ediliyor.
Didim-Akbük Yöresi İçmesuyu Projesi, Kuşadası-Söke Yöresi İçmesuyu Projesi ve Nazilli İçmesuyu Projelerinin devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu “EGEGEP ile 2019 yılı sonuna kadar bölgeye toplamda 11 adet içmesuyu tesisi kazandıracağız ve 1 milyon 393 bin kişiye ilave içmesuyu temin edeceğiz. Ayrıca, 97 adet dereyi ıslah ederek, 69.618 dekar araziyi de taşkınlardan koruyacağız” dedi.

616 MİLYON FİDAN TOPRAKLA BULUŞTURULACAK
Son 13 yılda 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturarak Türkiye’nin Dünya genelinde en fazla ağaçlandırma yapan ilk 3 ülke arasına girdiğini belirten Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Aydın’da EGEGEP’te dahil tamamladığımız ve hizmete alacağımız projeler ile 2019 yılı sonuna kadar 664 bin dekar arazide çalışma yaparak 616 milyon adet fidanı toprakla buluşturacağız. Ayrıca, gelir getirici tür ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 1.400 dekar arazide badem, ceviz, dut, gibi türlerde ağaçlandırma yapacağız. Trüf mantarı üretim ormanı oluşturarak, salep orkidelerinin yayılış alanlarını genişleteceğiz” diye konuştu.

ŞEHİR ORMANLARI İLE SAĞLIK VE HUZUR AYDIN’DA
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, son 12 yılda Aydın’da 7 adet mesire yeri ve 2 adet bal ormanının tesis edilerek yöre halkının hizmetine sunulduğunu ifade ederek, “2019 yılı sonuna kadar EGEGEP ile
7 adet mesire yeri, 6 adet bal ormanı başta olmak üzere her alanda birçok tesisi tamamlayarak hizmete açacağız. Vatandaşlarımıza rahat nefes alacakları alanlar oluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

“TABİATI TURİZM İLE BULUŞTURACAĞIZ”
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bölgede alternatif turizm imkanlarını geliştirmek ve tabiatı, turizm ile buluşturmak maksadıyla çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu kapsamda, Aydın’ı deniz turizminin yanında tabiat ve yayla turizmi ile tanıtmak, tabii zenginliklerini ekonomik faydaya dönüştürmek ve potansiyel etkinlik alanlarını tespit etmek maksadıyla Aydın Tabiat Turizmi Master Planı hazırlayarak uygulamaya koyduk. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan plan kapsamında önerilen etkinlik alanları içinde öne çıkan yerler arasında; Kurşunlu Yaylası, Paşa Yaylası, Karacasu Yaylası ve Madran Yaylası gibi yayla turizmine uygun yerlerin yanı sıra Karacasu, Zeus gibi mağaraları da ilgi çekici mekanlar arasında bulunuyor” diye konuştu.

BÖLGENİN METEOROLOJİK AĞI DAHA DA GELİŞTİRİLECEK
Son 12 yılda Aydın’da 20 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) kurduklarını kaydeden Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “ 25 milyar TL’lik dev yatırım projemiz EGEGEP ile 12 adet OMGİ’yi daha Aydın’a kazandırmayı hedefliyoruz. Böylece daha isabetli hava tahminleri ile hem çiftçilerimizin yüzünü güldüreceğiz hem de vatandaşlarımızın ve turistlerin hava durumu hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayacağız” diye konuştu.

Kaynak: Hürriyet, 05.06.2015

Hiç yorum yok: