16 Mayıs 2014 Cuma

Kendi Enerjisini Üreten Aktif Evler Geliyor!

Gelecekte aktif evler hem enerji üretecek hem de bunu tasarruflu bir şekilde kullanabilecek
 
Dışarıdan herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan kendi enerjisini kendi üreten aktif binalara ilginin giderek artığını açıklayan HAS Mimarlık Kurucu Ortağı Ayşe Hasol Erktin, "Gelecekte aktif evler hem enerji üretecek hem de bunu tasarruflu bir şekilde kullanabilecek" dedi.
 
Rüzgar, soğuk gibi doğanın olumsuz etkilerine kendini kapatabilen, enerjiyi tasarruflu harcayan, çok kalın duvarları olan, doğaya uygun yönlendirilerek tasarlanan pasif binalar su, elektrik ve yakıtı daha tasarruflu kullanarak doğaya en az zarar verirken, aktif binalar ise dışarıdan herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan kendi enerjisini üretmesiyle öne çıkıyor.
HAS Mimarlık Kurucu Ortağı Ayşe Hasol Ektin, aktif binalarla ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Son yıllarda, binanın kendi enerjisini kendisinin üretip, kent şebekesine aktarması özellikle gelişmiş ülkelerin politikalarına dahil oldu. Kendi enerjisini üreten akıllı binalar, "aktif" binalar olarak kabul ediliyor. Pasif binalardaki kalın yalıtımlı duvarların binada yer kaybına neden olması gibi olumsuzluklar, aktif binalarda giderilebildiğinden, aktif binalara ilgi artıyor."
 
Enerji Üreten Evler
 
Aktif binaların en iyi örneklerinden birinin Berlin'de, bir diğerinin ise Bahreyn'de olduğunu söyleyen Ayşe Hasol Erktin, Berlin'de bir konutun cephesinde güneş panellerinin kullanıldığını bu sayede evin ısıtıldığını ve arabaların şarj edilebildiğini, Bahreyn'deki iki kulenin ise yelken şeklinde tasarlanarak rüzgardan enerji üretebildiğini kaydetti.
 
Berlin ve Bahreyn'deki örneklerin, hem mimari estetiği öne çıkardığını hem de yenilenebilir enerji aygıtlarını bünyesinde bulundurduğunu ifade eden Ayşe Hasol Erktin, şöyle konuştu: "Bu binalar, çok yeni olmakla birlikte veri üretmeye başladılar. Bu öncü binalardan elde edilen sonuçlar olumlu çıkarsa, yenilenebilir enerjilerin mimari estetikle buluştuğu örnekler artacak. Bu ilk örnekler beklentileri karşılamazsa yakın gelecekteki gündemimiz yeni arayışlarla biçimlenecek"
 
İyi Mimari Gerekiyor
 
Mimari tasarımdan ödün vermeksizin yenilenebilir enerjiyi kullanan "aktif" binaları gündemlerine aldıklarını dile getiren Ayşe Hasol Erktin, "Mimari tasarım estetiği ile yenilenebilir enerji unsurlarının bütüncül olarak tasarlanması mimarlar için ilave bir ustalık gerektiriyor" dedi.
 
Kaynak: Milliyet, 16.05.2014

Hiç yorum yok: