Bankalar geri dönmeyen ticari ve bireysel krediler nedeniyle el koyduğu binlerce gayrimenkulü satışa çıkardı
Yaşanan ekonomik sıkıntı ve gelirden fazla kullanılan krediler nedeniyle vatandaş, çiftçi, sanayici ve tüccarlar kredi borçlarını ödemeyince binlerce ipotekli konut, arsa, tarla, fabrika ve dükkan bankaların eline geçti.
Geri dönmeyen kredilere haciz yoluyla el koydukları gayrimenkuller nedeniyle emlakçı gibi olan bankalar, gayrimenkul satışları için “emlak servisi” ve özel internet siteleri oluşturdu.
Bankalar, ellerindeki gayrimenkullere, internet siteleri ve şubeleri üzerinden müşteri arıyor. Gayrimenkul satan her bankanın internet sitesinde bir de “satılık gayrimenkuller” bölümü bulunuyor. İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Gaziantep gibi büyük şehirlerde yer alan gayrimenkuller için iki satış yöntemi izleniyor. Bunlar teklif usulü ve ihale usulü. Teklifler bankaların internet siteleri üzerinden her zaman gerçekleştirilirken, ihaleler ise bankalar tarafından belirtilen tarihlerde gerçekleştiriliyor.
Kamu bankaları zirvede
Satışa sunulan gayrimenkul sayısı bakımından ilk sırada Türkiye Halk Bankası bulunuyor. Halk Bankası’nın satışa sunduğu bin 568 gayrimenkul arasında 14 arazi, 104 arsa, 30 fabrika, 220 iş yeri, 39 komple bina, 560 konut, 530 tarla ve 71 proje dairesi var. Halk Bankası’nı bin 549 gayrimenkul ile bir diğer kamu bankası Vakıfbank izlerken, üçüncü sırada ise Türkiye İş Bankası 888 gayrimenkul ile yer aldı.
Satılıklar arasında yok yok
Bankalarda bulunan gayrimenkullerin arasında müstakil ev, ahşap ev, kerpiç ev, villa, konak, apartman dairesi, apartman, otel, pansiyon, fabrika, imalathane, atölye, cam sera, akaryakıt istasyonu, otel, lokanta, depo, garaj, dükkan, ofis, işhanı, arsa tarla, sera, çiftlik, bağ, elma, zeytinlik, meyve, fındık, incir, narenciye bahçesi gibi binlerce gayrimenkul bulunuyor.
Alırken nelere dikkat edilmeli?
Bankalar tarafından satılan gayrimenkullerin satış fiyatları eksper tarafından belirlenirken, muhammen bedel üzerinden gelen teklifler banka tarafından değerlendiriliyor ve en yüksek teklifi veren gayrimenkulü almaya hak kazanıyor. Gayrimenkullerin satış bedelleri peşin satış bedeli olup vadeli veya taksitli satış yapılamıyor. Bankalar kanalıyla elden çıkartılan ve çoğu kez değerinin altında satışa sunulan gayrimenkuller fırsat yarattığı gibi hayal kırıklığına da neden olabiliyor. Çünkü satıştaki gayrimenkullerin çok hisseli olma ihtimali bulunuyor. Bu nedenle bankalardan ev, arsa, dükkan, ofis, büro, fabrika ve işyeri alacak olan kişilerin sözkonusu gayrimenkul ile ilgili tüm ayrıntıları dikkatlice incelemesinde fayda var. Yine fiyatların muhammen bedel olduğunun unutulmaması gerekiyor.
Hangi bankanın satışta ne kadar gayrimenkulü var*
Abank: 92
Albarak Türk: 160
Denizbank: 586
Fibabank: 10
Finansbank: 549
Garanti Bankası: 364
Halk Bankası: 1568
HSBC: 30
ING Bank: 124
İş Bankası: 888
Kuveyt Türk: 204
Şekerbank: 783
TEB: 655
Türkiye Finans: 513
Vakıfbank: 1549
Yapı Kredi: 671
Ziraat Bankası: 674
* Rakamlar bankaların internet sitelerinden derlenmiştir.
Kaynak: Sözcü, 14.05.2014
1 yorum:
Denizbank sms ile kredi mi arıyorsunuz? Tıklayın: denizbank sms ile kredi
Yorum Gönder