Özelleştirme İdaresi, Çamaltı Tuzlası için gayrimenkul değerlendirmesi başlattı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, İzmir Kuş Cenneti ve Homa Dalyanı'nın yanıbaşındaki, 1. derece Sit kapsamında bulunan Çamaltı Tuzlası'nıda satışa çıkardı. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. Mehmet Sıkı, alanın satışına ilk tepkiyi veren isim oldu
Tolga Kabak- İzmir Kuşcenneti'nin Türkiye'de yaşayan 469 kuş türünden 249'unun görüldüğü ve 83 değişik kuşun kuluçkaya yatabildiği uluslararası önemde sulak alanlarımızdan biri olduğunu anımsatan Prof. Sıkı, başka emellerle bu bölgenin alınmasının çevre katliamı olduğunu vurgulayarak, "Buraya bir çivi bile çaktırtmayız, aldıklarına pişman olurlar, verdikleri paraya da yazık olur" dedi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, İzmir Kuş Cenneti ve Homa Dalyanı'nın yanıbaşındaki, 1. derece Sit kapsamında bulunan Çamaltı Tuzlası'nı da satışa çıkardı. İzmir'in Çiğli ilçesinde yer alan Çamaltı Tuzlası'nda yıllık 600 bin ton tuz üretiliyor. Özelleştirme İdaresi, Hazine'ye ait alanların gayrimenkul değerlendirmesi sürecini başlattı.
Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, Çamaltı Tuzlası' nın satılmasının gündemde olduğunu belirterek alanla ilgili gayrimenkul değerlendirmesi yapıldığını söyledi.
Alanın 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda 'tuzla' olarak geçtiğini, 1. derece doğal sit ve Ramsar alanı (koruma altındaki sulak alanlar) olduğunu vurgulayarak "Bu tür alanlar kamunun elinde kalmalıdır. Bu alanların korunması gerekirken şahsa yönelik satışın yapılmasının gerekçesini anlayamıyoruz. Bu satışa yönelik girişimierin nedenini merak ediyoruz. Özelleştirme İdaresi'nin sitesinde gayrimenkul değerlemesi yapılması satışın bir aşamasıdır" dedi. Çamaltı Tuzlası ve çevresinin uluslararası sözleşmelerde korunması gereken alan olduğunu, burada yapılaşmaya izin verilemeyeceğini de anlatan Kocaer, "Burası kamunun elinde kalmalıdır" dedi.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Kuş Cenneti ve Homa Dalyanı'nın yanıbaşındaki, 1. derece Sit kapsamında bulunan Çamaltı Tuzlası'nı da satışa çıkarılmasıyla ilgili, "Çamaltı Tuzlası' nı 27 yıllığına kiralayan Binbir Gıda Tuz İşletmeleri ile son derece uyumlu bir çalışma içindeyiz. Kuş Cenneti nin geliştirilmesi ve korunması ile gilgili destek sağlıyor bu kurum. Çamaltı Tuz işletmesini de satın aldılar. İki satılan yeri de başkası almasın diye buna benzer Süzbeyli Köyü ile Kuş Cenneti Ziyaretçi Merkezi arasındaki yeri de özelliştirme idaresi 2-3 hafta önce satışa çıkardı başka bir Kuş Cenneti üzerinde kötü emelleri olan bir şirket veya kişi almasın diye Binbirgıda Tuz İşletmeleri satın aldı. Bu alışverişten de son derece memnunuz. Temennimiz daha önce kiraladığı yer içerisinde kalan 27 yıllık bu son iki yeri de bu kurumun alması. Yasa gereği satışa engel olamayız. Bu kurumun Kuş Cenneti'nin korunmasına ve geliştirilmesine sağladığı katkılardan dolayı içimiz rahat eder. Kötü bir iş yapacaklarına inanmıyoruz. Başka bir kurum alırsa hem biz, hem Kuş Cenneti sıkıntıya düşeriz ve yapacakları iş için de enerji kaybımız olur. Başka emellerle alan insanlara çivi de çaktırtmayız, aldıklarına pişman olurlar, verdikleri paraya da yazık olur! Boşu boşuna almasınlar. Aklı başında bir kurum boşuna masraf yapmasın. Burasının kamu yararına kalması hem toplum hem de Kuş Cenneti için en iyisi. Güney' de satışa çıkarılan Çilazmak mevkiisi yakınındaki Çamaltı Tuzlası eski tesislerinin olduğu yere şuanda ulaşım mümkün değildir. Dolayısıyla buraya ulaşım binbirgıda nın kiraladığı yerden geçmek durumunda. Alanın da yeni bir yol yapması gerekir. Mevcut mevzuat yasayı koruma statüleri müsaade etmez" diye konuştu.
İzmir Kuşcenneti'nin Türkiye'de yaşayan 469 kuş türünden 249'unun görüldüğü ve 83 değişik kuşun kuluçkaya yatabildiği uluslararası önemde "A" Sınıfı sayılı sulak alanlarımızdan biri olduğunu anımsatan Prof. Dr. Mehmet Sıkı, "İzmir Kuşcenneti'nde görülen kuş türlerini ve onların yaşama alanlarını koruyarak ve aynı zamanda torunlarımıza aktarmak için T.C. devleti olarak uluslararası camiaya Ramsar, Bern ve Paris sözleşmeleri ile koruyacağımızı taahhüt etmiş bulunduk. Ayrıca Kuşcenneti'ni Yaban Hayatı Koruma Sahası, I. Derece Doğal- Arkeolojik Sit Alanı ve Ramsar Alanı ilan ederek ulusal mevzuatımızla da koruma altına alınmıştır. Ancak Kuşcenneti'nde iş yapmak deyim yerindeyse deveye hendek atlatmaktan zordur." Bölgenen korunarak ve geliştirilerek gelecek nesillere bozulmadan aktarılabilmesi için Koruma Kurulları (Sit Kurulları) tarafından birçok karar alındığını belirten Prof. Dr. Mehmet Sıkı şunları söyledi: "Bu kararlardan İzmir Kuşcenneti'nin milli park olarak ilan edilmesi, hatalı dikilen okaliptüslerin alandan uzaklaştırılması, doğal sit alanında hayvan otlatmasının yasaklanması, Homa Dalyanı'nın iyileştirilmesi ve dalyanda kuluçka adası rehabilitasyonu ile Değirmen Dağı'nın tahsisi gibi çalışmalar 29 yıldan beri gerçekleşmemiştir."
Kaynak: Haber Ekspres, 30.04.2014
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder