Kentin prestiji haline gelen milyonlarca dolarlık eserlere imza atan ve sektörün önde gelenleri arasında yer alan firmalar, uygulayacakları yeni projeler için farklı şehirlerde yer aramaya başladı.
Yeni Kent Merkezi'nin imar planlarıyla ilgili yargıdan yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarının çıkması, uygun arazi bulunamaması girişimcileri bezdiren nedenlerin başında geliyor.
Global kriz döneminde bile yatırımdan vazgeçmeyen İzmir'in önde gelen gayrimenkul yatırımcıları, yatırımlarını İzmir dışına yönlendirmeye başladı. Alsancak-Turan arasındaki Yeni Kent Merkezi'nin imar planlarıyla ilgili yargıdan yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarının çıkması, uygun yatırım yeri bulunamaması ve bürokraside yaşanan zorluklar nedeniyle kente milyonlarca dolarlık prestij eserler kazandıran, Folkart, Megapol ve Gönen İnşaat firmaları İstanbul başta olmak üzere İzmir dışında yatırım yapacak yer arıyor. Ege-Koop da kent dışında yatırım yapmak için çalışma başlattı.
İstihdam kaygısı
Krizde bile yatırımlarına ara vermeyen ve 100 milyon dolarlık projesini hayata geçiren Megapol İnşaat İstanbul'da 20 dönümlük arazi alımı ile ilgili son görüşmelerini yaparken, Narlıdere Folkart projesini tamamlayan, Mavişehir projesine başlayan Folkart İnşaat ise, İstanbul başta olmak üzere birçok ilde proje üretmek için yer arayışını sürdürüyor. Ege-Koop ise 27 Şubat'ta yapacağı genel kurulda Ege Bölgesi'nin diğer illerinde yatırım yapmak için karar alacak. Metrokent ve Çamlıkent projelerini İzmir'e kazandıran Gönen Gayrimenkul da diğer illerde uygun arazi bulmaları halinde yatırım planlıyor. Bu firmaların başka illerde yeni projeleri hayata geçirmeleri halinde İzmir yatırımlarla birlikte, yüzlerce kişiye istihdam şansını da kaybedecek.
Rota İstanbul
Kriz döneminde bile 100 milyon dolarlık yatırımla İzmir'e 3 eser kazandırdıklarını belirten Megapol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir, halen süren 40 milyon dolarlık Megapol Tower projesinden sonra kurumsal olarak hayatlarının devam etmesi için İstanbul'da yatırım planladıklarını söyledi. İstanbul'da 20 dönüm yer için son görüşmelerini yaptıklarını belirten Gökdemir, "Yeni Kent Merkezi'nde proje düşünüyorduk. Ancak imar planları iptal edildi. Bizim de kurumsal bir firma olarak projelerimizi sürdürmemiz gerekiyor. İstanbul'da 20 dönümlük araziyi almamız halinde hemen projeye başlayacağız" dedi. İzmir'de bugüne kadar birçok projeyi hayata geçirdiklerini bundan sonra da yeni projeler yapmak istediğini ancak eserlerini hayata geçirecek yer bulamadıklarını anlatan Gökdemir, İzmir'de yatırımcıların ciddi bir yer sıkıntısı olduğunu kaydetti. Yer sıkıntısı nedeniyle İzmir'de yatırım yapmak isteyen grupların da rotalarını başka şehirlere yönlendirdiğini ifade eden Gökdemir, "İzmir yatırımcıya yer üretemezse gayrimenkul sektöründeki potansiyelini değerlendiremez. Yer sorunu mutlaka çözülmeli. Yoksa İzmir, yüzmilyonlarca dolar yatırımdan olacak. Binlerce kişi de istihdam olanağından yoksun kalacak" dedi.
4 yıl önce
İzmir'e 4 yıl önce Folkart Narlıdere projesi ile adım atan ve prestij bir eser kazandıran Folkart'ın Genel Müdürü Mesut Sancak Narlıdere projesi için 100 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi. Mavişehir'de inşaatına başladıkları rezidans projesi için de 15 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını dile getiren Sancak, "Yeni Kent Merkezi'ne de güzel bir eser kazandırmak istiyorduk ama şimdi imar planı iptal edildi. O yüzden yatırım yapamayacağız. Biz de başka şehirlerde yer arayışına girdik. İstanbul başta olmak üzere diğer illerde yer arıyoruz. Yeni projelerimizi bu şehirlerde hayata geçirmek istiyoruz" diye konuştu.
Davet ediyorlar
Metrokent ve Çamlıköy projelerinin tamamlanmasının ardından Urla Meydan Projesi'ni de sürdürdüklerini belirten Gönen Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Gönen, yeni projeleri için başka şehirlerde arayış içinde olduklarını dile getirdi. İzmir'de yer sıkıntısı ile birlikte bürokratik sorunların da olduğunu, projelerine onay almakta çok zorluk yaşadıklarını dile getiren Gönen, "İzmir dışında Bursa ve Manisa gibi illerde yer arayışlarımız sürüyor. Birçok kent yöneticisi bizi arayarak yatırıma davet ediyor. Biz de bu teklifleri değerlendiriyoruz. Yeni projelerimiz büyük ihtimalle başka illerde hayata geçecek" diye konuştu.
Bizi mecbur bırakıyorlar
İzmir'deki belediye uygulamaları ve bürokrasinin tutumundan memnun olmadıklarını, bu nedenle bundan sonra İzmir dışında da yatırım yapacaklarını belirten Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, 27 Şubat'taki genel kurulda Ege Bölgesi'nin diğer illerinde de yatırım için karar alacaklarını kaydetti. Ege-Koop'un kar amacı gütmeyen sosyal bir kurum olarak dar gelirli insanların birikimlerini yatırıma dönüştürmeye çalıştığını ifade eden Aslan, şöyle konuştu: "Buna rağmen belediyeler ve bürokrasi bizi kaz gibi yolunacak bir kurum olarak görüyor. Projelerimizde çeşitli sıkıntılar ile karşı karşıya kalıyoruz. Biz 26 yılda 25 bin konut ürettik. 1.5 milyar dolara yakın yatırım yaptık. Kriz döneminde bile projelerimizden vazgeçmedik. Ancak buna rağmen yer bulamıyoruz, bürokrasi ile boğuşuyoruz. Bizi mecburen İzmir dışında yatırım yapmak zorunda bıraktılar."
Tarih: 24 Şubat 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Murat Şahin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder