15 Kasım 2011 Salı

Yeni fabrikalar Tire'yi uçuracak

Önümüzdeki bölgede en az 20 tesisin daha kurulması planlanıyor. Bu yıl 250 kişiye yeni istihdam sağlayan bölge, gelecek yıl da en az 500 kişiye imkanı sunacak

Son dönemde süt ürünleri üretiminin merkezi haline gelen Tire Organize Sanayi Bölgesi, (TOSBİ) bu yıl yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırıma ev sahipliği yaparken, 2012'de kurulacak yeni tesislerle yatırım miktarını 3'e katlayacak. Bu yıl 250 kişiye yeni istihdam sağlayan bölge gelecek yıl da en az 500 kişiye imkanı sunacak. Halen 48 fabrikanın üretim yaptığı, 7 tesisin inşaatının sürdüğü ve 23 firmanın yatırım başvurusu yaptığı Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde (TOSBİ) önümüzdeki günlerde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün de katılacağı belirtilen törenlerle üretime başlayan Tirenda Enerji, Reha Süt Ürünleri, Tire Süt Kooperatifi, Dinamik Isı ve Avilo Zeytinyağları tesislerinin resmi açılışı gerçekleştirilecek.

ZİRVE YAPACAK
TOSBİ'deki yatırım atağının 2012'de zirveye çıkması bekleniyor. Bölgede 2012 yılında en az 20 tesisin daha kurulması planlanıyor. 2011 yılında 100 milyon dolara yakın yatırım yapılan bölgede, 2012 yılında 20 firmanın 300 milyon dolara yakın yatırım yapması bekleniyor. Pehlivanoğlu 75 bin metrekarelik alanda paketleme tesisinin temelini atarken, Gürsüt de süt ürünleri tesislerini kuracak.

LOJİSTİK AVANTAJ

Yine gelecek yıl Alman treyler devi Krone'nin de Doğuş Grubu'yla birlikte daha önce inşa ettiği fabrikada üretime geçmesi bekleniyor. Ayrıca bölgede, önümüzdeki yıl Üniteks Tekstil, Bilgin Yağ Sanayi, Tire Özsan Tarım, Bozetto Kimya, Ne-Kar Çelik, Kopüs Plastik, Torun Plastik, Defne Tarım, Mertsel Ecza Depoları, Mega A.Ş, Disera Tıbbi malzemeler ve Kırıkkaya Gıda'nın da yatırıma başlayacağı belirtildi. Bölge tamamlandığında 211 fabrikası ile 15 bin kişiye istihdam sağlayacak. Halen 2 bine yakın kişinin çalıştığı bölge, demiryolu taşımacılığı avantajı, elektrik üretim santralı ve İzmir'e yakınlığı ile de yatırımcılarına lojistik ve düşük maliyetli üretim avantajı sağlıyor.

HER KOLAYLIK VAR

Başvurudan itibaren üretim tesislerinin 1 hafta içinde kurulmaya başlanabileceği bölgede yatırımcılara her türlü kolaylığı sağladıkladını dile getiren TOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akdaş, yılbaşına kadar metrekare satış fiyatlarının da 28 euro olacağını söyledi. Süt ürünleri üretiminde artık bir merkez haline geldiklerini ve İzmir'e yakınlığı ve lojistik avantajları ile yatırımcıların dikkatini çektiklerini vurgulayan Akdaş, "Kısa süre içinde bölgemizde 5 yeni tesisimiz hizmete girecek. Bakanlarımızla birlikte açacağımız tesisler 2012 yılı için umudumuzu daha da artıracak. Bu yıl yeni tesisler ve mevcut fabrikaların ek yatırımları ile bölgeye yaklaşık 100 milyon dolara yakın yatırım yapıldı. Önümüzdeki yıl bölgeye 20 yeni tesisin daha kurulmasını bekliyoruz. Bunlar için de en az 300 milyon dolarlık yatırım öngörüyoruz. 2012'de yatırımları 3'e katlayarak, en az 500 kişiye daha istihdam sağlamanın mutluluğunu yaşacağız" dedi.

TEŞVİK SİSTEMİ

Son 2 yılda dünyada yaşanan kriz ortamı ve Manisa'ya sağlanan teşvik avantajları nedeniyle yatırımcı çekmekte zorlandıklarını, buna rağmen yatırımların devam ettiğini ifade eden Akdaş, 2012 yılı başında değişeceğini umdukları teşvik sistemi ile yatırım hızının daha da artacağını vurguladı. En azından OSB'lere yatırımın kolaylaştırılması yönünde adımlar atılacağını düşündüklerini anlatan Akdaş, şöyle konuştu: "Ayrıca sanayi bölgeleri dışında 2 bin 500 metrekarenin üzerindeki tesislere bundan sonra izin verilmemesi ve OSB'ler yüzde 90 oranında dolmadığı sürece yeni OSB'lerin kuruluşuna imkan verilmeyecek olması bizim şansımızı artıracak. Görüştüğümüz yerli ve yabancı yatırımcıların da kararlarını vermesi ile 2012 yılı bizim yüzümüzü güldürecek."
Bölgelerinde henüz yüzde 27 yapılaşma olmasına rağmen yılda 500 bin ton mal üretilerek 70 milyon dolara yakın ihracat yapıldığını dile getiren Akdaş, taşımacılıkta demiryolunun kendilerine büyük bir avantaj sağlayacağına dikkat çekti.

DEMİRYOLU AVANTAJI

Türkiye'deki 270 OSB arasında, içinden demiryolu geçen 5 OSB'den biri olduklarının altını çizen Akdaş, "TOSBİ içerisine ulaşan demiryolu 23 ton dingil ağırlığına uygun hale getirildi. Bölge içindeki yükleme platformu inşaatı önümüzdeki Mayıs ayına kadar tamamlanacak. Özellikle ihraç edilen ürünlerin burada gümrük işlemlerinin yapılarak taşınması, işleri kolaylaştıracak ve bölge sanayicisinin maliyetlerini azaltacak. Ayrıca 2014 yılına kadar tamamlanacak olan Bayındır Barajı sayesinde de bölgemize çekilecek isale hattı ile su sıkıntımızda ortadan kalkacak. Yine bölgemizde üretime başlayan elektrik santralı da bölge firmalarının eneji maliyetlerini aşağıya çekecek. Ayrıca süt ürünleri üreticileri için peynir altı tozlaştırma tesisi Nisan ayına kadar bitecek. Bütün bunlarla bölgemizi yatırımcılar için çok cazip hale gelecek" diye konuştu.

AÇILIŞI YAPILACAK OLAN FİRMALAR
Tire Süt Kooperatifi tesisleri
Tire Süt Kooperatifi tesisleri
Tirenda Enerji
Dinamik Isı
Avilo Zeytinyağları

2012'DE YATIRIMA BAŞLAMASI BEKLENEN FİRMALAR
Pehlivanoğlu
Gürsüt Besicilik
Üniteks Tekstil
Bilgin Yağ Sanayi
Tire Özsan Tarım
Bozetto Kimya
Ne-Kar Çelik
Kopüs Plastik
Torun Plastik
Defne Tarım
Mertsel Ecza Depoları
Mega A.Ş.
Disera Tıbbi malzemeler
Kırıkkaya Gıda

RAKAMLARLA TOSBİ
* 2011 yılında yapılan yatırım 100 milyon dolar
* 2012 hedeflenen yatırım miktarı 300 milyon dolar
* Üretim yapan firma sayısı 48
* İnşaatı süren fabrika sayısı 7
* Ruhsat alan firma sayısı 23
* Kurulacak toplam fabrika sayısı 211
* Halen çalışan sayısı 1500
* İzmir'e uzaklığı 110 km
* Metrekare satış fiyatı 28 euro
* 15 bin kişiye istihdam sağlanacak

Kaynak: Yeni Asır - MURAT ŞAHİN - 14.11.2011

Hiç yorum yok: