25 Aralık 2011 Pazar

Çeşme’yi plan vurdu

Şehir Plancıları’nın açtığı dava sonuçlandı ve Çevre Düzeni Revizyon Planı’na “uyumsuzluk” gerekçesiyle yargıdan durdurma kararı çıktı

İzmir 2. İdare Mahkemesi Şehir Plancıları İzmir Şubesi’nin açtığı davada 1/25.000 ölçekli Çeşme Çevre Düzeni Revizyon Planı’nın yürütmesini üst ölçekli planı uyumsuzluğu gerekçesiyle durdurdu. Çeşme’de sit derecelerinin değişmesinden sonra 5 yıl önce yapımına başlanan ancak 1 yıl önce onaylanan planın durması ilçedeki yatırımcıları etkileyecek.

Planlarda aykırılıklar
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14 Haziran 2010 ve İl Genel Meclisi’nin 4 Ağustos 2010’da onayladığı “1/25.000 ölçekli Çeşme (İzmir) Çevre Düzeni Revizyon Planı’nın yürütmesinin İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından durdurulduğunu açıkladı. Plan’ın iptali istemiyle ilgili davanın sürdüğünü belirten Şube yönetimi, İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin revizyon planın imar mevzuatına ve üst ölçekli planlarda belirlenen ana ilkelere uyarlılık bulunmadığı sonuca varıldığına dikkat çekti.
İzmir 2. İdare Mahkemesi durdurma kararını 1/25.000 ölçekli Çeşme Çevre Düzeni Revizyonu Planı’nı bağlayıcı nitelikte olan Manisa-Kütahya-İzmir Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na ait Uygulama Hükümlerinde “Planlama Alt Bölgesi Planı” tanımına uyulmadığı için verdi. Çevre Düzeni Planlarının bu alt bölgeler genelinde yapılması, yalnızca Çeşme bölgesini kapsayacak sınırlar belirlenmemesi gerektiğine dikkat çeken Mahkeme üst ölçekli plana aykırılık gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu.

İmar mevzuatına aykırı
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi de konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “İzmir 2. İdare Mahkemesi, planların bölge planı, çevre düzeni planı, nazım imar planı ve uygulama imar planı olarak kademelendiği ve alt ölçekli planların, üst ölçekli planlarda belirlenen planlama ana ilkelerine, stratejilerine ve kararlarına uyumlu olması zorunluluğu bulunduğunun açık olduğunu belirtti. Dava konusu işlemin imar mevzuatına ve üst ölçekli planlarda belirlenen planlama ana ilkelerine uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldı. Hukuka aykırılığı açık olan 1/25.000 ölçekli Çeşme Çevre Düzeni Revizyon Planı’nın yürütmesinin durduruldu” bilgisi verdi.

Yatırımcı için hayal kırıklığı
Sit derecelerini değişmesinden sonra yapımına 2006 yılında yapılan plan 4 yıl sonra 2010 yılında İl Genel Meclisi tarafından kabul edilmişti. Çeşme Belediyesi 1/25.000 ölçekli plana uygun 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlarıyla da kararlar uygulamaya geçecekti. Planların onaylanmasını özellikle yatırım yapmak isteyen müteşebbisler ve müteahhitler bekliyordu.

Kaynak: Milliyet - 29.11.2011

Hiç yorum yok: