25 Şubat 2012 Cumartesi

Bayraklı, dönüşüme hazırlanıyor

Altınyol ile Çevreyolu arasındaki Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerini içeren 60 hektar büyüklüğündeki alan ile ilgili ilk ihale önümüzde ay gerçekleştirilecek   
Kentsel dönüşüm uygulamalarını Kadifekale'den sonra Gürçeşme'de sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı'daki dönüşüm için de ilk adımı 16 Mart'taki ihale ile atacak.
Bayraklı Belediyesi tarafından belirlenen, Çanakkale-İzmir Otoyolu ile Altınyol arasındaki Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerini içeren 60 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin Meclis kararı sonrasında harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, söz konusu alan ve çevresini kapsayan toplam 310 hektarlık bölgede de ulaşım ve jeolojik etüd çalışmalarını tamamladı.

PROJE MODELLERİ
16 Mart 2012 tarihinde ise Bayraklı'daki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili ilk ihale gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek ihale, kentsel dönüşüm uygulanacak alana ilişkin değerleme, planlama, kentsel tasarım ve mimari projelerin üretilmesi ile uzlaşma modellerinin belirlenmesine yönelik hizmet alımını kapsayacak. Kentsel dönüşüm projelerinin tamamlanmasıyla, bölgede yerinde dönüşümü hedefleyen uygulama sürecine başlanacak.
1/25.000 ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı revizyonuyla 18 adet proje alanı belirleyen ve toplam 4700 hektar büyüklüğündeki alanda yenileme ve sağlıklaştırma projesine ihtiyaç duyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bakanlar Kurulu'nda onay bekleyen projelerin hayata geçmesiyle birlikte İzmir'de 30 bin adet sağlıklı ve depreme dayanıklı konut üretilmesini planlıyor.

Bakanlar Kurulu'nda onay bekleyen projeler
Menemen-Torbalı-Bayındır

Hükümetin Roman açılımı kapsamında Menemen Ahıhıdır Mahallesi, Bayındır ve Torbalı'da toplam 26.7 hektarlık alanda uygulanacak. Bu bölgelerde 2000 konutu içeren proje alanları, 11 Şubat 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'ne gönderildi.

Örnekköy projesi
18 hektarlık alanda uygulanacak ve 1500 konutu kapsayacak. 26 Temmuz 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere İzmir Valiliği'ne gönderildi.

Ege mahallesi projesi

7 hektarlık alanda uygulanacak ve 1000 konutu kapsayacak. Arazi tespit ve zemin üstü envanter çalışmaları tamamlandı. 18 Ekim 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere İzmir Valiliği'ne gönderildi.

Ballıkuyu projesi
48 hektarlık alanda uygulanacak ve 5000 konutu kapsayacak. 18 Ekim 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere İzmir Valiliği'ne gönderildi.

Aktepe ve Emrez projesi
122 hektarlık alanda uygulanacak ve 6000 konutu kapsayacak. 25 Nisan 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere İzmir Valiliği'ne gönderildi.

Uzundere projesi

32 hektarlık alanda uygulanacak ve 4000 konutu kapsayacak. Arazi tespit çalışmaları tamamlandı. 11 Kasım 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere İzmir Valiliği'ne gönderildi.

Cennetçeşme projesi
47.6 hektarlık alanda uygulanacak ve 3000 konutu kapsayacak. Jeolojik ve jeoteknik etüdleri tamamlanan bölgede, zemin ve zemin üstü envanter çalışmaları da yapılarak bölge halkıyla anket çalışmaları yürütüldü. Ayrıca bölgede 2009 yılında, yaklaşık 300 metrekare büyüklüğünde "Kentli Merkezi" açılarak çeşitli kurslar düzenlenmeye başlandı. 11 Şubat 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere İzmir Valiliği'ne gönderildi.

Kaynak: Yeni Asır - 23.02.2012, Perşembe

Hiç yorum yok: