23 Kasım 2012 Cuma

İZMİR’le Manisa’yı birbirine bağlayan ve Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde “Korkunç Sabuncubeli” diye andığı geçitte, tünel imalatına başlandı.

Ege’nin iki büyük kentini yeraltından birbirine bağlayacak Sabuncubeli Tünelleri Projesi’nde, yapılan plan tadilatı çerçevesinde tünel uzunlukları 2 bin 800 metreden 4 bin 70 metreye çıkarıldı. İzmir yönünden başlanan çalışmada, sol tünelde 131 metre, sağ tünelde ise 59 metreye gelinirken, Manisa bölümünde ihtiyaç duyulan tadilatın tamamlanmasıyla kazıya iki yönden devam edileceği bildirildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sabuncubeli’nin, medeniyetler var olduğundan bu yana korkulan bir güzergah olduğunu, yapımına başlanan tünel projesiyle geçilmezliğiyle dillere destan olan bölgeyi geçilir hale getireceklerini söyledi. Yıldırım, şunları kaydetti:
“Bu tünellerle Manisa’nın, İzmir’in nefes borusunu da açıyoruz. Türkiye’nin en büyük tünellerinden biri olacak, her biri 4 bin 70 metre uzunluğundaki Sabuncubeli Tünelleri ile İzmir ve Manisa’nın ekonomilerini ve kaderlerini birleştiriyoruz. Bu tünelleri tamamladığımızda Manisa ile İzmir arası seyahat süresi 15 dakikaya inecek. Sabuncubeli Tünelleri’ni yaparak sadece yolunuzu kısaltmakla kalmayacağız, İzmirli ve Manisalı hemşehrilerimizin can güvenliğini de sağlayacağız.”
Bakan Yıldırım, projenin iki kent arasında hızlı ve güvenli ulaşımın yanı sıra tüm bölge hatta ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacağını dile getirerek, “Bu tüneller aynı zamanda Aydın ve Muğla gibi turizm merkezlerini İstanbul ve Avrupa’ya açan bir kapı konumunda olacak” ifadelerine yer verdi.
 
Kaynak: Hürriyet Ege, 23.11.2012

Hiç yorum yok: