1 Ocak 2013 Salı

2013’te vergiler ne olacak

Ev, otomobil ve tasarruflarınızın vergisi konusunda merak edilen sorular, cevaplar

Emlak vergi si, motorlu taşıtlar vergisi ve tasarrufların vergisi, kamuoyunun ortak gündemi. “Artışlar ne olacak, kesintiler yüzde kaça çıkacak, beyanname verilecek mi?” herkesin merak ettiği konular. Hürriyet yazarı Şükrü Kızılot’a göre banka mevduat faizi, repo ve döviz tevdiat hesaplarından faiz geliri olanlar, rahat etsinler, çünkü yeni yılda da bu gelirler yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmeyecek. Kızılot, “Yapılan ödemeler yüzde 15 stopaja (vergi kesintisine) tabi olacak” diyor.

Peki ‘emlak’ta son durum ne? 2013’te emlak vergisinde bir artışın olacağı neredeyse kesin gibi ama oran henüz belli değil. Kızılot ince bir hesabın ardından bir rakam veriyor: “Yeniden değerleme oranı yüzde 8 civarında olabilir…”

DAHA AZ ÖDENECEK ARAÇLAR

Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne gelince, “Yaklaşık 16 milyon mükellefi var” diyen Hürriyet yazarı Kızılot devam ediyor: “2013 yılında ödenecek olan MTV, Kasım ayı başında açıklanacak olan ‘yıllık yeniden değerleme oranı’ kadar yani tahminen yüzde 8 civarında artırılacak. Ancak Bakanlar Kurulu’nun yeniden değerleme oranının yüzde 50 fazlasına kadar artırma yetkisi var

Otomobil ve ciplerin MTV’sini daha az ödemek de mümkün. Onu da Ocak başında açıklayacağız..”

Kaynak: Samanyolu Haber, 27.12.2012

Hiç yorum yok: