27 Haziran 2013 Perşembe

İzmir Konut Piyasası ve Gelişme Bölgeleri

İzmir Konut Piyasası ve Gelişme Bölgeleri

İzmir konut yatırımlarında yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme İzmir Şube Müdürü Bilge Beller Özçam'ın hazıladığı çalışmada, nitelikli konut projelerinin yer aldığı bölgelerin büyük potansiyel taşıdığına işaret ediliyor. Çamışmada, “İzmir, konut satın alınacak il olarak tüm Türkiye’nin hayali olmaya devam edecek” deniyor.

Türkiye’nin doğal, tarihi, kültürel, iklimsel özellikleri bakımından zengin illerinden biri olan İzmir, son zamanlarda konut yatırımlarında da yerli ve yabancı yatırımcıların ilk tercihlerinden biri oluyor.
İzmir konut piyasasında, nitelikli konut stoğu açısından en çok tercih edilen bölgeler, batıda, Narlıdere, Güzelbahçe, Urla, kuzeyde Çiğli ve Karşıyaka’nın bir bölümü ile Bostanlı, doğuda ise Bornova ve Bayraklı’nın bir bölümü ile Evka-3 Proföserler sitesi civarı sayılıyor.

Narlıdere ilçesi, İzmir’de konut sektörünün en hızlı geliştiği ilçeler arasında yer alıyor. Narlıdere, mevcut, nitelikli konut stoğu ve yeni inşa edilen A plus inşaatlarıyla dikkatleri çekiyor. Narlıdere’den, çevre yolu bağlantıları ile şehir trafiğine takılmadan İzmir’deki tüm ilçelere kolay, hızlı ve rahat bir ulaşım sağlanabiliyor. Ayrıca ilçenin Çeşme yarımadasına yakınlığı da ayrı bir çekim yaratıyor.

Güzelbahçe ilçesi, İzmir’in konut gelişim akslarından biri ve genel anlamda nitelikli konut projelerinin yer seçtiği bölgelerden. İlçe, denize ve Aydın-Çeşme otoyoluna yakınlığı sebebi ile konut kullanımı açısından tercih ediliyor. Geçmişten günümüze süren merkezde yaşama eğilimlerinin değişmesi ile insanlar kent merkezindeki hareketten, kalabalıktan, trafik/otopark problemlerinden uzak ama kent merkezine ulaşılabilirliği yüksek merkezleri yaşamak için seçiyor. Bu nedenle son yıllarda kaliteli lüks konut yatırımları Narlıdere, Güzelbahçe ve Urla aksında hızla ilerliyor.

Bornova İlçesi ise konut sektörü açısından incelendiğinde mevcut konut stoğu ve yeni inşaat kapasitesiyle dikkat çekiyor. İlçe sınırları dahilinde bulunan çevre yolu bağlantılarının erişilebilirliğe sağladığı büyük katkı, İzmir ilinde mevcut hafif raylı metro aksının Bornova İlçesinde sonlanması, Ege Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi Kampüsleri’nin Bornova ilçesi sınırları içinde bulunması ayrıca Forum Bornova, Ege Park gibi alışveriş merkezlerinin yanı sıra küçük sanayi sitelerinin bu ilçe sınırları dahilinde yer alması Bornova ilçesinde konut sektörünün gelişmesini tetikliyor. Nitelikli konut projeleri açısından bakıldığında ise Evka3-Profesörler sitesi olarak alınan bölge ve Özkanlar semti Bornova’da ilk akla gelen bölgeler arasında yer alıyor.

Karşıyaka ve Bornova ilçelerinin bazı mahallelerinin birleşimi ile yeni ilçe statüsüne kavuşan Bayraklı ise Bornova Özkanlar semtinin devamı niteliğinde olan Manavkuyu ve Mansuroğlu mahallelerindeki nitelikli konut inşaatları ile ön plana çıkıyor.
Karşıyaka, Bostanlı ise Mavişehir bölgesinin yıllardır süregelen prestijli cazibesi ve düzenli yerleşimi ile İzmirlilerin konut alımında ilk tercih ettikleri bölgeler arasında yer alıyor.

Gelecekteki potansiyel
Konut gelişiminin gelecekteki potansiyeline bakıldığında ise, tüm bu bölgelerin cazibesini arttırarak koruyacağı, Aliağa-Menderes hızlı tren banliyö hattının hizmete açılması ile de Gaziemir, Menderes aksında zamanla daha nitelikli konut projelerinin inşa edileceği bekleniyor.

İzmir için nitelikli konut projeleri açısından en büyük potansiyele sahip olan Yeni Kent Merkezi'nin (Manhattan Bölgesi), kentin kalbinde, ulaşım çeşitliliği, residance hizmetleri, A plus inşaat kalitesi ile konut piyasasındaki rekabeti arttıracağı öngörülüyor. Doğal güzellikleri, turizm çeşitliliği, ulaşım rahatlığı, gelecekteki ticari potansiyeli ile konut satın alınacak il olarak İzmir tüm Türkiye’nin hayali olmaya devam edecek.

Gelişme bölgeleri ve metrekare fiyatları
İzmir’in kent merkezi olan Konak ilçesi, 1. Kordon olarak anılan ve Atatürk Caddesi boyunca devam eden İzmir’in en prestijli konut bölgesine sahip. 1. Kordon’daki binaların tamamına yakını ortalama 30 yıllık binalar olup, metrekare fiyatları ortalama 4 bin 500 TL civarında iken, bölgede yeni yapılan residancelerde bu fiyatlar 5 bin-6 bin 500 TL'ye çıkıyor. Konak Kültür Mahallesi'nde ise metrekare birim fiyatları ortalama 2 bin ile 2 bin 200 TL. Birçoğu Konak ilçesi sınırlarında yer alan toplam 50 adet mahalle Karabağlar ilçesi sınırlarına dahil edildi. Konutların metrekare fiyatları ortalama olarak, Yeşilyurt Mahallesi'nde bin TL, Üçkuyular Mahallesi'nde bin 600 ile bin 800 TL, Hatay semtinde ise bin 200 ile bin 500 TL aralığında değişiyor.
 
Bornova ilçesi
Bornova ilçesi konut sektörü açısından incelendiğinde mevcut konut  stoğu ve yeni inşaat kapasitesiyle dikkat çekiyor. Bornova ilçesinin kuzeyinde bulunan mahalleler (Atatürk Mah., Kızılay Mah., İnönü Mah.) genellikle orta gelir grupları tarafından tercih ediliyor. Son yıllarda bölgenin merkeze yakın konumlu oluşu, zeminin depreme karşı güvenli olması ve körfez manzasına sahip oluşu, bölgede yapılaşmanın hızlanarak gelişmesine sebep oluyor. Atatürk Mahallesi'nde konutların metrekare fiyatları bin ile bin 350 TL aralığında. Bornova merkezde yer alan Ergene ve Kazımdirik mahalleleri orta ve üst gelir grubu tarafından tercih ediliyor ve konutların metrekare fiyatları bin 500 ile 2 bin TL aralığında değişiyor. Bornova Özkanlar semtinde de bin 600 ile 2 bin 100 TL, özellikle üst gelir grubu tarafından tercih edilen Erzene Mahallesi'nde ise konutların metrekare fiyatları ortalama bin 700 ile 2 bin 200 TL aralığında değişiyor.

Bayraklı ilçesi
Karşıyaka ve Bornova ilçelerinin bazı mahalleleri yeni ilçe statüsüne geçen Bayraklı'ya dahil edildi. Özellikle Bornova ilçesinden Bayraklı ilçesine geçen mahalleler (Manavkuyu Mah., Mansuroğlu Mah.,) mevcut konut stoğu ve potansiyel konut alanlarıyla dikkat çekiyor. Yeni açılan Yüz Başı İbrahim Hakkı Caddesi ve Bayraklı Belediyesi Hizmet Binası çevresinde hem mevcutta bulunan konutlar hem de yeni yapılmakta olan konutlar değer kazanıyor. Bu bölgede çoğunluğu yeni olan konutların metrekare fiyatları bin 600 ile 2 bin 100 TL aralığında değişiyor.
Yeni kent merkezi planlarının yürürlüğe girmesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Bayraklı kentsel dönüşüm projeleri ile bölge İzmir’in gözde yatırım alanlarından biri haline geliyor. Bayraklı’nın yeni kent merkezi bölümünde konutların ve rezidansların projelerin özelliklerine göre 2 bin 500 ile 4 bin 500 TL aralığında alıcı bulacağı öngörülüyor.  

Karşıyaka ilçesi
Karşıyaka ilçesi konut projelerinin son yıllarda oldukça artış gösterdiği ve çok sayıda alışveriş merkezi sitelerinin bulunduğu yerleşim bölgesi olarak dikkat çekiyor. Karşıyaka ilçesinin kuzeybatısında konumlu olan Mavişehir semti, ilçeye yeni yatırımlar çeken, sürekli gelişmekte olan bir bölge. Bölgede inşa halinde veya yeni tamamlanmış, toplu konut projeleri yer alıyor. İlçede konutların metrekare fiyatları; Aksoy Mahallesi’nde bin 350 ile bin 550 TL, Atakent Mahallesi’nde bin 400 ile bin 600 TL, Bostanlı-Demirköprü Mahalleleri tarafında bin 300 ile bin 850 TL, Nergiz- Örnekköy Mahalleleri tarafında bin 250 ile bin 500 TL ve Mavişehir Mahallesi’nde ise hızla gelişen konut projelerinin de etkisiyle, 2 bin 300 ile 2 bin 800 TL arasında değişiyor. Nitekli projelerde konutların ortalama metrekare fiyatları 3 bin 500 TL’ye yükselebiliyor.

Çiğli ilçesi
İlçenin güney kesiminde yer alan mahalleler son yıllarda çevre yolu bağlantılarının oluşması, Menemen-Aliağa metro hattı duraklarının güney mahallelerinden geçmesi sebebiyle değer kazanıyor. İlçe sınırları dahilinde yer alan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde istihdam edilmiş işgücü ve  ulaşım olanaklarının artmasından dolayı sanayinin gelişmesinden kaynaklanan nüfus artışına bağlı bir konut ihtiyacı bulunuyor. Aliğa-Menderes metro hattının Çiğli ilçesi sınırları içinden geçen bölümlerinde konut fiyatlarının yükseldiği gözleniyor. Yine Metro Hattı ile Çevreyolu arasında kalan kesimde (İstasyonaltı Mah.) yapılaşmanın hızlandığı ve lüks yapıların bu bölgede yoğunlaştığı izleniyor. İlçede konutların metrekare fiyatları; Egekent Mahallesi’nde 700 ile 900 TL, Küçük Çiğli Mahallesi’nde 750 ile bin TL, İstasyonaltı Mahallesi tarafında, hızla gelişen bir kesim olmasının da etkisi ile konumuna göre bin 100 ile bin 500 TL arasında değişiyor. Bazı kesimlerinde ortalama 2 bin 500 TL’ye yükselebiliyor.

Balçova ilçesi
Balçova ilçesi gerek ulaşım imkanları, gerek sosyal aktivite merkezlerinin var oluşu, jeotermal alt yapısı, gerekse alışveriş merkezlerinin sağladığı nüfusun talepleri doğrultusunda tercih edilen bir bölge oluyor. Balçova ilçe genelinde konutların metrekare ortalama fiyatları bin 500 ile bin 700 TL arasında değişiyor. Bölgenin prestijli mahallelerinden olan Korutürk’de metrekare fiyatları 2 bin ile 2 bin 500 TL arasında değişiyor. Balçova ilçesinde yer alan mahallelerde de konut metrekare birim fiyatları Eğitim Mahallesi’nde bin 300 ile bin 500 TL, Onur Mahallesi’nde bin 400 ile bin 600 TL, Telefelik Mahallesi’nde ise bin 800 ile 2 bin 100 TL arasında değişiyor.

Narlıdere-Onur
Narlıdere ilçesi gerek ulaşım imkanları gerek sosyal aktivite merkezlerinin var oluşu, gerekse alışveriş merkezlerinin sağladığı nüfusun talepleri doğrultusunda tercih edilen bir bölge. Narlıdere ilçesi İzmir’de konut sektörünün en hızlı geliştiği ilçeler arasında yer alıyor. Çevre yolu bağlantılarıyla, şehir trafiğine takılmadan İzmir’deki tüm ilçeler arasında kolay, hızlı ve rahat bir ulaşım sağlıyor. İlçe genelinde konutların metrekare ortalama fiyatları bin 800 ile bin 900 TL arasında değişiyor. Bölgenin prestijli mahallelerinden olan Ilıca’da metrekare fiyatları 2 bin ile 2 bin 200 TL, arasında değişiyor. Narlıdere, son yıllarda öne çıkan konut projeleriyle birlikte artık İzmir ve Türkiye’de konut sektöründe kendinden söz ettiriyor. Yeni yapılan konutlar üst gelir grubuna hitap ediyor ve söz konusu projeler Yenikale mahallesi içerisinde yoğunlaşıyor. Yenikale mahallesi içerisinde yer alan konutların metrekare fiyatları ise 2 bin 400 ile 2 bin 700 TL arasında değişiyor. Narlıdere ilçesinde yer alan mahallelerde konut metrekare birim fiyatları ise Narlı Mahallesi’nde bin 400 ile bin 600 TL, Çatalkaya Mahallesi’nde bin 700 ile bin 800 TL, Huzur Mahallesi’nde ise bin 900 ile 2 bin TL arasında değişiyor.

Buca ilçesi
İzmir’in en eski yerleşim alanlarından biri olan Buca ilçesi konut sektörü açısından mevcut konut alanları, toplu konut alanları ve yeni inşaatlarla dikkat çekiyor. Aliağa-Menderes hızlı tren hattının geçmesi, Hipodrom, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Dokuzçeşmeler ve Tınaztepe yerleşkelerinin Buca ilçesi sınırları içinde bulunmasının yanı sıra küçük sanayi sitelerinin bu ilçe sınırları dahilinde yer alması konut sektörünün gelişimini hızlandırıyor. ilçede birçok toplu konut kooperatifi bulunuyor. İlçe genelinde konut metrekare ortalama fiyatları bin ile bin 100 TL arasında değişiyor. Son yıllarda geliştirilmeye çalışılan Aliağa-Menderes hızlı trenin başlamasıyla birlikte, hızlı tren hattının geçtiği bölgelerde gelişme hızı ivme kazanıyor. Buca ilçesinde yer alan mahallelerde konut metrekare birim fiyatları; Dicle, Güven, İnkılap, Kozağaç, Menderes Mahallelerinde 900 ile bin TL;  Akıncılar, Atatürk, Barış, Efeler, Hürriyet, Yıldız, Yiğitler, Vali Rahmi Bey, Yenigün, Yıldız, Yiğitler Mahallelerinde bin ile bin 100 TL, Çatalkaya Mahallesi’nde bin 700 ile bin 800 TL, Huzur Mahallesi’nde ise bin 900 ile 2 bin TL arasında değişiyor.

Gaziemir ilçesi
İzmir’in en planlı gelişen bölgelerinde biri olan Gaziemir, yeşil alanları, sosyal tesisleri, organize sanayi bölgesi, Adnan Menderes Havalimanı gibi şehrin önemli donatı alanlarına yakın bir konumda yer alıyor. Gaziemir, yakın zamana kadar sanayi ve ticari faaliyetleri olan şirketlerin yoğun olarak konumlu olduğu bir bölge iken, son zamanlarda gerçekleştirilen ulaşım projeleri ile şehir merkezi ile bağlantısı güçleniyor, yerleşik nüfusu ve buna bağlı olarak konut ihtiyacı arıyor. Aliağa-Menderes hızlı tren banliyö hattının hizmete açılması ile birlikte Gaziemir daha da prestijli ve yerleşim için tercih edilen bir ilçe haline geliyor. Bölgede konut metrekare fiyatları Irmak ve Yeşil Mahallelerinde bin 300 ile bin 550 TL, Gazi Mahallesi’nde bin 400 ile bin 700 TL, daha nitelikli konutların yer aldığı Atıf Bey Mahallesi’nde ise ortalama bin 700 ile 2 bin 200 TL arasında değişiyor.

Kaynak: Gayrimenkul Türkiye, 18 Mayıs 2012

Hiç yorum yok: