8 bin 500 yıllık geçmişi ile önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan
İzmir’in tarih boyunca en önemli simgelerinden biri olan
Kadifekale, Büyükşehir Belediyesi’nin dört koldan sürdürdüğü çalışmalarla yeniden ayağa kalkıyor. 186 rakımlı Pagos Dağı üzerinde kurulan Kale ve yakın çevresindeki tarihi mirasın ortaya çıkarılması ve korunması için çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.
Kadifekale’den Agora-Bayramyeri’ndeki
Roma Yolu ve
Kemeraltı’nı da kapsayan 270 hektarlık alanın “turizm bölgesi” olarak gelişmesini öngören Büyükşehir Belediyesi, özellikle Kadifekale heyelan bölgesinin boşaltılmasının ardından çalışmalarını hayli yoğunlaştırdı. Geçtiğimiz yıl yıkımları tamamlanan 42 hektar büyüklüğündeki alanın devamı konumundaki Yeşildere’de yıkımın son aşamasına gelen,
Kosova Mahallesi'nde yıkımlarını sürdüren ve Ballıkuyu'da kentsel dönüşüm için düğmeye basan Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da tarihin gün yüzüne çıkması için projelerini birer birer hayata geçiriyor.
Alanda eş zamanlı olarak ağaçlandırmalar sürerken, diğer yandan Kadifekale’nin tarihi surlarını yenilemek için restorasyon ve Antik Roma Tiyatrosu’nun çıkarılması için kamulaştırma çalışmaları devam ediyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bölgede yürüttüğü çalışmalar şöyle:
KADİFEKALE SIRTLARINA 12 BİN AĞAÇİzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale’deki kentsel dönüşüm çalışmalarının da tamamlanması ile tarihi aksın kentle bütünleşmesini ve görünür hale gelmesini sağladı. Kadifekale heyelan bölgesinde yıkılan konutlar için Uzundere’de
TOKİ tarafından yapılan 3080 konutu satın alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, boşaltılan bu alanın tamamen yenilenerek rekreasyon alanı olması için çalışmalarını sürdürüyor. Bölgedeki 1967 konutun yıkılması sonucu ortaya çıkan 420 bin metrekarelik alanın 202 bin metrekarelik alanına bugüne kadar 779'u zeytin olmak üzere toplam 4 bin 521 adet ağaç ve 625 adet çalı dikildi. Önümüzdeki günlerde, çeşitli türlerde 8 bin adet daha ağaç dikilecek. Kale'deki tüm çalışmaların Büyükşehir Belediyesi'ne yaklaşık maliyeti 300 milyon TL’ye yaklaştı.
SUR DUVARLARI YENİLENİYORKadifekale’deki heyelan bölgesinin yıkılması çalışmalarını tamamlayan ve tarihi Kale’nin çevreden “görünür” hale gelmesini sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, M.Ö. 334 yılında Pagos Dağı’nda Makedonya kralı Büyük İskender’in isteği üzerine yaptırılan tarihi Kadifekale sur duvarlarını restore ediyor. Eylül 2012’de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalarla Kadifekale surları onarılarak sağlamlaştırılıyor ve temizleniyor.
Büyükşehir Belediyesi, surların restorasyon projesini bu yıl içinde bitirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında, sanat tarihçisi, malzeme uzmanı, kimya uzmanı, mimar ve restorasyon uzmanı gibi pek çok farklı alanda uzmanlaşmış bir ekip, 1120 metre sur duvarı, 18 adet kule ve 5 adet destek duvarında sağlamlaştırma ve temizleme; 1420 metrelik koruma amaçlı çevre duvarında ise onarım ve tamamlama çalışmaları yapıyor.
ROMA ANTİK TİYATROSUİzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki Antik Roma Tiyatrosu’nun gün yüzüne çıkarılması amacıyla başlattığı kamulaştırmalarda bugüne kadar 11.5 milyon lira bedel ödedi. Kadifekale’de gecekondular arasına sıkışıp kalan tiyatronun çıkarılması için yaklaşık 12 bin 975 metrekarelik alan üzerinde bulunan 164 adet parsel için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırma kararı alınmıştı. Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar yaklaşık 11 bin metrekarelik alanın tapusunu aldı. Bölgedeki yıkımlarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 103 binanın yıkımını gerçekleştirdi.
Kadifekale’deki antik tiyatro ile ilgili en ayrıntılı bilgi, 1917 - 1918 yıllarında Otto Berg ve Otto Walter’ın araştırmalarında ve araştırmalarına yönelik hazırladıkları plan ve kesitlerde bulunuyor. 16 bin kişi kapasiteli olduğu düşünülen tiyatronun kalıntılarının Roma dönemi özellikleri taşıdığı biliniyor. Eski kaynaklarda, Erken Hıristiyanlık yani Roma İmparatorluğu’nun paganizm döneminde İzmirli St. Polikarp’ın bu tiyatroda öldürüldüğü ve tiyatronun tarihin trajik sahnelerine şahitlik ettiği öne sürülüyor.
EGE MEDENİYETLERİ MÜZESİ KURULACAKİzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kente kazandıracağı Kadifekale’deki Ege Medeniyetleri Kültür ve Sanat Merkezi imar planı revizyonu, İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nca onaylandı. 25 bin metrekarelik kültürel tesis alanında, özel projeye göre uygulama yapılmak üzere; müze, sergi alanları, benzeri kültürel tesisler ile buna hizmet eden ticari kullanımlar ve açık-kapalı otoparklar yer alacak.
Bölgenin arkeolojik sit alanı olması nedeniyle, Büyükşehir Belediyesi tarafından ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne (DAUM) arkeo-jeofizik araştırmaları yaptırıldı. Hassas ölçümler sonucunda, alanda yapılacak inşaatın zarar vereceği herhangi bir yeraltı kültür katmanının olmadığı anlaşıldı.
YEŞİLDERE'DE YIKIM, KOSOVA'DA YENİLEMEKadifekale-Konak kentsel yenileme projesinin devamı olan Yeşildere'deki binaların yıkımlarının en kısa sürede tamamlanarak bölgenin yeşillendirilmesi hedefleniyor Yeşildere’de 2 hektarlık alanda yer alan 153 yapıdan 152'si yıkıldı. Yıkımlarından ardından bölgenin yeşillendirilmesi hedefleniyor. Büyükşehir Belediyesi Yeşildere'de bugüne kadar 11 milyon TL'lik ödeme yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale surlarının hemen yanı başındaki Kosova Mahallesi'nde kamulaştırma yapabilmek için de çalışmalarını sürdürüyor. 4135 metrekarelik alandaki 38 parselin 3037 metrekaresinin tapusunu alan Belediye, 4 milyon liralık kamulaştırma yaptı. Bölgedeki çalışmalar devam ediyor.
BALLIKUYU YENİDEN DOĞACAK3600 yapıyı kapsayan 48 hektarlık Ballıkuyu projesinde, proje alanı hali hazır durum tespitinin belirlenmesi, veritabanının hazırlanması ve hak sahipliğine esas bilgi belge toplanmasına yönelik çalışmalar Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülüyor. Mevcut imar planı, yapılaşma yoğunlukları ve tarihi kale silüeti göz önünde bulundurularak kentsel vizyon ve kentsel tasarım çalışmaları yapılıyor. Ayrıca vatandaşları yerinde ve doğru bilgilendirebilmek, görüş ve önerilerini alabilmek amacıyla, Ballıkuyu Caddesi No:121/B adresinde Ballıkuyu İletişim ve Tanıtım Merkezi hizmete açıldı.
Kaynak:
Milliyet, 04.04.2014