17 Nisan 2012 Salı

Ayışığı, şimdi ışıl ışıl

Yıkılmaya yüz tutan tarihi Ayışığı manastırı, duyarlılık gösteren Suzan Sabancı Dinçer tarafından üç yılda restore ettirilerek kültür hayatına kazandırıldı

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer'in restore ettirdiği Ayvalık'taki tarihi Ayışığı Manastırı'ndaki çalışmalar tamamlandı ve manastır, dün düzenlenen görkemli bir törenle açıldı. Açılışa iş, ekonomi ve sanat dünyasının tanınmış kişileri katıldı.
Suzan Sabancı Dinçer ve Haluk Dinçer'in ev sahipliğinde düzenlenen törenlerin ilki, Cunda Adası'ndaki Taş Kahve'de düzenlendi. Buradaki törende Yrd. Doç. İpek Yada Akpınar, ilçenin en önemli kültürel miraslarından biri olarak kabul edilen Ayışığı Manastırı'nın tarihçesini anlattığı kitabını imzaladı.
Konuklar daha sonra deniz yoluyla geldiği Ayışığı Manastırı'nın kapısında Suzan Sabancı Dinçer ve eşi Haluk Dinçer tarafından karşılandı. Açılış kokteylinde ve manastırın konuklara gezdirilmesi sırasında, Suzan Sabancı Dinçer'in sponsorluğunu üstlendiği Ayvalık Uluslararası MÜzik Akademisi (AIMA) öğreticilerinin klasik müzik dinletisi sunuldu.

HARABEDEN HAYATA
Manastırın Ayvalık bölgesi ve uluslararası alanlarda düzenlenecek toplantılara ev sahipliği yapacağını söyleyen Suzan Sabancı Dinçer, şöyle konuştu: "3 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından 170 dönümlük arazi üzerine Ayışığı Manastırı'nın yeniden ortaya çıkması mutluluk verici. Manastırı ülkenin kültürel varlıklarının arasına sokmuş olmaktan memnuniyet duyuyorum. Manastırı köhne ve yıkılmış bir haldeyken Fazıl ve Nilgün Katrinli ailesinden satın aldık, bu hale getirdik. Uluslararası tüm programlarda burası sanatsal faaliyetlerde kullanılabilir. Ayrıca dileyen herkes içini gezebilir."
Suzan Sabancı Dinçer'in eşi Haluk Dinçer ise Türkiye'deki en duyarlı çevrecilerden birisinin de kendisinin olduğunu kaydederek, tepki gösterenleri duyarlılıkları nedeniyle kutladı. Haluk Dinçer, "Ancak, biz burada endemik bitkilerin korunması konusunda inanılmaz bir hassasiyet gösterdik. Ağaçları ilaçlayarak daha verimli hale gelmelerini sağladık. Restorasyonu da manastırın orijinaline uygun olarak gerçekleştirdik" dedi.

RAHMİ KOÇ İSTEMİŞ

Ayışığı Manastırı'nı 30 yıl kadar önce satın almak istediğini ancak daha sonra vazgeçtiğini anlatan Rahmi Koç, şimdi Suzan Sabancı ve Haluk Dinçer ailesi tarafından restore edilmesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise, "Kardeşim Suzan çok iyi iş çıkardı. Ben sık sık Ayvalık'a deniz yoluyla geldiğimde buralarda yürüyüş yapardım. Bu manastırın o zamanki içler acısı durumunu yakından biliyorum. Burayı titiz bir çalışma sonrasında mezbelelikten kurtarıp modern bir hale getiren kardeşim ve sevgili eşi Haluk Dinçer'i candan kutlarım" dedi.
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Ayvalık'ta doğmuş ve burada büyümüş birisi olarak ilçenin tarihi ve kültürel değerlerinin yeniden gelecek nesillere miras olarak bırakılacak olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. TÜSİAD eski Başkanı Halis Komili de, Ayvalık'ın yerlisi olarak duyduğu sevincini ifade etti.

ÖNEMLİ İSİMLER KATILDI
Açılışa, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve işadamı eşi Cem Boyner, ünlü işadamı Halis Komili, Yaman Törüner, Ayışığı Manastırı'nın eski sahipleri Fazıl ve Nilgün Katrinli, Teoman Mardan, Hayri Çulhacı, Sabancı Üniversitesi Müzesi Müdürü Nazan Ölçer, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer ve yönetim kurulu üyeleri, Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi Başkanı Prof. Filiz Ali ve çok sayıda konuk katıldı.

Kaynak: Yeni Asır - 13.04.2012

Hiç yorum yok: