29 Mayıs 2012 Salı

Denizli’ye golf gelecek, yeni bir termal kent oluşturulacak

Testil, ticaret, sanayi ve tarım sektörlerinde önemli hamleler yapan Denizli, turizm alanında önemli işlere imza atıyor.
Denizli’de turizm işletme belgeli 6.096 yataklı 27 tesis, belediye belgeli 6.531 yataklı 74 tesis ve 4.755 yataklı 124 pansiyon bulunuyor. Yani kentte turizme hizmet sunan toplam 17.382 yataklı 225 tesis yer alıyor. Ayrıca Turizm Yatırım Belgeli 9 tesis toplam 1.524 yatak kapasitesine sahip bulunuyor. Kent, bu yatak kapasitesiyle yılda 5 milyon turisti rahatlıkla ağırlayabilecek bir pozisyonda. Ancak şu anda sadece 2,5 milyon turist, Denizli’yi ziyaret ediyor. Bu turistlerin çoğu ya Anadolu turlarıyla ya da Antalya üzerinden geliyor ve sadece bir gece bu kentte konaklıyorlar.
Denizli turizminde baş aktör Pamukkale gözüküyor ama ilçede inanılmaz turizm potansiyelleri var. Kent bünyesinde 19 antik kent, 36 arkeolojik ve doğal sit, 482 sivil mimari örneği vb gibi toplamda bine yakın tescilli kültür varlığı yer alıyor. Kent termal potansiyel kaynaklar açısından da büyük önem taşıyor. Bu bilgilerden sonra sözü Denizli Valisi Abdülkadir Demir’e bırakıyoruz.
 
DENİZLİ VALİSİ DEMİR ANLATIYOR…
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, kentte turizmle ilgili yaptıkları çalışmaları ve hazırlıklarına başladıkları dev termal ve kür merkezi projesiyle ilgili bilgiler verdi.
Pamukkale’ye gelen yıllık 2 milyon turisti ağırlayan Denizli’nin sahip olduğu potansiyel düşünüldüğünde bu rakamların çok düşük olduğunu anlatan Denizli Valisi Abdülkadir Demir, şunları söyledi:
HEDEF YILDA 5 MİLYON TURİST
“Bizim hedefimiz yılda 5 milyon turist ağırlamaktır. Denizli, özellikle son yıllarda uluslararası oteller zinciri dahil tüm dünyanın ilgisini çektiğinden, 7 firma bölgeye yatırım yapmak için Kültür Turizm Bakanlığımızın da desteğiyle turizm yatırım belgesi alarak, inşaat çalışmalarına başlamışlardır. Bu tesislerin de tamamlanması ile birlikte ilimizdeki toplam yatak kapasitesi yaklaşık 20 bin olacaktır.”
DENİZLİ TURİST POTANSİYELİNİN YÜZDE 7’SİNDEN FAYDALANABİLİYOR
Pamukkale’ yi 2010 yılında 1 milyon 495 bin kişi ziyaret ederken bu sayı 2011 yılında 1 milyon 715 bin olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’ ye 2011 yılında 31 milyon 500 bin turist gelmiştir. Denizli bunun %7’ sinden faydalanabilmektedir. Nisan ayı başında Denizli’ nin termal turizm değerlerinin öne çıkması anlamında çok güzel bir gelişme yaşanmıştır. 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğiyle İlimizde 4 bölge Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bu da 6 bin hektarlık bir alana denk geliyor.
TERMALE YATIRIM YAPANLAR İÇİN BÜYÜK KOLAYLIKLAR SAĞLANACAK
Buna ek olarak son çıkan teşvik yasasında “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri” kapsamında yer alan turizm yatırımları “öncelikli sektör” olarak ilan edildi. Bu yasa ile Denizli 2. bölgede yer almasına rağmen, termal alanında yapılan yatırımlar 5. bölge imkânlarından yararlanabilecek. “Denizli Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi”nde yapılacak yatırımlarda yatırımcılar; vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği ve yatırım yeri tahsisi konusunda devlet desteğinden yararlanabileceklerdir. “
 
OLUŞTURACAĞIMIZ MERKEZ, TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK
Peki bu bölgede neler yapacağız? Karahayıt Beldemizdeki ‘Kırmızı Suyun’ sağlık anlamındaki değeri ortada. Önceliğimiz bu bölgenin Kür Merkezi olması. Türkiye’de hiçbir yerde olmayan konsepti oluşturmayı planlıyoruz. Avrupa’daki yaşlı nüfus göz önüne alındığında dünyada böyle bir ihtiyacın olduğu görülüyor. Biz de bu alanlarda sağlık ve kür merkezi turizmini geliştireceğiz. Bu bölgeye özellikle kür merkezi yaparak uzun vadeli turistleri 15 günlüğüne getirecek bir sistem oluşturmaya çalışıyoruz.
Türkiye’de olmayan bir sağlık, termal turizm kompleksi oluşturacağız. Bu alan içerisinde golf alanı da yapılacak. Özetle Denizli’nin uluslararası standartlara sahip, nitelikli tesislerin olduğu “termal marka kent” olmasının önündeki tüm engeller kalkmıştır.”
 
2013 YILINDA KAYAK TURİZMİNE BAŞLIYORUZ
Bölgemizde Kış Turizmi’ ne elverişli olan Bozdağ, kayak sporu için uygun bir alandır. Kar yağışı bakımından uygun olan bu alanda kayak merkezi kurulması için 2003 yılında başlatılan yol çalışmaları bitirilmiş olup, turizmin hizmetine sunulması ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Kayak merkezinin hizmete açılması ile Batı Anadolu Bölgesi’nin önemli bir kayak merkezi olacaktır. Alt yapı ve tesis için çalışmalar yılın 2. yarısında başlayacaktır. 2013 yılının kayak mevsiminde Bozdağ Kayak Merkezi’nin hayata geçirilerek hizmete sunulması planlanmıştır.
Bütün bu Denizli ile ilgili yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla Denizli’yi yılın 12 ayı turizmden pay alabilen ve dünya çapında tanınan, termal su ve sağlık şehri olarak adından bahsettiren, turizmde markalaşan bir “TURİZM KENTİ” Haline Getirilmesi’ ni hedeflemekteyiz.”
 
Kaynak: Emlak Sektörü Takipte, 29.05.2012

Hiç yorum yok: