10 Haziran 2015 Çarşamba

Petkim'in değeri 1 milyar dolar

Socar Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, bu yılın son çeyreğinde faaliyete geçecek Petkim Konteyner Limanı'na piyasa değeri olarak 1 milyar dolar değer biçildiğini açıkladı. Yavuz, Türkiye'nin üçüncü, Ege Denizi'nin en büyük limanı olacak Petlim'in Pire limanına alternatif olacağını söyledi.

75 futbol sahası
Dünyanın en büyük konteyner gemilerinin limana yanaşabileceğini dile getiren Yavuz, "Türk sanayicilerinin Pire ve İskenderiye gibi limanlarda yaşadığı zorluklar çözülecek. İhracatçının navlun maliyeti azalacak. Limanın işletmesi için konteyner terminal işletmeciliğinde dünya devi olan APM Terminals'in Türkiye'deki iştiraki APM Terminalleri Liman İşletmeciliği AŞ ile stratejik işbirliği yaptık. Anlaşmaya göre dünyanın en büyük konteyner elleçleme firması olan APMT, 28 yıllığına limanın işletmesini üstlenecek" dedi.
Petlim Limancılık Ticaret AŞ'nin Petkim'in yüzde 100 iştirakiyle 2010'da kurulduğunu hatırlatan Yavuz, 400 milyon dolarlık yatırım öngörüldüğünü dile getirdi. Yavuz, "Petkim'in bugünkü piyasa değeri 1.4 milyar dolar. ABD'li yatırım devi Goldman Sachs, sadece Petlim'e 1 milyar dolar değer biçip Petlim Limancılık Ticaret AŞ'nin yüzde 30'unu temsil eden 45 milyon hisseyi 250 milyon dolara satın aldı. Petlim'in devreye alınmasını Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılacakları törenle yapmayı planlıyoruz" dedi.

Kaynak: Yeni Asır, 10.06.2015

Hiç yorum yok: