30 Haziran 2010 Çarşamba

İşte sahibinden satılık yüzlerce kelepir fabrika !


Kriz nedeniyle kapanan fabrikaların binaları satışa çıktı. Türkiye'nin dört bir yanında satılık yüzlerce üretim tesisi bulmak mümkün

EKONOMİK kriz, en çok sanayiciyi etkiledi. Bunun en önemli göstergesi de satışa çıkarılan fabrikalar. Yeni kurulan fabrikalar da var ama Türkiye genelinde satışa çıkarılan fabrika binası çok daha fazla. Satılan fabrika binalarının hepsinin iskanı ve ruhsatı var. Sanayi elektriği kullandıkları için özel trafoları mevcut. Çoğunun yönetim binası, yemekhanesi ve arıtma tesisi var. Bazılarında misafirhane, yüzme havuzu veya spor tesisi bile bulunuyor.

SATILIK 900'E YAKIN FABRİKA VAR
İstanbul'dan Ankara'ya, Edirne'den Van'a kadar 54 ilde toplam 875 satılık fabrika binası bulunuyor. Fabrika binalarının bazıları içinde kurulu makinelerle birlikte satılıyor. En çok un, zeytinyağı, boya, oto yedek parçası, çelik hasır imalatı, yemek fabrikaları içinde kurulu malzemeleriyle satışa çıkarılmış. Makineleri satılmış ve içleri boşaltılmış fabrika binalarının sayısı ise çok daha fazla.

İSTANBUL İLK SIRADA
En çok fabrika binasının satışa çıktığı il İstanbul. İstanbul Silivri'de, Gaziosmanpaşa'da, Sultanbeyli'de, Kartal'da, Pendik'te, Esenyurt'ta, Çatalca'da, Küçükçekmece'de, Büyükçekmece'de, Ümraniye'de ve Tuzla-Orhanlı'da satılık 164 adet fabrika binası bulunuyor.

Çatalca Hadımköy'de en çok tekstil ve plastik sektöründe faaliyet gösteren fabrikaların kapandığını söyleyen Değişim Emlak'tan Aliyar Erdoğmuş, bölgedeki sanayi tesislerinde fiyatların geçmiş yıllara göre yüzde 20 civarında ucuzladığını belirtiyor.

Buyukçekmece Kıraç'ta nadiren yeri yetmediği için taşınan firmalar olduğunu ama tekstil sektöründe kapanan çok firma bulunduğunu ifade eden Mexera Gayrimenkul'den Mustafa Beceren, fiyatlarda yüzde 10 civarında düşüş olduğunu söylüyor. İstanbul içindeki sanayi tesislerinin Beylikdüzü Kıraç'a ve Çerkezköy'e kaydığını belirten Beceren, yatırım yapmak isteyenler için en uygun zaman olduğunu vurguluyor.

Krizden etkilenip ayakta kalamayan demir-çelik, makine ve tekstil üretimi yapan KOBİ ve orta ölçekli fabrikaların kapandığını söyleyen Forever Gayrimenkul Danışmanlık ve Ekspertiz Hizmetleri'nden Kemal Ersiper, 2008'e göre ticari gayrimenkullerde fiyatların çok gerilediğini ve yatırım yapmayı düşünenlerin elleri çabuk tutmaları gerektiğini belirtiyor.

İZMİR'DE TORBALI İLK SIRADA
İstanbul'dan sonra en çok satılık fabrika binası İzmir'de bulunuyor. İzmir'in Torbalı, Menderes, Bornova, Tire, Gaziemir, Çiğli, Kemalpaşa, Menemen ilçelerinde toplam 113 adet satılık fabrika binası var. En fazla �atılık fabrika�tabelası ise Torbalı'da asılı. Torbalı'da daha çok ticaret amaçlı fabrika binası yapılıp satıldığını söyleyen Hüsmanlar Emlak'tan Cenk Hüsman, bölgede çok nadir iflas ederek kapanan fabrika olduğunu ve yüzde 10'unun da yer değiştirmek için binaların boşaltıldığını belirtiyor. Fabrika binalarının yüzde 60'ının iş yapmak için satın alındığını vurgulayan Hüsman, yüzde 40'ını ise yurtdışındaki vatandaşlarımızın yatırım için satın aldığını söylüyor.

Çok fazla satılık fabrika binası bulunan Torbalı'da 2 bine yakın yeni fabrika binası kuruluyor. Torbalı'da geçtiğimiz yıllara göre fabrika binalarının fiyatlarında ise yüzde 20-25 düşüş olduğu gözleniyor.

BURSA'DA YÜZDEN FAZLA
Bursa'da en çok Orhangazi, Osmangazi, Nilüfer, Kestel ve Gemlik bölgelerinde fabrika binaları satışa çıkarılmış durumda. Bursa ve ilçelerinde toplam 105 satılık fabrika ve fabrika binası var. Fiyatları ise 300 bin liradan başlıyor ve 15 milyon dolara kadar çıkıyor.

Ağırlıklı olarak tekstil fabrikalarının bulunduğu bursa Osmangazi'de maliyetler yükseldiği için Kazakistan'a giden firmalar olduğunu söyleyen Akser Gayrimenkul Danışmanlık Hizmetleri'nden Emre Yaşar, otomotiv yan sanayi firmalarının da fabrikalarını daha uygun yerlere taşıdıklarını belirtiyor. Bölgede sanayi imarlı arsaların metrekaresinin 350-400 dolar olduğunu ifade eden Yaşar, fabrika binalarında fiyatların yüzde 20 civarında düştüğünü ve yatırım yapmak için aslında en uygun dönem olduğunu söylüyor. Talep arttığında satılık fabrika binası bulmanın zorlaştığını belirten Yaşar, bölgelerinde 15'in üzerinde satılık fabrika olduğunu açıkladı.

Bursa'da en çok satılık fabrika tabelası asılı bölgelerden biri de Nilüfer. Bölgelerinde daha çok makine parçası ve tekstil üretimi yapan fabrikaların kapandığını ifade eden Empaş Emlak'tan Ekrem Arda, kapanan fabrikaların da yüzde 80'inin kiracı olduğunu belitti. Yatırım yapmak için uygun dönem olduğunu ve şu an ne alırsan kar edersin diyen Arda, Nilüfer'de satılık 50'den fazla satılık fabrika binası bulunduğunu söylüyor. Bursa Nilüfer'de krizden dolayı zor duruma düşen ve kullandığı krediyi geri ödeyemeyen büyük fabrikalara bankaların el koyduğunu belirten Arda, bölgede İş Bankası'nın elinde çok sayıda fabrika bulunduğunu da sözlerine ekliyor.

YENİ YAPILAN FABRİKALAR DA VAR
Manisa'da kapanan fabrikaların yanı sıra yeni yapılan fabrikalar da var. Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) ve Muradiye Sanayi'de yaklaşık 41 satılık fabrika bulunuyor. 3-4 yıl önce bölgede çok talep olduğunu ama son yıllarda çok azaldığını ifade eden Elit Emlak'tan Mehmet Behzat Önen, yatırımcı açısından uygun fiyatların oluştuğunu söylüyor. Manisa'da 3-4 yıl önce bu fiyatlardan fabrika binası bulunmazdı diyen Önen, fiyatların 500 bin liradan başladığını ve 7 milyon liraya kadar çıktığını söylüyor.

TEKİRDAĞ REVAÇTA
İstanbul'daki sanayi kuruluşlarının yakın olması nedeniyle Tekirdağ'a gitmesi, bölgede fiyatların artmasına neden oluyor. Tekirdağ ve Çerkezköy'de satılık 48 fabrika binası buluyor. Bölgede daha çok tekstil fabrikalarının kapandığını belirten Er-Cey Emlak'tan Erol Ceylan, kapanan fabrikaların yerine başkalarının gelip açtığını söylüyor. İstanbul'daki sanayi kuruluşlarının Tekirdağ'ın Velimeşe ve Veliköy bölgelerine geldiğini ifade eden Ceylan, Dünya Halı'nın icra yoluyla Beks Çorap'a satıldığını ve Gümüşsuyu Halı'nın da satışa çıktığını söyledi. Tekirdağ'da Telra Fabrika'sı da satılmış.

Selim AKÇAHARMAN / Değerleme Uzmanları Derneği Başkanı



YATIRIM YAPARKEN RUHSATLARA ÇOK DİKKAT EDİN !
Fabrika binaları çok komplike bir şey. Ruhsatın çok düzgün olması lazım. Örneğin ruhsatında resmi olarak kapalı alanı 2 bin metrekare olarak gözüken fabrika binası, daha sonra eklemeler yapılar 3 bin metrekareye çıkarılabiliyor ama sonradan bu ruhsata işlenmiyor. Kredi almak için bankalara başvuran fabrika sahiplerinin en çok karşılaştığı sorunların başında da bu geliyor. Kredi için başvurulan bankalar, bizden rapor istiyor. Raporlarda da en çok ruhsatlarda resmi olarak yazan kapalı alan rakamını belirtmemiz isteniyor.

Yatırım yapacakların, ruhsatın yanı sıra altyapısı, suyu, elektriği ve trafosuna dikkat etmesi gerekiyor. Bir de fabrikalar kapalı alanlarını artırırken yan parsellere taşma olabiliyor. Bu hususta da çok büyük sıkıntılar yaşanabiliyor.

Kaynak: http://www.1insaat.com/tribe/textdetail/id/56630

Hiç yorum yok: