2 Haziran 2010 Çarşamba

Veryeriler İnşaat 350 bin Euro'ya taş ev yaptı, marka oldu


İş hayatına marangozlukla adım atan Veryeriler İnşaat, ahşabı volkanik taşla birleştirerek "taş ev"de marka yarattı.

Veryeriler İnşaat'ın İzmir Alaçatı'da oluşturduğu yeni mimari doku içinde, yanardağların püskürttüğü kül, kum ve lav parçacıklarından oluşan "tüf" denilen kesme taşlarla yaptığı evler, kışın sıcak yazın serin tutuyor. Veryeriler İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alpan Veryeri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mehmet Veryeri tarafından 1949 yılında İzmir'de kereste atölyesi olarak kurulan Vertaş Veryeriler Orman Ürünleri ile ticaret hayatına başlayan Veryeri ailesinin, 1960'da kurduğu kereste fabrikasıyla Veryeriler Kereste adını aldığını, 1965'de keresteciliğin yanı sıra inşaat sektörüne de "ek iş" olarak giriş yapan Mehmet Veryeri'nin, ikinci kuşakla birlikte inşaat sektöründeki ağırlığını arttırdığını belirtti.
 
Özellikle Alaçatı'yı kendileri için merkez üs olarak seçen Veryeriler İnşaat'ın Alaçatı'da kazandığı başarıda babalarının kurduğu dostluk zincirinin ve oluşturulan güven duygusunun etkili rol oynadığını vurgulayan Veryeri, "Biz 9 yıldır Alaçatı'da 150 adet ev yaptık. 2010 Eylül ayında başlayacağımız toplam 46 adetlik taş ev projesi ile Alaçatı'ya yeni mahalleler kazandırmaya devam edeceğiz" dedi.

Alaçatı'da yaptıkları konutlar için eski Rum mimarisini örnek aldıklarını söyleyen Alpan Veryeri, "Yaptığımız inşaatlarda hiçbir zaman kolaya kaçmıyoruz. Örneğin tamamen el işçiliğiyle 3 haftada ancak bir duvar yapıyoruz. Taş dizimi artık bizim imzamız oldu, hemen ayırt ediliyor. Çok emek veriyoruz ama Alaçatı'yı da inci gibi işliyoruz. Eski Rum mahalleleri benzeri olarak bugünün mahallelerini yaratıyoruz" dedi.

KÖYLÜNÜN ELİNDE KALMIŞ ARSALARI DEĞERLENDİRDİK: Alaçatı'da inşaat yaparken doğal ortamı bozmadıklarını, yeşil alanları yok etmediklerini, köylülerin elinde kalmış kullanılmayan arsaları satın alarak değerlendirdiklerini belirten Alpan Veryeri, "Doğal dengeyi bozmayı bir yana bırakın, sokaklarımızı ağaçlarla çiçeklerle donattık. Anlaşma sağladığımız ev sahiplerinin bahçelerine büyük zeytin ağaçları, meyve ağaçları ve dev palmiyeler diktik. Biz her şeyiyle 1900'lü yılları 2010'lu yıllara taşıyoruz. Özünü asla bozmuyoruz" diye konuştu.

BU TAŞ MEVSİM ŞARTLARINA GÖRE DEĞİŞEBİLEN RENKLERE SAHİP: Veryeri, "Tüf" denilen kesme taşlarla, ahşabın sıcaklığını bir araya getirdiklerini, bu kombinasyonun evlerin kışın sıcak yazın da serin tutma özelliğini sağladığını belirtti.

Alpan Veryeri, şunları kaydetti: "Tüf, sözcük anlamıyla yanardağların püskürttüğü kül, kum ve lav parçacıklarından oluşan genellikle açık renkli hafif gözenekli bir tür çökelti taşı olan, doğal bir yapı malzemesidir. Tüf Taşı ocaktan çıkarıldığında yumuşak bir yapıda olup; hava, rüzgar ve güneş ile temas sonucunda sertleşerek doğal bir yapı malzemesine dönüşür. Sahip olduğu doğal ve volkanik özelliklerden dolayı son derece sağlam yapılar inşa edilmesine ve ciddi bir ısı yalıtımına olanak sağlar. Tüf taşı kullanılan yapılarda demir kullanılmasına, iç ve dış cephelerde sıva, badana ve benzeri uygulamalara gereksinim duyulmaz. Uygulandıktan sonra günden güne taşların birbirine kenetlenmesi ile yapı daha da sağlamlaşır. Bu taş ayrıca mevsim şartlarına göre değişebilen renklere sahip. Biz bu taşları tamamen el işçiliği ile şekillendirip 60 cm kalınlığında duvarlar oluşturarak kullanıyoruz."

EVLER 225 BİN İLE 350 BİN AVRO FİYAT ARALIĞINDA: Alaçatı Taş Evler projesinin hedef kitlesini "beyaz yakalı" diye adlandırılan kişilerin oluşturduğunu vurgulayan Alpan Veryeri, özellikle son yıllarda üst gelir grubunda yer alan kitlenin de projeye yoğun ilgi gösterdiğini ifade etti. Veryeri, "Şu ana kadar satışlarımızın yüzde 90'ını İstanbul'da ikamet edenlere gerçekleştirdik. Talebin yüzde 5'i İzmir'den, diğer yüzde 5 ise yurt dışından geldi. Sanatçı Demet Akbağ ve Koç Holding'in Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak gibi birçok ünlü de projeden ev alarak Alaçatılı oldu" dedi.

Alaçatı Taş Evleri'nin 225 bin ile 350 bin avro fiyat aralığında satıldığını ifade eden Veryeri, evlerin kullanım alanlarının 110–150 metrekare, bahçelerin ise 200 ile 250 metrekare arasında değiştiğini kaydetti.

Şu ana kadar 130 adet evin tamamlandığını, 24 adet evin bu yıl teslim edileceğini bildiren Alpan Veryeri, Alaçatı'nın dışında İzmir'de de inşaat yaptıklarını belirterek, "Bugüne kadar İzmir merkezde apartman daireleri, İzmir Narlıdere'de 3 bin dönüm içinde 750 metrekare bahçeli evler, İzmir Çeşme'de yazlık evler ve siteler yaptık. Sektörde yan işlerle birlikte 200 kişiye istihdam sağlıyoruz" diye konuştu. Edinilen bilgiye göre, bir taş ev ortalama 9 ayda bitiyor. Bir eve ortalama 10 kamyon taş giderken en az 200 metrekare taş duvar örülüyor.


Kaynak: http://www.1insaat.com/tribe/textdetail/id/56287

Hiç yorum yok: