13 Aralık 2010 Pazartesi

Foça’daki Fransız Tatil Köyü talip çıkmayınca satılamadı

Türkiye'nin ilk tatil köyü olma özelliğine sahip, Foça Fransız Tatil Köyü 2 Kasım Salı günü kapalı teklif usulüyle İzmir Defterdarlığı tarafından ihaleye çıkarıldı. 67 milyon 550 bin lira muhammen bedelle satışa çıkarılan, Foça Fransız Tatil Köyü ihaleye katılan olmayınca alıcı bulamadı.

İzmir Defterdarlığı tarafından, halk arasında Fransız Tatil Köyü adıyla anılan ve geçmişte gazeteci Abdi İpekçi, Müzeyyen Senar, Nükhet Duru, Ajda Pekkan gibi bir çok ünlü isimlerin uğrak yeri olan tatil köyü 67 milyon 550 bin lira muhammen bedelle satışa sunuldu.

2 Kasım Salı günü kapalı teklif usulüyle gerçekleştirilen ihaleye katılım olmadı.Alınan bilgiye göre ihale öncesinde satış ile yakından ilgilenen yatırımcılar bulunuyordu.Fakat ihalenin yapıldığı gün herhangi bir başvuru olmadı.

Yetkililer, ikinci bir ihalenin de yapılabileceğini belirterek, ayrıca tesisin Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisi yapılarak, bu yönde bir çözüm alternatifi olabileceğini bildirdi.Foça'nın en değerli tesisi olarak görülen Tatil Köyü’nün satılıp yeniden açılmasına umut bağlayan Foçalı turizmciler, kötü haberi alınca hayal kırıklığına uğradı. İhale sürecini yakinen takip eden Foça Genç İş Adamları Derneği Başkanı Taner Acar, ihaleye teklif gelmemesinin sebebinin yatırımcının bedeli yüksek bulması olduğunu söyledi.

İHA Muhabirine açıklamalarda bulunan Başkan Acar, “İlçemizin kaliteli yatak ve tesis sayısı yetersiz.5 yıl öncesine kadar ilçemiz turizminde lokomotif görevi gören Fransız tatil köyünün kapanması burada ticari faaliyet gösteren küçük esnafımızdan, iş adamlarımıza varıncaya kadar herkesi olumsuz yönde etkiledi. Bu nedenle 5 yıldır çözüme ulaşmasını arzu ettiğimiz tatil köyünün satış ihalesi yöremiz adına önem arz ediyordu. Fakat her ne kadar içimiz de bir umut olsa da ihaleye hiç kimsenin katılmayacağını da az çok tahmin edebiliyorduk. Çünkü ihale için belirlenen 67 milyon 550 bin lira muhammen bedel astronomik bir rakamdır.Bu kadar yüksek bir bedelle söz konusu yeri 50 defada ihaleye çıkarsanız. Yine değişen hiçbir şey olmayacaktır. Burada tekrar, tekrar ihaleye çıkmak yerine acilen alternatif çözümler üretilmelidir" diye konuştu.

330 oda ve 690 yatak kapasiteli Fransız Tatil köyü beş aylık sezonda günlük 900 turisti, 120 personelle ağırlıyordu.Yöre halkına istihdam sağlayan tesis 1967 yılında açıldı. Tesisin kiracısı olan işletmeci firma (Akdeniz Turistik Tes. A.Ş. Club Méditerranée ) ile 1982 yılında kira sözleşmesi uzatıldı. Sözleşmenin sona ermesi ile tesis 1-11-2005 yılında da tahliye edildi. Emekli sandığı mülkü olan tesis özelleştirme idaresine devir edilerek satışa sunuldu. 2006 yılında yapılan ihaleyi kazanan Yıldırım Dış Ticaret'e 8 milyon 200 bin dolar karşılığında tesis satıldı. Fakat satış onaylanmadı ve tesis arazisi Maliye Bakanlığı'na devredildi. Toplam 141 bin 380 metrekare büyüklüğündeki tesis, atıl duruma düştü. Atıl durumda bekleyen tesis İzmir Defterdarlığı tarafından 4 yıl sonra yeniden ihaleye çıkarıldı. İhaleye katılan olmayınca atıl tesise alıcı çıkmadı.(iha)

Kaynak: http://www.turizmgazetesi.com/news/news.aspx?id=57476 03.11.2010

Hiç yorum yok: