1 Aralık 2010 Çarşamba

İzmir'de hangi semtler değerleniyor, hangileri değer yitiriyor?

Forbes’ta yayınlanan habere göre; emlak piyasasının İzmir’deki durumu...

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı plana göre Güzelbahçe-Narlıdere, Balçova, Konak, Bornova, Karşıyaka, Çiğli ve Menemen’i kapsayan bölge “merkez kent” olarak tanımlanıyor. Bu bölgenin aşırı yapılaşma ve nüfus nedeniyle gelişme performansını kaybettiği vurgulanıyor. Bölgenin iyileştirilmesi için ticaret, turizm, iş hizmetleri, ileri teknoloji yatırımı öngörülüyor. Eğitim, sağlık, teknik altyapı, fuar, büyük ölçekli açık ve yeşil alanlar ile tema parklarına yatırım yapılması amaçlanıyor.

Aliağa, İzmir’in üretim ve aktarım noktası olarak tanımlanmış. Endüstriyel üretim, enerji ve yük limanı işlevleri gelişecek sektörler olarak belirlenirken yatırım alanları olarak ‘liman, teknik altyapı, organize sanayi bölgesi (OBS), uzmanlaşmış eğitim, tekne-yat-gemi imalat alanı ve sergiler-fuarlar’ ön plana çıkartıldı.

Torbalı için ‘tarım-sanayi kenti’ kimliği planlanmış ve bölgeye tarımsal üretim ile endüstriyel işletim rolü veriliyor. Buna paralel olarak tarımsal iyileştirme, sulama, demiryolu ulaşımı, enerji, OSB, teknik altyapı ve uzmanlaşmış eğitim alanlarının geliştirilmesi amaçlanıyor.

'Düşük yoğunluklu yaşama ve konut gelişme merkezi’ olarak tanımlanan Urla’nın, tarımsal iyileştirme, ulama, hafif raylı taşıma sistemi, pansiyonculuk, sağlık turizmi, hobi bahçeciliği ve spor kampçılığı yatırımlarının yapılması hedefleniyor.

Selçuk ve Seferihisar, kıyı oryantasyonlu turizm yatırımlarını üstlenecek. İki ilçe günübirlik turizm, ikincil konut, kara ve deniz avcılığı, arkeolojik ören yeri düzenlemeleri, tarih turları ile deniz ulaşımı yatırımlarıyla desteklenecek. Buca da İzmir’in potansiyeli yüksek bölgelerinden biri. Son yıllarda yoğun inşaatlarla hızlı gelişiyor. Buca’nın dışında olmasına rağmen bölgedeki yapılaşmalarla merkezle arasındaki farkı kapatan Yıldız bölgesi de dikkat çeken yerlerden biri. Bölgede yapılan yüksek standartlı yeni siteler Yıldız’a olan talebi artırıyor.

İzmir’in jeotermal bölgelerinden Ilıca ise bu özelliğini kullanarak ön plana çıkacak. Bölgede yapılan lüks konut yatırımları da ilginin artmasını tetikliyor.

En değerli 10 mahalle
İzmir’in en değerli mahallesi 2009’da olduğu gibi yine Mavişehir. Lüks konut projeleriyle kentin en gözde semti haline gelen Mavişehir’i Narlıdere’nin Yenikale semti izliyor. Metrekare fiyatı 2 bin lirayı aşan bu iki semti Narlıdere, Konak, Balçova ve Güzelbahçe’nin mahalleleri izliyor.
Mavişehir Metrekare (TL): 2.193

Yenikale Metrekare (TL): 2.000
Ilıca Metrekare (TL): 1.881
Alsancak Metrekare (TL): 1.825
Korutürk Metrekare (TL): 1.746
Maltepe Metrekare (TL): 1.705
Yalı Metrekare (TL): 1.625
Limanreis Metrekare (TL): 1.617
Huzur Metrekare (TL): 1.438
Narlı Metrekare (TL): 1.418

Yükselen semtler
İzmir’de 2009 Haziran’ına göre yüzde 18,38’lik primle değerini en çok artıran mahalle Bayraklı ilçesi sınırlarında bulunan Manavkuyu oldu. Karabağlar ilçesindeki Fahrettinaltay, Yeşilyurt ve Hatay da İzmir’de en hızlı yükselen semtlerden.

Bayraklı / Manavkuyu Değişim (yüzde): 18,38
Karabağlar / Fahrettin Altay Değişim (yüzde): 15,45
Karabağlar / Yeşilyurt Değişim (yüzde): 13,44
Karabağlar / Hatay Değişim (yüzde): 13,20
Güzelbahçe / Yelki Değişim (yüzde): 11,35
Karşıyaka / Örnekköy Değişim (yüzde): 10,53
Narlıdere / Narlı Değişim (yüzde): 8,72
Karşıyaka / Bahriye Üçok Değişim (yüzde): 8,22
Konak / Kahramanlar Değişim (yüzde): 7,28
Çiğli / İstasyonaltı Değişim (yüzde): 7,21

Değeri düşenler
Son bir yılda İzmir’in ‘en çok değer kaybeden 10 mahallesi’ listesinde ilk beş sırayı Balçova’nın semtleri paylaştı. Teleferik ve Çetin Emeç mahalleleri yüzde 10’un üzerinde değer kaybetti. İlginçtir ki Çiğli’de Egekent değer kaybederken aynı ilçe sınırlarındaki İstasyonaltı yüzde 7,2 değerlendi.

Balçova / Teleferik Değişim (yüzde): -10,34
Balçova / Çetin Emeç Değişim (yüzde): -10,32
Balçova / Onur Değişim (yüzde): -9,95
Balçova / Fevzi Çakmak Değişim (yüzde): -7,77
Balçova / Eğitim Değişim (yüzde): -6,27
Çiğli / Egekent Değişim (yüzde): -5,90
Bornova / Ergene Değişim (yüzde): -4,31
Karşıyaka / Bostanlı Değişim (yüzde): -3,69
Bornova / Merkez Değişim (yüzde): -2,83
Buca / Şirinyer Değişim (yüzde): -2,37

Kira Şampiyonları
İzmir’in en pahalı semti Mavişehir, kira liginde Alsancak’ın ardından ikinci sırada. Alsancak’ta 100 metrekare bir dairenin ortalama kirasıysa 990 lira. İzmir’in en pahalı kiralık evleri Konak, Karşıyaka, Balçova ve Güzelbahçe arasında dengeli bir şekilde dağılmış durumda.

Alsancak Metrekare (TL): 9,90
Mavişehir Metrekare (TL):8,70
Yenikale Metrekare (TL):6,89
Korutürk Metrekare (TL):6,79
Maltepe Metrekare (TL):6,39
Yalı Metrekare (TL):6,33
Bostanlı Metrekare (TL):6,31
Mithatpaşa Metrekare (TL): 6,21
Limanreis Metrekare (TL): 6,16
Kahramanlar Metrekare (TL): 6,11

Kaynak: FORBES (Yayın Tarihi 12.08.2010)

Hiç yorum yok: