13 Aralık 2010 Pazartesi

Mavişehir Modeli İzmir’e örnek oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mersinli ve Çınarlı’deki yağmursuyu sorununu çözmek için Mavişehir’de uyguladığı projeyi örnek aldı. Deniz seviyesinin altında kalması nedeniyle şiddetli yağışlarda önemli problemlerin yaşandığı bölgenin, İZSU’nun Karşıyaka - Mavişehir’de uyguladığı “su baskınlarını bitiren” projesine benzer bir çalışmayla kurtarılacağı bildirildi. Mart ayında başlayan çalışmalar yoğun bir şekilde devam ederken, 1 milyon 683 bin 841 TL’lik yatırımın yıl sonunda tamamlanması planlanıyor.

Neler yapılacak?
Hazırlanan projeye göre, Mersinli Havzası’nda biriken yağmur suyunun yeni yapılacak hatlar ve terfi merkezi ile Arap Deresi’ne aktarılması planlandı. “Konak ilçesi Mersinli Havzası’nın Yağmursuyu Toplama Hattı İnşaatı” kapsamında, Çınarlı ve Mersinli bölgesinin yağmur suyunu terfi merkezinde toplamak için 1050 metre uzunluğunda çeşitli çaplarda yağmursuyu borusu döşendi.

Ozan Abay Caddesi’nde metro viyadüklerinin bulunduğu noktada (Yeni Mahalle) her biri saniyede 1000 litre suyu aktarma kapasitesine sahip 3 adet pompanın içinde bulunacağı terfi merkezi yüzde 80 oranında tamamlandı. Pompalar geldi ve önümüzdeki günlerde montajına başlanacak. Terfi merkezi ile Arap Deresi arasında ise yağmur suyunu toplayıp denize iletmek için DDY hattının altından geçen 716 metre uzunluğunda, 1200 milimetre çapında, uzun ömürlü ve basınca dayanıklı büyük borular döşendi. Basınçlı hat çalışmaları yerin 2 metre altında gerçekleştirildi. Ayrıca metro viyadüğünün altına yağmursuyunu toplamak için 230 metre uzunluğunda enine ve dikine yağmursuyu ızgarası imalatı yapıldı.

 
Kaynak: http://www.gazeteyenigun.com.tr/icerik.asp?page=guncel&tarih=2010-11-03&nID=82836 03.11.2010

Hiç yorum yok: