4 Mayıs 2011 Çarşamba

İzmir'de Yeni Yatırımlar -Tire Organize Sanayi Bölgesinde İzin & İnşaat Aşamasında Olan 20 Yatırımla 777 Kişiye İş Sağlanacağı Belirtildi

İzmir'in Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde sonra ikinci büyük bölgesi olan Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde (TOSBİ) yerli ve yabancı yatırımların hareketlilik kazandığı belirtildi. Bölgedeki izin aşamasın olan ve inşaatı devam eden tesisler tamamlandığında 777 kişiye iş imkanı sağlanacak.

TOSBİ'deki son yatırımlarla ilgili bilgi vermek üzere Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Sanayiciler Kulübü'nde basın toplantısı düzenlendi.

TOSBİ YÖnetim Kurulu Başkanı Metin Akdaş, bölgedeki arazilerin üçte birinin üzerinde kurulu fabrikaların üretim faaliyetine devam ettiğini, üçte birinin ise yatırım için tahsislerinin yapıldığını belirtti.

Faaliyetini sürdüren tesislerden Samsun'a taşınması nedeniyle duran BAT Sigara ve yatırımı tamamlayan, ancak kriz nedeniyle üretime başlamayan Krone şirketleri dışında tüm tesislerin tam kapasite çalıştığını ifade eden Akdaş, bölgede inşaat halinde olan 11 tesisin bulunduğuna işaret etti.

Bu tesislerin yatırım bedelinin 56 milyon 500 bin lira olduğunu ve 332 kişinin istihdam edileceğini belirten Akdaş, projeleri izin aşamasında olan 9 şirketin ise 16 milyon liralık yatırımla 445 kişiyi istihdam edeceğini böylelikle yıl sonunda yeni istihdam sayısının 777 kişiye çıkacağını ifade etti.

Akdaş, bölgede arsası bulunduğu halde yatırım yapmayan, rant olarak değerlendirmek istediği tahmin edilen yatırımcılara bir uyarı mektubu göndererek, yatırımlarını yapmamaları halinde yasanın verdiği yetkiye dayanarak arsaları OSB yönetimi olarak alacaklarını ifade ettiklerini belirterek, bunun olumlu neticelerini kısa vadede görmeyi umduklarını kaydetti.

İzmir'in teşvik sıralamasında 1. bölgede olmasına rağmen çevresindeki illerin ikinci ve üçüncü bölgede olması nedeniyle yatırımcı çekmekte zorlandığını ifade eden Akdaş, "Bu konuda hükümetin seçim öncesi bir çalışma yapacağı yönünde duyumlar alıyoruz ancak bu çalışma bölgemiz ihtiyaçlarını ne oranda karşılar bilemiyoruz" dedi.

Akdaş, bölgede yatırımını tamamlayan Krone'nin ne zaman üretime başlayacağı konusundaki bir soru üzerine bu yönde net bilgiler alamadıklarını, Almanya'daki tesislerin üretimini artırmaya başladığını öğrendiklerini, oradaki fabrika kapasitesini doldurmadığı sürece Tire fabrikasının çalışmaya başlayamayacağını ifade etti.

Samsun'a taşınan BAT Sigara fabrikasında makinelerin taşındığını, tesisin yakın bir dönemde devredilmesini beklendiğini kaydeden Akdaş, bölgede son olarak Avrupalı bir şirketin makine sektöründe yatırım yapmak üzere 30 bin metrekare yer istediğini ifade etti.

Kaynak: HABER 3 - 16.03.2011 12:17

Hiç yorum yok: