26 Mayıs 2011 Perşembe

Yılın flaş işi

Türkiye’nin hemen her bölgesindeki yeni projeler talebe yetişemiyor. İşte en gözde meslek...

Türkiye’nin hemen her bölgesindeki yeni projeler talebe yetişemiyor, emlak fiyatları azalacağına artıyor. İşte gayrimenkul pazarındaki bu muazzam büyüme markalı emlakçıları harekete geçirdi. Siz de 7 bin dolardan başlayan franchise bedelleriyle emlakçı olabilirsiniz...
TAPU Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl Türkiye’de 1 milyon 500 bin adet tapu el değiştirdi. Sadece bu veri bile gayrimenkul pazarının ulaştığı muazzam hacmi ortaya koyuyor.
Tabii bir yandan da her yıl yüz binlerce yeni konut üretiliyor. Yoğun konut arzına rağmen talep azalmıyor, aksine artıyor. Gayrimenkul pazarındaki bu muazzam büyüme emlakçılarının yüzünü güldürüyor.
İşte Türkiye’nin hemen her bölgesinde yeni şube açma kararı alan emlak zincirleri ve franchising şartları...
COLDWELL BANKER
120 büyük ofis açacak
Coldwell Banker’ın 50 ülkede 3 bin 600 şubesi bulunuyor. Şirketin yıllık cirosu 6 milyar 600 milyon dolar civarında. Türkiye pazarına 2007’de giren Coldwell Banker’ın Türkiye Genel Müdürü Gökhan Işık, “Türkiye’de 19 ofis açtık. Tamamı franchise olarak açıldı. Ofislerimizin 16’sı İstanbul’da, 2’si Ankara’da, 1’i de Antalya’da” diyor.
Coldwell Banker, 2013 sonuna kadar her birinde ortalama 20 gayrimenkul danışmanı çalışan, 120 büyük ofis açmayı hedefliyor. Yeni şubeler için öncelik İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Bursa, Eskişehir, Zonguldak, Adana, Konya, İzmit ve Edirne illerine verilmiş.
“Franchise verdiğimiz kişilerin nasıl insanlar oldukları bizim çok önemli” diyen Işık, tek işleri gayrimenkul danışmanlığı olanlarla çalışmaya özen gösterdiklerini vurguluyor. Bu yüzden, kişisel tecrübe ve profillerin uygun olmaması durumunda başvurular kabul edilmiyor.
Franchise sahiplerinin işe başlarken yaptığı bir kurulum maliyeti bulunuyor. Ofis için başlangıçta 150 metrekarelik bir ofis gerekiyor. Ancak ana arter üzerinde, zemin, zemin üstü ya da müstakil bina olarak açılacak ofisler tercih ediliyor.
Coldwell Banker’ın franchise kontratları 5 yılda bir yenileniyor. Franchise giriş bedeli peşin ödemelerde 15 bin, vadeli ödemelerde ise 18 bin dolar olarak belirlenmiş. Royalty bedeli ise uluslararası reklam harcamaları da dahil aylık yüzde 8.5.
İletişim için telefon: 0216 411 80 30
E-posta: info@coldwellbanker.com.tr
Web: www.coldwellbanker.com.tr
REALTY WORLD
Franchise bedeli 15 bin dolardan başlıyor
ABD’li Realty World, Türkiye’de Garanti Koza bünyesinde faaliyet gösteriyor.
İlk ofisini 1 Mayıs 2005’te açan şirketin Türkiye’deki şube sayısı 97’ye ulaştı. Bunların tamamı franchising sistemiyle açılmış. Realty World ofisleri, yoğun olarak İstanbul’da bulunuyor. Diğer şubelerse Adana, Ankara, Antalya, İzmir, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kayseri, Kocaeli, Mersin, Sakarya ve Tekirdağ’a dağılmış durumda.
Türkiye’nin tüm illerinde ofis açmayı hedefleyen Realty World, önceliği İzmir ve Ankara bölgelerine veriyor. Ardından Ege ve Akdeniz kıyılarındaki turistik bölgelerdeki ofis sayısının artırılması planlanıyor. Bursa, Trabzon, Samsun, Gaziantep, Konya ve Eskişehir gibi gayrimenkul piyasasının hareketli olduğu bölgeler de hedefler dahilinde. Realty World, 2016 yılında 350 şubeye ulaşmayı amaçlıyor.
Franchising sistemiyle açılacak şubeler için İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde 20 bin, diğer illerde ise 15 bin dolar franchise giriş bedeli talep ediliyor. Franchise giriş bedelini taksitle ödem imkanı var. Ofis büyüklüğü bölgelere göre farklılık gösteriyor. Ofislerin ana arterler üzerinde bulunması, otopark ve ulaşım rahatlığı gibi avantajlara sahip olması gerekiyor. Hedeflere daha çabuk ulaşma adına, ofislerde belli sayıda nitelikli gayrimenkul danışmanı çalıştırılması da isteniyor.
İletişim için telefon: 0212 467 22 77
E-posta: info@realtyworld.com.tr
Web: www.realtyworld.com.tr
RE/MAX
Toplam maliyet 100 bin TL’yi geçiyor
Dünya çapında en çok gayrimenkul satışına aracılık eden şirketlerden biri olan
ABD kökenli Re/Max, 1997’den bu yana Türkiye'de de faaliyet gösteriyor. Markanın Türkiye’deki temsilcisi ise Tek Şirketler Grubu...
Re/Max Türkiye Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, halen ülke genelinde 200 ofisle gayrimenkul pazarlama ve danışmanlık hizmeti verdiklerini söylüyor. Bu ofislerin tamamı franchising sistemiyle açılmış. Re/Max ofislerinin 110’u İstanbul’da bulunuyor. Diğerleri ise İzmir, Ankara, Antalya, Adana, Bursa gibi gelişmiş illere dağılmış durumda.
Re/Max’tan franchise alabilmek için öncelikle 150 metrekare büyüklüğünde bir ofis yerinizin olması gerekiyor. Ofisin ana cadde üzerinde olması şart. İsim hakkı bedeli ise büyük şehirlerde 24 bin, diğer illerde 16 bin dolar olarak belirlenmiş. Ofis için dekorasyon ve diğer ihtiyaçlar için yapılacak masraflar ise 80-100 bin TL arasında değişiyor.
Re/Max, girişimcilere pazarlama teknikleri, trendler ve sektörde yaşanan gelişmeler hakkında eğitimler veriyor. Re/Max şubelerinin aylık kazancının ofis kapasitesine göre değiştiğini belirten Karahan, “50 gayrimenkul danışmanı olan şubelerimiz olduğu gibi, sadece 2-3 satış temsilcisiyle çalışan Re/Max ofisi de bulunuyor. Bu nedenle aylık satış rakamları ofislerin kapasitesine ve bulundukları bölge potansiyeline bağlı olarak değişiyor” diyor.
İletişim için telefon: 0212 232 48 20
E-posta: info@remax.com.tr
ESKİDJİ GAYRİMENKUL
Yenilendi, 102 şube açıyor
Eskidji Gayrimenkul, 2003 yılında kuruldu. Şirketin temsilcilik sistemi rakiplerinden biraz farklı. “Bölge ortaklığı” ve “bölge ofisi” şeklinde şubeler açıyor. Eskidji Gayrimenkul Genel Müdürü Mustafa Acar, “Yakın zamana kadar 160 civarında şubemiz vardı. Ancak bunu 78’e düşürdük. Yeniden yapılanma çalışmaları doğrultusunda bu kararı aldık. Şimdi yeniden şube sayımızı artıracağız. Hedefimiz, 2 yıl içinde 180 şubeyle Türkiye genelinde hizmet veren bir marka haline gelmek” diyor.
Eskidji Gayrimenkul, sisteme giriş için 10-15 bin TL arasında franchise bedeli talep ediyor.
İletişim için telefon: 0212 551 08 08
E-posta: bilgi@eskidji.com
Web: www.eskidji.com
ALTIN EMLAK
Emlakçılık eğitimi veriyor
1998 yılından bu yana faaliyet gösteren Altın Emlak’ın halen Türkiye genelinde 35 şubesi bulunuyor. Bu şubelerin tamamı franchising sistemiyle açılmış. Önümüzdeki 5 yıl içinde şube sayısının 200’e çıkarılması hedefleniyor. Altın Emlak, bu doğrultuda Türkiye genelinden gelecek tüm franchise taleplerini değerlendiriyor. Şirket, franchise giriş bedeli olarak 10 bin dolar talep ediyor. Bu rakam Anadolu’daki illerde 7 bin ile 9 bin TL arasında değişiyor. İşyeri ise en az 50 metrekare büyüklüğünde, merkezi lokasyonda bulunan ve en az 2 bölümlü bir ofis olmalı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim verme yetkisi tanınan tek emlak şirketi olduklarını vurgulayan Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, “Yasa gereği her emlakçı Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir eğitimden geçerek sertifika almak zorunda” diyor.
İletişim için telefon: 0212 654 17 60
E-posta: altinemlak@altinemlak.com.tr
RETÜRK
Toplam yatırım tutarı 35 bin TL
1994 yılında İstanbul’da kurulan Retürk Emlak ve Gayrimenkul Danışmanlık’ın halen 11 ilde 50 şubesi bulunuyor. Tamamı franchising sistemiyle açılan bu şubeler; İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Mersin, Eskişehir, Kandıra-Kocaeli, Adapazarı, Aydın-Didim, Denizli ve Karaman’a dağılmış durumda. Önümüzdeki 5 yılda şube sayısını 200’e çıkarmayı hedefleyen Retürk, bu doğrultuda franchising sistemiyle yeni şubeler açacak. Başta Antalya, Ankara, Bodrum, Kuşadası ve Trabzon olmak üzere tüm bölgelerden gelecek franchise talepleri değerlendirilecek. Yurtdışından da franchise talepleri alan şirket, orta vadede Türk Cumhuriyetleri, Almanya ve Hollanda’da ofisler açmayı hedefliyor.
Retürk, franchise giriş bedeli olarak büyükşehirlerde 16 bin, diğer illerde ise 11 bin TL talep ediyor. Sıfırdan bir Retürk ofisi kurmanın yatırım bedeli 35 bin TL. Ancak kurulu emlak ofislerinde maliyet çok daha düşük olabiliyor. İşyerinin ana arterler üzerinde, insan ve trafik sirkülasyonunun yoğun olduğu, otopark sıkıntısı yaşanmayacak yerlerde olması gerekiyor. Ofisin giriş ya da giriş üstü, en az 70 metrekarelik bir alana sahip olması şart.
İletişim için telefon: 0216 545 81 81
E-posta: returk@returk.com.tr
Web:www.returk.com.tr
REHA MEDİN EMLAK HİZMETLERİ
Ücretsiz eğitim veriyor
Sektörün köklü kuruluşlarından Reha Medin Emlak Hizmetleri, 1985 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü Tamer Çiçekçi, “Halen yurtiçinde 53 şubemiz var. ABD’de 3, Almanya’da da 1 şubemiz bulunuyor. Bunların hepsini franchising sistemiyle açtık. Yeni şubeler açmaya devam ediyoruz” diyor.
Franchise alanlar, bürolarının iç tasarımını kendi istekleri doğrultusunda oluşturabiliyor. Ancak tüm tabelalarda ortak format kullanılıyor. Yer seçiminde nüfus yoğunluğu ve iş potansiyeline dikkat ediliyor. Aynı bölgede birden fazla temsilcilik açılmıyor. Franchise giriş bedeli, bölgeye göre 5 bin ile 20 bin dolar arasında değişiyor. 60 metrekarelik bir ofisin toplam yatırım tutarı ise 30 bin TL. Reha Medin Emlak Hizmetleri, temsilcilerinin cirosundan kesinlikle pay talep etmiyor. Temsilcilerine ve çalışanlarına ücretsiz eğitim seminerleri veren şirket, bilgi-işlem, pazarlama, basın ve halkla ilişkiler ve hukuk konularında da destek oluyor.
İletişim için telefon: 0216 463 18 19
E-posta: bilgi@rehamedin.com
Web: www.rehamedin.com
MED MAX
Yüzde 75 primle temsilcilik veriyor
Prizma Grup bünyesinde faaliyet gösteren Med Max, bölgelerin ekonomik ve sosyal gelişmişliklerine göre 4 farklı franchise paketi hazırlamış. Franchise sözleşmelerini 5 yıllığına imzaladıklarını belirten Med Max Genel Müdür Nihat Akpınar, sundukları seçenekleri şöyle sıralıyor:
“Bağımsız konut üreten ve emlak danışmanlığı için bizim şubemizi açacaklardan 15 bin TL franchise bedeli alıyoruz. Konut üretmeyen ve sadece franchise şubemizi işletenler için 8 bin ile 15 bin TL arasında değişen miktarlarda giriş bedeli alıyoruz. Ofis kiralamadan ya da satın almadan bu işi yapmak isteyenlerdense sade 3 bin ile 5 bin TL arasında değişen miktarlarda sisteme giriş bedeli alınıyor. Dileyen sadece bölge temsilcisi olarak bizimle çalışabilir. Bunun için herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Sadece yapılacak satışlardan yüzde 25 pay alıyoruz.”
Med Max, bu franchise modellerinde talep ettiği ücretler için taksitle ödeme seçeneği de sunuyor. Halen 4 ofisi ve 8 temsilcisiyle hizmet veren şirket, önümüzde dönemde ofis sayısını 300’e, temsilci sayısını ise bine çıkarmayı hedefliyor.
İletişim için telefon: 0212 433 12 92
E-posta: franchise@medmax.com.tr
Web: www.medmax.com.tr
TURYAP
382 şubesi var
Emlak pazarının en köklü şirketlerinden biri olan Turyap, 1985’te kurulmuş.
Turyap, Türkiye'nin en yaygın emlak organizasyonlarından biri. Şirketin yurt genelindeki şube sayısı 382’ye ulaştı. Bu şubelerin tamamı franchising sistemiyle açıldığını belirten Turyap Genel Müdür Yardımcısı A. Fatih Aktolga, Belçika, Almanya, Azerbaycan ve KKTC’de ofislerinin bulunduğunu söylüyor.
Türkiye genelinde franchising sistemiyle yeni şubeler açmaya devam eden Turyap, franchise adayının en az lise mezunu (büyük şehirlerde gelir seviyesi A ve A+ düzeyinde olan bölgelerde ise üniversite mezunu ve en az bir yabancı dil bilen) olma şartı var. Ayrıca ofis programlarını etkin derecede kullanabilmesi, ticari sicili temiz ve sabıka kaydı bulunmaması ve işinin gerektirdiği beceriye sahip olması gerekiyor. Ofis büyüklüğü ve işyeri özellikleri ise diğer şirketlerle benzerlik gösteriyor. Ofis büyük şehirlerde en az 60 metrekare, diğer illerde ise 40 metrekare olması şart. Ofisin ana cadde üzerinde ve ulaşımı kolay bir yerde bulunması gerekiyor. Aktolga, Turyap’ın franchise giriş bedelinin bölgeye göre 6 bin ile 20 bin dolar arasında değiştiğini söylüyor. Bir ofisin ortalama yatırım tutarı 10 bin ile 20 bin dolar arasında değişiyor. Yatırımcıya verilen destekler; eğitim el kitabı, matbu evrak, teknik ve hukuki konularda danışmanlık olarak sıralanıyor.
İletişim için telefon: 0212 373 13 00
E-posta: r@turyap.com.tr
E-posta: fatihaktolga@turyap.com.tr
Web: www.turyap.com.tr

Mustafa BAYGAN / Realty World Genel Müdürü
“Boğaziçi’nde eğitip, en az yarısını işe alıyoruz”
Emlak pazarı ülkemizde büyük bir değişim yaşadı. Son 10 yıla yayılan bu değişim sürecinde markalı emlakçı sayısı arttı, halen de artmaya devam ediyor. Tüketicilerin doğru ve güvenilir hizmet beklentisini karşılayabilen markalı emlak şirketleri güven oluşturmayı başardı. Bu gelişen trendin bir parçası olarak biz de her bir gayrimenkulü kurumsal, etik kurallar çerçevesinde pazarlamaya, müşterilerimizi doğru bilgilendirmeye, ihtiyaç duyabilecekleri her konuda çözüm sunmaya çalışıyoruz. Ayrıca yatırım danışmanlığı hizmeti de veriyoruz. Böylece yaptıkları yatırımlardan katma değer elde etmelerine katkı sağlıyoruz.
Türkiye genelindeki tüm şubelerimizin işe almak istediği danışman ve asistanlara ait özellikleri İŞKUR’a bildiriyoruz. İŞKUR da aradığımız kriterlere sahip kayıtlı işsizleri, düzenlediğimiz mülakat ve sınavlara yönlendiriyor. Başarılı olanlar, içeriği Boğaziçi Üniversitesi tarafından onaylanmış eğitimlere katılma hakkını kazanıyor. Sonra da bu katılımcıların en az yarısını ofislerimizde istihdam ediyoruz.
Aşkın ÇINAR / Retürk Yönetim Kurulu Başkanı
“Bürokrasiye rağmen sektör gelişiyor”
Son yıllarda dünya ekonomilerinde yaşanan durgunluk ve krizin etkilerini, Türkiye’deki hareketli inşaat piyasasıyla minimuma indirdik. Fırsatları daha iyi değerlendirebilirsek ekonominin canlanmasına daha çok katkı sağlarız. Çünkü inşaat, başta çimento, demir, dekorasyon, mobilya ve beyaz eşya olmak üzere 5 bini aşan ürün çeşidiyle lokomotif bir sektör konumunda.
Bu gelişmeler ve sektörün büyümesi, tüm bürokratik engellere rağmen olmuştur. İmar, kadastro, planlama ve birçok konudaki eksiklik ve gerekli çalışmaların hala birçok bölge için yapılmamış olması sektöre engel olmaya devam ediyor. Bu konularda yapılacak doğru ve planlı çalışmalar sektörün hak ettiği gelişme ve büyümeyi sağlamaya yetecektir. Bugün otoyoldan konuta, fabrikadan hastaneye, hatta spor komplekslerine kadar birçok alanda tecrübeli büyük Türk müteahhitlik şirketleri Ortadoğu’da, Rusya’da, hatta Avrupa ve Amerika’da bile ihale ve proje alan alabiliyor. Yabancı şirketlerin çoğu Türk şirketleriyle ihalelere ortak girmeye başladı. Bunda işçi kalitemizin yüksek olması, şirketlerimizin dinamik ve tecrübeli olmalarına kadar birçok avantajı yakalamamızın önemi büyük.

Kaynak: Patronlar Dünyası - 26 Mayıs 2011

Hiç yorum yok: