12 Temmuz 2011 Salı

İnciraltı planına itiraz eden edene

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İnciraltı bölgesini kapsayan iki ayrı planına itiraz yağdı. İnciraltı kesimi planına altı meslek odası, mülk sahiplerinin kurduğu dernek başta olmak üzere toplam 18, Balçova Kaplıcaları Kesimi planına ise yedi itiraz yapıldı.
İnciraltı'ndaki plan karmaşası ve tartışmasının sonu yine gelmedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de katkıda bulunduğu İnciraltı Turizm Merkezi İnciraltı Kesimi 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Revizyonu'na Haziran ayında dolan askı süresi içinde 18 itiraz yapıldı. İtirazların altısı meslek odalarından geldi. Şehir Plancıları, Mimarlar, Ziraat Mühendisleri, Peyzaj Mühendisleri, Çevre Mühendisleri ve Jeoloji Mühendisleri Odaları itiraz etti. Mülk sahiplerinin kurduğu İnciraltı ve Bahçelerarası Güzelleştirme Derneği de itirazda bulundu. Bireysel itirazlarla toplam 18 itiraz Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na iletildi. Planlarda düzeltme olmaması durumunda planla ilgili yeni iptal davası açılabilecek.
İzmir İnciraltı Turizm Merkezi Tevsii Balçova Kaplıcaları Kesimi 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın askı süresi de Temmuz ayının ilk haftası doldu. Plana yedi itiraz geldi. İtirazlardan dördü Şehir Plancıları Odası, Mimarlar, Jeoloji Mühendisleri ve Peysaj Mimarları Odası olmak üzere toplam dört meslek odasınca yapıldı. Üç de bireysel itiraz oldu.
Meslek odalarının itirazlarında doğal SİT özelliği, İnciraltı alanının büyük bölümünün tarım dışı amaçla kullanılamayacağına dair yetkili kurum raporları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, "Çevre Düzeni Planı" yapma yetkisine sahip olmadığı, zemininin yüksek yapılaşmaya izin vermeyecek ölçüde sıvılaşma riski içerdiği, 1'inci derece deprem bölgesi olması ve açılmamış jeotermal sahalar bulunduğu vurgulandı. Planda önerilen yatak kapasitesinin, bilimsel bir temele veya ölçüme dayanmadığı da belirtildi.
Dernek iyileştirme istedi
İnciraltı kesimi planına itiraz eden İnciraltı ve Bahçelerarası Güzelleştirme Derneği Başkanı Ekrem Şen, planın bütüne yönelik bir itiraz yapmadılarını söyledi. Şen, "Plan notlarındaki konut oranının artırılmasını istedik. Yüzde 30 konut sözkonusuydu. Bunun tüm alanlara yayılmasını talep ettik. Yoğunluğunda mülk sahipleri adına iyileştirilmesini istedik" dedi.
Termal kapasite ölçülmedi
Balçova Kaplıcaları Kesimi Planı itirazlarında da turizm merkezinin küçük parçalara ayrılarak planlanmasının neredeyse parsel ölçeğinde planlama sınırı belirlenmesinin planlama esasları açısından uygun olmadığı belirtildi. İtirazlarda jeotermal kaynağının kapasitesi ve kullanım alanlarına ilişkin bir fizibilite raporu bulunması gerekirken bu konuda hiçbir çalışma yapılmadığına da dikkat çekildi.

Kaynak: Milliyet - Ege - 11.07.2011

Hiç yorum yok: