22 Nisan 2014 Salı

İzmir Riskli Bina Dönüşümünde Ikinci

İZMİR, riskli binalarını yenilemek için başvuruda İstanbul’dan sonra ikinci sırayı aldı. Türkiye’de 28 bin 617 binanın dönüşüm kapsamına girdiğini belirten Tektaş Kentsel Dünüşüm Başkanı Hasan Çatalkaya, "İstanbul 17 bin 100, İzmir ise 2162 binayla ikinci sırada. Ancak son aylarda her ay 300 bina için başvuru yapılıyor. Ay sonunda 3 bine ulaşacak" dedi.

Tektaş Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya, İzmir’deki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda aldıkları yetkili kuruluşu lisansıyla faaliyet gösterdiklerini belirten Çatalkaya, 6306 başıyı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmüse hakkındaki kanun çerçevesinde kentlerdeki dönüşüm konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Çatalkaya, "İzmir’de 800 bin bina var. Bunun 600 bini riskli bina kategorisinde. İzmir’in şu anda kentsel dönüşümde İstanbul’un arkasında, ikinci sırada yeralıyor. Yaklaşık 1.5 yıl önce, kentsel dönüşüm kanunu çıktığında İzmir’de dönüşüme giren bina sayısı 10 idi. Şu anda ayda 300 bina kentsel dönüşüm kapsamına giriyor. İzmir, Türkiye genelinde dönüşüm talebi açısından 1,5 sene önce 10’uncu sıradaydı, şimdi İstanbul’un ardından ikinci sırada" dedi.

Çatalkaya, İzmir’de hak sahiplerinin başvurusuyla kentsel dönüşüm kapsamına alınan 2162 bina arasında ilk sıraya 545 bina ile Karşıyaka’nın aldığını söyledi. Bunda, Karşıyaka’da bina değerlerinin yüksek olmasının da etkisi olduğunu belirten Çatalkaya "Karşıyaka’yı Buca 450, Karabağlar 233, Konak 194, Bayraklı 134, Gaziemir 108, Çiğli 74, Balçova 68, Narlıdere 64, Aliağa ve Torbalı 37’şer, Menemen 33, Dikili 18, Menderes 10, Urla 10, Seferihisar 9, Güzelbahçe 8, Çeşme 4, Bayındır ve Karaburun ise birer evle izliyor" dedi.
 6306 Sayılı yasa kapsamındaki dönüşüme belediyelerin bugüne kadar soğuk baktığını belirten Çatalkaya, belediye yasasına göre de dönüşüm projeleri yapıldığını belirtti. Seçimlerden önce özellikle belediyelerin kentsel dönüşüm çalışmalarının durma noktasına geldiğini, yavaşladığını belirten Çatalkaya, seçimden sonra artık hızlanmalarını beklediklerini dile getirdi. Binadan yapılan bir başvuruyla binanın ölçümlerinin yapılarak riskli olup olmadığıyla ilgili rapordan sonra sürecin başladığını belirten Çatalkaya, üçte iki çoğunlukla binadaki hak sahiplerinin dönüşüm için start verebileceğini söyledi. Krediler, kat karşılığı bina yaptırılması, 18 ay 680 TL kira, çok sayıda harçtan muafiyet gibi kolaylıklar sağlandığını belirtti.

Kaynak: Hürriyet, 22.04.2014

Hiç yorum yok: