11 Eylül 2010 Cumartesi

İran, Alsancak Limanı'na talip

Ticaret Bakanlığı Tebriz Ofisi Genel Müdürü Khezerlou, Jebel Ali Limanı'nı kullanamadıklarını belirterek, İzmir Limanı'nı taşıma operasyonlarında kullanmak istediklerini söyledi

Birleşmiş Milletler'in ambargo kararına rağmen dünya ile ticareti artırmak için çalışan İran, ulaşım maliyetlerini düşürmek için İzmir Alsancak Limanı'nı aktarma merkezi olarak kullanmak istiyor.

İran Ticaret Bakanlığı Tebriz Ofisi Genel Müdürü Sadegh Najafi Khezerlou, Tebriz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanat ve Madan Bankası Genel Müdürü Reza Babaei ve Meşhed Fuarı Uluslar arası İlişkiler Müdürü Abbasali Khaksar'dan oluşan İran heyeti, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Sadegh Najafi Khezerlou, İran gemilerinin artık Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Jebel Ali Limanı'nı kullanamadığını belirterek, İzmir Alsancak Limanı'nı taşıma operasyonlarında kullanmak istediklerini söyledi. Bunun için Demirtaş'tan destek isteyen Khezerlou, "Limanınızı kullanalım. İzmir Alsancak Limanı pasif konumundan çıksın. Limanı işleten yetkililer ile bir toplantı yapalım. İran İslam Cumhuriyeti'nin gemileri limana yanaşsın. Bu şekilde taşıma maliyetimiz çok ekonomik hale gelir" dedi.

İran'ın 75 milyon nüfusu, 100 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz ihracatı ile önemli bir ülke olduğunu belirten Khezerlou, paralı bir millet olduklarını, iki ülke arasındaki ticaretin artmasının Türkiye'nin de yararına olacağını ifade etti. Türk sanayicileri de ülkelerinde yatırım yapmaya davet eden Khezerlou, yatırımcılara uygun faizli krediler verdiklerini söyledi.

İzmir Ticaret OdasıBaşkanı Ekrem Demirtaş ise İran ile Türkiye arasında tarihe ve coğrafyaya dayanan bir dostluk olduğunu dile getirdi. Demirtaş, "İran'a ambargo var. Türkiye de BM üyesi olarak bu karara uymak zorunda. Ama biz sizin dostunuz. Ülkenizin 60 milyar dolarlık ithalatı var. Şu an kapılarınız kapandı. Limanlarınız kontrol altında. Bu aşamada bizim ticaret için yeni yollar bulup, size yardımcı olmamız gerekiyor. Bu konuda hazırladığımız bir raporu Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'a verdik" dedi.

Demirtaş, önümüzdeki dönemde Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile İran'a gelmeyi planladıklarını ifade etti.


Kaynak: Yeni Asır - SİNAN DOĞAN (HABER MERKEZİ) - 31.08.2010

Hiç yorum yok: