6 Mart 2011 Pazar

Emlakta ‘cinsel takas’ rezaleti

Fransa’nın en çok satan kadın dergilerinden Femme Actuelle’de Véronique Mougin imzalı habere göre, geçim sıkıntısı ve işsizlik, bazı kadınları iğrenç bir anlaşmayı kabul etmeye zorluyor. Sadece kiralar değil, elektrik ve tesisat işleri de ‘cinsel karşılıkla’ ödeniyor. İnternette, ‘cinsel takas’ öneren küçük ilanlar yayılıyor.

“Haftada 2 kere sevişme karşılığında kiralık stüdyo”
Lucie (haberdeki bütün isimler değiştirilmiştir) çaresizlikten, internetteki emlak sitelerinden birine bir küçük anons vermiş: “Acil! Zor durumda genç anne kalacak yer arıyor. Tatmin edici karşılık”. Gelen onlarca cevabı incelediğini söylüyor genç kadın. (Lucie Fransa’da yaşayan 25 yaşında Afrikalı bir genç anne. 2 çocuğuna ayda 900 avra yani 2.000 TL’ye bakmaya çalışıyor. İki hafta içinde sözleşmesi bittiği için yaşadığı salaş daireyi boşaltmak zorunda. Gazeteciye “Başka çarem yok” diyor. “Düzenli bir işim yok. Bana kefil olacak kimsem yok, cebimde param yok. Kimse bana evini kiralamak istemiyor…” Fransa’da toplu konut idaresine ait daireler için 1,2 milyon kişi sıra bekliyor şu sıralar.) Lucie, başvuran ev sahiplerine e-mail ile şartlarını da bildiriyor: “3 odalı temiz bir daire ise, haftada 2 kere sevişmeyi kabul edebilirim!”

İnternette fırsatçı ve iğrenç ev sahipleri kaynıyor. Fransa’nın ücretsiz ilan verilen (Olx, Vivastreet, Missive gibi) emlak sitelerinde küçük bir tur, “özel anlar karşılığında temiz daire” ilanları bulmanız için yeterli. Sadece kiralık daire değil ayrıca, “aynî ödeme” (daha doğrusu bedenî yani cinsel ilişki) karşılığında iş yapmaya hazır bol miktarda elektrikçi, tesisatçı, doğazgaz ustası bulabilirsiniz.

Femme Actuelle’in ulaştığı Marsilyalı emekli René, yaşları 35 ila 50 yaşlarında 3 kadının elektrik işlerini “cinsel ödeme mukabilinde” yaptığını itiraf ediyor: “Elbette bu kadınların çaresizlikten bunu kabul ettiklerini biliyorum. Ama onları zorlamıyorum. Bu karşılıklı menfaat meselesi.”

Sosyolog Janine Mossuz-Lavau “kriz döneminde bir tür yardımlaşma” martavalının son derece ikiyüzlülük olduğunu söylüyor: “Ekonimik sorunlar yüzünden çaresizlik içinde kalan kadınlar var, erkekler de bundan yararlanıyorlar. Bu tarih kadar eski bir gerçek. Ama ‘seks karşılığı hizmet’ tamamen yeni.” Mossuz-Lavau’ya göre, 2003 krizi birçok insanı ekonomik açıdan çok zayıf hale getirdi. Darda kalan insanlar, Fransa’nın kronik lojman krizi (yeni inşaat olmadığı için kiralık yer bulmak çok zor ve kiralar çok yüksek) ve polisin ‘kaldırım fuhuşu’ ile ciddi mücadelesi üstüste gelince, ortaya böyle bir yeni durum çıktı.

Tabii ki ‘seks karşılığı lojman ve tamirat’ çok nadir. Ama, Wannonce adlı emlak sitesinin kurucusu Alexis Soulard “2009’da günde böyle bir tane küçük ilan gelirdi, reddeder silerdik. Bu sene günde 2-3 taneye çıktı. Arada gözden kaçanlar oluyor” diyor. Zaten bu tip anonsları verenlerin de, kira veya tamirat karşılığında yatağa girenlerin de korkmasına gerek yok. 18 yaş üstü akıl sağlığı yerinde kadın ve erkeklerin rızasıyla menfaat karşılığında cinsel ilişkiye girmesi suç değil. Zaten fuhuş yapmak da yasak değil. Buna karşılık Ceza Kanunu “Çaresiz ve zor durumdaki insanları fuhuşa teşvik etmek veya zorlamak” fiili için 5 yıl hapis cezası öngörüyor. Bu ‘cinsel takas’ı da kapsayabilir. Ama bir avukatın dediği gibi “Kadının şikayetçi olması ve şikayetini ispat etmesi gerek.” Tabii ki kimse çıkıp kolay kolay “Ben kira vereceğime ev sahibiyle sevişiyorum” diye itiraf etmiyor. Ayrıca, Femme Actuelle’in haberine göre, kimi ahlâksız evsahipleri her zaman bu kadar bile dürüst olmuyorlar: Bazen çaresiz durumdaki bir kadına düşük kirayla evlerini verip, sonra ‘rayiç bedelle aradaki farkı’ yatakta tahsil etmeyi öneriyorlar. Yahut iki üç ay kirayı ‘aynî’ olarak tahsil ettikten sonra, çıkarmakla tehdit ettikleri kadını bir anlamda köleleri haline getirebiliyorlar.

Marsilyalı amatör tamirci René “en azından dürüst hareket ettiğini” düşünüyor: “Ben kimseyi kandırmıyorum. İnternet sitesine verdiğim küçük ilanda şartlarımı açık açık yazıyorum: ‘Sevişme karşılığında tamirat işleriniz temiz şekilde yapılır. Karşılıkla saygı esastır.” René, “Hayat her gün daha pahalı” diyor; “anonsuma cevap verecek daha çok kadın çıkar.”

İki odalı bir dairem var, en güzel kadınlar benim!
“Herkes yapıyor, ben niye yapmayayım? Geçen sene cinsel takas öneren bir ilan görünce kendi kendime böyle dedim. Ben de bir anons verdim siteye: ‘Parası olmayan kız öğrenciye oda verilir. Anlaşırsak, kira alınmaz.’ Benim şartım, 3 günde bir seks. 6 ayda 100’den fazla cevap geldi. 20 kızla görüştüm, 5’i evimde kaldı. Tabii ki en güzellerini seçtim. Ben de çirkin bir erkek değilim. Üniversitede iyi bir görevim var. Ama lojman karşılığı seçip beğendiğim genç kızlarla yatmak beni kadınların peşinde koşma zahmetinden kurtarıyor. Ayrıca böyle elinin altında sana mahkûm bir kadın olması da çok tahrik edici. Tabii adam gibi bir daire bulan, arkasına bakmadan çekip gidiyor. Eh her halde, bana aşık olmalarını bekleyecek halim yok.”

Ya Türkiye?
Türkiye’de de ‘böyle şeyler’ oluyor mu? Tabii ki Türkiye’de, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, bu tür ahlâksız ilanları ‘alenen’ vermek ve yayımlamak zor. Ama internette bir arama yaparsanız, karşınıza “Yalnız bayana, kız öğrenciye kiralık mobilyalı daire – Doğalgaz, elektrik, su ev bahibi tarafından ödenir’ yahut “Yalnız bayana, kız öğrenciye mobilyalı daire – Ev sahibi evi sadece haftanın iki gecesi kullandığından kira hesaplıdır” türünden ilanlara rastlamak mümkün. Hürriyetemlak.com sitesinin Müşteri İlişkileri Yöneticisi Volkan Yaşarlar bu tür ilanlarla karşılaşmadıklarını, bu tür şikayetler almadıklarını, bu tür ilanları verenlerin Hürriyet adından ve isim vermekten çekiniyor olabileceklerini söylüyor ve ekliyor “Ama bu tür ilanların, bu tür çirkin önerilerin varlığı bizim de kulağımıza geliyor.”

Kaynak: Hurriyet Emlak Yaşam Eki - Seda TABAK - 05.03.2011

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu Asa sigorta şirketi olduğu için, tüm özellikleri riayet türünü sigorta, biz de çalışmak için denizaşırı veya kişisel iş için seyahat için vize dışarı sigortalamak ne, sen biz kişisel şirket kurmak için ülkeden dışarı seyahat etmek bir kredi ihtiyacınız varsa Seçtiğiniz herhangi bir ülkede yerleşmek için seyahat etmek size kişisel vize veya aile vizesi sağlamak için yetenekli. Firmamız size 28 yıl Maximo süresi geri ödeme için bir emlak inşa, bu yüzden eğer ilgilendi, lütfen şimdi uygulayabilirsiniz.

Size seçtiğiniz herhangi bir ülkede, kişisel iş başlatmak için herhangi bir miktar kredi yeteneğine sahiptir, bu nedenle herhangi bir ülkeye seyahat için vize gerekirse, lütfen bu e-postayı başvurun: visaagency040@gmail.com ya da bir kredi ihtiyacınız varsa başlamak için finance_institute2015@outlook.com: kişisel şirket kadar lütfen bu e-postayı temas

Firmamız bu bilgi feryat uzmanlaşmış.
(1) denizaşırı seyahat için vize veriyoruz.
(2) Biz bireye% 2 faiz oranıyla kredi, kişisel iş başlatmak için vermek.
(3) kara mallarını sigorta.
(4) ev mallarını sigorta.
(5) oluşturmak ve aylık taksit ödeyerek bireysel ucuz miktarda dışarı satış.

Eğer ev veya aylık taksit ödeyerek herhangi bir emlak satın almak istiyorsanız, firmamız herhangi bir sorun olmadan seçtiğiniz herhangi bir süre ve seçtiğiniz herhangi bir ülkedeki bir tane almak için yeteneğine sahiptir.