20 Aralık 2012 Perşembe

İzmir'de denize nazır balık hali kuruluyor

Balık hali, deniz kıyısına 20 kilometre uzakta olan İzmir, denize nazır bir balık haline kavuşuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir Ticaret Odası (İTO) işbirliği sonucu yaptığı çalışma ile Güzelbahçe'ye modern bir balık hali kurulacak. Yeni balık hali ile İzmir yerli ve yabancı turistler için de yeni bir cazibe merkezine kavuşacak. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çalışma ile deniz kenti İzmir'in deniz kıyısında bir balık haline kavuşacağını belirterek, "O bölge, insanların taze balıklarını aldığı, mezata katıldığı, hafta sonları dolaştığı bir yer haline gelecek" dedi. Geçtiğimiz hafta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile hem balık hem sebze meyve haline gezi düzenlediklerini hatırlatan Demirtaş, programa sabah 05.30'da balık çorbasıyla başladıklarını, ardından birinci sınıf restoranlarda yiyecekleri lezzet ve çeşitte balık yediklerini söyledi.

Güzelbahçe'de olacak

Buca Kaynaklar'daki balık halinin iyi hizmet veren, sistemli çalışan bir yer olduğunu dile getiren Demirtaş, ancak halin denizden oldukça uzak mesafede yer aldığını söyledi. Demirtaş, "Hepimiz yurtdışında deniz kenarında olan şehirlere gittiğimizde hemen balık hallerine uğrarız. Örneğin Hong-Kong'da insanlar sabah erken kalkıp, deniz kıyısındaki halde balık çorbasını içer. Denizden çıkan balıkları, mezatı görür. Bu bir turizm biçimi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız da balık hali ile ilgili bir proje geliştirmiş. Daha önce Seferihisar tarafında düşünülen hal, Güzelbahçe'de kurulacak" diye konuştu. Demirtaş, balıkçıların daha fazla taşıma yapmadan teknelerinden soğuk hava deposuna ve iç piyasaya balıklarını sev kedeceğini belirterek, "O bölge cazibe merkezi olacak. Güzelbahçe'de balıkçı limanı var. Ama yeni bir yer yapılacak. İkisi de birlikte çok büyük cazibe yaratacak. İzmirliler, hafta sonları gezmeye gidecek, mezata katılacak, taze balık satın alacak" dedi. Balıkçılığın artık deniz ve kültür balıkçılığı diye ikiye ayrıldığını belirten Demirtaş, "Denizin kıyısındaki halde deniz balıkçılığına, Buca'daki mevcut halde de kültür balıkçılığına hizmet verilecek" diye konuştu. Demirtaş, Buca'daki İzmir Sebze Meyve Hali'nin de genişleyeceğini açıkladı.

"Dalgakıran, dava sonucunu bekliyor"
İTO'nun 2 milyon 695 bin lira teklif vererek icradan aldığı Pasaport'taki tarihi dalgakıranın projelerini hazırlandığını açıklayan Ekrem Demirtaş, temyiz sonucuna göre hemen ışıklandırma ve su oyunlarına başlayacaklarını söyledi. Demirtaş, "Dalgakıranda temyiz sonucu bekliyoruz. İhaleye fesat karıştırma iddiasıyla ilgili davayı kazanmıştık. 8 ay gibi zaman kaybımız oldu. Ama, karşı taraf yüzde 10 tazminata mahkum oldu. Buna rağmen temyize başvurdular. Temyiz sonucuna göre dalgakırana çıkabilme imkanına kavuşacağız. Şu anda karşımızda duruyor ama üzerine çıkıp dolaşamıyoruz dahi. Hemen müdahale ediyorlar. Işıklandırmanın yılbaşına yetişmesi zor görünüyor. Şu an projelendirmesi yapılıyor. Aldığımızda, hemen ışık ve su oyunları ile burayı yaşayan bir yer yapacağız. Uygun bir deniz aracı ile insanları oraya çıkarmaya başlayacağız" dedi.

Kaynak: Yeni Asır, 19.12.2012

Hiç yorum yok: