10 Ağustos 2010 Salı

Çeşme imar planına onay verildi

ÇEŞME'de dört yıldır yatırımları engelleyen Çevre Düzeni Revizyon Planı İl Genel Meclisi'nde kabul edildi. Yasal süreç sorunsuz şekilde ilerlerse, bir yıl içinde Çeşme'de yüksek katlı binalar ve lüks oteller inşa edilebilecek

Çeşme'de SİT derecelerinin değiştirilmesi üzerine hazırlanan 1/25 bin ölçekli çevre düzeni revizyon planı, 4 yıl 2 aylık bir bekleyişin ardından İl Genel Meclisi'nde onaylandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde, kelime yanlışlarının düzeltilmesi şartıyla kabul edilen plan, mecliste de oybirliği ile yürürlüğe sokuldu. Plan, 10 gün içerisinde Çeşme Belediyesi'ne gönderilecek. Belediye gerekli yasal süre içinde binlik ve beş binlik planları düzenleyecek ve Çeşme'de yatırımların önü açılmış olacak. İmar revizyon planlarının düzenlenmesini dört gözle bekleyen yatırımcıların, bir yıl içinde, projeler için temel atmaya başlayabileceği belirtildi.

YATIRIM İÇİN UMUT IŞIĞI
İl Genel Meclisi'nin CHP'li Çeşme Üyesi Hakkı Pamukçu, teknik olarak altı ayda onaylanması beklenen planların 4 yıl 2 ay gibi uzun bir süreçte ancak yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Böylesi bir imar değişikliğinin ‘Angola Cumhuriyeti'nde' bile olamayacağını savunan Pamukçu, yatırımın önünü açmak için var güçleri ile çalışacaklarını söyledi.

Çeşme Belediyesi'nin 2006 Haziran ayında 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Revizyon Planı'nı İl Özel İdaresi İmar ve Yapı İşleri Daire Başkanlığı'na gönderdiğini belirten Hakkı Pamukçu, planın 3 yıl boyunca bir türlü İl Genel Meclisi gündemine gelmediğini söyledi. Planların Çınarlı'daki İmar ve Yapı İşleri Daire Başkanlığı binasından Kemeraltı'ndaki İl Genel Meclisi'ne ulaştırılamamasını eleştiren Pamukçu, “Planlar 2006 sonunda onaylanabilirdi. Ama yatırımcının evdeki hesabı çarşıya uymadı. Planlar, 3 yıl boyunca Çınarlı'dan Kemeraltı'na gelemedi. Çeşme Belediye Başkanı halka ve yatırımcılara mahcup oldu. Dönemin İl Genel Meclisi üyeleri de planlar meclis gündemine gelemediği için bir şey yapamadı. Ancak 2009 yerel seçimlerde bizler göreve geldikten sonra yaptığımız 1.5 yıllık çalışma sonunda bu günlere geldik. Sonunda planlar 4 yıllık 2 ay bekleyişin ardından yürürlüğe girdi. Emeği geçenlere teşekkürler” diye konuştu.

HEM ZAMAN KAYBETTİK HEM PARA
Pamukçu, imar revizyon planlarının geç onaylanmasının vakit ve nakit kaybına neden olduğunu belirterek “Pek çok yatırımcı yılgınlığa düşerek ilçeyi terk etti. Planların bundan sonra da engellenmeye çalışılacağını duyuyorum. Çeşme'nin imar planlarını engellemek gaflettir ve ilçe halkına ihanettir” dedi. Pamukçu, bundan sonraki aşamada 1/25 bin ölçekli planların Çeşme Belediyesi'ne gönderileceğini, Çeşme Belediyesi'nin ise 1/5 bin ve 1/1000 ölçekli imar planları yaparak yapılaşmayı sağlayacağını kaydetti.

TÜTÜNCÜOĞLU: “YATIRIMIN ÖNÜ AÇILDI”
Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu da İl Genel Meclisi'nde kabul edilen planlar ile Çeşme'de yatırımların önünün açılacağına dikkat çekti. Tütüncüoğlu, “Bu gecikme olmamalıydı. Böyle olunca Çeşme'de yatırımlar durdu. Bundan sonra yatırımların yapılmasını diliyoruz. Basit bir revizyon planıydı. Hemen geçmesi gereken plandı. Ancak politikaya kurban giderek bu günlere geldik. Zararlı çıkan Çeşme oldu. Bu zarar yatırımların gecikmesi olarak karşımıza çıktı” ifadelerini kullandı.

‘EXPO'YA ADAY OLALIM'
İl Genel Meclisi'nde ayrıca, İzmir'in EXPO 2020'ye aday gösterilmesi konusunda temenni kararı alındı. Oybirliğiyle alınan temenni kararının Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve TBMM'de grubu bulunan siyasi partilere gönderileceği kaydedildi.


Kaynak: Milliyet.com.tr, Can ÖZLÜ/DHA, 04 Ağustos 2010

Hiç yorum yok: