13 Ağustos 2010 Cuma

İZMİR EXPO 2020’YE ADAY OLACAK

(A.A) – İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan ve kentin önde gelen kurum ve kuruluşlarından temsilcileri bir araya getiren İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulunun son toplantısında, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı konusunda görüş birliğine varıldı.

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda basına kapalı yapılan toplantı sonrasında açıklamada bulunan Kurul Başkanı Tufan Ünal, adaylık konusunda kurul üyelerinin tam mutabakat sağladığını, alınan karar doğrultusunda Ankara’ya iletilmek üzere bir deklarasyon hazırlanacağını belirtti.

Ünal, şunları söyledi:

‘‘Prosedür için çok önemli olan zamanlamayı yakından takip ederek hareket edeceğiz. Bu ülkede gündem her zaman hareketli ve heyecanlı. Bunun zamanı, EXPO’nun zamanına ve muhataplarına bağlı. İzmir’in adaylığı konusunda, kurulda ‘hayır’ diyen kimse yok. Tüm üyelerin tam desteği ve tamamlanması için çok büyük arzusu var. 2015 ve 2020 meselesini de bir kenara bıraktık çünkü 2015 başka bir ülke tarafından yapılacak. Birtakım pürüzler çıktı ama mutlaka kotaracaklar. 2015 eğer başarısız bir organizasyon olursa bize olan beklentiyi ve şansımızı da artırır.

Bundan sonra yapılacak şey, Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından (İzmir’e destek veriyoruz, bizim adayımız sizsiniz) sözcüklerini somutlaştırıp, bu desteği kolumuzun altına alıp yola çıkmak. İzmir’in hükümet desteğini alması lazım.’‘

Ankara’nın EXPO 2020 için gündeme gelen adaylığı hakkında da değerlendirme yapan Ünal, ‘‘EXPO, tüm dünyada Ankara gibi değil, İzmir gibi kentlerde yapılır. Bizim konum olarak avantajımız çok büyük. Bu konuda bir endişemiz yok. Ayrıca, 2010 EXPO’nun teması sağlık olarak belirlenmişti. Bu toplantıda tema konusu hiç ele alınmadı, bambaşka bir şey de olabilir’‘ dedi.

Ünal, İnciraltı ve Yeni Kent Merkezi projelerinin bir an önce tamamlanmasının EXPO adaylığı için önemli olduğunu, ayrıca İzmir’in tanıtımıyla ilgili İZKA’nın bir film çekilmesi yönünde ihaleye çıkmasının da sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.

 
Kaynak: AA, 12/08 23:04 CET - http://tr.euronews.net/ajans/417459-zmr-expo-2020ye-aday-olacak/

Hiç yorum yok: