21 Ağustos 2010 Cumartesi

Liman ihalesine 7 yıl sonra iptal

Kuşadası Limanı'nın 30 yıllığına özelleştirilmesini içeren karar, düşük değer belirlenmesi ve yetki aşımı gerekçesiyle mahkeme kararıyla iptal edildi.

Aydın 1. İdare Mahkemesi, Kuşadası Limanı'nın 2003'te gerçekleştirilen özelleştirme ihalesini iptal etti.

Kuşadası Limanı'nın 30 yıllığına özelleştirilmesini içeren Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) kararı, düşük değer belirlenmesi ve Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) yetki aşımı gerekçesiyle Aydın 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Dolgu Yapıldı

Türkiye Denizcilik İşletmelerine ait Kuşadası Limanı, 28 Nisan 2003 tarihinde ÖİB tarafından 30 yıllığına ihaleye çıkarılmış, alt sınır 31 milyon 674 milyon dolar belirlenmişti. İhaleye katılan 3 firmadan Kuşadası'nda kurulu çok ortaklı Limaş A.Ş. 36 milyon lirayla en yüksek fiyatı vermiş, İsrailli işadamı Sami Ofer'in oğlu Eyal Ofer'in sahibi olduğu Royal Caribbean Cruise, Avrasya Yatırım ve Ege Ticaret'ten oluşan konsorsiyum 27 milyon, Akfen de 24 milyon lira önermişti. İhaleyi 35,5 milyon dolara kazanan Limaş A.Ş.'nin süresinde parayı yatıramaması üzerine ek süre talebinde bulunmuş, ancak bu teklif ÖİB tarafından kabul edilmemişti. İhale, 27 milyon dolarlık teklifiyle 30 yıllığına ikinci sıradaki konsorsiyuma verilmişti.

Ege Ports, limanı almasının ardından sözleşmede bulunmamasına rağmen liman sahası içerisinde denize dolgu yaparak işyerleri inşa etmiş, limanın özelleştirme süreci ve inşaatlar nedeniyle Kuşadası esnafı kepenk kapatıp, eylem yapmıştı. Ardından hem özelleştirme ihalesinin iptali hem de liman içerisindeki inşaatların kaçak olduğu gerekçesiyle davalar açılmış, Danıştay liman içerisinde işyeri inşaatlarının kaçak olduğuna karar vererek, imar planını iptal etmişti.

LİMAŞ Kazandı

Aydın 1'inci İdare Mahkemesi, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 30.04.2003 gün ve 2003/17 sayılı kararıyla, Kuşadası Limanı'nın işletme hakkının 30 yıllık süreyle, ihale edilmesi işlemini hukuka aykırı buldu. Dönemin Belediye Meclis Üyesi ve liman ihalesinde en yüksek teklifi veren LİMAŞ şirketinin de ortağı olan Avukat Nilgün Öğünçlü'nün açtığı davayı inceleyen Aydın 1. İdare Mahkemesi, karar verdi. İdare Mahkemesi, özelleştirme ihalesinin özelleştirmeye ilişkin kararında yer almayan 'İhalede en yüksek teklifi veren şirket yükümlülüklerini yerine getirmediği veya sözleşme imzalamaktan imtina ettiği takdirde, ihalenin en yüksek teklifi veren 2'nci şirkete verilmesi' uygulamasını hukuka aykırı buldu. Karar, ihaleyi kazanan İsrailli işadamı Sami Ofer'in oğlu Eyal Ofer'in sahibi olduğu Royal Caribbean Cruise, Avrasya Yatırım ve Ege Ticaret'ten oluşan Ege Ports konsorsiyumu, davayı açan Limaş A.Ş. ve Özelleştirme Yüksek Kurulu'na tebliğ edildi.

Özelleştirme sürecinin hukuk dışı gerçekleştiğini ve bu nedenle dava açtığını belirten Avukat Nilgün Öğünçlü, "Açtığım dava sonunda haklı olduğum ortaya çıktı ve özelleştirme kararı iptal edildi. Böylece, ülkemizin iyi gelir getiren bir limanının değerinin çok altında özelleştirilmesi önlendi" diye konuştu.


Kaynak: http://www.1insaat.com/tribe/textdetail/id/57484

Hiç yorum yok: