2 Haziran 2011 Perşembe

Yeni tip konutlar

Zamanlarının çoğu evde geçtiği için bir evleri olmasını kadınlar erkeklerden daha çok ister. Erkekler sokaklardadır, iş yelerindedir ama kadınların çoğu evlerindedir bütün gün. Mutfaktadırlar, yemek yapar, bulaşık yıkarlar sürekli. Hele ki küçük çocuklar varsa, mamaydı, çorbaydı derken neredeyse hiç çıkmazlar mutfaktan. Bu yüzen mutfak çok önemlidir kadının hayatında. Bir de kendilerine ait en özel alandır. Erkekler, ev işlerini ve yemek yıkamayı, bulaşık yıkamayı küçümsediği için girmezler pek o bölgeye. Orada kadının sözü geçer, o yüzden de kadın mutfağının geniş, kullanışlı, aydılık, ferah olmasını ister. Bol dolapları olsun ister, her eşyası sığsın, aradığını kolayca alsın, rahat çalışsın. Gelin görün ki erkek müteahhitler bu konuyu hiç önemsemedikleri için en karanlık, en küçük yere mutfak kondurmuşlardır.

Oysa eski Türk evlerinde mutfağın yeri ayrıdır, evin en önemli bölgelerniden biridir yukarıda saydığım nedenlerden dolayı. Sonrası kötü. Hep ayni tip evler, koca bir salon, iki veya üç küçük oda, küçük bir mutfak ve küçük bir banyo. Ve o kocaman salon da hep boş durur, misafir odası olduğu için. Anneler misafir geldiğinde derli toplu olsun diye misafir odasının kapısını kapalı tutar ve içeriye kimseyi sokmazdı. Yaşam alışkanlıklarımız da değişti. Eskisi gibi misafirliğe gitme geleneği ortadan kalktı, salonlar yaşam odasına döndü. Mutfaklar da önem kazandı, banyolar da.

Akıllı evler

Artık yeni tip konutlar yapılıyor. Apartmanların yerini 1000-2000 konutlu siteler alıyor. Aynı apartmanda değişik metrekarede evler. Kişinin bütçesine veya konumuna uygun. Sosyal yaşam alanları, parklar, bahçeler. En önemlisi bu evlerin akıllı olması. İnterneti, uydu yayını içinde. Böylece anten kirliliği ortadan kalkmış oluyor. Günümüzde tasarruf önem kazandığı için termostatlı vanalar, tasarruflu ampüller kullanılıyor.

Bu yeni tip evleri, konutları tasarlayanlar kadınlara farklı seçenekler de sunuyorlar. Çocuklarıyla dört duvar arasına kapanmasınlar, onlarla sitenin içinde rahatça dolaşsınlar diye parklar, havuz, dinlenme alanları yapıyorlar. Sanki tatil köyünde gibi.

Soyak'ın İzmir'de başlattığı projelerden biri olan Soyak Siesta'yı gezerken bu duyguyu hissettim. Hava sıcak, etrafta palmiyeler, kaktüsler, bir tarafta kocaman bir havuz, şezlonglar, minderler... Birazdan havuz başı dolacak gibi...

Fonksiyonel evler

Önce Mavişehir'de konut yapımına başlayan Soyak, ardından Siesta'yı başlatmış. Şimdi de Optimus'u satışa çıkarıyor. Neden optimus, konumu, ölçümü, fiyatı açısından en optimim evler olduğu için. Soyak için İzmir önemli bir şehir. Yakında yeni projeler de başlayacak. Zeytinlikalanı'nda bahçeli evler mesela.

Bir önemli konu da deprem. Kütahya depreminin sarsıntıları sürerken, herkes evlerin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu da öğrenmek istiyor. Soyak bu konuda da iddialı. Oturduğum evden biliyorum. Göztepe Soyak, depreme dayanıklı konutların öncülerinden. Kaç deprem atlattık, Tanrı'ya şükür bir zarar görmedik.

Kosacası ev olayı önemli bizim toplumumuz için. Herkes bir evi olsun ister. Özellikle de kadınlar. Hayallerinde bir ev sahibi olmak vardır. Artık pembe panjurlu değil bu evler, akıllı evler, rahat, geniş ve fonksiyonel.

Kaynak: Yeni Asır - Seda Kaya Güler - 26.05.2011

Hiç yorum yok: