11 Eylül 2011 Pazar

İzmir Fuarı 80’inci kez dünyaya merhaba dedi

Türkiye’nin en eski uluslararası fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı 80’inci kez kapılarını açtı. 10 gün boyunca ziyaret edilebilecek fuarı yerli ve yabancı yaklaşık 1.5 milyon kişinin gezmesi bekleniyor...

İzmir Enternasyonal Fuarı dün akşam düzenlenen muhteşem törenle açıldı. Açılış törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri, siyasiler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Gaziemir’e taşınıyor

Ev sahibi Başkan Kocaoğlu, “Çocukluğumuzdan itibaren her köşesini bildiğimiz, dünyadaki yeni teknolojilerle ilk kez tanıştığımız, bize uzay aracını, astronotu, renkli televizyonu, son model otomobilleri ve daha pek çok yeniliği Türkiye’de ilk kez gören insanlar olma ayrıcalığını yaşatan fuarımızı tam 80’nci kez açmanın onurunun sizlerle paylaşıyoruz” diye konuştu. Kentin EXPO 2020 adaylığı ile birlikte 80’nci İEF’in çok daha önemli bir misyon üstlendiğini dile getiren Kocaoğlu, Gaziemir’de de 330 bin metrekare alan üzerinde dünya ölçeğinde yeni bir fuar alanı oluşturulduğunu, Kültürpark’taki 26 bin metrekarelik hollerin ise kongre merkezine dönüştürüleceğini söyledi.

EXPO’ya destek çağrısı

İzmir Valisi Cahit Kıraç da birçok alanda ilklerin öncüsü olan İzmir’in EXPO 2020 adaylığını hatırlatarak vatandaşlardan sivil toplum kuruluşlarına pek çok kesimin bu yarışta kendilerine destek olacaklarına inandığını vurguladı. Avusturya Ekonomiden Sorumlu Bakan Dr. Reinhold Mitterlehner ise fuarda partner ülke olarak bulunmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirterek dünyadaki ekonomik ortamın aksine İEF’te iyimser bir yaklaşım gördüklerini söyledi. Mitterlehner ayrıca “İzmir’in EXPO 2020 adaylığını kalpten destekliyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu’dan teşekkür

Sahneye “Türkiye seninle gurur duyuyor” sloganları eşliğinde çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bütün Türkiye İzmir’le gurur duyuyor. Emeği, alınterini, sermayesiyle buluşturan ve İzmir fuarını fuar yapan değerli işadamlarımız size de saygılarımı sunuyorum. Sizler iyi ki varsınız. Türkiye’nin geleceğine büyümesine ciddi katkılarda bulunuyorsunuz. İstihdam yaratıyor, uluslararası alanlarda Türkiye için rekabet ediyorsunuz. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

55 ülkeden 1083 firma katıldı

55 ülkeden 256’sı yabancı 827’si yerli 1083 firmanın katıldığı fuar 8-18 Eylül 2011 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. Ticari katılım ve delegasyon düzeyinde katılan ülkeler Türkiye, Afganistan, Almanya, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bangladeş, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Gana, Irak, İran, Kamboçya, Karadağ, Kenya, KKTC, Kosova, Kuveyt, Küba, Lesotho Krallığı, Mağlezya, Moğolistan, Moritanya, Nijerya, Polonya, Romanya, Rusya, Slovenya, Sri Lanka, Suudi Arabistan, Tunus, Ukrayna, Yemen ve Yunanistan oldu. Her yıl farklı bir tema ile düzenlenen fuarın teması bu yıl da ’Çevre ve Çevre Teknolojileri’ olarak belirlendi ve bu kapsamda fuar içinde bulunan İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde 80’inci İEF Çevre Zirvesi düzenlendi.

Kaynak: Vatan - 09.09.2011

Hiç yorum yok: