3 Ağustos 2012 Cuma

Çeşme turizmine Rus Prokhorov dopingi

İzmir'de Prokhorov'a ait olan Winguru firmasının yatırım danışmanlığını yapan İnterinvest'in Yönetim Kurulu Başkanı Kürkan, planların ay sonunda biteceğini, yıl sonuna kadar temeli atmayı planladıklarını söyledi

Çeşme'de 5 yıldır yatırım yapmak için bekleyen, Rusya'nın en zengin işadamları arasında yer alan, Çeşme aşığı Prokhorov sonunda kurmak istediği otelin temelini atacak. Çeşme Altınkum'da 175 bin metrekare alana, 150 milyon dolarlık yatırım yapacak olan Prokhorov, Turizm Bakanlığı'nın planları onaylaması halinde bu yılın sonunda otel temelini atmayı planlıyor. Tatilini her yıl Çeşme'de geçiren ve Altınkum'da 20 milyon dolar ödeyerek araziyi satın alan Prokhorov, yıllardır planlarının yapılmasını bekliyordu. İzmir'de Prokhorov'a ait olan Winguru firmasının yatırım danışmanlığını yapan İnterinvest'in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürkan, planların bu ay sonunda tamamlanmasını beklediklerini belirterek, yıl sonuna kadar yatırımın temelini atmayı planladıklarını söyledi.

PROJELER HAZIR

Prokhorov'un Çeşme'yi çok sevdiğini ve yatırım için sabırsızlandığını dile getiren Kürkan, otelin projelerinin de hazır olduğunu kaydetti. Projeyi dünyanın en ünlü mimarlık şirketlerinden biri olan Woods&Baget'in hazırladığını dile getiren Kürkan, "Yüksek katlı olmayan, arazinin eğimiyle doğru orantılı, denizden bakıldığında yalnızca yeşil alanların görüldüğü bir mimari olacak. Ayrıca projede deniz sporları merkezi de var. Projeyi Prokhorov'un Türkiye'de kurduğu Windguru şirketi hayata geçirecek. Yatırım için Turizm Bakanlığı'nın 1/5000 ve 1/1000'lik planlarının tamamlanmasını bekliyoruz. Planların Ağustos ayı sonunda bitirilmesi hedefleniyor. Daha sonra arazinin imar planları doğrultusunda düzenlenmesi yapılacak. Bu işlemlerin de tamamlanması halinde Prokhorov ile birlikte bölgede yatırım yapmak isteyen diğer gruplarında önü açılacak. Bu süreçten sonra hemen hazırlıklara başlanacak. Başka bir konuda zaman kaybı yaşanmaması halinde yıl sonuna kadar ya da en geç 2013 yılı başında 400-500 odalı otelin temeli atılacak" dedi.

5 YILDIR BEKLİYOR

Prokhorov'un Çeşme'deki yatırımının Türkiye'deki ilk yatırımı olacağını, bu projenin başarıya ulaşması halinde yeni projelerin de devreye girebileceğini vurgulayan Kürkan, Prokhorov'un bu yatırım için 5 yıldır beklediğine dikkat çekerek, Çeşme'yi çok sevdiği için bu kadar beklediğini kaydetti. Bu yatırımla birlikte Rus Turistlerin de artık Çeşme'ye gelmeye başlayacağını belirten Kürkan, Antalya'dan sonra Çeşme'nin de zengin rus turistlerle tanışacağını ifade etti.

Maden milyarderi

Mikhail Dmitrievitch Prokhorov, dünyanın sayılı zengin ve girişimcilerinden. Rusya'nın ikinci zengini, 2010 Forbes listesine göre 13.4 milyar dolarlık servetiyle dünyanın 39. zengini. Nikel ve altın madenciliği başta olmak üzere madencilikle büyüyen Prokhorov'a ait grubun, dünyanın çeşitli yerlerinde enerji ve turizm yatırımları bulunuyor. Türkiye gündemine Çeşme'ye 20 mankenle gelip tatil yaptığı haberiyle gelen Prokhorov, yatırımını Türkiye'de kurduğu Windguru şirketi aracılığıyla gerçekleştirecek.

Ünlülerin gözü Çeşme'de
Çeşme, Prokhorov ile birlikte Türkiye'nin önde gelen işadamlarının da yatırım için gözdesi haline geldi. Trabzonspor eski Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Zigana Otel'i kurmak için hazırlıklarını sürdürürken, Solto Otel'in sahibi Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Mehmet Akdede Altınkum'da kuracağı otel için hazırlık yapıyor.
Alaçatı'da Gaziantepli Yaşar Grubu'nun Başkanı Yaşar Çilkız otel yatırımına başlarken, İzmir'in önde gelen işadamlarından olan ve Pasaport'ta Key oteli işleten Erdoğan Özgörkey de Çeşme'de otel satın almak için çalışmalarını sürdürüyor. Dilek Sabancı For Seasons Oteli'nin temelini kısa süre içinde atmayı planlıyor. Zorlu Holding'in patronu Ahmet Nazif Zorlu da yatırım için planların tamamlanmasını beklerken, bir Alman grubunun da Çeşme'de yatırım için hazırlık yaptığı öğrenildi.

Kaynak: Yeni Asır, Murat Şahin - 03.08.2012

Hiç yorum yok: