14 Ağustos 2012 Salı

Ege'de fiyatları 1 milyon ile 80 milyon arasında değişen 734 otel satılık

Ege'de sezonun kötü geçtiği ve yüzlerce otel satılığa çıkarıldı. Bölgede bu kadar çok otelin satılığa çıkarılmasını değerlendiren ETİK Başkanı Mehmet İşler, satılığa çıkarılan otellerin standardı düşük, fizibiliteden yoksun ve belgesiz olduğunu belirtti.

Türkiye’nin en önemli turizm bölgelerinden Ege’de 734 tane otel satılık. Çeşme’nin Alaçatı ilçesi satılık 90 otelle bölgede ilk sırada yer alırken, satılığa çıkartılan otellerin fiyatları ise 1 milyon Euro ile 80 milyon Euro arasında değişiyor.

İzmir çevresinde çoğunluğu Alaçatı’da olmak üzere, fiyatı 1 milyon Euro ile 14milyon Euro arasında değişen 104 otel satılığa çıkarılmış durumda. Muğla’da 12 tanesi 5 yıldızlı ve fiyatları 1 milyon Euro ile 80 milyon Euro arasında değişen tam 360 otel kapısına “satılık” tabelasını asmış durumda. Aydın’da ise 4 tanesi 5 yıldızlı olmak üzere ve fiyatları 1 milyon Euro ile 60 milyon Euro arasında değişen 130 otel satılık durumda. Manisa’da 2, Denizli’de 11, Balıkesir’de 99, Uşak’ta 1, Çanakkale’de 27 otel satılığa çıkarıldı.

Konuyla ilgili olarak bir değerlendirme yapan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler şunları belirtti:

"Burada satılığa çıkarılan otellerden kaç tanesinin Bakanlık belgeli olduğuna bakmak gerekir. Büyük tur operatörler belgesi olmayan oteller satmadığı için bu oteller pazarlama konusunda büyük problemler yaşıyor."

KDV VE TEŞVİK İÇİN YAPILMIŞ OTELLER

Öte taraftan otelciliği bilmeyen insanlar sırf teşviklerden ve KDV indirimlerinden yararlanmak için bu otelleri açıyor ve devamında amacına ulaşınca satılığa çıkarıyorlar. Fizibiliteden yoksun olarak bu otelleri yapanlar devamında ise sektöre çamur atıyorlar. Aslında bu kişiler zaten başka işler yapıyorlar. Türkiye’nin dört bir yanına oteller yapan uluslararası zincirler neden zarar etmiyorlar.
 
Kaynak: Turizm Güncel, 14.08.2012

Hiç yorum yok: